Antwerp Queer Arts Festival 2021 (August 7 - August 29)
antwerp queer arts festival.jpg

AQAF is a multidisciplinary arts festival, questioning gender and sexual diversity. It combines art with activism and academia. For the past 8 years, we have programmed both local performers and international talent within a variety of art forms: music, literature, film, dance, theatre, exposition, performance…

 

AQAF is more than an arts festival. Collaborating with academia and activists, we create a space and a platform for people to express themselves and to meet others. AQAF is a grassroots initiative. It relies on community support to create the spaces and representation that we need. Your ticket purchase or donations directly supports queer performers.

The summer edition of Antwerp Queer Arts Festival 2021 will take place August 7 - August 29

Link: https://www.queerarts.be/

Koen Wynants
Leeruitstap 'Ontharden, vergroenen, verblauwen, verbinden van onderuit' bij wijkcollectief 'Klimaatrobuust Sint-Andries' (27 juli, 19u30)
voedselbos basisfoto.jpg

De Tuinstraatcoalitie gaat terug de straat op om te leren van ervaren tuinstraatbouwers. Deze keer gaan we op bezoek bij het wijkcollectief ‘Klimaatrobuust Sint-Andries’. Vincent Gysels gidst ons door het Sint-Andrieskwartier en vertelt over ontharden, vergroenen, verblauwen, verbinden. Hoe richt je boomspiegels in en installeer je bloembakken? Hoe draagt vergroenen bij aan langzamer verkeer in je straat? We krijgen de kans om het verhaal van de eerste afgewerkte piloot-Tuinstraat van de stad te horen  life in de Lange Ridderstraat.  De leeruitstap vindt plaats op dinsdag 27 juli van 19u30 tot 21u30 uurPlaats van afspraak is de hoek van de Lange Ridderstraat en de Sint-Andriesplaats. Graag een seintje aan info(at)commonslab.be om je deelname te bevestigen. 

Tuinstratencoalitie

Een straat die de bewoners samen aanpakken, waar ze hun eigen ideeën en noden vormgeven. Een straat waar buren werken aan vergroenen, verblauwen en verbinden. Een straat waar de bewoners afspraken maken over het beheer.  Dat verstaat Commons Lab onder een ‘Tuinstraat’.

Commons Lab experimenteert sinds 2016 met tuinstraten in Antwerpen. Nu is het tijd voor een tuinstratencoalitie: Commons Lab wil de krachten, kennis, inspiratie, goesting en ervaring van bewoners op het vlak van tuinstraten en klimaatadaptatie verbinden, bundelen en delen.

Commons Lab brengt burgercollectieven, straten en middenveldorganisaties samen om een beweging te vormen: elkaar ondersteunend en van elkaar lerend groeit een gemeenschap van tuinstraten die inspirerend werkt voor andere straten en wijken. Een tuinstratencoalitie wordt gevormd en gaat op zoek naar samenwerking met actoren die de beweging ondersteunen. Doel is om in Antwerpen - en daarbuiten - heel veel mensen aan te sporen om hun straat zelf onder handen te nemen.  

Mede mogelijk gemaakt dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Koen Wynants
Start je eigen straat, buurt- en wijkkrantje op met de hulp van Commons Lab (district Antwerpen)

Commons Lab ondersteunt dit jaar burgers uit het district Antwerpen bij het maken van een krant voor hun straat, buurt of wijk. Waarom we dat doen? We geloven in de kracht van warme straten en buurten. Als buren elkaar goed kennen en samen initiatieven nemen, ontstaat verbondenheid tussen de bewoners. En een verbonden buurt is een fijne buurt om in te leven. Samen met je buren een krantje maken, is een goeie manier om die verbondenheid te creëren. Anderzijds zijn er zoveel inspirerende mensen en verhalen in de stad die nergens gedeeld worden. Via een eigen medium kan je ook die mensen en hun verhalen een plek geven in de stad.

De Vonk

De Vonk inspireert iedereen die een straatkrant wil starten, een buurtkrant wil restylen, een wijkkrant nieuw leven wil inblazen in District Antwerpen. Via issuu.com kan je De Vonk lezen.

Wat nu?

Op zaterdag 18 september kan je een eigen versie van De Vonk maken. Maak je graag een eerste editie van een wijkkrant? Is het een ‘speciale editie’ die je straat moet warm maken om te helpen met de bestaande buurtkrant? Wordt het eerder een soort uitnodiging om een redactie samen te stellen voor een nieuwe straatkrant?

We reiken je de tools aan om hetzelfde proces te volgen als De Vonk: van idee, over druk, tot verdeling. Later kan je een heel eigen krant maken, in ander formaat, in ander format, digitaal of op papier.

