“Het verbaast me telkens weer hoe graag mensen helpen”

Bea Mertens - Samentuinen Transitie Merksem 

Foto: Katrijn Van Giel

Foto: Katrijn Van Giel

“Op een verantwoorde manier omgaan met onze grondstoffen: dat is voor mij de essentie van transitie. Het gaat om lokaal produceren, niet uit protectionisme, maar uit respect voor de draagkracht van de wereld. Wat we in de samentuinen en met de buurderij realiseren, krikt onze zelfredzaamheid op. Deze coronatijd toont hoe afhankelijk we zijn geworden van externe hulp. Een paar haperende radertjes en we kunnen ons niet meer uit de slag trekken. De veerkracht in de maatschappij moet omhoog.  

Wat ik met Transitie Merksem vooral wil bereiken, is mensen verbinden en met elkaar in contact brengen. Dat is mijn drijfveer. Als je elkaar ontmoet, smelten vooroordelen weg. Onze eerste actie, zes jaar geleden, was een geefplein. Ik ben er nog altijd trots op dat we dat konden waarmaken. Velen zeiden: dat lukt niet, de mensen zijn te veel op zichzelf. Maar het lukte wél. Alle elementen van transitie kwamen erin terug: het aanmoedigen van hergebruik, het tegengaan van verspilling, het connecteren van mensen op een fijne manier. 

Ik doe mijn ding, omdat ik erin geloof en er plezier in heb. Dat is mijn manier om verandering te creëren. Fanatisme zet geen zoden aan de dijk. Ik plaats er mildheid tegenover. Het helpt niet om gefrustreerd te zijn als anderen je niet volgen: mensen veranderen pas als ze er klaar voor zijn. Ooit werkte ik in een omgeving waar ik zowat de enige groene ziel was. Mijn collega’s vonden het ‘grappig’ dat ik altijd met de fiets naar het werk kwam of uit principe geen vliegtuig wou nemen. Reageren met humor werkt het best, merkte ik. Sommige collega’s kwamen zich soms bij mij excuseren voor hun onecologische gedrag. Heel vreemd.   

Een vergadering of betoging voor de goede zaak? Ik wilde erbij zijn. Mijn lijst met engagementen groeide. In het weekend en ’s avonds snelde ik van her naar der. Alsof verandering zich alleen voltrekt als je er zelf bij bent... Ik heb moeten leren om neen te zeggen. Ik kreeg geen tijd om alles te verwerken en dat voelde niet meer goed. Een innerlijke transitie was nodig om tot dit besef te komen. Sindsdien beperk ik me tot een paar initiatieven. Het trekken van een samentuin binnen Transitie Merksem is er een van. Hier trachten we de commonsgedachte te realiseren: een stuk grond gemeenschappelijk beheren, afspraken maken, eigenaarschap opnemen. 

Ik droom van meer respect voor de natuur en meer begrip, liefde en samenwerking tussen mensen. Even de wereld door de ogen van iemand anders zien, is een oplossing voor veel malaises van deze tijd. De coronacrisis laat zien dat velen willen helpen. Fantastisch vind ik dat. Anderzijds merk ik dat weinigen hulp durven te vragen. Het is er bij ons allen ingehamerd: als je steun nodig hebt, ben je zwak. Het tegendeel is waar. Heb je een vraag, een wens, een droom? Kom ermee naar buiten. Het verbaast me telkens weer hoe graag mensen helpen. Waarom er dan niet om durven te vragen?” 

Bea Mertens - Transitie Merksem

Transitie Merksem zet in op sociale verbondenheid, korte-ketenaanbod, zelfredzaamheid en hergebruik. 

.

Guest User