Berichten in Eigen Publicatie
Webinar Green Deal Tuinstraten

Op verschillende plekken in Vlaanderen is er de voorbije jaren geëxperimenteerd met Tuinstraten. Dat zijn straten waar er een nieuwe balans is tussen vergroening, verblauwing, verbinding tussen de bewoners en verplaatsing. Deze initiatieven zijn momenteel nog erg verspreid. Maar we willen alle kennis en ervaringen van steden, gemeenten, burgercollectieven, … met elkaar gaan verbinden en delen. Onze missie is om tegen 2030 liefst 1000 gerealiseerde Tuinstraten in Vlaanderen gerealiseerd te zien. Hiervoor willen we een heel breed samenwerkingsverband sluiten van gedreven (lokale) besturen, intercommunales, vakverenigingen, regionale landschappen, middenveld, studiebureaus, ondernemers, academici, … De zogenaamde ‘Green Deal Tuinstraten’. Als deelnemer aan de Green Deal Tuinstraten engageer je je om je schouders de komende jaren onder één of meerdere tuinstraten te zetten. Je krijgt ondersteuning van verschillende partners, wisselt kennis uit met lokale besturen en burgerinitiatieven, én draagt bij tot een sterk maatschappelijk verhaal. Herbekijk het webinar Wij nodigen je van harte uit om verharde straten mee om te toveren tot groene, blauwe en verbindende leefomgevingen. Op dinsdag 16 april organiseerden we een webinar waar we alle info over deze Green Deal deelden. Wat verstaan we onder Tuinstraten? Wat verwachten we van de partners? Hoe willen we ons de komende jaren organiseren?

Meer info: https://omgeving.vlaanderen.be/nl/020...

Podcast 'Een voedselbos voor iedereen'

Stel je voor dat jij en ik, en een tiental andere mensen uit de buurt, onze eigen boomgaard zouden hebben. Nee, we worden geen professionele fruittelers, en we starten ook niet samen een bedrijf op. Maar we beheren samen een voedselbos. Het werk verdelen we eerlijk. De oogst ook. En iedereen die wil, mag meedoen.

Klinkt als een sprookje? Dat sprookje kan werkelijkheid worden. Want in het Hageland komen drie nieuwe voedselbossen. En er bestaan er nu ook al. Ze worden beheerd als een ‘common’ of ‘gemene grond’.

Landbouwgrond samen beheren was in het verleden helemaal niet uitzonderlijk. Zit daar vandaag opnieuw toekomst in?

In deze podcast zijn Riet Nackaerts van voedselbos De Moutgaard en Maïka De Keyzer, experte historische landbouwcommons, te gast.

  • Riet Nackaerts - voedselbos De Moutgaard
    Riet is groot geworden in een zingende familie. Samen met haar man Björn wil ze hun leven vullen met de dingen waar ze blij van worden. Ze gaan voor een kwaliteitsvol leven, bewust in harmonie met de natuur. Verbonden met alles om hen heen. Ze willen met hun projecten mensen kunnen inspireren om ook een kwaliteitsvol leven te gaan leiden. Projecten waar zelfzorg, zorg voor elkaar en het delen van overvloed centraal staan. Zo startten ze ook Voedselbos De Moutgaard op.

  • Maïka De Keyzer - Docent sociaaleconomische en ecologische geschiedenis KU Leuven
    Maïka doctoreerde als geschiedkundige over het succes van inclusieve commons in de middeleeuwse Kempen. Ze onderzoekt praktijken van gemeenschappelijke eigendom in plattelandseconomieën en bestudeert de veerkracht van zelfvoorzienende boerensamenlevingen bij ecologische en economische crises. Met haar interdisciplinaire aanpak toont ze dat machtsongelijkheid samenlevingen kwetsbaarder maakte voor milieugevaren.

