OPEN OPROEP : DOE - traject 3 cVPP - gemeenschappen in de provincie Antwerpen!
kamp C energie.jpg

Dien jullie eigen idee in over wat jullie gemeenschap kan doen in de energietransitie en maak kans om een workshop en startbedrag van €2000 te winnen. Aan het einde van het Droom-Durf-Doe-traject zullen de drie winnende projecten gekozen worden!

Het Droom-Durf-Doe traject

Samen energie opwekken en consumeren, als school, cohousinggroep, met jouw straat, jouw gemeente. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Of ben je simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden om energieonafhankelijkheid te zijn in België?

Kamp C heeft jullie uitgenodigd om mee na te denken over een eigen energiesysteem, samen met tal van experts. Tijdens de Droom- en Durfdagen hebben we jullie informatie en inspiratie aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Nu is het aan jullie om jullie eigen idee in te dienen.

Alle presentaties, informatie en inspiratie van het 3D-traject zijn te vinden op: https://www.kampc.be/innovatie/projecten/cvpp/presentaties-droom-durf-doe-dagen

DOE-traject leidraad | de eerste stappen naar een cVPP

 Hierbij vind je een leidraad voor het indienen van jullie idee/project; welke rol jullie kunnen spelen in de energietransitie, met focus op een cVPP.  Aan jullie wordt gevraagd om het idee en het stappenplan “om samen (als gemeenschap) energie op te wekken en te beheren” te verwoorden.

 

Indienen ten laatste 16 september 2019 om 17u00! *

Via e-mail: maro.saridaki(at)kampc.be |cc.  jet.groen(at)kampc.be

Koen Wynants
Bouw jouw eigen DIY Flitsfiets
Bron: GVA

Bron: GVA

imec City of Things bouwde samen met burgerbeweging 30 MAX! een flitsfiets. Met deze flitsfiets kan de burgerbeweging zelf snelheidsmetingen van de voertuigen in hun buurt uitvoeren. Door objectieve data te verzamelen kunnen ze hun bezorgdheden met meer kracht aan het beleid communiceren. Ze hebben een gebruiksaanwijzing gemaakt zodat iedereen zelf een flitsfiets kan bouwen en samen te werken aan meer respect voor de zone 30.

Vanuit commonsperspectief is dit een heel interessant experiment: burgercollectieven krijgen zo de middelen en expertise om zelf data te gaan verzamelen. Vervolgens kunnen ze zelf die data gaan beheren en analyseren. Zo ontwikkelt een burgercollectief mogelijks veel meer impact op het stedelijk beleid. In tegenstelling tot de ‘klassieke aanpak’ waarbij de overheid data verzamelt (of door bedrijven laat verzamelen), burgers geen inspraak hebben in welke data verzameld moeten worden en waarom. Die data worden achteraf nauwelijks toegankelijk gemaakt voor burgers, burgers worden zo ook niet slimmer, ze kunnen eigenlijk enkel toekijken en niet mee de data en het beleid beheren of sturen. Alle controle blijft bij de overheid of bij bedrijven. Terwijl nu de controle, de besturing, de data, de verantwoordelijkheden, … gedeeld en beheerd kunnen worden. Als een ‘commons’.

Als al deze info ook naar Engels vertaald wordt, dan kunnen we deze kennis en info globaal gaan delen en kunnen burgercollectieven in steden wereldwijd aan de slag. Een concept dat Michel Bauwens/P2P foundation ‘cosmolocalism’ noemt, ‘design global, manufacture local’. Op die manier hebben lokale, kleinschalige initiatieven van Antwerpse burgercollectieven globale impact.

Smart meets commons city!

Link: https://github.com/aliekens/flitsfiets

Koen Wynants
Ik ben heel graag vrijwilliger bij Commonslab Antwerpen - Ho Hang Wong (student AP Hogeschool)
ho hang.jpg

Hallo allemaal!

 

Mijn naam is Ho Hang, een student uit de opleiding Sociaal Werk, van het onderwijsinstelling Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Eerst en vooral wil ik Koen, de oprichter van de organisatie, bedanken voor de goede begeleiding tijdens mijn twee halfdaagse bijdrage tot Commonslab Antwerpen. Wat is hij toch een fijne man!

Daarnaast wil ik eveneens mijn docenten bedanken, mevrouw De Ceuster en meneer Svensson, voor de opportuniteit om deze boeiende en groeinemende organisatie te leren kennen. Het was me een genoegen om mijn bijdrage te leveren.
Ik ben heel graag vrijwilliger bij de organisatie.

 “Daarom kies ik voor Sociaal-cultureel werk!”

