“Samen planten we zaden waarvan een volgende generatie de vruchten oogst”

Bilal Abbas - socio-culturele organisatie Masala 

Foto: Wouter Van Vaerenbergh

Foto: Wouter Van Vaerenbergh

“Met vrienden rond de BBQ. Daar hebben we de plannen gesmeed voor een productiehuis dat diversiteit uitstraalt. Daar kreeg Masala vorm. Op de BBQ lag vegan, vlees en halal. Er staat geen limiet op onze mix. We zijn nu een platform voor lokaal talent rond de Brugse Poort in Gent. Diversiteit is hier een realiteit.

Onze eerste blik was op de hele stad gericht. Masala droomde bij de start van een interculturele stads-tv. Onze focus is de wijk. Niet vanuit een beperking, wel omdat we het belangrijk vinden om lokaal talent te erkennen. Speel je dat uit, dan straalt dat snel uit naar alle bewoners. Het is zo goed om te zien hoe mensen zich met elkaar verbinden.

Een reportage gemaakt door onze jongeren rond het thema water brengt diversiteit in beeld. Voor sommige buurtbewoners heeft water een religieuze betekenis, anderen zijn met het ecologische aspect begaan, sommigen gaan heel economisch om met water ... Zelfs een onderwerp zoals water toont hoe gekleurd onze maatschappij is. 

Vandaag speelt het middenveld een belangrijke rol op die domeinen waar het beleid tekortschiet. Die situatie is moeilijk vol te houden. Je hangt af van subsidies. We hebben daarom een businessplan uitgewerkt om los te komen van subsidies.

Met Masala gaan we in op de nood aan diverse stemmen in de media. We presenteren het onbenutte talent via kunst en cultuur. We zijn niet gelimiteerd op achtergrond, sekse, religie of wat dan ook. We pakken het probleem op. Samen planten we zaden waarvan een volgende generatie de vruchten oogst.

Aanpakken, oplossen, dienstbaar zijn, opkomen voor onderdrukten: het zit in mijn dna. Mijn grootvader was de vijfde Pakistaan in België. Hij bouwde een netwerk dat mensen veerkracht gaf. Van hem leerde ik geen zon te willen zijn, wel een maan. Hoe meer je aan jezelf werkt, hoe gepolijster je bent en hoe meer licht je weerkaatst voor anderen.

Met Masala bouwen we een podium voor alle ideeën. Niet de boodschapper staat centraal, wel de boodschap. Ik ben ambitieus. Mijn gedachten gaan soms ver. Ik erken het belang van woorden. Dat leerde me om balans en nuance in mijn boodschap te brengen.

En dat productiehuis? Dat komt er.”

Bilal Abbas - Masala - Meibloemstraat - Gent

Masala is een interculturele beweging die werkt aan diversiteit.

Guest User