Het proces

Wil je meedoen en je inschrijven als kandidaat voor het project Wijkkrant? Volg dan volgend proces. Tijdens de zomermaanden verzamel je de inhoud van je eerste krant. Meer details wat die inhoud kan zijn, lees je in het artikel “Je huiswerk in de zomer” in De Vonk.

Je stuurt teksten en beelden tegen 1 september naar bavo@commonslab.be. Bavo doet dan een algemene tekstrevisie: titels, ondertitels, tussentitels, spelling. Stijn giet de teksten in de goede vorm: tekstkolommen en soorten titels.

Op de volgende workshop (18/09) krijg je de geprinte teksten, in kolommen en met titels. Je brengt zelf de beelden mee en eventueel ander illustratief materiaal (Zie de plakstift in De Vonk). Op 18 september ga je op grote bladen de titels, tekstkolommen en beeldmateriaal kleven. Met schaar en plakstift steek je je krant in elkaar.

Goed voor druk

Het drukwerk van deze eerste (eventueel ook enige) editie neemt Commons Lab op zich. Jij bepaalt hoeveel exemplaren je wil. Commons Lab regelt het drukwerk tegen eind september in samenwerking met het district. Jij verdeelt jouw krant in jouw straat, buurt, organisatie.

Zin in meer

Heb je de goesting te pakken en companen gevonden, dan is het tijd om je project in te dienen. Dat mag nu, je moet niet wachten tot 18 september. Lees hiervoor “En wie gaat dat betalen” in De Vonk. Contacteer je buurtcoach als je bij het indienen hulp wil. De buurtcoach kan je eventueel ook lokale content leveren.

Bij het indienen van een project moet je ook kosten inschatten. Om je een idee te geven wat het drukwerk kost: een krant zoals De Vonk op 1000 exemplaren kost 500 euro, op 25 exemplaren 70 euro.

To do

  • Bevestig ons tegen eind juli je deelname (of van een compaan) aan de workshop van 18 september.

  • Bevestig ons de coördinaten. Is het oké dat de mails op dit adres toekomen? Of contacteren we beter een andere ‘trekker’ voor dit project? Of geef ons een teken dat je afziet aan deelname.

  • Hou je agenda vrij voor de workshop op zaterdag 18 september. Bedenk tegen dan een titel voor je wijkkrant. De locatie van de workshop bezorgen we je later.

  • Zet je teksten tegen 1 september op mail. Vergeet geen beeldmateriaal te verzamelen.

  • Bekijk de procedure voor een Beleef je buurt-project om je eigen wijkkrant te financieren.

We wensen je alvast veel plezier met het beleven van de zomer en het verzamelen van verhalen.
Team Commons Lab

Meer informatie over het project vind je hier

Koen Wynants
Samenaankoop Regentonnen 2021 (Antwerpen)
Regentonnen+samenaankoop.jpeg

Ook dit jaar helpt Klimplant honderden gezinnen om het hemelwater op te vangen in de tuin of aan de straatkant. De groepsaankoop in 2020, die we samen organiseerden met Commons Lab, Fundament2060, Manus vzw en de Fietskoerier met steun van de Burgerbegroting, was goed voor 90.000 liter opvangcapaciteit. 

Vanaf 7 juli kan je verschillende modellen regentonnen bestellen op deze pagina. Groot of klein, voor je achtertuin, op je terras of om aan de regenpijp van je voorgevel te bevestigen. Zo vang je gratis hemelwater op voor het begieten van groen, bloembakken of boomspiegels in je straat. Bestellen kan tot en met vrijdag 6 augustus.

Meteen bestellen?

Naar de webshop

Onze partner Buurman Antwerpen heeft een werkplaats en winkel voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was krijgt bij hen een tweede leven. Zo dragen ze bij aan een duurzame wereld en gaan we logischer om met onze grondstoffen. Neem een kijkje op hun website. Samen slaan we de handen in elkaar: Op zaterdag 18 september tussen 10 en 14u verdelen we de tonnen bij hen in de materialenhal: Kalverstraat 10, 2060 Antwerpen (Dam). Buurman werkt tegen die tijd een idee uit voor een mooie omkisting mét groendak voor beide formaten achtergeveltonnen. Allemaal uit gerecupereerd materiaal natuurlijk.

Met je handen in het haar bij de installatie? Wij weten wel raad. We verwijzen je door naar een gedreven duo met een duidelijke missie: inzetten op regenwateropvang. Interesse? Mail dan naar Mail naar rudi.nuytemans@telenet.be en vink het ook even aan bij je bestelling, dan kunnen zij alvast beginnen plannen. Let wel op: Ze hebben samen maar vier handen, dus bij veel vraag stijgt de wachttijd van je installatie.

