Commons Lab plant nu vrijdag een voedselbos op het Operaplein (18 sep, 18u)

Vrijdag 18 september om 18u rijden 40 vrijwilligers een rondreizend voedselbos van de Ossenmarkt naar het Operaplein. Deze ingreep in de openbare ruimte is een experiment en een statement van Commons Lab Antwerpen. Commons Lab Antwerpen wil met dit project een dialoog op gang brengen.

Is de stad van iedereen? Is de stad een gemeengoed? Wat delen we wel en niet met elkaar en hoe? Wie beslist over wat?

 Wat is de rol van de overheid? Zijn er grenzen aan privébezit? Is er een weg tussen beide? Welke rol spelen commons in de stad? 

Mensen die mee het voedselbos willen verplaatsen kunnen zich aanmelden via deze link. Uitgebreidere achtergrondinfo via: https://www.commonslabantwerpen.org/het-rondreizende-voedselbos

Contactpersoon: Koen Wynants, koen@commonslabantwerpen.org, 0473865503.

Dit experiment is mogelijk gemaakt met steun van de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Koen Wynants
Persbericht lancering tuinstraten.be

Alle dagen Parking Day

Overal tuinstraten 

Nieuwe website ondersteunt samenwerking tussen overheid en burger

tuinstraat_commonslab_groen_def.jpg

Een nieuw kennisplatform roept alle burgers op om hun straat te vergroenen, ontharden en verbinden. Vanaf vrijdag 18 september stelt Commons Lab de website tuinstraten.be ter beschikking van burgers, straatcollectieven en overheden. 

Klimaatcrisis aanpakken

De lancering valt samen met International Parking Day. Op die dag vormen burgers wereldwijd parkeerplaatsen om tot parkjes. Ook tuinstraten zijn een manier om meer belevingsruimte te creëren. Daarnaast vormen tuinstraten een buffer tegen hitte, droogte en hevige regenvlagen. “De urgentie om straten anders in te richten en te beheren is hoog, niet alleen in steden, maar overal in Vlaanderen”, zeggen de initiatiefnemers. 

Nieuwe visie op rol burgers en overheid

Volgens Commons Lab zijn tuinstraten een gedeelde verantwoordelijkheid. Tuinstraten.be moedigt bewoners aan om een actieve rol op te nemen in het beheer van hun straat. De website benadrukt ook het belang van samenwerking tussen overheid en burgers. De bezoeker vindt op de website bijvoorbeeld een raamwerk van een contract tussen burgers en overheid, een zogenaamd commonscontract. De basis daarvan is gedeelde verantwoordelijkheid en vertrouwen tussen de partijen. Verder geeft de site tips en stappenplannen om een collectieve aanpak op straatniveau waar te maken. 

Tuinstraten.be bundelt en deelt info en ervaringen van diverse actoren en websites: district Antwerpen, Velt, Kind & Samenleving, EcoHuis Antwerpen, Natuurpunt, Antwerpen aan’t Woord, Commons Lab, Antherb, GroenLAB … Meer info over het project vind je hier.

Commons Lab is beschikbaar voor interviews en fotoshoots op vrijdag 18 september in ‘tuinstraat’ Lindeboomstraat, 2060 Antwerpen. Geef vooraf een seintje: Christine Huyge 0485 188 745 - Bavo Wouters 0477 57 24 05 - 

Koen Wynants 0473 86 55 03. Commons Lab realiseert de website tuinstraten.be met middelen van de Burgerbegroting 2019-2020.

Koen Wynants
Stem voor projecten van en met Commons Lab
burgerbegroting logo.jpg

Regentonnen, een voedselbos, fietsvriendelijke winkel- en schoolstraten en tuinstraten kon Commons Lab dankzij de vorige ronde van de Burgerbegroting realiseren. Nu staan er al projecten van Commons Lab in de steigers: nieuwkomers verwelkomen, voetpaden kindvriendelijker maken, voetpaden artistieker maken en wijkkranten ondersteunen. Dit zijn alvast vier projecten die we zeker uitvoeren.

Zes projecten kan jij met je stem helpen waarmaken:

  1. Minder auto’s, meer groen. Stem op het project “Auto weg? Groene bonus!” onder het thema ‘Groen in straten en op pleinen’. 

Vijftig gezinnen met een garagepoort die ze niet gebruiken of gezinnen die een auto wegdoen, krijgen een groene compensatie: een plantenbak om te plaatsen op het publiek domein.

Link: https://doemee.burgerbegroting.be/topics/89/entries/1992?fbclid=IwAR12vmzXFBDAHusnFNiBr1hdj-4xImjNs0pi-dCo003pIkXJc02qO9SqhqE

2. Haal een tuinstraatcoach naar je straat. Stem op het project “Tien tuinstraten” onder het thema ‘Groen in straten en op pleinen’. 

We sturen een tuinstraatcoach naar straatcomités om hun straat te helpen vergroenen, verblauwen en verbinden.

Link: https://doemee.burgerbegroting.be/topics/89/entries/1772?fbclid=IwAR12vmzXFBDAHusnFNiBr1hdj-4xImjNs0pi-dCo003pIkXJc02qO9SqhqE

3.               Onthard parkeerstroken. Stem op het project “Groene parkeerstroken-experiment” onder het thema ‘Groen in straten en op pleinen’. 

