Schrijf mee aan de Antwerpse voedselstrategie (15 juni, online)
webversie-Smaakmeesters_14 (1).jpg

In het Antwerpse Klimaatplan staat de ambitie om het voedselsysteem te verduurzamen. De stad werkt daarom een eigen voedselstrategie uit. Daarbij onderzoeken we de hele voedselketen van productie over logistiek en verkoop, tot consumptie en voedseloverschotten. Finaal doel? Een sociaal inclusieve, innovatieve en circulaire Antwerpse strategie die onze positie als culinaire hoofdstad versterkt.

Ben jij op éen of andere manier bezig met duurzame voeding in de stad? Of wil je hier in de toekomst graag aan meewerken? Dan nodigen we je van harte uit op het online participatiemoment om samen met ons de Antwerpse voedselstrategie vorm te geven.

Wanneer?

Dinsdag 15 juni van 15.30 tot 18 uur.

Wat staat er op de agenda?

In april vonden er workshops plaats voor specifieke groepen zoals mensen uit de horeca, scholen en burgerinitiatieven. Tijdens het open participatiemoment gaan we hiermee verder aan de slag. De resultaten van de workshops worden aan alle deelnemers voorgesteld. Er is ruimte om aan te vullen, te verbeteren en prioriteiten te bepalen.

Daarnaast werken we in groepjes enkele concrete projecten verder uit die het verschil kunnen maken zoals een voedselhub voor Antwerpen, tijdelijk ruimtegebruik voor voedsel, eetbaar groen uit de buurt of het tegengaan van voedselverspilling. 

Werk jij ook graag mee aan deze en andere uitdagingen? Schrijf je dan zeker in via deze link! Enkele dagen voordien ontvang je een zoomlink waarmee je kan inloggen.

Commons Lab ondersteunt dit traject samen met Rikolto en Lettus.

Koen Wynants
Congress: Towards a New European Practice (Commons Lab as guest speaker)
screenshot20210428at181417_hh.jpg

De Grote Verbouwing is een onafhankelijke samenwerkingsruimte, op initiatief van Architecture Workroom Brussels. Met deze conferentie plaatsen ze dit initiatief in de context van een groter netwerk van dit type werkplaatsen. Ze focussen op de methodiek en wisselen kennis uit met vergelijkbare initiatieven: opererend op de schaal van de wijk, van de Delta en tot op de Europese schaal. Ze werken hiervoor samen met de ‘New European Bauhaus’.

De Grote Verbouwing 2020–2030 is een onafhankelijke leeromgeving, incubator en publieksprogramma. Ondernemende burgers, overheden, bedrijven, financiers, wetenschappers en organisaties timmeren mee aan concrete doorbraken en realisaties. Met de inzet van ontwerp en verbeeldingskracht vormen we coalities en formuleren we strategische werven die tussen nu en 2030 gerealiseerd kunnen worden.

Adres:

Livestream from Brussels

Tijd:

Donderdag 10 juni 21, 13.00-17.30

Host:

Architecture Workroom Brussels

Website:

De Grote Verbouwing

Koen Wynants
We the Power: Burgerenergie in Vlaanderen
wethepower.jpg

Stel je een nieuw energiesysteem voor dat lokaal is, eigendom van de gemeenschap, hernieuwbaar en geworteld in het brengen van sociale en economische voordelen voor lokale gemeenschappen.

Burgerenergie is een systeem van energieproductie waarbij groepen burgers hun eigen duurzame energie produceren en de economische voordelen delen met de lokale gemeenschap. 

 De toekomst van energie is Burgerenergie. Wil je weten hoe je deel kunt nemen aan de energie revolutie? Schrijf je dan in via de RESERVEER button.

De avond wordt geleid door regisseur en klimaatactivist Nic Balthazar.

Praktisch:

Donderdag, 27 mei, 8pm CEST

Inschrijven via https://wethepowernlevent.splashthat.com/

Dit is een online event.