Bekijk hier onder onze tips en bijkomende info. Heb je nog vragen na het lezen van deze pagina? Mail dan naar regenton@klimplant.be

Klein terras of klein budget?

Dan stellen we u graag voor aan het aftappertje. Een alternatief voor een echte regenton. Een aftappertje is een stuk dat je tussen je regenpijp plaatst, waarmee je regenwater kan opvangen in een emmer of gieter. Door een eenvoudige draai aan de knop schakel je deze in of uit. Heb je wel toegang tot je regenpijp en maar een klein terras of klein budget? Mail dan naar regenton@klimplant.be met als onderwerp ‘Aftappertje’.

Dankzij de Koning Boudewijnstichting mogen wij 100 van deze aftappertjes gratis weggeven!

Naar de webshop

Wat moet je weten voor je een regenton bestelt?

We hebben een kleine selectie gemaakt van regentonnen, 4 verschillende soorten en formaten, voor ieders wat wils. 1 model mag je aan de voorgevel plaatsen (bekijk hiervoor goed de uitleg hier onder!) en de anderen dienen voor op je terras of in de tuin.

Goed om te weten! Wanneer je (zelf of via Buurman*) een omkisting maakt rond je achtergevelton kan deze dienen om aan de voorgevel te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je voldoet aan alle voorwaarden. Deze sommen we hier onder nog eens voor je op.

Alle tonnen die we aanbieden zijn inclusief kraantje. Een 3-delig voetstuk (voor de terraston 120l) en een vulautomaat kan je apart aanschaffen.

Vulautomaat

Dit is een handig verbindingsstukje dat je nodig hebt om je regenpijp af te takken naar je regenton. Deze bestaan in alle maten, vormen en prijzen, en wij hebben er eentje uitgekozen die we ook via de groepsaankoop verdelen.

De Speedy vulautomaat met overloop en filter.

Waarom deze? Bij de meeste vulautomaten moet je de regenpijp doorzagen om de vulautomaat er tussen te plaatsen. Daarvoor moet je dus al redelijk handig en precies zijn. Ook is er voor elke vorm en diameter een andere vulautomaat beschikbaar. Bij de Speedy moet je enkel een ronde opening boren in je regenpijp (klokboor is inbegrepen in het pakketje) waarop je dit handige ding dan gemakkelijk kan aansluiten. Er zitten 2 passtukken bij, waardoor je het op elke ronde regenpijp van 8 tot 11cm diameter kan gebuiken. Dit model heeft een geïntegreerde filter en een overloop. Zit je ton vol, dan stroomt je regenwater gewoon de riolering in, en je kan hem zelfs toedraaien (bv. Bij vorst)

Je kan natuurlijk ook zelf een vulautomaat kopen in je doe-het-zelfzaak.

Kijk dan heel goed wat voor regenpijp jij hebt (vorm + diameter). Voor een vierkante regenpijp ga je beter zelf op zoek naar een gepaste vulautomaat.

Mag ik zo maar een regenton aan mijn voorgevel plaatsen?

Een gevelwaterton op het voetpad moet ook dienen als geveltuin om conform te zijn met de regelgeving. Er moeten dus plantjes bovenop staan. Een vlotte passage dient gegarandeerd te zijn voor voetgangers, maar ook voor rolstoelgebruikers. Bovendien moeten passanten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.

  • Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.

  • De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat.

  • De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering.

  • De uitgebreide regelgeving omtrent geveltuinen in Antwerpen vind je hier, via deze link. Kijk bij Maxi-geveltuin of op deze link.

Koen Wynants
Gratis regentonnen voor inwoners district Antwerpen
banner_juist_formaat_logo3-1536x384.png

De gevelbrigade van Klimplant wil in sneltempo de stad mee vergroenen en verblauwen. Klimplant wil  de bewoners motiveren en het hen makkelijker maken door regentonnen te installeren en zo gevelgroen te onderhouden zonder extra kost. In dit project worden 45 regentonnen mét aangeplant groendak gratis aan de voorgevels van inwoners van district Antwerpen geplaatst.

Woon jij in District Antwerpen en denk je dat er wel een regenton bij jou aan de voorgevel kan staan? Stuur ons dan een mailtje met je adres en een foto van jouw regenpijp en stoep, en we bekijken samen de mogelijkheden.

Wanneer mag je een regenton op je voetpad plaatsen?

Een gevelwaterton op het voetpad moet ook dienen als geveltuin om conform te zijn met de regelgeving. Er moeten dus plantjes bovenop staan. Een vlotte passage dient gegarandeerd te zijn voor voetgangers, maar ook voor rolstoelgebruikers. Bovendien moeten passanten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.

  • Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.

  • De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat.

  • De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering.

  • De uitgebreide regelgeving omtrent geveltuinen in Antwerpen vind je hier, via deze link. Kijk bij Maxi-geveltuin.

