“De gedachte dat je niemand nodig hebt, is een ziekte van deze tijd. De coöperatie is een medicijn”

Steven Ceuppens - Cultuurcoöperatie - De Theatergarage

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“Als ik thuis aan het werk ben en ik zie een groep opgewekte kinderen met gele hesjes het theater binnenstappen voor een schoolvoorstelling, dan weet ik dat de missie geslaagd is. Alle kinderen aanbieden wat je voor je eigen kinderen belangrijk vindt, is een van mijn drijfveren. Het voelt aan als sociale rechtvaardigheid. Een theater op wandelafstand van je huis of school verkleint letterlijk en figuurlijk de afstand tot cultuur. 

De kracht van De Theatergarage zit in het gelijk DNA van de kerngroep, vrijwilligers en coöperanten. Het gedeelde eigenaarschap is niet vrijblijvend. Een theater openhouden vraagt veel inzet, talent, passie. Zelfeffectiviteit leeft hier volop. Dromen en vertrouwen, kwaliteit nastreven en engagement opnemen, gaan hand in hand. 

Ik ben hier authentiek aan de slag met actief burgerschap. De Theatergarage geeft me de kans om in de buurt sociale segregatie en aangeboren hulpeloosheid te beperken. Die strijd voer ik niet alleen. Hulp biedt zich spontaan aan. De gedachte dat je niemand nodig hebt, is een ziekte van deze tijd. De coöperatie is een medicijn.

De kans om De Theatergarage naar onze hand te zetten, kwam op ons pad. We gaan er zorgzaam mee om. Hier is ruimte om te experimenteren. Dat maakt het geheel kwetsbaar. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar idee uit te voeren, talenten aan te boren, te mislukken, te transformeren … Alles wat de buurt verbetert, vindt hier een plek.

Kunst brengt mensen dichter bij elkaar. Ervaringen worden gedeeld. Dit initiatief doet mensen groeien. Het podium staat klaar voor grote namen, kleine dromen, diepe ervaringen, filosofische gedachten en zotte meezingers. De Theatergarage faciliteert elke inzet voor een betere buurt.”

Stevens Ceuppens - De Theatergarage - Bouwhandelstraat - Borgerhout

De Theatergarage heeft 550 coöperanten. Cultuur en buurtwerking zijn de twee pijlers.

Koen Wynants