Sociaal-Cultureel Werk, een subdomein binnen sociaal werk, is een domein waar verschillende uitdagingen biedt. Verder is het eveneens een domein waar ook veel verschillende culturen, gemeenschappen, kansgroepen gaat leren kennen. Ik heb gekozen voor sociaal-cultureel werk om die uitdagingen te zoeken. Daarnaast heb ik veel interesse in de verschillende culturen, gemeenschappen en kansgroepen. Uiteraard wil ik ze ook helpen in hetgene wat ze nodig hebben. Dat is een andere reden om sociaal-cultureel werk te kiezen. Cultuur is hetgeen waar ik het meeste ervaringen in heb. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar muziek, amateurkunsten, beeldende kunst. Dat is echt mijn comfortzone! Ik ben zelf ook heel actief in de muziek. Ik ben zelf actief als een klassieke pianist. Mijn studie rond het piano spelen gebeurt allemaal in de muziekacademie van Wilrijk – Aartselaar – Edegem. Ik studeer piano ondertussen al vanaf mijn 8 jaar. Als ik ermee bezig ben, kom ik in een soort van culturele orgasme.  Ik vind het enorm fijn om muziek te spelen voor mensen. Jammer genoeg wordt er ook muziek misbruikt op één of andere vreemde manier. Kijk maar naar het Eurosongfestival van enkele weken geleden, de muziekgroep van Ijsland zet een politieke kwestie bloot op het openbaar omroep, tijdens een muziekfestival. U leest het goed tijdens een muziekfestival! Ik vind het persoonlijk niet kunnen. Eurosong is een muziekfestival, festival waar muziek centraal staat. In de muziek mag je je gevoelens, je verhalen uiten of je politieke statement zetten. Maar weet, als muziekgroep waar de grens ligt en besef goed wat kan en wat niet kan. Met banners, sjalen met een politieke boodschap tonen op televisie, daar heb ik toch mijn vragenteken bij. Maar goed, ik hou deze discussie graag voor een andere gelegenheid.


Ben ik ook actief als vrijwilliger?

Buiten mijn schoolstudies, muziekstudies op de muziekschool ben ik ook nog actief als vrijwilliger bij Fameus vzw. Ik ken Fameus vzw sinds ik twee jaar geleden mijn stage heb gedaan. Fameus vzw is een organisatie die zich inzet in amateurkunsten. Ik ben voornamelijk actief in het project ‘De Connectie’. Met De Connectie koppelt Fameus vzw nieuwkomers in de stad met een passie voor amateurkunsten die vertrouwd is met het culturele veld in Antwerpen. Daarnaast doe ik ook mee aan een andere project en dat heet ‘ De Opsluiting’. Hierin gaan een groep jongeren met een coach, die zich bezighoudt met een bepaalde vorm van amateurkunst, zich opsluiten voor 24 uur in een Vlaamse musea. Tijdens de opsluiting moeten de jongeren een voorstelling maken van ongeveer 20 minuten. De zelfgemaakte voorstelling zal dan getoond worden tijdens het evenement ‘De Nacht van het Museum’. De voorstelling zal dan tijdens het evenement 4 keer opgevoerd worden voor het grote publiek. Omdat het zo leuk is, doe ik dit jaar terug mee! Ik zou dus zeggen, kom zeker naar ‘De Nacht van het Museum, op zaterdag 3 augustus 2019.

 

“Mijn droomjob is…”

Ik zie mezelf graag een job hebben, waar ik iedereen kan helpen, van kansgroepen tot muzikanten, van muzikanten tot jongeren en van jongeren tot verschillende gemeenschappen. Een job waar ik iedere doelgroep, binnen het domein sociaal-cultureel werk kan werken. Ik zou heel graag het gezicht zijn voor die groepen. Ik wil deze mensen helpen, ondersteunen wat ze nood aan hebben. Deze mensen hebben op bepaalde vlakken hulp nodig en ik wil heel graag mijn helpende hand uitreiken. Daarnaast wil ik deze groepen ook meer in the picture zetten door fillmpjes te maken van hen. Vervolgens wil ik met deze filmpjes de wereld insturen via de sociale media. Ik vind het enorm belangrijk dat hun verhalen gehoord moeten worden. Als we hen niet horen, begrijpen wij hen niet. Wij weten ook niet uit welke situaties zij komen. Er wordt vaak al meteen vooroordelen gedaan, op basis van hun uiterlijk. En dat wil ik heel graag voorkomen in mijn job door meer te communiceren met de wereld over iedere doelgroep binnen sociaal-cultureel werk.

“Commonslab boeit me al, sinds het begin waar ik de organisatie leerde kennen via een schoolrondleiding!”

Vorig maand heb ik de organisatie leren kennen via een schoolrondleiding. Vanaf dan steeg mijn interesse in Commonslab Antwerpen. Ik vind het heel interessant dat deze organisatie zich inzet op nieuwe samenwerkingen en besturen binnen Antwerpen. Ik denk dat het zeker nodig is om die nieuwe samenwerkingen te zoeken. Zo bouwt de organisatie ook nieuwe bruggen. Het geeft bij die nieuwe samenwerkingen ook positieve impact op de organisatie. Commonslab Antwerpen wordt dan op deze manier stap voor stap bekender in Antwerpen. En dat is een goede zaak voor deze organisatie. Andere zaken waar ik mijn interesse toon, is de verschillende doelstellingen dat Commonslab heeft opgesteld. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar het samenbrengen  en het verbinden van Antwerpse Commoners. Het interesseert me vooral in de manier hoe deze organisatie het invult. Verder ben ik ook heel hard geïnteresseerd in welke nieuwe instrumenten dat Commonslab zal ontwikkelen om de Antwerpse Commoners te versterken.


 “Ik breng Commonslab Antwerpen meer structuur en ik zet de organisatie meer in the picture via de social media.”

Mocht ik ooit aan de zijkant van Koen staan, zou ik Koen zijn organisatie meer in de sociale media brengen. Ik heb de voorbije twee dagen gemerkt dat Koen een groentje is in het social media. Hij wist niet dat je via Instagram ook je organisatie kan voorstellen, promoten. Facebook kan je dat ook doen. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in dat ik met mijn digitale vaardigheden hem kan bijbrengen. Verder merk ik ook dat Koen verdwaald loopt in zijn mails. Tijdens het regelen van mijn bijdrage, heb ik vaak het initiatief moeten nemen om hem even wakker te schudden om te laten weten, ik heb een antwoord nodig van jou om mijn schoolopdracht te doen slagen. Ik geloof er ook in dat ik hem zeker mee kan ondersteunen in de mails. Persoonlijk vind ik dat Koen heel veel zaken op zijn schouder neemt, waardoor hij soms het noorden kwijt is in de mails. Daarom wil ik ook heel graag een stuk van zijn lasten op mij nemen, zodat hij ook iets minder lasten heeft. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ik ook bepaalde structuren kan inbrengen in de organisatie als bij Koen zelf.

