"Een coöperatie moet de gangbare manier van werken worden: lokaal én betrokken"

Antje Schurmans

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“ZuidtrAnt is een energiecoöperatie waarin burgers investeren in honderd procent hernieuwbare energie, haalbaar en betaalbaar voor iedereen. Via zonnedaken leveren we een bijdrage aan energieneutrale wijken. Mijn engagement in het project start vanuit een frustratie en een naïviteit. Ik ben gefrustreerd omdat de noodzakelijke omschakeling zo traag gaat. Ik voel me naïef omdat we met lef de wereld willen verbeteren.

Ik zoek niet alleen daken voor zonnepanelen, ik besef steeds meer het belang van een coöperatie. Mijn engagement startte met milieubewustzijn. Het inzicht om van onderuit samen de transitie te verwezenlijken, neemt elke dag toe. Een coöperatie moet de gangbare manier van werken worden: lokaal én betrokken.

Halftijds werken voor de coöperatie én milieuwetenschappen studeren: dat is het nieuwe werken waar ik gelukkig van word. Mijn thesis komt de coöperatie ten goede. Wat zijn de optimale modellen om zonnedaken, laadpalen, elektrische deelauto’s en elektrische fietsen te implementeren in energieneutrale buurten? Met mijn werk en studie ben ik dienstbaar voor de gemeenschap.

Zijn de wereldwijd betogende jongeren soms niet duidelijk genoeg in hun boodschap? Het huis staat in brand. Moeten wij extremere acties starten? Mijn werk drukt me met de neus op de feiten: vijf voor twaalf is al gepasseerd. Toch is er maar één weg die ik wil bewandelen: blijven geloven in de mens.

Iedereen die dagelijks in de file staat, vindt dat de anderen hun auto aan de kant moeten laten. De overheid blijft de salariswagens financieren. Dat maakt me triest. Ik ben echt bang dat we de klimaatdoelstellingen niet halen. Die gedachte zet me aan tot actie: samen met burgers, ambtenaren en organisaties reiken we oplossingen aan. Alles is er om de transitie waar te maken.”

Antje Schurmans - ZuidtrAnt - zuidrand Antwerpen

ZuidtrAnt is een initiatief van burgers voor duurzame energieprojecten.

 
Koen Wynants