Samen dorp maken - Vorselaar

Vorselaar is een kleine gemeente waar mensen elkaar kennen en waar de afstand tussen inwoners en gemeente zeer klein is. Inspraak en participatie zitten dus ingebakken in de manier van werken. Het gemeentebestuur wil daar nog meer aandacht aan besteden en blijven vernieuwen om burgers, vrijwilligers en verenigingen te betrekken bij het beleid. Vorselaar heeft reeds heel wat formele en informele adviesorganen. Deze werken meestal goed maar zijn gebonden aan talloze administratieve formaliteiten die zowel voor de leden van die adviesraden als voor de medewerkers van de gemeente erg belastend zijn.

Samen met leden van de adviesraden, werkgroepen, medewerkers gemeente Vorselaar, partners willen ze bekijken hoe ze ‘samen dorp kunnen gaan maken’. Het dorp als een common gaan benaderen; hoe zou dat kunnen werken?

In een eerste workshop in mei 2023 werden thema’s verkend, een soort agenda samen gesteld. Alle deelnemers werden ook bevraagd of en hoe ze betrokken willen worden bij het gemeentelijk beleid. In het najaar van 2023 gaan we starten met een traject om de omgevingsanalyse participatief op te maken. Een omgevingsanalyse biedt een helder overzicht van de bestaande behoeften, intern bij de organisatie en extern bij de burgers, verenigingen, ondernemingen enzovoort. Op basis daarvan worden beleidsdoelstellingen opgemaakt en bijgestuurd. Voor de opmaak van het meerjarenplan 2025-2031 voert de gemeente een omgevingsanalyse uit. Hierin wordt beschreven welke initiatieven er de komende jaren genomen worden om het dorp leefbaar en aantrekkelijk te houden.

Burgemeester van Vorselaar Lieven Janssens licht in onderstaand filmpje de rol toe van vrijwilligers en over de opdracht van het lokaal van bestuur om verenigingen te ondersteunen