Commons als immaterieel erfgoed. Starttraject in vier sessies
Vorig jaar maakten we kennis met de werkplaats ‘Immaterieel erfgoed’. Via ons gesprek, ook met een medewerkster van de stad Antwerpen, kwamen we tot de ontdekking dat commons uiteraard ook als immaterieel erfgoed in Vlaanderen kunnen benaderd worden. Al beschikken wij zelf over weinig info over commonspraktijken in gans Vlaanderen, doorheen onze geschiedenis.
De Werkplaats organiseert heel binnenkort een starttraject in 4 sessies. Via deze blog willen we in ons netwerk eens polsen of er mensen zijn met interesse in commons, de historiek, de erfgoedwaarde, … Wij zelf kunnen niet meteen 100% mee op de kar springen, maar we kunnen wel mee iets in gang steken. Is er iemand in onze community die misschien graag een traject wil opstarten? Laat het ons weten!
Kom alles te weten over beleid en borgen tijdens het starttraject Toekomst voor je immaterieel erfgoed. Werkplaats immaterieel erfgoed bekijkt welk erfgoedzorgtraject op maat bij jouw praktijk past en hoe je aan de slag kan gaan.
Sessie 1: dinsdag 4 mei 2021
In de eerste sessie leren we elkaars immaterieel-erfgoedpraktijk kennen. Wat is wat immaterieel erfgoed en wat niet? Daarnaast krijg je een introductie tot het beleid voor immaterieel erfgoed in Vlaanderen en ontdek je de werking van het platform immaterieelerfgoed.be
Sessie 2: donderdag 20 mei 2021
Wie is je erfgoedgemeenschap? Welke leden en partners behoren daartoe? Hoe kun je participatief je immaterieel-erfgoedpraktijk waarderen? Hierbij ken je waarden toe aan je immaterieel erfgoed. Door te waarderen krijg je inzicht in wat jouw erfgoedgemeenschap belangrijk en betekenisvol vindt.
Sessie 3: dinsdag 1 juni 2021
En… actie! Geef jouw erfgoedparktijk een toekomst. Tijden veranderen, mensen ook. Je erfgoed veilig stellen en doen verderleven, dat noemen we borgen. Documenteren om te onthouden, vertellen waarover het gaat, nieuwe generaties warm maken, je kennis doorgeven, of gewoon een leuk project organiseren? Samen met jou en je erfgoedgemeenschap nemen we onder de loep welke manieren van borgen er bestaan. Inspirerende voorbeelden zetten je op weg.
Sessie 4: dinsdag 15 juni 2021
Tijdens de laatste sessie richten we de blik op de toekomst. Per deelnemende erfgoedgemeenschap gaan we na welk erfgoedzorgtraject op maat nodig is om de praktijk te doen voortleven, en met welke partners we dit kunnen waarmaken.
TIJDSTIP
Telkens van 19.00 tot 20.30 uur
LOCATIE
Digitaal, via ons Zoom-platform
INSCHRIJVEN
Stuur een mailtje naar jana@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be vóór 3 mei, 13.00 uur.
We werken met een maximum van 15 personen. Je kan met 3 collega's uit je erfgoedgemeenschap/praktijk aansluiten.
CONTACTPERSOON
Jana Kerremans
Stafmedewerker borgen & participatie
Jana@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be