Subsidiemogelijkheden voor Antwerpse samentuinen (NIEUW vanaf 1 januari 2019)
verborgenkloostertuin.jpg

Vanaf 2019 wijzigt de manier waarop u subsidies kan aanvragen voor een samentuin. U kan voortaan bij de stedelijke dienst ‘Tuin in de stad’ terecht om een werkings- of projectsubsidie aan te vragen. We zetten alles even kort op een rijtje:

Werkingstoelage

  • Wanneer aanvragen? U kan deze subsidie het hele jaar doorlopend aanvragen.

  • Bedrag: tot maximaal 500 euro

  • U kan hiermee kleine uitgaven eigen aan het draaiende houden van een samentuin mee  bekostigen. De toelage kan gebruikt o.a. gebruikt worden voor:

    • materiaal (zaai- en plantgoed, moestuinbakken, klein gereedschap, herstellingen, waterpomp, …)

    • cursussen en workshops (zowel tuintechnisch als gericht op buurtbetrokkenheid of groepsdynamiek)

    • promo voor de tuin (tuinfeest, infobord, flyers, …)

  • Alle samentuinen kunnen deze toelage 2 keer per jaar aanvragen. Is uw samentuin groter dan 300 m² of hebben jullie meer dan 20 actieve leden? Dan kan u deze toelage 4 keer per jaar aanvragen.

  • Hoe werkt het? U doet een aanvraag via de databank voor verenigingen en logt in via de account van de samentuin (als vereniging, niet als privé persoon). U gaat naar ‘aanvragen en formulieren’, kiest de optie ‘nieuw dossier’ (stad Antwerpen) en klikt vervolgens op het formulier ‘2019 – Samentuinen. Toelage kleine uitgaven’. Na goedkeuring van uw aanvraag ontvangt u het subsidiebedrag. U heeft daarna drie maanden de tijd om bewijsstukken (bonnetjes en dergelijke) in te dienen.

 

Projecttoelage

  • Wanneer aanvragen? Er zijn twee projectrondes per jaar met als deadline 15 april en 15 oktober.

  • Bedrag:

    • Alle samentuinen: maximaal 5.000 euro

    • Samentuinen groter dan 300m² of met meer dan 20 actieve leden: maximaal 7.000 euro

  • Deze toelage is bedoeld voor (grootschalige) tuinprojecten zoals de aanleg, verhuis van een tuin of aankoop van grote infrastructuurelementen (serre, vernieuwen moestuinbakken, …)

  • U kan deze toelage maximaal 2 maal in vijf jaar aanvragen.

  • Hoe werkt het? U doet een aanvraag via de databank voor verenigingen. Na een ontvankelijkheidstoets wordt het dossier inhoudelijk voorgelegd aan een adviescommissie. We informeren u later over de gedetailleerde procedure, voorwaarden en mogelijkheden.

 

Voorwaarden voor beide soorten subsidies:

  • Deze subsidies zijn bestemd voor samentuinen. U kan dit niet aanvragen voor een individuele tuin, een volkstuin of een schooltuin. Bent u lid van een samentuin die gelegen is op een volkstuinperceel of stelt u de schooltuin open voor de buurt? Dan kan u wel een aanvraag doen.

  • Uw samentuin is een feitelijke vereniging of een vzw.

  • Uw samentuin is gelegen in Antwerpen (inclusief districten)

 

U kan vanaf 1 januari 2019 een werkingstoelage aanvragen. Als u hulp nodig hebt bij uw dossier kan u ons contacteren via samentuinen@antwerpen.be.

Koen Wynants
Stadsmakers subsidie voor werken aan infrastructuur of een project met personeels- en werkingsmiddelen
stadsmakers.jpg

Wil u de locatie van uw vereniging verbeteren, een braakliggend terrein tijdelijk omvormen tot een ontmoetingsplek?  Of een project opstarten om de leefbaarheid in uw district te verbeteren?  Dan kan u tot 10.000 euro subsidie krijgen.

U werkt een project uit dat:

  • de leefbaarheid in uw district verbetert, 

  • de woonomgeving en het samenleven verbetert in uw district, 

  • of districtsbewoners actief laat deelnemen aan de samenleving, 

  • tijdens een openbare activiteit  getoond wordt en

  • maximum één jaar duurt.

Project met personeels- en/of werkingsmiddelen

Het project moet een geheel zijn van activiteiten en doelstellingen waar u personeels- of werkingsmiddelen voor nodig hebt buiten uw reguliere werking.

Subsidie voor werken aan infrastructuur

  • U kan het pand of lokaal van uw vereniging aanpassen of verbouwen. Zo kan u het lokaal toegankelijker maken of aanpassen zodat u er meer activiteiten kan organiseren.

  • U kan een braakliggend terrein of leegstand pand tijdelijk een andere invulling geven. Zo kan u een pand omvormen tot een ontmoetingsplek voor de buurt.