 Mocht ik ooit als communicatiemedewerker, gecombineerd met de functie als sociaal-cultureel werker starten bij Commonslab Antwerpen, neem ik het heel graag aan.


Meer van Ho Hang?

Mocht er mensen zijn die benieuwd zijn naar mijn muziekwereld, mijn wereld.

Deze mensen kunnen altijd terecht bij mijn persoonlijke pianist pagina. De pagina is nu te vinden via deze link hier.

En mocht er nog mensen en of organisaties zijn die geïnteresseerd zijn in mij, kunnen ze mij altijd contacteren via mijn pianist website. Of de mensen en of organisaties kunnen een mailtje sturen naar mijn persoonlijke mailadres: hohang.wong92@gmail.com.

IMG_20190528_110813.jpg
Koen Wynants
51 Ways to Spark a Commons Revolution

Personal Life

1. Challenge the myth that all problems have private, individual solutions.

2. Notice how many of life’s pleasures exist outside the marketplace—gardening, fishing, conversing, playing music, playing ball, making love, watching sunsets, and much more.

3. Take time to enjoy what the commons offers. As the radical Brazilian educator Paulo Freire said, “We are bigger than our schedules.”

4. Introduce the children in your life to the commons. Let them see you enjoying it, and working with others to sustain it.

5. Keep in mind that security and satisfaction are more easily acquired from friends than from money.

6. Become a mentor—officially or informally—to people of all ages. Be prepared to learn as much as you teach.

7. Think about living cooperatively with housemates.

8. Don’t be afraid to ask for help.

9. Have some fun. The best reason to restore the commons is to enrich our lives.

Community Life

10. Put on a potluck. Throw a block party. Form a community choir, slow-food club, Friday night poker game, May Day festival, or any other excuse for socializing.

11. Walk, bike, or take transit when you can. It’s good for the environment, and for you. You meet very few people while driving your car.

12. Treat commons spaces as if you own them (which, actually, you do). Keep an eye on the place. Tidy things up. Report problems or repair things yourself. Initiate improvement campaigns.

13. Offer a smile or greeting to people you pass. The commons begins with connecting—even in brief, spontaneous ways.

14. Get out of the house and spend some time on the stoop, the front yard, the street—anywhere you can join the river of life.

15. Create or designate a “town square” for your neighborhood—a park, playground, vacant lot, community center, coffee shop, or even a street corner—anywhere folks naturally want to gather.

16. Lobby for more public benches, water fountains, plazas, parks, sidewalks, bike trails, playgrounds, and other crucial commons infrastructure.

17. Conduct an inventory of local commons. Publicize your findings and suggest ways to celebrate and improve these community assets.

18. Organize your neighbors to stop crime and to defuse fear of crime, which can dampen community spirits more than crime itself.

19. Remember streets belong to people, not just automobiles. Drive cautiously and push for traffic calming and other improvements that remind motorists they are not kings of the road.

Money & the Economy

20. Buy from local, independent businesses when possible. (amiba.net, livingeconomies.org).

21. Before buying something online, see if you can find it or order it locally. That keeps some of your money in the community.

22. Investigate how many things you now pay for you could get in more cooperative ways—check out DVDs at the library, quit the health club and form a morning jogging club, etc.

23. Start a neighborhood exchange to share everything from lawn mowers to child care and home repairs to vehicles.

24. Barter. Trade your skill in baking pies with someone who will fix your computer.

25. Look into creating a Time Dollars system (timebanks.org) or locally-based currency. (smallisbeautiful.org).

26. Organize a common security club. You are not on your own when it comes to economic woes. (commonsecurityclubs.org)

27. Watch where your money goes. How do the businesses you patronize harm or help the commons?

28. Purchase fair trade, organic, and locally made goods from small producers as much as you can.

Social Change

29. Oppose cutbacks in public assets like transit, schools, libraries, parks, social services, police and fire, and arts programs.

30. Support activists around the globe working for debt relief, environmental protection, human rights, worker rights, sustainable development, rights of indigenous people, and action on climate change.

31. Take every opportunity to talk with elected officials and local activists about the importance of protecting the commons. Do the same with citizens groups, nonprofit organizations, labor unions, professional societies, and business leaders.

32. Protest private profit from products created with research paid for by taxpayers. Demand that publicly-funded research data be available to everyone on the Internet.

33. Write letters to the editor about the commons, post on local websites, call in to talk radio, tell your friends.

34. Learn from everywhere. What can Germany teach us about health care? India about wellness? Africa about community solidarity? Indigenous nations about the commons itself? What bright ideas can we borrow from a nearby neighborhood or town?

Environment

35. Pick up litter that is not yours.

36. Avoid bottled water. Tap water is generally safer. If you have concerns about your water supply, get a filter, then pressure local officials to clean it up.

37. Become a guerrilla gardener, planting flowers and vegetables on neglected land in your neighborhood.

38. Organize a community garden (communitygarden.org) or local farmers market.

39. Roll up your sleeves to restore a creek, wetland, woods, or grassland, or beautify a vacant lot.

40. Remember that everything that goes down your drain, on your lawn, in your garbage, or into your storm sewer eventually winds up in our water or air.