Koen Wynants
SLOW TRAVELLING & THE COMMONS: THE ROLE OF THE WTMG COMMUNITY (WORKSHOP)
Slow travelling.jpg

Why should we care about Welcome To My Garden being an open source initiative and how important are the commons for the slow travel community? Here’s your chance to get more insights on these questions!

During this last session of our slow travel mini festival, we are going to rethink the relationship between the slow travellers community and the commons. While being on a slow travel journey, many of us heavily rely, help maintain and benefit from natural and cultural resources such as clean air, water, nature, bivouac spots, freely accessible knowledge with Wikipedia as the best example, which are often help by groups of people or communities held in common, not owned privately. What can we as a community do to make slow travelling more inclusive and, yet, make sure that everyone takes care of our natural and cultural resources?

What role can the Welcome To My Garden community play in making basic principles like respect for nature, respectful use of bivouacs and leave no trace the guiding principles for all slow travellers? Let’s talk about the slow travelling and the commons!

On Tuesday 29 JuneWelcome To My Garden and Commons Lab are organising a panel discussion on the role of the slow travel community with regards to the commons. This event aims to gather all kinds of slow travellers and is absolutely open to everyone who wants to learn more about it.

Programme for this session:

  • A brief introduction to the commons

  • The different kinds of commons in practice: examples

  • The opportunities and pitfalls of a commons-led approach

  • Why Welcome To My Garden is an open source initiative: an example of the digital commons

  • Staying overnight in nature: how it works in Denmark (to be confirmed)

  • Panel discussion with Q&A

About this workshop:

This event is part of our slow travel mini festival, a series of 8 workshops to prepare your slow travels with the community. The festival is organized by volunteers of Welcome To My Garden. All workshops take place online.

Any specific questions or suggestions? Or want to talk about your ideas or initiatives? That's fantastic! Just drop us a message at team@welcometomygarden.org.

This workshop is organized in English.

Tickets: Slow travelling & the commons: the role of the WTMG community Tickets, Tue 29 Jun 2021 at 19:00 | Eventbrite

Koen Wynants
Oproep aan inwoners district Antwerpen: wij bieden ondersteuning bij de opstart van jouw straat- of buurtkrant
buurtkrantje.jpg

Achter elke gevel, achter elk raam schuilt een verhaal. Het maakt niet uit hoe oud of hoe jong je bent, waar je vandaan komt, welke taal je spreekt of wat je doet in het leven: iedereen heeft iets boeiends te vertellen. Veel meer dan feiten en cijfers zijn het de levens van de bewoners die een straat of wijk maken tot wat ze is. Door burgers toegang te geven tot de verhalen achter die levens, voelen ze zich meer verbonden met hun buurt. En een verbonden buurt is een fijnere buurt om in te leven.

Commons Lab zet zich dit jaar in om samen met burgers en burgercollectieven buurt- en wijkkrantjes te ondersteunen. Doel is de communicatie tussen buren aan te zwengelen of te verbeteren en burgers met elkaar te verbinden.

We zoeken bewoners die graag samen met hun buren aan onze eendaagse workshop willen deelnemen om een eerste testkrant te maken.

Plezier van maken en delen staat voorop

Commons Lab ondersteunt burgers in district Antwerpen die goesting hebben om voor en met hun straat, plein, buurt, vereniging, of wijk een krant in elkaar te steken. Dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn. Er zijn veel manieren te bedenken om een krant te maken en te delen. Het plezier van samenwerken en verbinding creëren staat voorop.

Bovendien sta je er niet alleen voor. De medewerkers van Commons Lab zorgen voor inspiratie en ondersteuning op maat. Ze kijken mee over je schouder, bieden een antwoord op je vragen. Verder brengen ze je in contact met andere burgers van district Antwerpen die eveneens met een (buurt-)krant aan de slag gaan.