In augustus en september leiden we onze vrijwilligers op tot echte regenton-installateurs. We maken met jou een afspraak en onze Gevelbrigade komt de bakfiets met al het nodige materiaal bij jou aan de voordeur installeren.

Heb je interesse om als vrijwilliger aan dit project mee te werken? Laat dat dan ook zeker weten, op hetzelfde adres: gevelbrigade@klimplant.be

Geen plaats voor een regenton aan de voordeur?

We organiseren momenteel ook een samenaankoop regentonnen. Kijk op deze pagina en kies je model. En heb je ook daarvoor niet de plek of het budget? Dan stellen we u graag voor aan het aftappertje. Een alternatief voor een echte regenton. Een aftappertje is een stuk dat je tussen je regenpijp plaatst, waarmee je regenwater kan opvangen in een emmer of gieter. Door een eenvoudige draai aan de knop schakel je deze in of uit. Heb je wel toegang tot je regenpijp en maar een klein terras of klein budget? Mail dan naar regenton@klimplant.be met als onderwerp ‘Aftappertje’.

Dankzij de Koning Boudewijnstichting mogen wij 100 van deze aftappertjes gratis weggeven!

We konden dit project realiseren samen met Commons Lab Antwerpen, Fundament2060, en Onze Druppel Telt dankzij middelen van Koning Boudewijnstichting en de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Koen Wynants
Eerste wooncoop-project in Antwerpen - De Wasserij
Wasserij_Goossens_9180113_Paulien_Verlackt_48.jpg

De leegstaande industriële site van de oude wasserij Goossens wordt een hedendaags, open en groen wooncomplex. Binnen het project zullen 27 units cohousing De Wasserij vormen. Uniek aan deze cohousing is het model van coöperatieve eigendom. Het is het eerste Antwerpse project van de grootste Vlaamse wooncoöperatie wooncoop. Wooncoop cv lanceert samen met de cohousers ook een oproep voor nieuwe coöperanten. Zo willen ze extra kapitaal verzamelen voor de realisatie.

Huren bij jezelf

De cohousers van de Berchemse Wasserij zochten een soepel en betaalbaar eigenaarsmodel. Dat werd een coöperatie. De bewoners worden geen eigenaar van het pand maar coöperant. Met de coöperatieve gedachte verdwijnt het speculatieve aspect bij de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten. De baksteen in de maag maakt plaats voor een beter verteerbaar gedeeld woonidee. “We waren 40 jaar geleden al pioniers van het cohousen, maar met dit coöperatief model vernieuwen we ons toch weer,” zegt Peter Vermeulen, stedenbouwkundige en toekomstig bewoner van De Wasserij. “Eind jaren ‘80 renoveerden we met 11 volwassenen de Haringrokerij op het Antwerpse Zuid, we wonen er nog altijd even graag. Toch zochten we een andere plek, met het oog op kleiner wonen en een nieuwe mix in onze woongroep. Zo kwam het project van wasserij Goossens op onze weg. We leerden met wooncoop ook coöperatief wonen beter kennen en zien dit als een duurzame en toekomstgerichte vorm van eigendom.”

Ethische belegger

Niet enkel bewoners maken deel uit van de coöperatie. Voor de realisatie en opstart van het project zoeken ze ook andere coöperanten. Mensen die willen beleggen, die het idee van coöperatief wonen steunen en zo de plannen mee mogelijk maken. Daarvoor krijgen ze een rendement op hun aandelen. Coöperant worden van wooncoop is dan ook een ethische én financieel gunstige belegging, met de voordelen van het waardenvast investeren in vastgoed, maar zonder de zorgen ervan. Ook met kleine bedragen is duurzaam investeren in lokaal vastgoed al mogelijk. De ambitie is om naast de inbreng van de toekomstige bewoners en een lening bij de bank, 2 miljoen op te halen bij ethische investeerders.

Coöperatie

De wooncoöperatie is een opkomend begrip in de vastgoedsector in België. In Scandinavische landen en Zwitserland is het veel meer ingeburgerd. De coöperatieve gedachte kennen we al wel langer, met voorbeelden als socialistische bakkerijen, universitaire boekhandels of alternatieve garages. Voor woningen is het hier redelijk nieuw, al stimuleerde de Belgische regering in de jaren ‘20 van de vorige eeuw reeds wooncoöperaties. Nu, 100 jaar later, kloppen zij opnieuw aan bij de woonmarkt. Surf naar www.de-wasserij.be