Voor wie en hoeveel?

Feitelijke verenigingen en vzw's kunnen de subsidie aanvragen. U krijgt maximaal 10.000 euro per project.

Hoe aanvragen?

Er zijn twee projectrondes per jaar:

  • Ronde 1: 1 april is de uiterste aanvraagdatum.

  • Ronde 2: 1 oktober is de uiterste aanvraagdatum.

U vraagt de subsidies aan via de databank voor verenigingen. De aanvraagformulieren staan uiterlijk zes weken vooraf klaar in de databank. Vanaf 2019 is uw district bevoegd, u vindt het aanvraagformulier onder 'districten'. 

Meer info: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/stadsmakers/subsidies/subsidie-voor-werken-aan-infrastructuur-of-een-project-met-personeels-en-werkingsmiddelen

Koen Wynants
Burgers krijgen de macht in Duitstalig België
burgers van reybroeuck.jpg

Een permanente burgerraad zet vanaf september mee de politieke lijnen uit in de Duitstalige Gemeenschap. ‘We zijn een lab voor de rest van Europa.’

Het parlement van de Duitstalige Gemeenschap zette gisteravond het licht op groen voor het ‘Ostbelgien Model’, een nieuwe vorm van burgerparticipatie. Het project belooft veel verder te gaan dan de bestaande ­experimenten in onder meer Ierland, Australië en Polen.

‘Het parlement en de politici staan hier een deel van hun macht af aan de burgers. Een uniek gebaar. De burgerraad wordt daardoor echt een orgaan om rekening mee te houden’, zegt Yves Dejaeghere, directeur van het burgerproject G1000 en samen met oprichter David Van Reybrouck een van de drijvende krachten achter het Duitstalige model.

Met zijn 77.000 inwoners valt Duitstalig België op het vlak van populatie te vergelijken met Kortrijk, Hasselt of Sint-Niklaas, maar Dejaeghere heeft het, de grootspraak niet schuwend, over ‘de plaats waar men voortaan gaat kijken hoe men politiek in de 21ste eeuw kan voeren’.

Uitgeloot

Hoe werkt het? Het parlement installeert na de verkiezingen via loting een permanente burgerraad van 24 inwoners. Die legt in september, bij de start van het parlementaire jaar, drie agendapunten vast. Ze kunnen zich laten inspireren door de plannen van de regering en het parlement, maar ook door de burgers. Honderd handtekeningen zijn voldoende om een voorstel op tafel te krijgen. De burgerraad moet daar drie thema’s uit filteren.

Na het vastleggen van de agenda worden per thema drie burgerpanels van telkens 25 tot 50 inwoners uitgeloot en geselecteerd op basis van geslacht, leeftijd, opleiding en woonplaats. Opvallend: inwoners maken al vanaf hun 16 jaar kans om gekozen te worden. Ook kunnen er nog meer criteria toegevoegd worden. ‘Als het thema “grensarbeid” is, dan moeten er bijvoorbeeld minstens vier inwoners zetelen die zelf over de grens werken. Als het thema “landbouw” is, moet er minstens één landbouwer bij zijn’, zegt Dejaeghere. De loting houdt  geen rekening met de nationaliteit. Ook niet-Belgen die in Duitstalig België wonen, kunnen dus geloot worden.

Dagvergoeding  van 75 euro

De burgerpanels komen drie weekends samen om over de thema’s te debatteren. Beslissen gebeurt op basis van consensus of met een viervijfdemeerderheid. Met die resultaten trekt de overkoepelende burgerraad naar de regering en het parlement. Zijn aanbevelingen zijn niet bindend, maar het parlement moet zich wel publiek verantwoorden als het de uitslag naast zich neerlegt.

Minstens vier vijfde van de deelnemers moet aanwezig zijn voor een geldige aanbeveling. Om hen over de streep te trekken, krijgen deelnemers in ruil voor hun aanwezigheid een vergoeding van 37,5 euro. ‘En als de vergadering langer dan vier uur duurt, dan verdubbelt dat bedrag’, zegt Dejaeghere. De Duitstalige Gemeenschap trok alvast 140.000 euro per jaar uit om alles te financieren.

Dertien experts, onder wie professoren uit Ierland, Polen en Australië werkten mee aan het ‘Ostbelgien Model’. Niet zonder trots benadrukte Karl-Heinz Lambertz, ex-minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, in het parlement dat zijn regio ‘opnieuw een laboratorium wil zijn voor de rest van Europa’.

Steun van Soros

De Hongaars-Amerikaanse ­zakenman George Soros zit onrechtstreeks mee achter het Duitstalige burgerschaps­project. ‘We krijgen financiële steun van het Open Society ­Initiative for Europe (een fonds van Soros, red.)’, zegt David Van Reybrouck. ‘Dat fonds wordt onder meer gebruikt om summer schools te organiseren, om ons project in ­binnen- en buitenland kenbaar te maken.’

