“Ik zoek mijn eigen weg, zonder polemiek te veroorzaken. Hier rijpt een nieuwe maatschappij” 

Sarah Goossens - Buurtruimte Fundament

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“Ik geloof dat relaties de samenleving vormen. De samenleving overkomt je niet, je maakt ze. Dankzij mijn engagement voor Fundament beweeg ik anders in de buurt. Ik verken de opties, zoek partners, maak verbindingen. Ik ben deelgenoot geworden van de wijk. Ik verleg stenen, maar met een berekend risico. Ik ben eerder een kritische geest dan een rebel.

Fundament werkt in de kelder van een kerk. We faciliteren het samenbeheer van de ruimte. De eigenaar wil parochiaal actief zijn, dat zit in de opdracht van de kerkfabriek. Fundament zet volop in op lokale actoren. Wat wij doen, komt alle verenigingen uit de buurt ten goede. 

In de stad gelden regels voor het inrichten van een publieke ruimte. Ik zet mijn kennis als architect in om die verplichtingen op maat van Fundament te maken. Reglementen die gelden voor commerciële bedrijven pas je niet blindweg toe op onze werking. We komen tot oplossingen door voortschrijdend inzicht en dialoog met partners en overheid.

We doen ons best om heel serieus aan Fundament te werken. Zo verdienen we respect en vertrouwen. Dat verhoogt bij buurtbewoners en overheid de bereidheid om mee te werken. 

De inzichten die we verwerven door ons in te werken in het gedachtegoed van de commons helpen ons om vraagstukken op te lossen. We zullen nooit zomaar een verhuurder zijn van een openbare ruimte. Wat zich hier afspeelt, moet de buurt verbinden. We bespreken het gedeelde eigenaarschap met alle gebruikers van de kelder. We maken afspraken en trekken grenzen. Het is niet de bedoeling dat de grootste of meest aanwezige groep de kelder koloniseert. Samenwerking is cruciaal. 

Een kelder is geen plein of tuin. Ons werk is niet meteen zichtbaar. Soms denk ik dat niemand zit te wachten op wat wij hier realiseren. Toch blijf ik kleine stappen zetten. We krijgen voortdurend complimenten. Traag maar zeker maken we de stad beter. Ik zoek mijn eigen weg, zonder polemiek te veroorzaken. Hier rijpt een nieuwe maatschappij.”

Sarah Goossens - Fundament - Van Kerckhovenstraat - Antwerpen-Noord

Fundament richt een polyvalente ruimte in voor buurtgerichte initiatieven en beheert de kelder collectief.

Koen Wynants