Link naar podcast: Fruitige verhalen - Afl. 4 ⎪ Een voedselbos voor iedereen - Fruitige verhalen | Podcast on Spotify

Meer weten:

Een podcast van ⁠Avansa Oost-Brabant⁠, ⁠Velt⁠, ⁠Natuuracademie⁠, ⁠Regionaal Landschap Zuid-Hageland⁠ en ⁠Commons Lab⁠ met steun van ⁠LEADER Hageland+⁠.

  • Podcasthost: Liesbeth Gijsel

  • Muziek: Lenny & De Wespen

  • Mix & sound design: Sammy Merayah

  • Coverbeeld: Wim Erkelbout

Voortgangsrapport Commons Lab

Commons Lab is sinds 1 januari 2021 een nieuwe erkende socio-culturele organisatie in Vlaanderen (Decreet Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk). Maar wat wil dat nu precies zeggen?

We schreven begin 2023 een voortgangsrapport voor de Vlaamse Overheid. Onze tussentijdse bevindingen willen we ook delen met onze community. We organiseerden in het voorjaar van 2023 twee open infosessies. We hebben onze leden, vrijwilligers, partners tijdens een ‘Open Assembly’ in juni 2023 om feedback gevraagd en om samen met ons vooruit te blikken op de komende twee jaar van deze eerste beleidsperiode als organisatie binnen het Decreet Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk. Het Voortgangsrapport en de feedback van de visitatiecommissie zal ook gebruikt worden als input voor het volgende meerjarenplan (meer info volgt).

U kan ons Voortgangsrapport downloaden en nalezen via deze link. Meer info via programma coöridnator Koen Wynants via koen(at)commonslab.be

“Infobundel en verslag Inspiratiedag Tuinstraten” - Commons Lab

Op vrijdag 14 oktober kwamen zo’n 100 burgers, planners, ambtenaren, mensen uit het (socio-culturele) middenveld, enzovoorts uit heel Vlaanderen samen in Antwerpen. Het deelnemersveld spreidde zich uit van Diksmuide en Roeselare over Vilvoorde tot in de diepe Kempen en Hasselt. Een vraag stond centraal de hele dag: “Hoe kan je via collectieve actie in straten de klimaatadaptatie versnellen en de samenleving veerkrachtiger maken?”

Koen van Commons Lab schetste ter introductie hoe ‘het tuinstratenverhaal’ in Antwerpen juist tot stand is gekomen vanaf de bestuurswissel in ca. 2012. Wie was er betrokken? Welke elementen kwamen bottom-up tot stand? Hoe was de interactie met het beleid toen versus nu?

Reflecties door Vlaams Bouwmeester Eric Wieërs over de wisselwerking tussen burgercollectieven, pLANNERS en overheden 

In het eerste panelgesprek dat volgde gingen we in gesprek met Vlaams Bouwmeester Eric Wieërs over de o.a de rol van planners bij het ontwikkelen van tuinstraten. "Wat wij doen met bijvoorbeeld ons burgerbegrotingsprojecten, is de bewoners van grijze straten warm maken, laten dromen, door kleine ‘DIY’ interventies om zo in eerste plaats een gevoel van verbondenheid te creëren. Burgers krijgen zo meer een gevoel van eigenaarschap over hun straat. Later kunnen planners en beleidsmakers hier op een positieve manier van ‘profiteren’ om de straat intensiever aan te pakken. We vroegen Eric of het initiatief ook vanuit een overheid kan komen? Eric: “Lokale besturen kunnen ook moedig het voortouw nemen in het anders ontwerpen van straten, ook als nog niet alle burgers van een bepaalde aanpassing volledig overtuigd zijn, kijk maar naar de fietsstraten in centrum Parijs. Daar was in eerste instantie wel wat weerstand.” Een ander onderwerp dat ter sprake kwam was ‘plannen vs. spontaniteit’, moeten planners of burgers bij het maken van een tuinstraat kunnen beginnen vanaf een blanco blad? Krijgen we dan niet teveel ‘rommel’ wanneer iedereen zomaar zijn ding mag doen? Eric pleit voor de zoektocht naar een gezond evenwicht al neigt hij persoonlijk als architect natuurlijk meer naar een “geplande stad”. Ook hier zien we dat samenwerking en overleg (en af en toe een portie durf/gedoogbeleid) tussen betrokken partijen enorm belangrijk zijn.