Koen Wynants
Call for Proposals to Host XVIII IASC Biennial Conference 2021 (IASC)

The International Association for the Study of the Commons (IASC) is now accepting preliminary proposals from individuals/organizations interested in

 

Hosting the IASC 18th Biennial Conference in 2021

 

IASC Biennial Conferences bring together commons scholars and practitioners from around the world. The benefits of hosting these conferences for your organization include an expanded network of both global and regional commons scholars, substantial organizational capacity building, and a major opportunity to place a spotlight on the needs of people dependent on commons in your region. The past few conferences have drawn 450-800 participants, from up to 90 countries.

 

 

Those interested should submit a statement identifying your interests in hosting an IASC conference.

 

The proposal should include the following detailed information:

 

1.      Title of the conference

 

2.      Proposed conference themes and sub-themes

Mention the themes and subthemes you are proposing for the conference, explaining their global relevance

 

3.      Description of Host Institution

·        Name of institute or department within the institution that is carrying out the conference and give reasons to why it has been chosen

·        Relationship with IASC and its members:

o   Have you attended IASC conferences?

o   If yes, which ones?

·        Ongoing research, activities and publications on commons and related themes

·        Exemplify the institution’s possibilities to organize this academic event. Mention experience, academic, administrative and logistic capacities and personnel

 

4.      Conference Chair and co-chairs

·        Listing of qualifications

·        Brief description of past events organized by the chair or co-chair

 

5.      Conference Team or Secretariat

·        Main people involved and their roles before, during, and after the conference

·        Brief description of past events organized by the team

 

 

6.      Conference venue, size and dates

·        Describe the venue, stating why it is convenient for hosting a global conference

·        Give proposed dates to hold the conference

·        Estimated number of participants and countries to come to the conference (past conferences have drawn 450-700 participants; state if you expect your proposed conference to draw fewer or more participants)

 

7.      Rationale for hosting the IASC Biennial Conference

·        What is the impact you intend to achieve with the organization of the conference? Include issues such as: academic advancement, impact on policy or grassroots action, IASC-membership, and post- conference dissemination of information and activities

 

8.      Proposed keynote and invited speakers

·        Names

·        Affiliations

·        Topics

 

9.      Proposed logistical arrangements

·        Field trips

·        Other proposed activities (parallel sessions, pre-conference workshops)

·        Accessibility of the venue and travel and transportation cost

·        Visa or other document arrangements for international participants

·        Lodging

o   Availability of dormitories or hotels at or near the conference venue

o   Approximate cost of lodging

 

10.  Projected budgetary information

·        Include an itemized budget considering amounts for a global conference, using the outline (Annex 1)

 

11.  Potential co-sponsors

·        List the possible co-sponsors for the conference mentioning the connection with them and the relevance of their participation

·        Please do notice that the IASC will not be funding or sponsoring the conference, other than in-kind support via the IASC-Secretariat

 

12.  Funding agencies for the conference

·        Considering that the responsibility of sourcing funds to hold the Conference rests with the host institution and IASC may only assist to derive additional sponsorships, name the potential funding sources to be approached

·        Please do notice that the IASC cannot provide funding to the conference other than in-kind (i.e. support by IASC secretariat)

 

 

 

Proposals must be submitted electronically no later than 15 April 2019 to René van Weeren, IASC Executive Director at iasc@iasc-commons.org

 

For additional information, please contact René van Weeren, IASC Executive Director, iasc@iasc-commons.org

 


 

 

ANNEX 1 – Budget in US$ (TENTATIVE, based on…. participants (expected number of paying participants)*

 

Item

Unit/cost

Total Cost

Organizing Team and Support Staff**

 

 

Sponsored keynote speaker(s)

 

 

Venue/facilities charges

 

 

Facilities venue locations

 

 

Transportation

 

 

Catering (coffee, lunches if to be included in registration fees)

 

 

Conference materials (printed program and memory stick with conference papers, etc.)

 

 

Signposting

 

 

AV registration keynote lectures and opening and closing event, incl. broadcasting via online streaming

 

 

Web design and registration system

 

 

Sponsorships / Travel Subsidies

 

 

Necessities for staff members

 

 

Social activities

 

 

Contribution to IASC***

USD 50/participant [fixed fee]

 

Credit card costs

 

 

Promotion materials

 

 

Unforeseen

 

 

 

 

 

Anticipated sponsorships

 

 

Registration fees (early bird)****

 

 

IASC members ### * US$ ###

 

 

non-IASC members ### * US$ ###

 

 

Income book exhibit

 

 

 

 

 

 

Additional Costs*****:

Field Trips

 

 

Banquet

 

 

 

Potential Sponsors:

 

in {local currency}

in USD

{Partner organization / Sponsor}

 

 

{Partner organization / Sponsor}

 

 

{Partner organization / Sponsor}

 

 

{Partner organization / Sponsor}

 

 

{Partner organization / Sponsor}

 

 

{Partner organization / Sponsor}

 

 

{Partner organization / Sponsor}

 

 

 

 

 

 

 

*                 Note: Sponsorships plus registration fees will need to cover costs; field trip and conference banquet can be charged separately.