41. Seek new ways to use less energy and create less waste at home and work.

42. Form a study group to explore what can be done to promote sustainability in your community.

43. Purchase goods—beer to clothing to hardware—made as close to home as possible. Shipping goods long distances stresses the environment.

Information & Culture

44. Patronize and support your public library.

45. Demand that schoolchildren not become a captive audience for marketing campaigns.

46. Contribute your knowledge to online commons such as Wikipedia, open education projects, and open-access journals. Form your own online community to explore commons issues.

47. Use Creative Commons licenses for your own writing, music, videos, and other creative pursuits.

48. Conceive a public art project for your community.

Commons Consciousness

49. Think of yourself as a commoner and share your enthusiasm. Raise the subject in conversation, art, professional circles, and organizations with which you are involved.

50. Launch a commons discussion group or book club with your neighbors and colleagues, or at your church, synagogue, or temple. (onthecommons.org)

51. Spread some hope around. Explain how commons-based solutions can remedy today’s pressing problems.

Koen Wynants
Hoe worden coöperanten uitgenodigd? Uitnodiging AV New B
NewB lokaal forum.jpg

Als leek vraag ik me vaak ook heel praktisch af hoe je een coöperatie organiseert, wat is de rol van de coöperanten, hoe kan je duizenden coöperanten betrekken, ... Ik ben zelf coöperant van NewB. Dat doe ik voor een groot deel uit onvrede uiteraard met de reguliere banken, maar ook om te leren: hoe coöperaties werken, maar ook wat een bank eigenlijk is, hoe het functioneert. Ik blog hieronder de uitnodiging van NewB. Ik vond dat zelf inspirerend. Veel dank NewB!

Beste Koen,


U bent van harte uitgenodigd op de gewone algemene vergadering van NewB die zal plaatsvinden op zaterdag 8 juni 2019, in de zaal BEL (gebouw van leefmilieu Brussel) op Thurn & Taxis, Havenlaan 88c, 1000 Brussel.

De dag begint om
10.30 uur met een reeks informatieve en consultatieve workshops. Dit is een gelegenheid om de details van de toekomstige bank onder de loep te nemen, de cijfers van 2018 te bekijken of om u te consulteren over de tarieven van de toekomstige NewB Bank. Heeft u een vraag over onze verzekeringsoplossingen? Een infobalie zal tijdens de hele voormiddag georganiseerd worden om op uw persoonlijke vragen te antwoorden.

Om
14.00 uur zullen we de uitdagingen en kansen van dit cruciale jaar bespreken en stemmen over de hoofdlijnen van onze coöperatie.

Het is nu of nooit om de bank voorgoed te veranderen: kom op zaterdag 8 juni naar deze cruciale algemene vergadering!

Bernard Bayot
Voorzitter
 

Ik registreer me of ik geef een volmacht
Klik hier

of ik geef aan dat ik niet aanwezig en niet vertegenwoordigd zal zijn
Klik hier

U dient zich voor de algemene vergadering in te schrijven vóór dinsdag 4 juni om 23.59 uur.

 

  • Voor het volledige dagprogramma en de documenten van de algemene vergadering, klik hier

  • Schrijf u hier in voor de ochtendworkshops.

Neem in afwachting van de algemene vergadering deel aan lokale evenementen in uw buurt:

Lokale mobilisatieavonden: 2019 wordt al dan niet hét jaar van NewB. Kom en ontdek de toekomstperspectieven en het nieuwe mobilisatieplatform dat tijdens deze avonden in heel België wordt voorgesteld. Er resten ons nog een paar maanden om zoveel mogelijk mensen rond ons project samen te brengen.

Om u in te schrijven voor één van de lokale avonden, klik hier

Koen Wynants
Een dubbele salto achterwaarts aan de Kaaien in Antwerpen (die slecht dreigt af te lopen). OPINIE
Scheldekaaien 2018.jpg