Beginnen je creatieve vingers al te jeuken, maar vraag je je af waar het geld vandaan moet komen? Geen nood, district Antwerpen geeft subsidies voor buurt- en wijkkranten. Commons Lab toont je hoe je er gebruik van kan maken.

 

Wat mag je verwachten?

Commons Lab biedt:

·       een fijne omgeving waar je samen met anderen leert om een krantje te maken, in een vorm die past bij je straat of buurt

·       ondersteuning bij je vragen over taal, vorm, soorten artikels, beelden, tekeningen, titels, vormgeving ...

·       een introductieworkshop van één dag; je gaat naar huis met een testkrant die je kunt voorleggen aan je buren

·       hulp bij het vervolgtraject en het duurzaam maken van je initiatief

 

Commons Lab vraagt:

·       deelname van minstens twee personen in je straat of buurt die het initiatief trekken

·       een zorgzame houding en erkenning van gelijkwaardigheid en diversiteit, zowel in het proces als in het eindresultaat

·       goesting om samen met anderen te leren

·       de bereidheid om diverse burgers een stem en aandacht te geven bij het maken van de krant

Wanneer en waar?

Er gaan drie workshops in drie verschillende wijken georganiseerd worden in juni, juli en september 2021. Meer informatie volgt binnenkort.

 

Zin om deel te nemen?

Neem voor 10 mei 2021 contact op met Elisabeth Hirner via elisabeth@commonslab.be

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen (enkel inwoners district Antwerpen kunnen deelnemen).

Koen Wynants
UFO Symposium 'Ruimte voor kunstenaars in de stad' (12/05/2021)
ufo symposium.jpg

In de meeste steden, groot of klein, wordt ruimte voor degenen die minder bemiddeld zijn steeds schaarser. Kunstenaars komen voor een betaalbare werkruimte vaak terecht in een carrousel van tijdelijk gebruik waarvan de termijnen steeds korter lijken te worden. Ook atelier organisaties botsen op deze limieten en kunnen moeilijker betaalbare ateliers bieden aan kunstenaars.

Samenwerking met overheden lijkt daarom van steeds groter belang om ruimte te kunnen waarborgen, maar de huidige tendens in veel steden is om maatschappelijk vastgoed op de markt te brengen. Dit helpt op de korte termijn om financiële tekorten te dichten of overheden meer wendbaar te maken in moeilijke tijden, maar eens vastgoed op de markt komt is het moeilijk om dit opnieuw voor een maatschappelijke functie beschikbaar te maken.

Van onderuit worden er alternatieven ontwikkeld door kunstenaars en organisaties die het initiatief nemen om ruimte te vrijwaren van marktmechanismen via coöperatie en verbeelding. Wat zijn de ruimtelijke tendensen waar kunstenaars in verwikkeld zijn geraakt de afgelopen jaren? Welke alternatieven hebben zij ontwikkeld om hier tegenwicht aan te geven? Wat is de plek en rol van de kunstenaar in de stad?

Sprekers
Elke Desutter — Kunstenaar en coördinatrice De Tank, Brugge
Joram Kraaijeveld — PlatformBK en Geen Stad Zonder Kunst
Peter Vanden Abeele — Gents stadsbouwmeester
Gosie Vervloessem — Kunstenaar en actief in SOTA

Moderator
Bent Van Looy

Praktisch

info@platform-ufo.be

WO 12.05.2021
13:00 – 15:00
Online – neem deel door je te registreren via deze link.


Met steun van Kunstwerkt in het kader van Atelier in Beeld.

Koen Wynants
Brainstorm mee over de rol van burgers in de "Conferentie over de Toekomst van Europa"
rv_3700_hoe_maakbaar_is_eu02_003_zonder_tekst_.jpg

Op zondag 9 mei lanceren de Europese instellingen de “Conferentie over de Toekomst van Europa”, waarin ze ook burgers vragen hoe het Europa van de toekomst er best uitziet. Wat is de inzet van de conferentie over de toekomst van Europa en wat kan dit betekenen voor de EU, de Europese democratie en de uitdagingen waar het Europees project nu en in de toekomst voor staat? Welke kansen liggen er echt op tafel, en hoe moet de EU met al deze ideeën aan de slag? 