**              For the proposal, only real costs should be mentioned; in the final estimates (after selection) in-kind-contributions can be added.

***            As the revenues of the IASC are based on conferences and memberships only, a fee of USD 50/participant applies to all IASC-conferences, to be paid by the local organizers to the IASC.

****         Please notice that the IASC uses a grid system for entrance fees, based on income and moment of registration. The final grid should include 8 several entrance fees: 1 for each income category (see https://www.iasc-commons.org/membership-options for the categories), and for each income category both an Early Bird and a Regular fee. The difference between the fee for IASC-members and nonmembers should at least be equal to the annual membership of that category.

*****      Field trips, conference banquet, and lunches can be charged separately and should be cost-covering.

Koen Wynants
Discussiecollege 'Commons initiatieven en praktijken' (UA)
wlinnigstraat.jpg

Momenteel lopen er voor Masterstudenten Sociologie aan de UA binnen hun opleiding een aantal seminaries ‘Grondige studie van de sociologie en van het beleid van ruimte en milieu; stad en wonen’. In dat kader werd gisteren een discussiecollege georganiseerd over 'Commons initiatieven en praktijken' . De organisatie is in handen van prof. Stijn Oosterlynck, prof. Ann Crabbé en prof. Frederic Vandermoere. De studenten zullen later even kunnen meewerken aan enkele opstartende commonsexperimenten van Commons Lab Antwerpen (‘Community service learning').

In deze sessie lag de focus op de wetenschappelijke literatuur over de commons. Er werden een aantal theoretische teksten bediscussieerd om de gangbare analytische kaders en concepten rond de commons onder de knie te krijgen en anderzijds een empirische analyse over commons initiatieven in België om zicht te krijgen op de huidige stand van zaken. 

Op vraag van een aantal mensen delen we hier de literatuur. Uiteraard is dit maar een heel beperkte selectie, voldoende om de diverse commons kaders te kunnen begrijpen. Binnen de commonswereld lopen er heel wat debatten; over de rol van en de relatie met de overheid bijvoorbeeld, over opschaalbaarheid van commonsinitiatieven, inclusiviteit,… Commonsinitiatieven ontstaan vaak in heel uiteenlopende contexten, met heel uiteenlopende motieven. Er zijn bijvoorbeeld culturele verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa. We gaan er hier niet dieper op in. Lees de teksten en ontdek zelf de verschillende benaderingen.

Commons Lab zelf is voorlopig vooral bezig met een verkenning van het commons gedachtegoed, verzamelen van kennis, interviews en met het opzetten van commonsgerichte experimenten.

Literatuur:

Koen Wynants
Voorbereiding vormingsdag 'Inspraak - Samenspraak: democratie als dagelijkse kost' (12/01)
Democratie als dagelijkse kost.jpg

Met veel enthousiasme nodigt Hart boven hard Antwerpen u uit om zaterdag 12 januari van 14u t.e.m. 17u mee de vormingsdag:  'Inspraak - Samenspraak: democratie als dagelijkse kost' voor te bereiden. 

 Het initiatief voor deze vormingsdag kwam oorspronkelijk van enkele burgers die elkaar ontmoetten via Hart boven Hard Antwerpen. Het was echter vanaf het begin het opzet om een breed gedragen dag voor actief burgerschap, inspraak en samenspraak te organiseren. Daarom willen wij jullie op deze namiddag samenbrengen om deze dag mee voor te bereiden. Zo hopen we samen die brede gedragenheid te bekomen. Het zou daarom fijn zijn als jullie met een delegatie (of individueel) aanwezig kunnen zijn op 12 januari. (zie agenda onderaan)

 Volgende organisaties zetten alvast mee de schouders onder dit initiatief: Elcker-ik, Plan A, Antwerpen aan 't Woord, Hart boven Hard Antwerpen en Commons Lab Antwerpen.

Vele andere burgers en organisaties toonden reeds interesse.

 

Waar, Wanneer, Hoe laat is de vormingsdag zelf?

'Inspraak - Samenspraak' gaat door op 16 maart (11u -- 19u) in Elcker-ik, Antwerpen.

 

Waarom een voorbereidingsdag:

We willen dat 16 maart een dag wordt voor en door burgerorganisaties, burger initiatieven en alternatieve vormen van in-en samenspraak. Het wordt een dag van ontmoeting, uitwisseling, wederzijds leren en debatteren. De dag wordt gevuld met een vijftal lezingen, een aantal dubbelgesprekken en heel wat interactieve workshops met veel samenspraak. We plannen doorheen de dag een volkskeuken met Syrische koks, een animatie-moment met comedy en muziek, kinderanimatie en een pittig en interactief slotdebat. 