Dirk Lauwers, 3 mei 2019

Op het eerste gezicht een zeer lovenswaardig initiatief, die participatiemomenten over de heraanleg van het centraal deel van de Scheldekaaien: https://www.gva.be/…/geef-het-centraal-deel-van-de-scheldek…
https://www.antwerpenmorgen.be/…/scheldekaaien-centraal-dee…
Maar toch, is het niet zoals een journalist ook het terugkrabbelen van de bevoegde minister over de slimme kilometerheffing omschreef: een dubbele salto achterwaarts?
Een eerste schroef gaat terug naar een tiental jaar geleden. Er werd toen een duidelijk masterplan voor de hele kaaiensite (6,7 km) opgemaakt door gerenommeerde ontwerpers (die nog steeds aan boord zijn voor het plannen maken trouwens) ook voor het gedeelte tussen Noorder- en Zuiderterras. Dit gebeurde op basis van een zeer intensief inspraakproces, met zgn. ontwerptafels.
De resultaten hiervan zijn vakkundig van de websites van de stad gewist, her en der vind je er nog een neerslag van in een publicatie: http://publiekeruimte.info/…/2011-Inspiratieboek-Iedereen-s… (zie pag. 20/25 over het gebied waar het nu over gaat). Is wat de Antwerpenaars toen droomden en dachten niet meer valabel? Als de gedachten echt vrij zijn dan zou er een project moeten uitkomen met nog meer groen, plaats voor wandelen en fietsen… en minder auto’s. Zie wat het proces ‘Over de Ring’ vorig jaar aan projectaspiraties opleverde. Maar is het bestuur bereid autogerichte zogenaamde ‘randvoorwaarden’ op te geven?
Voor een tweede schroef ga ik nog wat verder terug in de tijd. De internationale stedenbouwkundige wedstrijd ‘Stad aan de Stroom’, begin jaren negentig. Of nog wat verder: eind jaren tachtig, ik vergezelde toen de organisatoren van de wedstrijd naar Köln, daar was in 1984 een project van heraanleg van de kaaien aan de Rijn gerealiseerd waar ik als jonge verkeerskundige nogal enthousiast over was. De weg langs de Rijn was ter hoogte van het centrum ondertunneld, met daarboven een oeverpromenade zodat binnenstad en rivier terug verbonden waren. Maar de meer beslagen stedenbouwkundigen in het gezelschap wezen me op de nadelen: het aantrekken van grote hoeveelheden autoverkeer door en in het stadhart. In de wedstrijd voor Antwerpen werd dus geen tunnel voorzien maar beperkte toegankelijkheid voor het autoverkeer. Deze optie werd in de plannen van een decennium geleden overgenomen: enkel lokaal autoverkeer en de bereikbaarheid vooral met een kaaientram verzekeren.
Ik lees nu dat de mobiliteitsschepen ervan droomt – en de stadsdiensten laat bestuderen – of er een tunnel voor het autoverkeer mogelijk is ter hoogte van het Steen-Suikerrui…
Zo zou die dubbele achterwaartse salto kunnen resulteren in een project met een duidelijke jaren tachtig stempel… .
Intussen weten we toch beter wat stadsvriendelijke mobiliteit is, dat autoluwe centra meer en niet minder mensen aantrekken. Om er te wonen, om er een zaak te beginnen, om er te winkel of de stad te bezoeken… .
Uitgelezen inspiratie zouden de heraangelegde Seineboorden kunnen zijn. Die vergelijking met Antwerpen werd reeds enkele jaren geleden gemaakt. Ondertussen heeft men het in Parijs gerealiseerd: de Seine teruggegeven aan menselijke activiteit en beleving, ten koste van 48.000 wagens die er vroeger (gedeeltelijk in tunnels) passeerden. Die wagens zijn grotendeels ‘verdampt’. Mensen die toch in de omgeving moeten zijn hebben andere routes gekozen of komen nu per openbaar vervoer op per fiets. En het feit dat dit gebied minder met auto’s bezocht wordt heeft de aantrekkingskracht ervan niet verminderd, wel integendeel. De instemming met dit project – als stap naar een autoluwere stad - is groot. https://www.paris.fr/…/55-des-parisiens-favorables-au-maint…

Waarom ook in Antwerpen niet kiezen voor volledig (of nagenoeg volledig) autovrije kaaien in het centraal gedeelte. Ter plekke zou het heerlijk zijn, toch? En het effect zou ook zijn dat in een groot gebied errond minder auto’s zouden rijden. De centrale voetgangersas via de Meir is een perfecte barrière (toch als ook de doorgang via de Katelijnevest aan de Meirbrug wordt geknipt) voor doorgaand autoverkeer in de binnenstad. En minder auto’s dat hebben we toch nodig als we op weg willen naar een klimaatneutrale stad (zie Vlaams Klimaatbeleidsplan hierover: -12% autokilometer tegen 2030), naar een stad waar de gezondheidsnormen voor luchtkwaliteit wel gerespecteerd worden, waar ruimte is voor veilig fietsen… ? Een stad waar het ook naar 21ste eeuwse normen goed om wonen of te zijn is. Die de benchmark met Parijs, Oslo, Sevilla, Amsterdam, Wenen, Barcelona… op dat vlak aankan. Een eigentijdse wereldstad dus.

Achtergrondinfo:

Koen Wynants
27 coöperatieve voorstellen voor een meer solidaire en duurzame economie - Memorandum Febecoop verkiezingen 2019
febecoop memorandum.png

Overheden hebben niet op elke uitdaging een antwoord. Daarom nemen steeds meer burgers het initiatief om maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken: compacter cohousen, duurzamere deelplatforms, hernieuwbare energie … Ze kiezen voor hun innovatieve ondernemingsideeën steeds vaker het coöperatieve bedrijfsmodel.

Febecoop stelt 27 maatregelen voor waarmee verkozenen van élk beleidsniveau een boost kunnen geven aan coöperatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. 

Download het volledige document.

Koen Wynants
Towards a New Narrative of Food
Kraakvers Boerenmarkt Antwerpen

Kraakvers Boerenmarkt Antwerpen

By Gunnar Rundgren, originally published by Garden Earth

To let commodity markets shape our diets and the stewardship of the land is a bad idea. This can clearly be seen both in nature, societies and human bodies. Most of the emerging food movements are based on other perspectives. The food system as commons emerge as a competing narrative to food as commodity.

The market paradigm clearly dominates how food and agriculture is discussed. For many people it goes without discussion or reflection that food is a commodity – a product with the main purpose to be sold by the producer and through various middle-men be bought by the end user, the consumer. It is evident because that is how we discuss food in the public sphere. It is evident for the consumers because of how food is presented in shops: “buy this” “2 for the price of 1”. It is evident for the farmers who are told to produce what is demanded by the market and who suffer when world market prices plummet, totally out of her their control.