Op initiatief van het Bureau van het Europees Parlement in België organiseren we op 6 mei een online brainstorm waarin jij mee kan debatteren over de rol van burgers in deze "conferentie over de Toekomst van Europa". 

Praktisch

Donderdag 6 mei 2021 - 19u30 - Zoom 

  • 19u30 - 19u45: welkom door Rolf Falter (Hoofd van het Bureau van het Europees Parlement in België) - Inleidende pitch door Yves Dejaeghere (expert burgerparticipatie), Michiel Nuytemans (Tree Company) en Machteld Boussemaere (Directeur Europahuis Ryckevelde)

  • 19u45-20u30: online brainstorm - discussie tussen deelnemers in verschillende breakoutrooms

  • 20u30 - 20u45: Conclusies

Schrijf je hier in om deel te nemen aan deze online brainstorm. Je ontvangt uiterlijk op donderdagochtend 6 mei een zoomlink. 

Het inleidende gesprek wordt live uitgezonden op  onze eventpagina of via de facebookpagina van Europahuis Ryckevelde of van EPLO België. 

Koen Wynants
Commons als immaterieel erfgoed. Starttraject in vier sessies
Abel Grimmer (toegeschreven) c1619.

Abel Grimmer (toegeschreven) c1619.

Vorig jaar maakten we kennis met de werkplaats ‘Immaterieel erfgoed’. Via ons gesprek, ook met een medewerkster van de stad Antwerpen, kwamen we tot de ontdekking dat commons uiteraard ook als immaterieel erfgoed in Vlaanderen kunnen benaderd worden. Al beschikken wij zelf over weinig info over commonspraktijken in gans Vlaanderen, doorheen onze geschiedenis.

De Werkplaats organiseert heel binnenkort een starttraject in 4 sessies. Via deze blog willen we in ons netwerk eens polsen of er mensen zijn met interesse in commons, de historiek, de erfgoedwaarde, … Wij zelf kunnen niet meteen 100% mee op de kar springen, maar we kunnen wel mee iets in gang steken. Is er iemand in onze community die misschien graag een traject wil opstarten? Laat het ons weten!

Kom alles te weten over beleid en borgen tijdens het starttraject Toekomst voor je immaterieel erfgoed. Werkplaats immaterieel erfgoed bekijkt welk erfgoedzorgtraject op maat bij jouw praktijk past en hoe je aan de slag kan gaan.

Sessie 1: dinsdag 4 mei 2021
In de eerste sessie leren we elkaars immaterieel-erfgoedpraktijk kennen. Wat is wat immaterieel erfgoed en wat niet? Daarnaast krijg je een introductie tot het beleid voor immaterieel erfgoed in Vlaanderen en ontdek je de werking van het platform immaterieelerfgoed.be

Sessie 2: donderdag 20 mei 2021
Wie is je erfgoedgemeenschap? Welke leden en partners behoren daartoe? Hoe kun je participatief je immaterieel-erfgoedpraktijk waarderen? Hierbij ken je waarden toe aan je immaterieel erfgoed. Door te waarderen krijg je inzicht in wat jouw erfgoedgemeenschap belangrijk en betekenisvol vindt.

Sessie 3: dinsdag 1 juni 2021
En… actie! Geef jouw erfgoedparktijk een toekomst. Tijden veranderen, mensen ook. Je erfgoed veilig stellen en doen verderleven, dat noemen we borgen. Documenteren om te onthouden, vertellen waarover het gaat, nieuwe generaties warm maken, je kennis doorgeven, of gewoon een leuk project organiseren? Samen met jou en je erfgoedgemeenschap nemen we onder de loep welke manieren van borgen er bestaan. Inspirerende voorbeelden zetten je op weg.