 Het doel is mensen uit verschillende hoek samen te brengen en een soort laboratorium voor samenspraak en inspraak te creëren. We hopen dus op een gevarieerd publiek. We willen naast een wat ouder, eerder blank middenklasse publiek, ook jonge mensen trekken, jongeren, ouders met kinderen en mensen met verschillende achtergronden. En daarin kan jouw organisatie of jouw voorstel voor een workshop cruciaal zijn. 

 De rode draad is de vraag hoe democratie kan bijdragen tot een eerlijkere herverdeling van middelen in onze samenleving. Hoe kom je tot meer gelijkheid en welke (alternatieve) instrumenten kunnen daartoe bijdragen. Dit kan gaan over elk niveau in de samenleving (werk, gezin, beleid, zorg, cultuur, school etc.). En daarvoor is het belangrijk om zo veel mogelijk mensen mee te betrekken en de 'tamtams' hun werk te laten doen.

 

Agenda 12 januari:

  • 14u 00 Verwelkoming

  • 14u15  Voorstelling Inspraak Samenspraak

  • 14u45  Overlopen geplande workshops -- lezingen

  • 15u00  Per workshop - voorbereiden

  • 16u00  PAUZE

  • 16u15  Uitkomst brainstorm -- elke workshop voorstellen

  • 16u45  Recapitulatie dag -- afsluiter

  • 17u00  Einde

Opmerking: de digitale flyer zal nog herwerkt worden met logo's van alle medeorganisatoren.

 Locatie 12 januari:

Elcker-Ik, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

Koen Wynants
Word coöperant bij Give a Day
give a day crowdfund.jpg

Op zoek naar deel uit te maken van een positief project? Word coöperant bij Give a Day en laten we samen het verschil maken.

Give a Day CVBA met sociaal oogmerk is een coöperatieve die goesting geeft om te vrijwilligen door een handig platform aan te bieden waar vrijwilligers en organisaties mekaar makkelijk kunnen vinden. Give a Day wil zo een beweging starten van vrijwilligers die komen uit alle sectoren van de maatschappij: organisaties en particulieren, maar ook bedrijven, steden en gemeenten en het onderwijs. Door de samenwerking tussen deze groepen kan de impact op de maatschappij groter, positiever en duurzamer worden. Give a Day ontwikkelt digitale oplossingen en programma's om al die vormen van vrijwilligerswerk samen te brengen en makkelijker te maken: eerst lokaal, dan ook internationaal.

Uitdagingen

Organisaties in België zijn steeds op zoek naar vrijwilligers en tegelijkertijd zijn er veel mensen die wel eens de handen uit de mouwen willen steken maar niet goed weten waar ze terecht kunnen. Een studie uit 2016 toont aan dat meer dan 80% van de actieve bevolking aangeeft graag vrijwilligerswerk te willen doen maar dat slechts 12% van hen het ook echt doet omdat de rest niet goed weet hoe ze eraan zouden moeten beginnen. Door een actieve levensstijl, de verhoogde stress en het groeiende individualisme in onze Westerse samenleving stijgt voor veel mensen de druk op hun vrije tijd en hebben ze gewoon al minder tijd om zich te sociaal te engageren. Hierdoor raken meer mensen sociaal geïsoleerd en gaat ook het welzijn van kwetsbare mensen achteruit. De balans raakt zo zoek tussen de stijgende noden van de sociale organisaties en de mogelijkheden en verwachtingen van nieuwe vrijwilligers. 

Oplossingen

Met haar online platform zorgt Give a Day ervoor dat organisaties en vrijwilligers die in aanmerking zouden komen elkaar makkelijker kunnen vinden. Door een ecosysteem van vrijwilligerswerk uit te bouwen wil Give a Day mensen enthousiasmeren om zich te engageren voor sociale activiteiten die passen bij hun interesses, beschikbare tijd en locatie. Bovendien is het mogelijk om samen met anderen aan de slag te gaan - met vrienden, collega's of klasgenootjes. Als er een match gevonden wordt kan er via het platform verder gecommuniceerd en afgesproken worden en kunnen mogelijkheden opduiken voor nieuwe gezamelijke projecten. Er komt ook een vergelijkbaar matchingplatform waar bedrijven sociale teambuildingactiviteiten kunnen zoeken en nog meer digitale tools waarmee steden en gemeenten maar ook organisaties en scholen hun werk met vrijwilligers kunnen organiseren. Naast allerlei online tools geeft Give a Day ook vorming over succesvol werken met vrijwilligers en kaderen ze hun activiteiten in de Sustainable Development Goals van de Verenige Naties.