Over cohousing De Wasserij

Met een vijftigtal mensen kiezen we ervoor om in het cohousingproject De Wasserij te gaan wonen. We vormen een bont gezelschap koppels, jonge gezinnen, individuele bewoners, mensen die werken of al op pensioen zijn… Er is ook plaats voor inclusie en plek voor vluchtelingen. Onze groep zal in 27 aparte units wonen: studio’s, appartementen en duplexwoningen. Daarnaast is er zowel binnen als buiten voor iedereen gedeelde leefruimte voor ontmoeting, (thuis)werken en ontspanning. Sommigen onder ons hebben bijna dertig jaar ervaring met deze woonvorm en behoren tot de pioniers van cohousing in Vlaanderen. Anderen woonden in hun studententijd samen op kot of koesteren al lang de droom om in zo’n samenwoonproject te stappen. In lang vervlogen tijden was de wasplaats in elke stad of dorp een ontmoetingsplek. Er werden wasborden en zeep gedeeld en verhalen verteld. Die traditie willen we hooghouden en verderzetten. We willen samenleven en veel met elkaar delen: ruimte, materiaal, machines en ideeën. We willen er samen klussen, werken, tuinieren, ontspannen, lezen en spelen. Op die manier wordt De Wasserij opnieuw een plek van delen én van verhalen vertellen. www.de-wasserij.be

Over wooncoop

Wooncoop is de grootste wooncooperatie in Vlaanderen (met ondertussen 23 panden verspreid over heel Vlaanderen en meer dan 900 coöperanten/aandeelhouders.) Het is een erkende coöperatie, gecontroleerd door het controle-orgaan bank en verzekeringswezen (FSMA). Door het coöperatief model wil wooncoop wonen betaalbaar houden en speculatie op de woonmarkt tegengaan. wooncoop investeert in gronden en panden om er betaalbare en kwalitatieve (huur)woningen van te maken. De (toekomstige) bewoners kopen aandelen van de coöperatie en worden zo mede-eigenaar, ze huren van zichzelf. wooncoop geeft de bewoners levenslang woonrecht en beheert en onderhoudt de woningen, met volledige transparantie en altijd in samenspraak. Iedereen met een plan voor een woonproject kan bij wooncoop aankloppen om het via de wooncoöperatie te realiseren. Beleggen in wooncoop biedt meer dan financieel rendement: het is investeren in lokale projecten die coöperatief wonen mee in de woningmarkt zetten, naast huren en kopen. Het is een belegging waarbij faire economie en transparantie voorop staan. Een slimme, duurzame investering in een lokaal vernieuwend vastgoedproject. www.wooncoop.be

Over Wasserij Gebr. Goossens

Wasserij Goossens is een legende in Berchem. In 1933 openden de gebroeders Goossens hun wasserij in de Ferdinand Coosemansstraat. Buurtbewoners konden er gebruikmaken van de wasborden, tobbes en het warme water. Op enkele jaren tijd groeide de waszaal uit tot een machinale wasserij. Was werd aan huis opgehaald en gewassen weer afgeleverd. De bestelwagens van Goossens waren snel een vertrouwd beeld in heel Antwerpen. Honderduizenden Antwerpse beddenlakens zijn door de mangels van Goossens gepasseerd. De wasserij groeide uit tot een kleine industrie, getuigen daarvan zijn nog steeds de fabrieksschouw en de ateliers met typische sheddaken. In de topjaren waren er 250 mensen in dienst. Vanaf de jaren 1970 gaat het achteruit met de nijverheid. Steeds meer gezinnen hebben een eigen wasmachine. De Gebr. Goossens specialiseren zich in industriële was, droogkuis en wasprocedés voor grote stukken zoals gordijnen en tapijten. De wasserij werd actief in heel Vlaanderen. In 2011 sluit de wasserij in Berchem zijn deuren. Sinds de sluiting staan de gebouwen leeg, ten prooi aan regen en wind. Alleen Kunsthal Extra City verbleef er nog een tijd maar ook zij hebben de plek intussen verlaten. In die vroegere wasserij, enkele aanpalende woningen én de leegstaande garage/carrossier Ludikhuyze komt nu dus een hedendaags woonproject met cohousing en veel groen.

Meer info over cohousing De Wasserij

Zie ook www.de-wasserij.be en www.wooncoop.be/dewasserij

Koen Wynants
INSPIRATIEMOMENT ‘BURGERINITIATIEVEN: RESULTATEN VELDVERKENNING’
Zomer-in-O.-Westerkwartier-Yvan-MahieuDSC_2320-2048x1366.jpg

Opkomende burgerinitiatieven … je vindt ze in alle maten en gewichten en ze springen in het oog van menig beleidsmaker en sociaal-cultureel werker.

In 2020 startte Socius een veldverkenning burgerinitiatieven. We inventariseerden, analyseerden en ontsloten empirisch onderzoek en spraken met heel wat ondersteuners: wat leren ons deze bronnen over burgerinitiatieven? Welke noden en behoeften hebben zij? Op welke manier kunnen burgerinitiatieven nu al terecht bij ondersteunende actoren?