Sessie 4: dinsdag 15 juni 2021
Tijdens de laatste sessie richten we de blik op de toekomst. Per deelnemende erfgoedgemeenschap gaan we na welk erfgoedzorgtraject op maat nodig is om de praktijk te doen voortleven, en met welke partners we dit kunnen waarmaken.

TIJDSTIP
Telkens van 19.00 tot 20.30 uur

LOCATIE
Digitaal, via ons Zoom-platform


INSCHRIJVEN
Stuur een mailtje naar jana@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be vóór 3 mei, 13.00 uur.

We werken met een maximum van 15 personen. Je kan met 3 collega's uit je erfgoedgemeenschap/praktijk aansluiten.

CONTACTPERSOON
Jana Kerremans
Stafmedewerker borgen & participatie
Jana@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be

Koen Wynants
Spaces of Possibility: Verhalen over veerkrachtige gemeenschappen van over de hele wereld. (Parckfarm | Brussel | 7-11 juni 2021)
Spaces of possibility.jpg

Van 7 tot 11 juni 2021 richt ‘Spaces of Possibility’ de schijnwerpers op veerkrachtige en vindingrijke gemeenschappen. De confex, een combinatie van een conferentie en een tentoonstelling brengt lokale bewoners, onderzoekers, mensen uit de praktijk, kunstenaars en beleidsmakers van over de hele wereld samen in Brussel voor een inspirerende uitwisseling van ervaringen met gemeenschap gedreven transformaties. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en etaleert pakkende verhalen over gemeenschappen en omgevingen in transformatie, alsook de worstelingen en successen die ze daarbij tegenkomen.

Reis de wereld rond en verken de transformerende kracht van gemeenschappen via interactieve installaties. Draag jouw visie op de wereld uit via de vorm van je fietsstuur. Maak kennis met verborgen ambities van plattelandsgemeenschappen in China en Japan. Laat een licht schijnen over vergane industriële sites in Schotland. En denk na over je eigen inspanningen om de wereld te veranderen. Maar pas op voor het driekoppige monster van de bureaucratie!

De expositie vindt plaats in en rond Parckfarm, gelegen in het Thurn & Taxis park te Brussel, van maandagmiddag 7 juni tot vrijdag 11 juni. De tentoonstelling is gratis en verwelkomt alle nieuwsgierige geesten. Voor meer informatie en regelmatige updates over COVID-19, gelieve de website te raadplegen.

De confex vloeit voort uit het project RECOMS. Dit project wordt gefinancierd door het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Unie (Horizon 2020),  de Marie Skłodowska-Curie subsidieovereenkomst No 765389.

Koen Wynants
Makers uit Antwerpen en omstreken op zoek naar groepsatelier?
Makerfabriek blikfabriek.jpg

Jij bent een handig en/of creatief iemand en toonde ooit al interesse in een groepsatelier. Jij werkt graag met hout, metaal, stof, elektronica, aan kleine verbouwingen, andere. Jij bent een ervaren maker of een beginner... En je droomt van een groter, een beter én een fijner atelier? 

Dan is het een goed moment om onze plannen en jouw plannen op elkaar af te stemmen. Vandaar dat we je uitnodigen op één van onze digitale infoavonden ivm het opstarten van nieuwe groepsateliers in en rond Antwerpen. Deze gaan door op maandag 26 april en donderdag 29 april, om 20u.

 Tijdens deze infomomenten vertellen wij, Wietse, Louis en Jens, meer over onze aanpak en mogelijke nieuwe projecten, en we komen ook graag te weten wat jullie wensen zijn.

We hebben, samen met anderen, de afgelopen jaren twee succesvolle groepsateliers opgestart: Het VAK in Borgerhout en de Maakfabriek in de Blikfabriek in Hoboken. Beide ateliers doen ons geloven dat elke wijk, buurt of stad baat zou hebben bij zo’n atelier en daarom willen we nog van deze ateliers opstarten. 

