“Hier kiemt het verzet tegen de wegwerpcultuur”

Martine Willems - De Beek

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“Ik wil zelfvoorzienend zijn op het gebied van voedsel. Als kind al vond ik het leuk om in de tuin van mijn grootouders te helpen. Daar ontstond een samentuin avant la lettre. Met nichten en neven werkten we mee in de moestuin. De oogst was voor iedereen. Het was allemaal heel ongedwongen. Nu, jaren later, breng ik gescheurde witte kool - die weggegooid zou worden - rechtstreeks van het veld naar De Beek en maken we een hele voorraad zuurkool.

Samenzijn met anderen is therapeutisch voor mij. Handen in de grond, planten en oogsten, koken en eten, in interactie met de seizoenen. De hele buurt meekrijgen lukt niet. We blijven sensibiliseren en laagdrempelige acties opzetten. Een kleding- of turnpantoffelruil, expo’s voor beginnende kunstenaars, appelsap maken, workshops tegen verspilling: De Beek is een open huis. Mensen met initiatief kunnen hier terecht.

Wie hier komt eten, koken, vergaderen of feesten geeft een vrije bijdrage. Zo nodigen we mensen uit om na te denken over de echte waarde van een product en dienst. Je geeft waardering, rekening houdend met wat je aankan. Zo ga je in contact met de ander.

Ik koester de band met voedsel en de grond. Wist je dat een voorzienige tuinier de mooiste vruchten niet opeet? Hij verzamelt net die zaden voor het volgende seizoen. Een plant opkweken is een proces van groeien, bloeien, rekenen op bijen, zaden drogen, bewaren en … ruilen. ‘Reclaim the seeds’ is een voorbeeld van hoe burgers de wereld weer in evenwicht willen brengen. Bij De Beek delen we kennis en plantgoed. Hier kiemt het verzet tegen de wegwerpcultuur.

Supermarkten en regelgeving maken gezond omgaan met voedsel kapot. Ik wil een rechtvaardige samenleving. Zadenruil en lokale voedselmarkten zijn daar voorbeelden van. Bovendien zijn het in essentie commonsinitiatieven. Tien jaar geleden haalden we met gemak bij bakkers, supermarkten en particulieren voedsel op dat anders weggesmeten werd. Vandaag zijn bedrijven daar veel bewuster mee bezig. Wij hebben mee dat steentje verlegd.”

Martine Willems - De Beek - Van Diepenbeeckstraat - Antwerpen

De Beek is een werkplaats rond duurzaam voedsel.

.

Guest User