“Ik heb vertrouwen in de toekomst; dit concept is in de wereld gezet, het zal groeien omdat er nood aan is”

Aleks Oleksiy Garazhyn – Veganation

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“Veganation is een open huis. Ons doel is tonen dat je geen levende wezens hoeft te doden om lekker te eten. Maar het project gaat om veel meer dan voedsel. We brengen mensen bij elkaar, maken tijd voor contact, helpen wie steun nodig heeft. We maken muziek, organiseren lezingen en creatieve workshops. Geld is voor ons geen doel op zich, enkel een middel om ons verder te ontwikkelen. We leven van donaties en vrije bijdragen. Heb je geen of weinig geld? Dan eet je hier gratis. Ondertussen vinden niet alleen buurtbewoners, maar ook buitenlanders de weg naar deze plek. 

Ik zette dit project twee jaar geleden op. Eerst deed ik alles zelf: ik verzorgde de aankopen, kookte, poetste, renoveerde het pand, zorgde voor promotie, zocht vrijwilligers, ... Dat was zwaar. Ondertussen is Veganation geland. Het netwerk is zo’n honderd vrijwilligers sterk. De kerngroep bestaat uit acht personen. Zij zorgen ervoor dat deze plek twaalf uur per dag toegankelijk is voor wie daar nood aan heeft. Er is geen hiërarchie. We beslissen samen. 

Geweld past niet in dit systeem: niet in het voedselpatroon, niet in de manier waarop we samenwerken. Als we agressie merken bij een vrijwilliger of klant, dan volgt een gesprek. Gebeurt het opnieuw, dan stopt de samenwerking. Strijd voer ik daarvoor niet. Ik heb in mijn leven genoeg gestreden om te weten dat het niets bijbrengt. De beste strijd is rustig vertellen waar je voor staat, het voorbeeld geven, vertrouwen schenken. Als je iets voor mensen doet, krijg je dat op een of andere manier altijd terug. 

We zijn een atypische organisatie. Daar weten overheden geen blijf mee. Advies blijft uit. Economische organisaties nemen ons niet serieus. Ze vragen waarom ik als zakenman geen commerciële zaak start. Maar dat héb ik al gedaan. Ik bewoog me in een wereld vol concurrentie, reisde, verdiende veel geld. Het maakte me niet gelukkig. Ik draaide een tijd mee in de Antwerpse horeca. Het frustreerde me te merken dat enkel de winst telt. Veel horecazaken zijn verworden tot chemische bedrijven zonder ziel. Ook daarop wil ik een antwoord bieden. Bij Veganation staat de ziel en de kunst van het koken centraal. Het effect van zuiver voedsel op onze fysieke en mentale gezondheid wordt trouwens zwaar onderschat. Mede daarom werken we nu al een jaar met enkel biologische groenten en fruit. Alcohol serveren we niet. 

Ik heb vertrouwen in de toekomst. Dit concept is in de wereld gezet, het zal groeien omdat er nood aan is, ook internationaal. In deze buurt kijken we uit naar een appartement om onderdak te bieden aan passanten en cursusgevers. Verder lieten we ons oog vallen op een stuk grond in de Kempen om zelf groenten en fruit te verbouwen, volgens het principe van permacultuur. Een kwart van het geld hebben we al opzijgezet. Nu nog een financier vinden die ons het resterende deel wil lenen. Ook voor samenwerking met andere partners staat onze deur altijd open.” 

Aleks Oleksiy Garazhyn – Veganation – Brederodestraat – Antwerpen

Veganation is een vereniging die veganisme promoot en mensen bij elkaar brengt.


Koen Wynants