Economisch model

Het kernproduct van Give a Day is het online matching platform dat organisaties in contact brengt met vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen op het platform gratis vrijwilligerswerk zoeken en plannen en contact onderhouden met organisaties waarin ze geïnteresseerd zijn. De organisaties kunnen zich gratis inschrijven op het platform en vacatures publiceren voor de sociale projecten en activiteiten waar ze vrijwilligers voor zoeken. De basisfunctionaliteit van het platform is dus gratis ter beschikking van organisaties en particulieren maar wordt met extra mogelijkheden en opties in een betalend software-as-a-service model aangeboden aan organisaties en steden en gemeenten. Ook bedrijven kunnen beroep doen op Give a Day om sociale teambuildings te vinden en zelfs te organiseren en betalen voor de uitvoering hiervan. Er is ook een online en offline programma specifiek voor het onderwijs. Verder komt er ook een burenhulpplatform aan en breidt Give a Day haar diensten zowel online als offline steeds verder uit om vrijwilligerswerk makkelijk, aantrekkelijk en bereikbaar te maken voor al de actoren in onze samenleving.

Impact op lange termijn

Give a Day promoot en faciliteert samenwerking tussen de verschillende actoren in de samenleving door vrijwilligerswerk aantrekkelijk en makkelijk bereikbaar te maken via haar online en offline diensten. Op de langere termijn helpt Give a Day organisaties om hun werking te versterken en bieden we de vrijwilligers de kans om zich positief te engageren, vaardigheden te leren en mensen te ontmoeten die ze spontaan niet zouden tegenkomen. Via de scholenwerking wil Give a Day verder ook jongeren inspireren en enthousiasmeren om deel te nemen aan de samenleving en ervaringen op te doen voor een boeiend leven.

Zie https://be.lita.co/nl/projects/655-give-a-day

Koen Wynants
Samen bouwen aan de grote verbinding - Wat denkt de Antwerpenaar van nieuw bestuursakkoord
Coalitie Antwerpen.jpeg

De nieuwe coalitie van de stad Antwerpen heeft op 21 december haar ontwerp bestuursakkoord voorgesteld onder de titel 'De grote verbinding'. In de media geven politici, experten...  hun mening over dit nieuwe bestuursakkoord. In januari wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 Maar wat denkt de Antwerpenaar nu van dit nieuw bestuursakkoord? Antwerpen aan't woord wil graag aan elke Antwerpenaar een stem geven. Want de sinjoor weet wat zijn stad het meest nodig heeft! Wat zegt de stem van A over dit nieuwe bestuursakkoord? En waarover wil de sinjoor zijn stem in de toekomst laten horen? 

 Wij roepen u via deze weg op om het bestuursakkoord door te nemen en zelf de bevraging in te vullen. Daarnaast willen wij u ook vragen om deze oproep te verspreiden naar familie, vrienden, collega's, ... 

 Het invullen van de bevraging  kost maar 10 minuten.   

 Het ontwerp bestuursakkoord kunt u nalezen op de website van de stad Antwerpen.

 De bevraging loopt tot 22 januari 2019. De resultaten willen we presenteren op de eerste gemeenteraad eind januari, zodat het bestuur het ontwerpakkoord nog kan aanpassen  aan de stem van A. In een verbonden stad, is er verbinding en dialoog tussen bestuur en burger. 

 Laat dus A stem horen!  

Koen Wynants
OPROEP PROEFTUINEN BUURTGERICHTE NETWERKEN (VOORZIENINGEN MINDERJARIGEN)

Minister Vandeurzen lanceert een oproep om lokale besturen te stimuleren en ondersteunen aan de slag te gaan met het referentiekader buurtgerichte netwerken. Zes buurtgerichte netwerken zullen worden geselecteerd om als proeftuin met het kader aan de slag te gaan. Inschrijven kan tot eind januari 2019.

In 2016 werden op de conferentie ‘De toekomst is jong’ de buurtgerichte netwerken als één van de centrale aanbevelingen gelanceerd. Het doel was het uitbouwen van buurgerichte netwerken waarin verschillende actoren elk vanuit hun deskundigheid er samen voor zorgen dat alle belangrijke functies voor kinderen en gezinnen worden opgenomen. Het gaat om domeinen zoals (preventieve) gezondheidszorg, gezinsondersteuning, kinderopvang, kleuterschool, buurtwerk, cultuur, … . Deze netwerken zijn een basisvoorziening voor kinderen en gezinnen, die vertrekken vanuit een rechtenbenadering.

In 2017 werd samen met 10 pioniers bottom-up een ‘referentiekader buurgerichte netwerken voor kinderen en gezinnen’ ontwikkeld. Hierin werden kernprincipes, bouwstenen en concrete praktijken opgenomen. Het referentiekader werd voorgesteld op de opvolgconferentie ‘Jong in de buurt’ in april 2018. Deze tool heeft als doel de netwerken te ondersteunen bij het vertalen van het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid naar het buurtniveau.

