"Waar we voor gaan, is groter dan onszelf: de stad inrichten op maat van mensen”

Bavo Wouters - Straatcomité ‘Buren met een plan (Bump)‘

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“Zonder een droom was ik hier weg. Deze buurt mist de grootsheid van een stad, maar ook de warmte van een dorp. Ik zet me in om die romantische kijk op stad en dorp hier waar te maken. Het vraagt veel energie. Twee stappen vooruit en één achteruit is ook een manier van vooruitgaan.

De strijd is er in de eerste plaats met mezelf. Waarom mijn vrije tijd geven aan de straat? Is dat niet op rotsen ploegen? Waarom een boodschap van verbondenheid verkondigen? Is dat geen stem in de woestijn? Hoe lang blijf ik afval in de straat opruimen? Is dat geen gevecht tegen de bierkaai? Wat is het effect van extra groen tegen gevels? Is dat geen druppel op een hete plaat?

Maar dan is er het straatcomité. Enkele buren volstaan om je engagement weer op te krikken. Waar we voor gaan, is groter dan onszelf: de stad inrichten op maat van mensen. Dat is geen holle slogan. Het is evenmin een simpele opdracht. We starten alvast met deze queeste in onze straat. Wat verbindt ons? Wat geeft ons energie? Wat is onze droom? We vinden het antwoord in kleine en grote acties: geveltuinen, trottoirterrassen, burenbabbels, straatfeesten, regentonnen, boomspiegels, taaluurtjes.

De strijd voer ik niet enkel met mezelf, ook met het cynisme van beleidsmakers, ook met de onverschilligheid van buurtbewoners. Aan district en stad uitleggen hoe je de straat afstemt op maat van bewoners, is even moeizaam als ze afvalvrij houden. Het stuit me tegen de borst als het beleid niet mee is. Ik voel meer onbegrip dan respect, minder vertrouwen dan waardering. Een beleid dat mijn visie op een warme stad afdoet als naïef, doet me evenveel ineenkrimpen als de spookrijder die me fysiek bij de keel grijpt omdat ik hem aanspreek op zijn gedrag.

Ik droom van meer commons in de straat. Ik ben trots dat we vijf regentonnen op het voetpad hebben geplaatst om water te recupereren voor de vele geveltuinen. Trots dat we drie trottoirterrassen bouwden op parkeerplaatsen. Meer groen is een geslaagde stap naar een commonsstad. De straat is niet alleen van de auto’s. Groen heeft een publieke functie. Een buurt verbindt zich door en met groen.”

Hier de link naar hun gloednieuwe website: https://comitebump.org/

Bavo Wouters – straatcomité Bump – Pieter Génardstraat – Het Kiel

Comité Bump zet in op vergroening, verkeersveiligheid en verbondenheid.


Koen Wynants