But if you think about food once more, it is easy to discern many situations where we don’t look upon food as a commodity. The first food most humans eat is willingly given for free by a mother offering her breast. When we cook food for friends or family we do it outside of the market framework even if we have bought the food. The same apply when we grow food ourselves and share our bounty with a neighbour. Growing and cooking are hobbies and relaxing leisure for many, a duty without pay for others. Many foods also have cultural (or religious) meanings which transcend any market perspective.

Ulitmately, access to food is also an inalienable right. This was already agreed by world leaders in the Universal Declaration of Human Rights. It has been re-asserted ever since, for example at the 2009 World Summit on Food Security in Rome. The Special Rappor­teur on the Right to Food for the United Nations, Olivier De Schutter, writes in the report to the General Assembly in August 2013: ‘The right to food has come to the fore as Governments realize that their efforts to combat food insecurity and hunger have been failing and realize the urgent need to strengthen national legal, institutional and policy frameworks’.[i]

The market is a mechanism for distribution of food. But it doesn’t work very well. To begin with, there are almost a billion people hungry – clearly the market fails to supply them with food. Further, there are huge external costs involved in food production, costs which are not reflected in the price of food. Through competition, farmers are forced, or encouraged, to externalise as much as possible of these costs.

Commodification thereby promotes a perverse system.

Food processors and traders make most money from making people buy food made from cheap raw materials (corn, soy, wheat, sugar, palm oil etc.) which at the same time have a big appeal to consumers. Fat, salt and sweet are keywords. The marketing is so efficient that people buy far too much, leading to both obesity and waste.

In addition, farming has more functions than the production of food. More than half of the biological production in the terrestrial systems of the Earth is taking place in the agriculture landscapes and the management of those agricultural landscapes is our most important tool for managing nature, a nature that we are totally dependent on even in these modern times.

But the signals, the guidance, from commodity markets don’t promote good stewardship of the land. They promote specialization, larger scale monoculture, externalization of costs and short term profit over longer term sustainability. The reality is thus a lot more complex than the narrative of food as a commodity makes us believe. To let commodity markets shape our diets and the stewardship of the land is simply a bad idea.

*

Even if it sounds far-fetched, perhaps even frightening for some, there is a growing energy into a food system based on other perspectives than the one of the commodity. This can be seen “in the field” with many initiatives for new food systems relationships, such as community gardens, community supported agriculture, relationship food* etc.

The food system as commons, a shared interest and shared responsibility, emerges as a competing narrative to food as commodity. This doesn’t rule out markets as one of several mechanisms for food distribu­tion, but it does reject market hegemony over our food supplies and their distribution. It also rejects the view that market forces and private ownership are the best ways for allocating food producing resources, such as land, water, knowledge and seeds.

Rethinking food as a right, farming as a management system of the planet and the food system as a commons also necessitates the building of new institutions fit for these purposes. That includes both new relationships between producers and consumers and public institutions and policies. But I leave that discussion to another time.

*

There is also an emerging academic interest in new perspectives on food. Jose Luis Vivero Pol, a food governance researcher, has made an interesting analysis of academic papers in The value-based narrative of food as a commons. A content analysis of academic papers with historical insights.  His analysis of English academic texts reveals that “food commons” or “food public good” topics are very marginal subjects in the academic milieu with only 179 results since 1900, but with sharp increase in the eight years that followed the 2008 food crisis. On the contrary, “food commodity” presents almost 50,000 references since 1900.

Vivero Pol, Tomaso Ferrando, Olivier de Schutter and Ugo Mattei, are now editing the Routledge Handbook of Food as Commons. It will present a different normative view of food as a commons instead of a commodity and “how the food system would change if food was regarded and enacted as a commons.“ The title will be published in 2018 and I am looking forward to reading it.

I have written myself on this theme, in my book Global Eating Disorder and more specifically in the article Food: From Commodity to Commons. In that article I write:

”The market is not a good master for a sustainable food system. Instead we need to find new ways of managing the food system based on food as a right and farming as a management system of the planet Earth. The solutions should be based on relocalization of food production and de-commodification of food and our symbionts, the plants and animals we eat.”

There are interesting times ahead.

Source: https://www.resilience.org/stories/2017-04-14/towards-a-new-narrative-of-food/

Koen Wynants
Wooncoop zoekt bestuurders. Wie 'vertegenwoordigt' Antwerpen?
wooncoop.jpeg

Op zaterdag 25/5 is het de eerste Algemene Vergadering van Wooncoop. Daar zal het bestuur gekozen worden voor de komende 6 jaar. Ze gaan op zoek naar een kwaliteitsvolle ploeg. Bestuurders met complementaire talenten die als bestuurder wooncoop voor de komende jaren op een goed pad houden.

Als eerste stap daarin willen ze kandidaat bestuurders stimuleren om langs te komen op onze info-avond bestuurders op dinsdag 23 april om 19u30 in Gent. De bestuursploeg wordt samengesteld uit 2 A-vennoten,  2 tot 3 B-vennoten (bewoners) en 2 tot 3 C-vennoten (investeerders). Er is de mogelijkheid om daarnaast ook externen op te nemen in de RVB. Naast bestuurders zijn ze ook op zoek naar 1 of 2 controlerende vennoten, zij hebben als taak de boekhouding te controleren/op te volgen (naast de AV/RVB/boekhouder) ook deze kandidaten zijn welkom op deze info avond.