Op 16 september presenteren we de resultaten van onze zoektocht. Via een aantal keuzesessies duiken we daarna in enkele thema’s die in de veldverkenning aan bod komen.

PROGRAMMA

  • 11u00 – Resultaten van de veldverkenning

Burgerinitiatieven en de ondersteuning ervan… een bloemlezing van de resultaten van de veldverkenning door Marc Jans en Nele Vanderhulst (stafmedewerkers Socius).

  • 12u30 – Netwerklunch

  • 13u45 – Verdiepende en versterkende keuzesessies (schrijf je snel in, voor een aantal sessies is het aantal deelnemers beperkt)

Sessie 1: De commons als organisatievorm

Hanka Otte (Culture Commons Quest Office UAntwerpen) en Koen Wynants (Commons Lab vzw) trakteren jullie op een praktijkgerichte sessie. Je krijgt inzicht in de kenmerken van commons en op welke manier een groep burgers commoning in de praktijk kan vormgeven, maar ook op welke drempels zij vaak stoten.

Sessie 2: Spelen in de civiele samenleving… wie is aan zet? Enkele spelverdelers met elkaar in gesprek.

Burgerinitiatieven stellen de huidige verhoudingen tussen middenveld, overheid, markt en burgers in vraag. Hoe kan het speelveld verdeeld worden? Barbara Janssens (De Transformisten), Victor De Groof (raadgever Binnenlands Bestuur kabinet Bart Somers), Jusra Baki (mede-oprichtster Islamitisch Centrum Geel) en Stijn Oosterlynck (hoogleraar sociologie UAntwerpen), gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Gie Van den Eeckhaut (Socius). Minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers en Stijn Oosterlynck openen het debat met een keynote.

Sessie 3: De blinde vlek bij beleid en middenveld… over minder zichtbare burgerinitiatieven

Rebecca Thys (Vives Hogeschool Kortrijk) onderzocht onder andere de rol van informele sociale werkpraktijken in het ondersteunen van Brusselse gezinnen in precaire leefomstandigheden. Initiatieven van burgers met een migratieachtergrond worden hierbij minder vaak gezien door reguliere actoren. Een sessie over de diversiteit aan bestaande initiatieven, over wat zij doen om gezinnen in precaire leefomstandigheden te ondersteunen en wat deze burgerinitiatieven verwachten van reguliere actoren en het beleid.

Sessie 4: Ik als democratische grenswerker

Grenswerkers of boundary spanners zijn cruciaal in de samenwerking met burgerinitiatieven. Als grenswerker verbind je mensen, organisaties met elkaar, breng je informatie van de ene naar de andere kant. Filip De Rynck (professor emeritus bestuurskunde UGent) zoomt in op een zelfevaluatie-instrument voor grenswerkers ontwikkeld in het kader van CSI Flanders. Je leert jezelf als grenswerker beter kennen en bekijkt wat er in jouw organisatie of ambtelijke organisatie nodig is om je rol ten volle te kunnen spelen.

Sessie 5: Samenwerking met burgerinitiatieven… hoe kan je je als ondersteuner positioneren?

We vertrekken vanuit wat jouw organisatie of dienst al (of nog niet) onderneemt naar burgerinitiatieven. De veldverkenning leverde dankbare inzichten op over welke keuzes ondersteunende actoren kunnen maken in de ondersteuning van en samenwerking met burgerinitiatieven. Marc Jans (Socius) gaat onder andere dieper in op noden en behoeften, op beoogde effecten en op verschillende mogelijke types van ondersteuning.

  • 15u30 – Netwerkdrink

VOOR WIE?

Sociaal-cultureel werkers, ambtenaren of andere professionals die samenwerken met burgerinitiatieven of aansluiting zoeken bij nieuwe dynamieken in de civiele samenleving.

PRAKTISCH

Koen Wynants
State of The Arts Almanac sessie #6: Empowering Artist-Run Spaces
fair arts.jpg

State Of The Arts (SOTA)'s 6th event within the Fair Arts Almanac programme focuses on artist’s-run structures and how to empower them!

Over dit evenement

What do artists gain from running an organisation collectively? And how can these collectives empower surrounding actors?

Artists have not only been the victims of gentrification processes in the large cities worldwide, but for decades (unconsciously) functioned as a driving force from within this scheme. When setting up artist-run working spaces, artists often put a lot of time and energy into their start-up, maintenance and management. Of course, they get many advantages in return: being part of a network and the accompanying exchange, for example, and sometimes, hopefully, affordable space. But does it also strengthen their artistic, economic, social, and/or political position? What models exist – think for example of Scheld’apen, PAF, Jubilee, Theatergarage, etc... – that improve the opportunities and conditions of their members, and those of other groups who also struggle with the negative effects of gentrification? What ideas, tools and practices do they have?

