Van wie zijn de bijen in ‘t stad? Van wie zijn de bloemen in ‘t stad? Van wie is de honing van’t stad?
Buurthoning 2060 - Community Supported Apiculture
Een pilootproject in Antwerpen-Noord, mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het projectfonds duurzame stad.
Intro
In 2018 is het pilootproject ‘Buurthoning 2060’ ontstaan. De stadsimker was gestopt met de productie van buurthoning in Antwerpen-Noord in opdracht van de wijkblog ‘2060, mijn buurt’. Tom Loockx, bezieler van de wijkblog, was op zoek naar een andere imker. En ging ten rade bij Koen Wynants die met veel groeninitiatieven bezig is in Antwerpen-Noord. Koen is van kinds af opgegroeid met honingbijen, oogst al 40 jaar elke zomer honing bij vrienden in Frankrijk die professioneel imkeren. De zoektocht naar een nieuwe imker voor Antwerpen-Noord was begonnen. Die zoektocht verliep vrij moeizaam. Uiteindelijk zijn we in contact gekomen met een hobbyimker uit de stadsrand. De idee groeide om volgens CSA (community supported agriculture)-principe te gaan werken. We wilden buurtbewoners betrekken bij het bijenhouden. Op die manier wilden we de imker ook wat ontzorgen en ondersteunen. Aanvankelijk dachten we van op 5 locaties in de pilootwijk Antwerpen-Noord 5 bijenkasten te gaan installeren. Het innovatieve, commonsgerichte concept ‘Community supported apiculture’ was geboren en wilden we verder gaan onderzoeken en uittesten. Dat idee hebben we ingediend bij het projectfonds duurzame stad.
Het volledige verhaal kan je nalezen in het eindrapport; via https://drive.google.com/file/d/1tr1uQjlipcv7It-pnNTXNwxmXTZkCpZS/view?usp=sharing
We wensen jullie veel leesplezier. Alle feedback, aanvullingen, vragen, suggesties zijn heel erg welkom (koenatcommonslabantwerpen.org).