We geloven heel sterk in Wooncoop, kan voor Antwerpen heel veel betekenen, de nood aan betaalbaar wonen, aan nieuwe oplossingen zoals Wooncoop, is gigantisch groot. Hopelijk zijn er ook Antwerpenaren die een actieve rol willen opnemen in de organisatie van Wooncoop…


Wat mag je verwachten ? wat bieden we ?
Alle vragen hierover en inschrijven kan via karel@wooncoop.be

Koen Wynants
P2P coaching/netwerkmoment begeleiders van samentuinen in Antwerpen (7 maart, 12u, Kubus Permeke): verslagje

Hoi Koen!

Een tweetal weken geleden ben ik gestart bij Samenlevingsopbouw Kiel in De Stek. Vol enthousiasme en goesting.

Mijn kernopdracht is de samentuin ‘Den Akker’ te laten bloeien (letterlijk en figuurlijk). De tuin zou een plek zijn waar de hele buurt gebruik van kan maken: om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten, verschillende activiteiten op te organiseren,… niets is te zot zolang de buurt het samen doet!

Vandaar dit mailtje: ik denk dat ik ooit ergens gelezen heb dat jij ervaring hebt met samentuinen. Aangezien ik mij momenteel nog erg aan het inwerken ben, lijkt het me zeker waardevol om eens bij andere te horen naar hun ervaringen.

Dit was de vraag van Marion aan Commons Lab. Omdat er meerdere mensen zijn die samentuinen ondersteunen in Antwerpen, maakten we er ineens een netwerkmomentje van, open voor iedereen die samentuinen ondersteunt in Antwerpen. Een P2P coaching tussen ervaringsdeskundigen (met meer of minder ervaring). Martine Willems van de stad Antwerpen was er ook bij zij ondersteunt sinds 2019 het Antwerps netwerk van samentuinen. Op donderdag 7 maart organiseren spraken we af tussen 12u en 14u in Kubus Permeke. We aten samen en gingen even langs de Verborgen Kloostertuin en de Spilkiekes.  

 Deelnemers: Patrick Vinck (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad- A’pen Noord), Fee Vandepitte (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad-stagiair), Marion Vanbossel (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad-Kiel), Thomas Kuyper (UA), Martine Willems (Tuin in de stad), Laure Nuchelmans (District Antwerpen),  Eef Flo (Transitie Merksem, freelance samentuincoach), Else Nollet (Freelance samentuincoach), Bart Meyvis (Samenlevingsopbouw Antwerpen-Stad-Deurne), Greet Heylen (Freelance samentuincoach-Transitie Deurne), Freddy T’Seyn (Sint-Andries-Antwerpen-Zuid), Jos Thys (Veerkrachtig Sint-Andries vzw), Koen Wynants               (Commons Lab Antwerpen, Verborgen Kloostertuin, Spilkiekes)

 

Enkele conclusies en afspraken:

  • Een volgende netwerkmoment wordt in samenspraak met Tuin in de stad georganiseerd. Er is blijkbaar effectief nood aan om af en toe spontaan samen te komen om info en tips uit te wisselen. Misschien is het beter om dat niet te gestructureerd te gaan beginnen doen? Maar enkel als we voelen dat effectief de nood, de goesting, de tijd er voor is? Blijkbaar was dit toevallig zo’n moment. Dat kan ook via fietslussen, of via roterend ‘initiatiefnemer’/locatie.

  • Interesse om sommige zaken stadsbreed te organiseren voor alle samentuinen samen;

o   Samenaankoop van materiaal:  tonnen, zonnepanelen,…

o   Verdelen van adres voor gratis recupmateriaal (watervaten en dergelijke gratis te krijgen bij WOTEPA)

o   Misschien kunnen sommige zaken  afgesproken worden met een groendienst of Natuurpunt: over gedeeld gebruik van machines, logistiek groenafval/compost, hout(snippers). Tuin in de Stad wil daar voor samenwerken met de groendienst.

o   Koen probeert in Fundament een bouwmaterialenbib te organiseren voor burgercollectieven: opslag en verdeling van allerhande materiaal.

o   Samenlevingsopbouw en Kringwinkel hebben ook materialenbibs.

  • De stad en de districten reorganiseren continu; er zijn veel vragen over diverse taken en rollen mbt samentuinen, subsidies, … Wie doet wat? Wie kan waarvoor bij wie en wanneer terecht? Momenteel is dat erg onduidelijk. Misschien moeten we dat ook meer samen gaan uitklaren? Wie heeft waar nood aan? En samen een overzicht proberen maken?

  • Zou handig zijn als alle info mbt samentuinen door iemand of ergens gedeeld wordt, er worden apart diverse opleidingen georganiseerd, terwijl er vele samentuinders dezelfde noden en behoeften hebben. Er is een facebookgroep ‘Antwerpse samentuinen’. Iedereen die op facebook zit, kan daar alles delen. We kunnen alles naar Martine sturen. Die bekijkt verder de website van de stad, gedeelte rond samentuinen.

  • Als je diverse bevolkingsgroepen grondig wil betrekken, dan hebben alle samentuinen hiervoor ondersteuning nodig. We moeten verder onderzoeken hoe alle samentuinen een structurele ondersteuning kunnen krijgen. Dat moet daarom niet heel intensief zijn. We zien nu ook al dat er drie trappen in het netwerk zijn ontstaan: de samentuinen, groepen samentuinen die door één instantie ondersteund worden (vaak geografisch afgelijnd: Sint-Andries, Merksem, Deurne, Berchem, Kiel, …), en ten derde de districten/stad.

  • Koen wil eind juni (wellicht 27 juni) nog iets organiseren rond stadslandbouw; liefst samen met het Netwerk stadslandbouw, Velt, UA, CSA-netwerk, Elcker-Ik, Kraakvers, buurderijen, Landgenoten,… Hij stuurt asap een datum door.