Met de oproep die minister Vandeurzen nu lanceert, wil men de lokale besturen stimuleren en ondersteunen aan de slag te gaan met dit nieuwe uitgewerkte referentiekader. Zes buurtgerichte netwerken zullen als proeftuin kunnen experimenteren met het aangereikte kader. Op deze manier wil men goede praktijken en expertise uitbouwen, die later kan worden meegenomen bij verdere beleidsmatige en regelgevende initiatieven.

Alle proeftuinen engageren zich om alle kernprincipes uit het referentiekader te onderschrijven en aan de slag te gaan met de bouwstenen om hierin een praktijk uit te bouwen.

Om te kunnen intekenen dient het buurtgericht netwerk gelegen te zijn in een deelgemeente of district (met uitzondering van Brussel) waar het gemiddelde geboortecijfer, berekend over 2015, 2016 en 2017 minstens 40 bedraagt én de kansarmoede-index voor 2017 20% of meer bedraagt. Een reeds bestaande nauwe samenwerking op buurniveau is vereist. Meer concrete voorwaarden om in aanmerking te komen en verwachtingen naar de proeftuinen zijn terug te vinden in de oproep.

Er wordt per project een subsidie van €25 000 op jaarbasis uitgetrokken. Deze subsidie kan besteed worden aan personeels- en/of werkingskosten. De afspraken rond uitbetalen van de subsidieschijven is opgenomen in de oproep. De projecthouders bezorgen jaarlijks schriftelijk een inhoudelijk en financieel verslag. Naast de subsidie, is ook voor elke geselecteerde proeftuin een verplicht begeleidingstraject voorzien, onder de vorm van een lerend netwerk.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 31 januari voor 8u30. Dit gebeurt elektronisch via buurgerichtenetwerken@kindengezin.be. De geselecteerde proeftuinen lopen een traject van 3 jaar, vermoedelijk in de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2022. De geselecteerde projecten worden ten laatste 30 april ingelicht over de beslissing.

Meer informatie is terug te vinden op volgende site:

https://www.kindengezin.be/detoekomstisjong/proeftuinen-buurtgerichte-netwerken/.

Koen Wynants
PROJECTOPROEP: Be Planet en de Stad Antwerpen gaan voor een duurzame stad
Visual Oproep Energie A'pen (002).jpg

Dankzij haar samenwerking met Elia, geeft Be Planet een extra boost aan het projectenfonds

Duurzame stad Antwerpen door innovatieve oplossingen van burgerorganisaties rond het thema Energie te ondersteunen. We zien namelijk vandaag heel wat innovatieve toepassingen of werkwijzen opgang maken zoals het slim meten van verbruik, thuisaccu’s, blockchain toepassingen of Internet of Thingsoplossingen.

Ben je actief in een burgervereniging en werk je aan een innovatief project rond het besparen, opwekken en/of opslaan van (hernieuwbare) energie op lokale schaal? Of heb je een project in gedachten waarbij je de vraag naar elektriciteit beter afstemt op de productie? Dien dan jouw dossier voor 1 februari in via het Projectenfonds Duurzame stad en vermeld dat je indient in het kader van deze oproep rond Energie.

Tip! Raadpleeg het reglement vooraleer jouw dossier in te dienen.

Deze thematische oproep is een uitbreiding van het Projectenfonds Duurzame stad van februari 2019. Werk je op een project rond een ander transitiethema, dan kan je jouw dossier ook via de reguliere weg van het Projectenfonds Duurzame stad indienen.

Voor wie ?

Deze oproep is gericht tot burgers die in Antwerpen actief zijn in een vzw, een burgercollectief binnen een feitelijke vereniging of een CVBA met sociaal oogmerk.

Een vraag ?

Contacteer Katrien Desrumaux via 02 880 59 48 of katrien.desrumaux@beplanet.be

Link: https://stadslab2050.be/projectenfonds/projectenfonds-duurzame-stad/stadslab2050-en-be-planet-zijn-op-zoek-naar-jouw

Koen Wynants
PROJECTOPROEP: 2019 European Solidarity Corps call for project proposals

Deadline

05 februari 2019

Inleiding

Op maandag 10 december publiceerde de Europese Commissie een nieuwe oproep tot het indienen van voorstellen onder het European Solidarity Corps, waarbij € 96 miljoen beschikbaar wordt gesteld ter ondersteuning van projecten in 2019. Dit omvat vrijwilligersprojecten en de implementatie van professionele projecten die onder een arbeidsovereenkomst vallen. De deadlines voor indienen van projecten zijn 5 februari en 1 oktober, afhankelijk van het type project. 90.000 jonge mensen hebben al belangstelling getoond om deel te nemen in het programma.

Doelstellingen

Deze oproep tot het indienen van voorstellen heeft betrekking op de volgende acties van het Europees Solidariteitskorps:

projecten voor vrijwilligerswerk;

partnerschappen voor vrijwilligerswerk (specifieke overeenkomsten voor 2019 in het kader van de KPO 2018-2020);

vrijwilligersteams in gebieden met een hoge prioriteit;

stages en banen;

solidariteitsprojecten;

kwaliteitslabel.

