“Je hoeft geen collectief te zijn om tot samenwerking te komen. De ruimte, het materiaal, de ideeën brengen mensen bij elkaar”

Wietse Vermeulen

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“VAK staat voor Verenigde Antwerpse Knutselaars. Dat klinkt mogelijk knullig, maar is het niet. Zelfs een professionele vakman houdt van experimenteren. Knutselen is een vorm van leren. VAK brengt hobbyisten en professionelen samen. We delen ruimte, materiaal en kennis. We zijn geen concurrenten van elkaar, integendeel. De ene graveert computergestuurd, de andere hakt in hout of last metalen. Ieder aan zijn eigen ritme en project. Diversiteit is een sterkte. Wat ons bindt, is creëren.

Ik ben opgevoed in een experimenteel en inspirerend cohousingproject. Daar ervaarde ik het belang van afspraken maken, overlegmomenten en gebruik van ruimte. In het atelier staat de gemeenschappelijke ruimte centraal. Het gaat om 250 vierkante meter werkruimte en machines. De andere helft van het atelier is opgedeeld per persoon. Sommigen hebben twintig vierkante meter nodig, anderen zeven. 

De stap naar bijvoorbeeld zelfstandig meubelmaker is groot. Waar vind je een werkplaats? Hoe betaal je dure machines? Een gemeenschappelijk atelier biedt oplossingen. Je deelt machines en transport. Groepsaankopen drukken de kosten. Spontaan help je elkaar. Rond overleg en opruimen hebben we wel afspraken op papier.

Ik werk graag van concept tot afgewerkt product. Mijn hoofd en handen zijn met elkaar verbonden. Van de zoektocht naar een werkruimte in de stad tot het atelier dat we hier samen elke dag vormgeven: het bewijst dat burgers noden aanpakken die onze beleidsmakers niet direct zien of horen. Het beleid zou sneller mogen inpikken op gedragen initiatieven van onderuit.

Ik wil mensen stimuleren om het plezier van creëren te ontdekken. Ooit bouwde ik met kinderen kampen in de stad. Via workshops prikkel je mensen en motiveer je hen om zelf aan de slag te gaan. Wanneer je het resultaat ziet en toont, geeft dat immers veel voldoening. VAK is spontaan gegroeid, maar je kan een gelijkaardige ruimte en werking in elke stadswijk opstarten.”

Wietse Vermeulen - VAK - Appelstraat - Borgerhout

VAK is een atelier waar (momenteel) 28 personen ruimte, kennis, tijd en materiaal delen.

Een nieuw deelatelier is gestart in de Blikfabriek, met ruimte voor 50 personen.

Koen Wynants