Terug naar alle evenementen

Uitstap naar de Gemene en Loweiden in Assebroek

  • Kasteel van Ryckevelde 2 Holleweg Damme, Vlaams Gewest, 8340 Belgium (kaart)

Een uitstap naar wellicht een van de oudste commons van Vlaanderen.

Gemene gronden, woeste gronden, vroenten, commons, ‘de gemeynte’... Het zijn allemaal beschrijvingen van een vorm van basisdemocratie en deeleconomie avant-la-lettre. Dit systeem had een enorme invloed op ons landschap, en die is ook vandaag nog zichtbaar! De Gemene en Loweiden van Assebroek zijn een prachtig en uniek stukje erfgoed in Vlaanderen. Professor Tine De Moor (Rotterdam School of Management) en ‘hoofdman' Marc Vandepitte nemen je mee doorheen het gebied en tonen je hoe het landschap zich onder invloed van de mens en het principe van de ‘gemene gronden’ ontwikkelde doorheen de tijd. We sluiten af met een nabespreking en drankje op het terras van Kasteel Ryckevelde. Want het principe van ‘gemene gronden’ is wel degelijk opnieuw springlevend. We nodigen ook hedendaagse ‘commoners’ uit het Brugse Ommeland uit.

Praktisch

Een drankje op het terras van Kasteel Ryckevelde is inbegrepen. Je kan er eventueel ook lunchen na afloop (niet in de prijs begrepen).
Een initiatief van Commons Lab, Avansa Brugge, prof. Tine de Moor en de aanborgers van de Gemene en Loweiden te Assebroek.

Prijs

Standaardprijs: € 10 Alle tarieven

Eerdere gebeurtenis: 18 mei
Seminar Chiara Salati
Latere gebeurtenis: 21 mei
Samenhuizendag 2022