  • Eindrapport samentuincoaching Deurne 2018: https://docs.google.com/document/d/1ucbhkNCSdQVt_ZSoKr5Ifnx6Om-KSHd64lZTCxhZspA

  • Samentuin subsidie reglement; https://www.commonslabantwerpen.org/blog/2019/2/27/subsidiemogelijkheden-voor-antwerpse-samentuinen-nieuw-vanaf-1-januari-2019

  • Voor district Antwerpen is er de Burgerbegroting: elk jaar kunnen er eind juni projecten ingediend worden. Vraag is of we ook samen projecten zouden gaan indienen: om een aantal structurele zaken  aan te pakken. Zie www.burgerbegroting.be

  • Voor meer innovatievere stadstuin/landbouwprojecten, kan je via projectfonds werken; https://stadslab2050.be/project/projectenfonds-duurzame-stad

  • Mededeling van Transitie Merksem : We organiseren trouwens ook enkele workshops dit jaar. Eentje rond groenten kweken in bakken (13/04), en een zal gaan over snoeien van (fruit)bomen (9/11). Elke lesmiddag zal 5€ kosten, en de lessen zullen deels in de Cluysse, deels in de Duifkes doorgaan (allebei Merksem). Bij interesse kunnen mensen transitiemerksem@gmail.com aanschrijven

Koen Wynants
Global Strike Antwerpen: Stewards gevraagd!
global strike.jpg

Dag iedereen,

deze vrijdag 15 maart is het wereldwijde klimaatstaking: Global Strike for Future. In België vindt deze actie plaats in Brussel om 13u30 maar ook vanuit Antwerpen doen wij lokaal een actie mee. Om 10u organiseren enkele organisaties waaronder Youth, Students 4 Climate Antwerpen in Antwerpen een kleine klimaatmars van het Theaterplein naar het Centraal Station. Om daarna massaal de trein naar Brussel te nemen en ons bij de nationale actie te voegen. Dit wordt tevens gesteund door een hele reeks lokale organisaties, dus we verwachten een degelijke opkomst.

 

Wij zijn hier wederom op zoek naar enkele stewards die de acties mee in goede banen willen leiden. Liefst beschikbaar van 10u00 tot 12u00.

 

Wil jij ons hierbij helpen? 

 

Schrijf je dan in via ons inschrijvingsformulier door hier te klikken.

Of de volgende link te gebruiken in je webbrowser: https://goo.gl/forms/d5vQ1Z3FHt9efHVy2


Let op : ook de nationale klimaatmars in Brussel heeft stewards nodig! Hier is ook een inschrijvingsformulier voorzien dat losstaat van ons inschrijvingsformulier! Indien je hier reeds voor aangemeld bent: zeer goed en bedankt voor de steun! Zij hebben hier meer mensen voor nodig dan wij.

 

Groetjes,

 

Youth en Students 4 Climate Antwerpen

Koen Wynants
Burgercollectief Fundament organiseert voor het eerst samenaankoop Witloofwortels ('Noordlof')
noordlof.jpg

Zin om in de stad eens je eigen groenten te kweken? Je weet niet hoe er aan te beginnen? Je kent er niet veel van? Geen probleem! Noordlof zal jou verder helpen. Eén van België's lekkerste groenten zijn heel makkelijk zelf te kweken, ook bij jou thuis. Witloof! Om het jou makkelijk te maken organiseert Noordlof voor het eerste een samenaankoop van witloofwortels. Deze kunnen makkelijk opgekweekt worden tot heerlijke witloofkropjes. In de kelder van Fundament, of gewoon bij jou thuis (of op school...). Eerst kopen we samen wortels aan bij https://lofloof.com, daarna kweken wij ze voor jou op, ofwel kom jij ze bij ons ophalen om ze zelf thuis op te kweken. Noordlof is een initiatief van Fundament, een groep vrijwilligers die samen de leegstaande kelder van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen-Noord beheren.

Voor wie?

Iedereen die eens zelf groentjes in de stad wil kweken. Het is heel erg eenvoudig, je moet er helemaal niet veel van kennen. Ideaal voor de beginners, voor scholen, voor buurthuizen, ... Maar zeker ook leuk voor de gevorderde stadslandbouwers.

Hoe werkt het?

Bestel het aantal wortels dat je wil kweken via dit formulier: https://goo.gl/forms/BZHgxsPZOuuSd5Bj1. 1 wortel = 1 witloof stronk!

Op 24/03 sluiten we de voorinschrijvingen af, afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt de prijs bepaald, we delen de prijs mee per mail samen met de betalingsdetails. Momenteel is de richtprijs van 1 wortel 0,2€.

Kweek je de wortels mee in onze bakken? Dan betaal je een klein bedrag voor de goede zorgen en de grond.

> 10 wortels = 1€

> 10-30 wortels = 2€

> meer dan 30 wortels = 3€

Elke zaterdag voormiddag kan je de groei van het witloof komen opvolgen.

Zaterdag 30/03 om 10u planten we de wortels in de bakken en geven we info over hoe je thuis zelf aan de slag kan! Om thuis witloof te kweken heb je een emmer nodig met een diepte van 30 cm en een beetje aarde (dit kunnen we je ook meegeven).

Meer informatie via onze event op FB of de FB pagina van Noordlof (https://www.facebook.com/witloofkwekenin2060/) of via kelder2060@gmail.com.

Koen Wynants