Budget

Deze oproep tot het indienen van voorstellen kan alleen worden uitgevoerd, als de in de ontwerpbegroting voor 2019 opgenomen kredieten beschikbaar zijn na de goedkeuring van de begroting voor 2019 door de begrotingsautoriteit of, indien de begroting niet is vastgesteld, volgens de regeling van de voorlopige twaalfden.

Het totale budget voor deze oproep tot het indienen van voorstellen wordt geraamd op 96 322 671 EUR en is gebaseerd op het jaarlijks werkprogramma 2019 van het Europees Solidariteitskorps.

Het totale budget voor de oproep tot het indienen van voorstellen en de verdeling ervan zijn indicatief en kunnen worden gewijzigd na een wijziging van het jaarlijks werkprogramma 2019 van het Europees Solidariteitskorps. Potentiële aanvragers wordt verzocht om regelmatig het jaarlijks werkprogramma 2019 van het Europees Solidariteitskorps en de wijzigingen daarvan te raadplegen op:

https://ec.europa.eu/youth/annual-work-programmes_en met betrekking tot het budget voor elke actie in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen.

De toegekende financiële steun en de duur van de projecten variëren, afhankelijk van bijvoorbeeld het type project en het aantal betrokken partners.

Begunstigden

Publieke of particuliere organisaties kunnen financiële steun aanvragen in het kader van het Europees Solidariteitskorps. Voorts kunnen ook groepen jongeren die zijn geregistreerd op de portaalsite van het Europees Solidariteitskorps financiële steun aanvragen voor solidariteitsprojecten.

Het Europees Solidariteitskorps staat open voor deelname van de volgende landen:

de 28 lidstaten van de Europese Unie kunnen volledig deelnemen aan alle acties van het Europees Solidariteitskorps.

Voorts staan bepaalde acties van het Europees Solidariteitskorps open voor organisaties uit:

EVA/EER-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen;

de kandidaat-lidstaten van de EU: Turkije, Servië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië;

partnerlanden.

Info & contact

Meer informatie.

Lees de subsidieoproep.

Lees de European Solidarity Corps Guide.

Vragen? Contacteer Jint vzwMandy.Trappeniers@jint.be

Koen Wynants
Wedstrijd vernieuwende, alternatieve woonvormen (2de editie))
Collectief Noord Architecten

Collectief Noord Architecten

Wil u een alternatief woonproject in Antwerpen realiseren? Dan kan u deelnemen aan de tweede editie van de wedstrijd rond vernieuwende en alternatieve woonvormen. Als uw project wordt geselecteerd, krijgt u financiële ondersteuning. De stad wil zo vernieuwende en alternatieve woonvormen stimuleren en beter inspelen op de nood aan een divers en betaalbaar stedelijk woningaanbod.

Wat zijn vernieuwende, alternatieve woonvormen?

Dit zijn woonvormen die verder gaan dan de bestaande klassieke woonvormen. Het gaat om woonvormen:

  • waarbij ruimtes worden gedeeld tussen bewoners,

  • waar er uiteenlopende functies of activiteiten plaatsvinden,

  • waar verschillende doelgroepen of gezinnen wonen,

  • waarbij wordt gewerkt met alternatieve betalingsvormen,

  • die streven naar duurzaam, betaalbaar en buurtgericht wonen.

Wedstrijdprijs

De geselecteerde woonprojecten krijgen financiële ondersteuning van de stad. Projecten met  50 of meer wooneenheden, kunnen 500.000 euro krijgen. Kleinere projecten, met 4 tot 49 wooneenheden, kunnen 100.000 euro krijgen

Wie kan deelnemen?

Elk individu, organisatie, vereniging of bedrijf die een alternatief woonproject wil realiseren in Antwerpen kan deelnemen.

  • U kan als individuele (rechts)persoon of in samenwerkingsverband deelnemen. 

  • U vindt de specifieke voorwaarden om deel te nemen in het wedstrijdreglement.

Hoe deelnemen?

  1. Lees het wedstrijdreglement.

  2. Vul het wedstrijdformulier in. 

  3. Stuur het ingevulde formulier en eventuele bijlagen (zie wedstrijdreglement) ten laatste op 24 mei 2019, 13 uur naar woonregie@stad.antwerpen.be.

    De stad kan u op elk moment in de procedure extra informatie of documenten vragen.

Meer info

Dienst Zelfstandig Wonen - Woonregie
Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen
tel. 03 338 51 14
woonregie@stad.antwerpen.be

Link: https://www.antwerpen.be/nl/info/58d38c2fb85c8da8dc47ee7c/wedstrijd-vernieuwende-alternatieve-woonvormen-2de-editie

Koen Wynants