Dit jaar wil Commons Lab het initiatief nemen om samentuinen om te vormen tot zorgtuinen. In het kader van de burgerbegroting van het district Antwerpen krijgen we de kans om dit te realiseren in drie samentuinen, waar men openstaat om buren te betrekken bij het samen tuinieren. De doelstelling van het project is om de samentuinen-community uit te breiden met mensen die momenteel niet in de groep zijn opgenomen en zo een inclusievere doelgroep te bereiken. De kernvraag waaruit wij vertrekken is: Hoe kunnen we gemeenschapstuinen nog zorgzamer maken? - Blog door Pelle Spooren
Een zorgzame tuin is…
Een buurtinitiatief dat bijdraagt aan zowel persoonlijke als collectieve gezondheid en duurzaamheid. Een zorgtuin kan zich bevinden bij zorginstellingen, buurthuizen, scholen of in openbare ruimten, maar ook in particuliere tuinen waar welzijn centraal staat. Een zorgtuin biedt aanvullende zorg en is dus niet per se verbonden aan een zorginstelling. Het is een plek die de kracht van de natuur benut om het leven van alle mensen te verrijken.
Een gezamenlijke, door een groep mensen beheerde tuin waarin zij samen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, de inrichting en het gebruik. De deelnemers stellen zelf de regels op en werken samen aan het telen van groenten, kruiden en bloemen. Daarnaast biedt de tuin ruimte voor ontspanning, sociale interactie en welzijn. Zorgtuinen zijn multifunctioneel en organiseren activiteiten zoals tuinieren, ontmoetingen met dieren en workshops.
Een groene omgeving die het welzijn, de gezondheid en de sociale verbinding van mensen bevordert. Hier komen natuur, ontspanning en soms ook therapie samen. Zorgtuinen zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheid, en bieden ruimte voor mensen die drempels ervaren om te genieten van rust, beweging en interactie met de natuur.
Een zorgtuin gaat verder dan alleen tuinieren; het is een plek waar mensen voor elkaar en voor passanten zorgen. Bovendien kan een zorgtuin, door een toegankelijke infrastructuur, ook actieve zorg aantrekken.
Een zorgtuin ondersteunt zorg. Dat betekent dat een zorgtuin bijdraagt aan herstel of helpt negatieve stimuli te verzachten. Het is een tuin die sociale ondersteuning biedt, fysiek niet schadelijk is en een heilzame functie heeft, zoals het bevorderen van gezonde lucht en beweging. Een zorgtuin is doordacht, dynamisch en natuurlijk en probeert te voorzien in wat goed is voor de mens (Natuur & Mens, 2022). Hoewel een zorgtuin niet per se onderdeel is van een zorginstelling, past het concept goed binnen de werking van woonzorgcentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra en dagcentra voor mensen met een beperking (Biodivers Zorggroen, 2022).
Kenmerken van een zorgtuin
Een zorgtuin is een toegankelijke en inclusieve plek waar iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan participeren. De volgende kenmerken zorgen voor zorgend karakter in een samentuin:
Fysieke toegankelijkheid: Rolstoelvriendelijk en goed begaanbaar, zodat iedereen zich er vrij kan bewegen.
Open en betrokken gemeenschap: mensen in een zorgtuin zijn gastvrij en toegankelijk voor nieuwe buurtbewoners en bezoekers. Ze zijn opmerkzaam voor mensen met een zorgnood en staan open voor het bieden van ondersteuning en een luisterend oor.
Welzijn staat centraal: de groene omgeving stimuleert ontspanning, vermindert stress en bevordert zowel de lichamelijke als mentale gezondheid.
Vrijwilligers en zorgcoaches: die specifiek aandacht hebben voor mensen met een zorgnood kunnen een ondersteunende rol spelen.
Sociale functie: een ontmoetingsplek waar mensen samenkomen, tuinieren en genieten van de natuur.
Duurzaamheid en biodiversiteit: ecologische principes zorgen voor een gezonde omgeving en de teelt van groenten, fruit en kruiden gebeurt op een ecologische manier.
Multifunctioneel gebruik: De tuin is multifunctioneel en biedt ruimte voor diverse activiteiten, zoals tuinieren, recreatie en educatieve programma’s. Zorgtuinen bieden een laagdrempelige leeromgeving waarin jong en oud kennis opdoen over samenwerken met anderen, natuur, tuinieren en duurzaamheid.
Gemeenschappelijk beheer: deelnemers nemen samen beslissingen en dragen verantwoordelijkheid.
Empowerend karakter: iedereen draagt op zijn of haar eigen tempo bij, waarbij zorg ontvangen en zorg geven in elkaar overlopen.
Veilige en rustige ruimte: een zorgtuin is een plek met zo weinig mogelijk onnodige prikkels die stress kunnen veroorzaken, met voldoende schaduw en zitmogelijkheden.
Ons doel
In 2025 willen we drie zorgtuinen in het district Antwerpen opstarten en ondersteunen. Deze zorgtuinen krijgen begeleiding bij het organiseren van activiteiten waarin samen wordt getuinierd met diverse doelgroepen, zoals OKAN-leerlingen, senioren, buurtbewoners en jongeren in een kwetsbare situatie. Deze activiteiten versterken het welzijn en de gezondheid van de buurtbewoners. Zo kunnen senioren zaaien in verhoogde bedden en hun kennis over tuinieren delen, jongeren zetten hun talenten in voor de tuin, en nieuwkomers oefenen Nederlands.
Daarnaast ondersteunen we de zorgtuinen bij het opnemen van zorgtaken. We coachen hen bij het opzetten van nieuwe samenwerkingen met zorginstellingen en sociale organisaties. Tot slot zorgen we voor aanpassingen in de drie zorgtuinen, zodat ze effectief voor iedereen toegankelijk en bruikbaar worden.
Er is een steeds groeiende nood aan zorg in het district. We zien enorm veel mogelijkheden om via de samentuinen extra buurtgerichte zorg te organiseren. Samen kunnen we bouwen aan een zorgzamere en inclusievere samenleving!