Subsidiemogelijkheden voor Antwerpse samentuinen (NIEUW vanaf 1 januari 2019)
Vanaf 2019 wijzigt de manier waarop u subsidies kan aanvragen voor een samentuin. U kan voortaan bij de stedelijke dienst ‘Tuin in de stad’ terecht om een werkings- of projectsubsidie aan te vragen. We zetten alles even kort op een rijtje:
Werkingstoelage
Wanneer aanvragen? U kan deze subsidie het hele jaar doorlopend aanvragen.
Bedrag: tot maximaal 500 euro
U kan hiermee kleine uitgaven eigen aan het draaiende houden van een samentuin mee bekostigen. De toelage kan gebruikt o.a. gebruikt worden voor:
materiaal (zaai- en plantgoed, moestuinbakken, klein gereedschap, herstellingen, waterpomp, …)
cursussen en workshops (zowel tuintechnisch als gericht op buurtbetrokkenheid of groepsdynamiek)
promo voor de tuin (tuinfeest, infobord, flyers, …)
Alle samentuinen kunnen deze toelage 2 keer per jaar aanvragen. Is uw samentuin groter dan 300 m² of hebben jullie meer dan 20 actieve leden? Dan kan u deze toelage 4 keer per jaar aanvragen.
Hoe werkt het? U doet een aanvraag via de databank voor verenigingen en logt in via de account van de samentuin (als vereniging, niet als privé persoon). U gaat naar ‘aanvragen en formulieren’, kiest de optie ‘nieuw dossier’ (stad Antwerpen) en klikt vervolgens op het formulier ‘2019 – Samentuinen. Toelage kleine uitgaven’. Na goedkeuring van uw aanvraag ontvangt u het subsidiebedrag. U heeft daarna drie maanden de tijd om bewijsstukken (bonnetjes en dergelijke) in te dienen.
Projecttoelage
Wanneer aanvragen? Er zijn twee projectrondes per jaar met als deadline 15 april en 15 oktober.
Bedrag:
Alle samentuinen: maximaal 5.000 euro
Samentuinen groter dan 300m² of met meer dan 20 actieve leden: maximaal 7.000 euro
Deze toelage is bedoeld voor (grootschalige) tuinprojecten zoals de aanleg, verhuis van een tuin of aankoop van grote infrastructuurelementen (serre, vernieuwen moestuinbakken, …)
U kan deze toelage maximaal 2 maal in vijf jaar aanvragen.
Hoe werkt het? U doet een aanvraag via de databank voor verenigingen. Na een ontvankelijkheidstoets wordt het dossier inhoudelijk voorgelegd aan een adviescommissie. We informeren u later over de gedetailleerde procedure, voorwaarden en mogelijkheden.
Voorwaarden voor beide soorten subsidies:
Deze subsidies zijn bestemd voor samentuinen. U kan dit niet aanvragen voor een individuele tuin, een volkstuin of een schooltuin. Bent u lid van een samentuin die gelegen is op een volkstuinperceel of stelt u de schooltuin open voor de buurt? Dan kan u wel een aanvraag doen.
Uw samentuin is een feitelijke vereniging of een vzw.
Uw samentuin is gelegen in Antwerpen (inclusief districten)
U kan vanaf 1 januari 2019 een werkingstoelage aanvragen. Als u hulp nodig hebt bij uw dossier kan u ons contacteren via samentuinen@antwerpen.be.