Food Care (AP Hogeschool)
PROBLEEMSCHETS
Dit multidisciplinaire onderzoeksproject onderzoekt hoe de toegang tot kwaliteitsvolle voeding verbeterd kan worden voor kwetsbare doelgroepen in Antwerpen door praktijkpartners te versterken in de omgang met dit thema. Het toenemend aantal initiatieven rond voeding lijkt weinig aansluiting te vinden bij mensen in kwetsbaarheid (Steunpunt tot bestrijding van armoede, 2019). Internationale literatuur over food injustice en food insecurity wijst op een ongelijke verdeling van de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle en duurzame voeding in de samenleving (Ohri-Vachaspati, et al., 2019). De ongelijke verdeling kent vele oorzaken. Een studie naar voedingsretail in Antwerpen toont bijvoorbeeld aan dat sociale woonwijken en tuinwijken ’urban deserts‘ (plekken met zeer weinig voedingsretail) dreigen te worden (Cant, 2019).
AANPAK EN METHODOLOGIE
In dit onderzoek worden inzichten vanuit voedings- en dieetkunde en vanuit sociaal werk gebundeld om de drempels tot kwaliteitsvolle voeding te bestuderen en om praktijkpartners te versterken in het verhogen van de toegang.
In een eerste fase bevragen we praktijkpartners in de werkvelden van beide opleidingen over hun ervaringen met voeding en kwetsbaarheid (brede werkveldsurvey). Waar komen ze mee in contact? Wie is volgens hen kwetsbaar op dit vlak? Waar liggen organisatienoden? De tweede fase bestaat uit een mixed method onderzoek bij mensen in kwetsbaarheid. Wat is hun voedingspatronen? Waar botsen ze op? In dit deel combineren we kwantitatieve gegevens met vormen van kwalitatieve storytelling (levensverhalen opbouwen rond voeding). Ook wordt een selectie van organisaties die zich bezighouden met voeding en kwetsbaarheid diepgaander kwalitatief bevraagd over hun werkzame principes, drempels en hindernissen.
Gedurende het project wordt, samen met praktijkpartners en doelgroep, gewerkt aan kennisdeling, aan de valorisatie van ‘lessons learned‘ en aan ondersteuningsmateriaal voor praktijkpartners die zich op dit thema willen richten.
ROL/BIJDRAGE COMMONS LAB
Commons Lab heeft kennis en expertise mbt voedselcollectieven (voedselcommons). We zien in Antwerpen en daarbuiten steeds meer consumenten zich organiseren om samen zelf gezond, duurzaam en eerlijk voedsel te produceren. De vraag is of, in welke mate en hoe die ook iets kunnen bijdragen tot de voedselongelijkheid. Wij proberen mee nieuwe coalities te bouwen tussen diverse partners, incl. voedselcollectieven, om samen te experimenteren en leren mbt voedselongelijkheid en hoe we dit samen structureel kunnen oplossen. We willen ook de brug maken tussen dit experiment met de voedselraad van Antwerpen die we mee hebben opgericht. We hopen mee van onderuit, ook samen met mensen in kwetsbaarheid, nieuw voedselbeleid te ontwikkelen.