In Belgium and internationally, there are places where there is a balance between the energy that is put in and the energy that the people involved get out. How do they do it, how are these places organised? On the basis of a workshop where we focus on ideas and solutions rather than on the problems, we will visualise a variety of ideas and models and see in which contexts and conditions they are constructive or productive, are liable to receive support, have a potential of changing the socio-economic fabric of the art world...

Tickets: State of The Arts Almanac sessie #6: Empowering Artist-Run Spaces Tickets, zat, 3 jul. 2021 om 14:00 | Eventbrite

Koen Wynants
Creëer impact in Vlaanderen en zet je geld in een groene versnelling

Elektrische deelauto's van Partago zorgen reeds 5 jaar voor propere mobiliteit zonder uitstoot. Partago verhoogt vandaag zijn kapitaal en roept burgers op om deelbewijzen te kopen. Partago zal werken aan meer deelauto's op hernieuwbare energie in Vlaanderen. Dit doen we samen met burgercoöperaties voor hernieuwbare energie. Bij succes planten we samen een nieuw autodeelbos in Vlaanderen. Zo verdubbelen we onze klimaatimpact! Dat is van belang.

Link: https://www.partago.be/cf2021.html

Koen Wynants
Podcast over GEDEELDE GROND (Het Kempenoffensief)
gedeelde grond_fb_banner_formaat.jpg

De Kempen was in de Middeleeuwen al een uitzonderlijke regio. Grond was in gemeenschappelijk beheer, zonder bemoeienis van de adel. Kempenaren waren solidair met elkaar en zorgden samen voor het landschap. 

Ook vandaag gaan er stemmen op voor een meer collectief beheer van grond, goederen en middelen. Welke lessen zijn er te trekken uit de Middeleeuwse ‘commons’ voor de Kempense samenleving vandaag en morgen?

In deze aflevering:

Maïka De Keyzer is historica aan de KU Leuven. Ze is experte in de laatmiddeleeuwse commons, duurzaamheid en inclusiviteit. 

Jef Van Eyck is een van de bezielers en drijvende krachten achter Campina Energie, een coöperatie die burgers wil samenbrengen om te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing in de Kempen.

Link: Spotify – Over GEDEELDE GROND - Het Kempenoffensief | Podcast op Spotify

Koen Wynants
Introductieavond ondersteuning straat, buurt- en wijkkrantjes (district Antwerpen)
DeVonk_logo.png

Commons Lab informeert je graag over een bijzonder project. En wil je de kans geven er mee in te stappen. Het gaat over straat, buurt- en wijkkrantjes. Kom ‘de Vonk’ ontdekken!

Commons Lab ondersteunt dit jaar burgers uit het district Antwerpen bij het maken van een krant voor hun buurt of wijk. Waarom we dat doen? We geloven in de kracht van warme straten en buurten. Als buren elkaar goed kennen en samen initiatieven nemen, ontstaat verbondenheid tussen de bewoners. En een verbonden buurt is een fijne buurt om in te leven. Samen met je buren een krantje maken, is een goeie manier om die verbondenheid te creëren. Anderzijds zijn er zoveel inspirerende mensen en verhalen in de stad die nergens gedeeld worden. Via een eigen medium kan je ook die mensen en hun verhalen een plek geven in de stad.

Nieuwsgierig? Zin om deel te nemen? Kom dan alvast naar de introductieavond. Medewerkers van Commons Lab vertellen je meer over het verloop van het traject, dat kadert in de burgerbegroting 2021 van district Antwerpen. Het eindresultaat? Een heuse krant voor jouw buurt, wijk of vereniging, die je zelf in elkaar steekt, en waarmee je je buren warm maakt om mee te werken aan volgende edities. De introductiesessie vindt online plaats op dinsdagavond 22 juni van 20u00 tot 22u00.

Op het programma:

  • Een artikel voor een buurtkrant schrijven, hoe doe je dat en waarop moet je letten?

  • Welke ondersteuning biedt Commons Lab jou als deelnemer?

  • Wat verwachten we van jou (en je krantteam)?

  • Je huiswerk voor de zomer: het aanmaken van het basismateriaal

  • Inhoud workshopdag op zaterdag 18 september. Na die dag ga je naar huis met een testkrant waarmee je je buren warm maakt om mee te werken aan volgende edities.