We hebben enkele locaties in de pijplijn zitten en we zijn op zoek naar voldoende geïnteresseerden om te kunnen starten.

Interesse? Schrijf je hier in en dan sturen we je een infomap + de link voor één van beide infomomenten.

Wietse, Louis en Jens

Koen Wynants
Denk mee na over de kracht van burgerinitiatieven, verenigingen en buurtwerk in de Antwerpse voedselstrategie
voedselstrategie cluster voedselburgerinitiatieven.png

De stad Antwerpen zet volop in op een stedelijke voedselstrategie. Voedsel kan niet alleen ecologisch en economisch maar ook sociaal zeker een meerwaarde bieden. Samen voedsel kweken, oogsten, koken, verwerken en eten versterkt de sociale cohesie in straten, buurten en wijken.

Tijdens een online workshop zoeken we samen naar kansen om Antwerpse voedselinitiatieven te laten groeien en bloeien. Mis deze kans niet om mee vorm te geven aan een slimme, inclusieve voedselstrategie en schrijf je nu in!

Voor wie?

Met de workshop willen we mensen die betrokken zijn bij Antwerpse voedselinitiatieven heel gericht ondersteunen:

  • sociaal werkers

  • buurtwerkers

  • leden van burgerinitiatieven en verenigingen

  • medewerkers van welzijnsorganisaties

Wat?

Online workshop waarbij je mee nadenkt over het Antwerpse voedselbeleid:

  • Welke doelstellingen en prioriteiten moet de stad vooropstellen?

  • Welke hefboomprojecten kunnen we samen opzetten?

Je schuift mee aan de virtuele tafel, waar deze thema’s aan bod komen:

  • voedselinitiatieven, sociale cohesie en inclusie

  • sociale economie en tewerkstelling

  • voedselhulp

  • samentuinen en volkstuinen

  • tijdelijk ruimtegebruik

  • ...

Samen denken we na over een slimme, inclusieve voedselstrategie.

Wanneer?

 Op dinsdagavond 27 april (tussen 19.30 en 22 uur).

Hoe inschrijven?

 Schrijf je in voor 25 april via deze link. De link voor de workshop zelf krijg je kort voor de workshop. 

Vragen?

Koen Wynants, koen@commonslab.be, Anton Van den Broucke, anton@commonslab.be

Meer info?

Er gaan nog andere dialoogmomenten door. Aarzel niet om je te informeren en om deel te nemen. Alle info via deze link.

Koen Wynants
U!R Commons Lecture Series
Log_Urban_Commons_Map02-1.jpg

To broaden our knowledge on Urban Commons, to inspire students, teachers and other people on the concept of commoning and to present the U!REKA Lab, we are organizing the monthly U!R Commons Lecture Series. We invite experts on commons from several European countries, who will look at the concept from a different perspective, discipline or organization.

All lectures start at 15.00 (CET) – 16.30 and will be held online on ZOOM.

 

Please register here to get the Zoom link and password

 

22 March Introduction to the commons
Prof. Dr. Tine De Moor (Rotterdam School of Management, Erasmus University)

19 April Substantial communities: Multigenerational co-housing as a commoning practice?
Dr. David Scheller (Potsdam UAS)

17 May How can citizens organize themselves as a collective intelligence to master a common future in a sustainable way?
Prof. Dr. phil., Dipl. theol. Gerd Döben-Henisch (Frankfurt UAS)

31 May How is urban commons related to food?
Dr. Tarmo Pikner (University of Tallinn)

28 June Can arts and cinema support collective urban action?
Luís Miguel Fonseca (Politécnico de Lisboa)

The U!REKA Lab: Urban Commons is a joint project of the U!REKA partner universities in Amsterdam, Ghent, Frankfurt, Helsinki and Lisbon. Established in 2019, this international and interdisciplinary blended learning and research project deals with urban commons and focuses on different co-creation initiatives in these cities.

Link: U!R Commons Lecture Series – U!REKA Lab: Urban Commons

Koen Wynants