Terug naar alle evenementen

Open Commons Forum #2: ‘Over de Vaart’ • De vaart(kant) als gemeengoeds

  • Brug 13 Tijllaan 5 2900 Schoten Belgium (kaart)

〰️ OVER DE VAART: SAMEN DOBBEREN OVER SCHOTENSE DE VAART(KANT) ALS GEMEENGOED 〰️

Sinds de eerste helft van de vorige eeuw kwamen mensen uit de brede Antwerpse regio genieten in en rond het water van de Schotense vaart. Er waren in ‘Schoten Badstad’ bruisende café-hotels met klinkende samen als ‘Wenduine’, ‘Westende’… én er was met ‘Boby-Land’ zelfs een heus waterpretpark langs de vaart vanaf de jaren 30. Zo kwam ‘de vaart’ in het DNA van de Schotenaren terecht. Toch is vandaag erin zwemmen verboden en er is in het algemeen nog weinig ruimte voor ‘spel en vertier’ langs en op het water terwijl grote bouwprojecten in sneltempo de nog open ruimtes innemen…

Maar de vaart en de vaartkant hebben nog steeds enorm veel potentieel en er dobberen bij bewoners in Schoten veel verschillende ideeën ‘over de vaart’. Met Brug 14 vzw, Circulair2900, Waterland vzw en Commons Lab vzw willen we graag met jou samen dobberen over al die goede ideeën en vervolgens de potentie van plekken langs en op het water in kaart brengen. De slogan ‘Het jaagpad is van iedereen’ zie je tegenwoordig opduiken langs kanalen, maar hoe kunnen we de hele vaart(kant) van iedereen maken en samen delen? Hoe kan de vaart terug meer worden dan enkel een verbindingsweg voor schepen en net zorgen voor meer verbinding tussen Schotenaren?

 

We nodigen op zaterdag 16 september Schotenaren en liefhebbers van de Vaart om samen de vaart(kant) onder de loep te nemen. We dobberen letterlijk (breng je eigen vaartuig mee!) én figuurlijk op en over de vaart.



PROGRAMMA

13u-15u: Samen dobberen op en over de vaart:

We organiseren samen met wijkvereniging Schoten Donk een river cleanup. We ruimen de vaart(kant) samen op. Ondertussen testen we onder begeleiding van Waterland vzw de kwaliteit van het water. Zin om gewoon te komen dobberen? Zéér welkom, hoe meer zielen hoe meer vreugde! Breng liefst zelf je eigen bootje, kano, sup,… mee! De Schotense Kajak Klub voorziet wel ook (gratis) enkele reserve kano’s.

15u-17u: Open Commons Forum:

Na een korte historische inleiding over ‘Schoten Bad’ door de mensen van Antwerp Ghostwalk, gaan we vanaf 15u in dialoog over de vaart(kant) en hoe we die meer van iedereen kunnen maken. Waterland vzw zal in een korte presentatie heel wat door hun verzamelde kennis delen over ‘water’ als verbindende, bruisende plek. We gaan samen in gesprek over verschillende vraagstukken en ideeën, ook brengen we de potentie van de vaart (als gemeengoed) in kaart.

17u-….: Guinguette langs de vaart:

Vanaf ongeveer 17u vieren we de verbinding rond het water met een gezellig samenzijn oftwel een ‘Guinguette’. De letterlijke betekenis van dat moeilijke Franse woord: een gezellig barretje langs het water waar terecht kan voor een drankje, een hapje en een dansje. Wij voorzien alvast dat, maar breng gerust zelf nog iets extra mee om te delen om er een gezellig afsluiter van te maken. Een danske placeren kan op volksmuziek door lokale muzikanten in samenwerking met Studijo Bos.

Praktisch

 Locatie: Schoten Vaart, ter hoogte van Brughuis 13, 2900 Schoten

 Tijdstip: zaterdag 16 september 2023, 12u-20u

 Inschrijvingen: stuur een mailtje naar inschrijvingen@commonslab.be (of kom die dag langs.)



‘Over de Vaart’ is een event georganiseerd door actieve burgers uit Schoten, Brug14vzw, Circulair2900, Waterland vzw en Commons Lab vzw in samenwerking met de Schotense Kajak Klub, Studijo Bos, Antwerp Ghostwalk en wijkvereniging Donk.


Over de organisatoren:

Brug14 vzw is een gedreven vzw vernoemd naar de brug die twee delen van Schoten harmonieus verbindt. In het verleden hebben we deze verbinding tot stand gebracht door initiatieven zoals "Schoten Bad", een eerbetoon aan het verleden van Schoten als badstad, en tegelijkertijd een blik op de toekomst met het Havenplein en de vaart als toonaangevende ontmoetingsplekken. Vandaag trekt Brug 14 vzw het project Circulair2900. Daarbij draait alles om het cultiveren van een cultuur van delen, herstellen en duurzaam gebruik.

Waterland vzw gaat met burgers creatief aan de slag voor een land waar het water bruist van het leven. Waterland trekt en ondersteunt acties die op een creatieve en inspirerende manier water opnieuw aantrekkelijk maakt: water als een bron van plezier, water als een bron van biodiversiteit. Waterland realiseert met burgers, (burger-)organisaties, waterprofessionals en overheden innovatieve waterprojecten. We wisselen kennis en informatie uit over het belang en de werking van gezonde watersystemen om zo iedereen mee te krijgen een nieuwe watercultuur in het verstedelijkte Vlaanderen.

Commons Lab vzw is een laboratorium voor gemeenschappelijkheid. Het initieert, ondersteunt en promoot vernieuwende en inspirerende commonsgerichte experimenten. Als erkende socio-culturele organisatie heeft Commons Lab als missie commons (terug) op de te kaart zetten in Vlaanderen en daarbuiten. Commons Lab vormt ook een groeiende community, een lerend netwerk van burgers, ambtenaren, academici, ondernemers en politici die willen delen, verbinden en samenwerken. We experimenteren samen een toekomst!

Het 'Open Commons Forum' is een nieuw wederkerig concept van Commons Lab waarbij we ideeën en inzichten over een bepaald onderwerp in relatie tot commons uitwisselen. We willen een open platform creëren waar verschillende stemmen en perspectieven worden gehoord en besproken. Dit proberen we steeds te koppelen aan een activiteit of interventie gelinkt aan het thema. Ideeën voor onderwerpen zijn steeds welkom! 

Eerdere gebeurtenis: 15 september
Global Park(ing)day 2023
Latere gebeurtenis: 19 september
Themadag Green Deal Tuinstraten - Save the date