Ben je er graag bij op de introductiedag? Graag uiterlijk vrijdag 18 juni een seintje aan Bavo Wouters, bavo@commonslab.be. We kijken uit naar je komst! Beng zeker buren, buurtgenoten, vrienden mee. Je mag dit uiteraard ook mee verspreiden.
Team Commons Lab

Meer informatie over het project vind je hier

BURGERBEGR logo.png
Koen Wynants
Het Kempenoffensief - Podcasts over de Kempen
logo_groot_2000x2000.jpg

Met gepaste trots stellen Avansa Kempen, beweging.net, Bibliotheek Turnhout, Erfgoed Noorderkempen en Stuifzand ‘Het Kempenoffensief’ voor.

Het Kempenoffensief is een reeks prikkelende podcasts over verschillende Kempense thema’s. Bovendien vinden er ook een heleboel activiteiten plaats die daarop voortbouwen.

“Ooit werd de Kempen door een van haar burgemeesters het Siberië van België genoemd. Maar ook vandaag wordt het nog te vaak als doodse, vergeten, stille uithoek gezien. Zelfs door haar eigen inwoners”, vertelt Wannes Van Coillie, sociaal-cultureel werker bij Avansa. “Het is tijd om als regio uit de schaduw te treden. Daarom zetten we een charme-offensief op om de Kempen aan de wereld te tonen. We gaan op zoek naar kenmerkende gebeurtenissen of tendensen uit de Kempense geschiedenis, die ook vandaag en in de toekomst nog relevant zijn. Voor onszelf, maar soms tot ver buiten onze regio. Met dit project nodigen we de Kempenaar uit om onze samenleving vandaag en morgen mee vorm te geven.”

De podcasts kan je beluisteren op je favoriete podcastapp. 

In juni staan er vier afleveringen op til. In het najaar verschijnen er nog eens vier afleveringen, over andere thema’s.

 

Activiteiten

In navolging van de podcasts vinden er ook live activiteiten plaats. “Zo kunnen we dieper ingaan op de vragen en visies uit de afleveringen. Daarvoor rekenen we op heel wat partners. Sociaal-culturele verenigingen, bibliotheken of andere organisaties kunnen de sprekers uit de afleveringen aan een voordelig tarief bij ons boeken of zelf een activiteit voorstellen”, vervolgt Wannes.

De eerste activiteit gaat door op 27 juni aan de Begijnhofkerk in Turnhout, waar Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs met journaliste Tine Hens en enkele lokale actoren in gesprek zal gaan over ‘wonen in de Kempen’.


4 afleveringen in juni

Deze maand verschijnt er elke week een aflevering:

  • Over het nieuwe wonen (vanaf 3 juni)

Open velden, uitgestrekte bossen, charmante dorpen. Het maakte van de Kempen een idyllische plek om te wonen. Maar het platteland staat onder druk. Lintbebouwing, geparkeerde auto’s en monotone appartementsblokken ontsieren ons landschap. 

Hoe behouden we het dorpse karakter van de Kempen? Willen we dat? En welke nieuwe vormen van wonen kunnen ons daarbij helpen?

  • Over gedeelde grond (vanaf 10 juni)

De Kempen was in de Middeleeuwen al een uitzonderlijke regio. Grond was in gemeenschappelijk beheer, zonder bemoeienis van de adel.Kempenaren waren solidair met elkaar en zorgden samen voor het landschap. 

Ook vandaag gaan er stemmen op voor een meer collectief beheer van grond, goederen en middelen. Welke lessen zijn er te trekken uit de Middeleeuwse ‘commons’ voor de Kempense samenleving vandaag en morgen?

  • Over eerlijke data (vanaf 17 juni)

We kunnen ons geen leven zonder internet en apps voorstellen. We delen zorgeloos onze foto’s,  registreren onze sportprestaties en vermijden de files. Vele van deze diensten zijn gratis, in ruil voor onze data. Maar wat zijn onze data waard? En wie heeft er toegang toe?

Volgens VITO kan het anders. Zij leggen het beheer van persoonlijke data weer bij de mensen zelf. Dat kan o.a. op vlak van gezondheid erg nuttig zijn. De Kempen experimenteert en pioniert.

Liggen wij zo mee aan de basis van een ware internetrevolutie?

  • Over de Bom (vanaf 24 juni)

6 augustus 1945. De bom viel. Voor velen niet meer dan een verhaal uit de geschiedenisboeken. Een gebeurtenis die bijna niet verder van de Kempen kon plaatsvinden.

En toch… vond hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een wedloop plaats. Een strijd om de nucleaire kennis en het uranium dat in de Kempen aanwezig was. 

In deze aflevering belichten we de Kempense connectie met een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis. Een verhaal over kolonisatie, spionage en sabotage, dat ook de toekomst van de Kempen mee bepaalde.  


Meer info & contact

www.hetkempenoffensief.be

Wannes Van Coillie
wannes.vancoillie@avansa-kempen.be
0488 68 99 46

Koen Wynants