Reflecties Anneleen Pirard (COMiTé Bump) over inclusie in een Tuinstraat

In het tweede deel wilden we kritisch reflecteren over de Tuinstratenaanpak, over commons en inclusie. Eén van de grote pijnpunten binnen de klimaatbeweging en binnen collectieve organisaties blijft de beperkte heterogeniteit van de leden. Hoewel kwetsbare groepen het meeste baat zouden hebben, blijft het initiatief en de toegang voorlopig beperkt tot hooggeschoolde middenklasse gezinnen. Maar geldt dat ook voor de Tuinstraten?  Anneleen bracht een realistische getuigenis van hoe samen een tuinstraat maken en vooral de verbondenheid onder buren die daaruit voortvloeide zorgde voor een enorm sterk sociaal weefsel in de straat waar de meest kwetsbare buurtbewoners ondersteund werden door hun actieve buren. De volledig getuigenis kan je hier vinden.

In het panelgesprek dat hierop volgde ging Anneleen in gesprek over inclusie in tuinstraten (en commons in het algemeen) met Aicha van Buurtwerk Posthof Berchem, Jaimy Van Der Sloten (participatiemedewerker gemeente Olen), en Maïka de Keyser (Geschiedenis - KU Leuven). Maïka de Keyser schreef o.a. een doctoraatsstudie over commons in de Kempen in de middeleeuwen en had daarbij veel aandacht voor ook het sociale aspect van deze manier om de samenleving te organiseren. “Het is belangrijk om te kijken naar de doelstelling in dit verhaal, is het bijvoorbeeld echt het doel op zich om iedereen in een straat betrokken te laten voelen met het uitbouwen van een Tuinstraat?” vraagt Maïka zich luidop af, “dan moet er naar manieren gezocht worden om effectief dat mogelijk te maken. In het verhaal van Anneleen is het sterk om bij de noden van de buren verder te kijken dan enkel de “hardware” van een tuinstraat. Anneleen geeft ook nog mee dat de projecten in hun straat niet mogelijk waren geweest zonder financiële steun vanuit bijvoorbeeld de stad: “subsidies aanvragen is vaak enorm complex, zelfs voor de zogenaamde ‘hoogopgeleiden’, maar tegelijkertijd kozen we er bewust voor om geen bijdrages te vragen aan buurtbewoners om zo niemand uit te sluiten.”

Vervolgens kwam de vraag of de doelen ‘een groene, klimaatadaptieve straat maken’ en een ‘verbonden inclusieve straat maken’ met elkaar botsen of dat ze elkaar net versterken. Wij zijn er alvast van overtuigd dat deze elkaar goed aanvullen.

Tuinstratensafari’s

Na de middag namen verschillende vrijwillige gidsen de deelnemers mee op pad in de Sint-Andrieswijk. Ze bezochten bijvoorbeeld de Lange Ridderstraat samen met de ontwerper die deze straat vanuit de stad mee tot stand hielp komen Bonnie van der Burgh, maar evengoed de meer bottom-up vergroeningen in der rest van de wijk. In de samentuin op het binnenplein van jongerencentrum Kavka Oudaan krengen de deelnemers dan weer uitgelegd hoe ze er aan regenwateropvang doen en hoe een groepje buren (soms al van iets oudere leeftijd) een mooie wisselwerking hebben met de jongeren die naar de activiteiten in het centrum komen.

Wij willen graag zowel deelnemers als vrijwilligers en sprekers bedanken voor hun aanwezigheid en bijdrages! Wil je meer weten over tuinstraten of heb je specifieke vragen, check dan zeker tuinstraten.be of spreek ons aan. We helpen u graag of verwijzen je door naar de experten in het veld!