Als experiment en showcase legt dit project in één straat een groene, doorlaatbare parkeerstrook aan.

Link: https://doemee.burgerbegroting.be/topics/89/entries/1996?fbclid=IwAR12vmzXFBDAHusnFNiBr1hdj-4xImjNs0pi-dCo003pIkXJc02qO9SqhqE

4.               Geniet van een filmavond met inhoud in je wijk. Stem op het project “Mobiele buurtcinema” onder het thema ‘Buurtconcerten en -feesten’. 

Tien filmavonden met randanimatie: debat, workshop, literatuur. Kleinschalig en lokaal.

Link: https://doemee.burgerbegroting.be/topics/98/entries/1786

5.  Breng drie parklets in de stad. Stem op het project “Drie keer een straattuin voor bomen en buren” onder het thema ‘Meer bomen’.

We begeleiden drie straten in het aanleggen van een trottoirterras. De drie parklets moeten de stad inspireren om dit project verder uit te rollen.

Link: https://doemee.burgerbegroting.be/topics/101/entries/1796

6. Maak huiswerk buitenshuis. Stem op het project “Huiswerkbegeleiding bij gastgezinnen” onder het thema ‘Huiswerkbegeleiding’. 

We bieden middelbare scholieren structurele huiswerkbegeleiding in gastgezinnen.

Link: https://doemee.burgerbegroting.be/topics/104/entries/1929

Je kan stemmen - als inwoner van district Antwerpen - tot en met donderdag 24 september via www.burgerbegroting.be. Meld je rechtsboven in het scherm aan. Stem op minstens drie projecten, meer mag ook. Je kan je afmelden en later opnieuw aanmelden om verder te stemmen. Dank voor jouw stem.

Koen Wynants
Reizend voedselbos zoekt vrijwilligers! (5 sep-25 sep)
voedselbos basisfoto.jpg

We hebben op zaterdag 5 september een voedselbos in bakken op wieltjes gepland aan het Bogaardenplein in Sint-Andries. We zoeken 40 vrijwilligers, 3 vrijdagen telkens om 18u om in een parade het voedselbos te verplaatsen naar verschillende pleinen in Antwerpen: Ossenmarkt, Operaplein en Zusters-der-Armenplein. Deze ingreep in de openbare ruimte is een experiment en een statement van Commons Lab Antwerpen. SAMEN BOMEN PLANTEN IN ‘T STAD. SAMEN ONZE TOEKOMST IN HANDEN NEMEN. Ook organisaties, verenigingen of ondernemingen die met een groep leden of medewerkers willen deelnemen zijn welkom.

Dit zijn de tijdstippen en locaties:

- Zaterdag 5 september: 14u-16u: Opbouw van het reizend voedselbos aan het Bogaardenplein (achter Jeugdherberg Pulcinella)

- Vrijdag 11 september: 18u-20u: Verplaatsen van het reizend voedselbos van Bogaardenplein over Meir naar Ossenmarkt

- Vrijdag 18 september: 18u-20u: Verplaatsen van het reizend voedselbos van Ossenmarkt naar Operaplein

- Vrijdag 25 september: 18u-20u: Verplaatsen van het reizend voedselbos van Operaplein naar Zusters-der-Armenplein

We vinden het belangrijk om de gezondheid van alle Antwerpenaren te vrijwaren. We beperken het aantal vrijwillige medewerkers tot maximum 40 per activiteit. Wie niet ingeschreven is, kan niet deelnemen. Inschrijven kan via deze link. Breng altijd je mondmasker mee. Mocht je hogere risico's lopen of mogelijks risico's veroorzaken, neem dan niet deel. Respecteer de afstandsregels. We voorzien mondmaskers en handgel. Inschrijven per bubbel (1-5 personen) kan. We organiseren ons per bubbel. De gegevens van dit formulier worden enkel gebruikt in kader van dit project. Mocht er binnen deze groep vrijwilligers iemand besmet zijn met Covid, dan verwittigen wij alle andere deelnemers. Heel veel dank! Mogelijk gemaakt dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen. (We wachten nog op de officiële goedkeuring van de stad Antwerpen)

Koen Wynants
Speelstraat in tijden van corona: bevraging Antwerpse Speelstraten

Hoera, er is deze vakantie gespeeld in onze straat! De speelstraat bood de kinderen een oase in deze hete coronazomer. Ze hebben er talenten ontwikkeld door samen te spelen en elkaar te ontmoeten. Ze voerden gesprekken, deelden speelkansen, hadden plezier. Kinderen van nieuwkomers kregen de kans om spontaan in de speelgroep te stappen. 

Kinderen die sinds midden maart hun appartement amper uitkwamen, kregen een week extra ruimte. Kinderen die deze zomervakantie geen reis naar de kust of het buitenland maakten, konden even genieten van beweging en spel. Er is gedanst, gesport, gefietst, met stoepkrijt gespeeld, geschilderd, gezongen, genoten.

Leven in de straat 

Een speelstraat doet meer. Speelstraten tonen aan hoeveel potentie en 'leven' in een straat verscholen liggen als menselijk contact primeert. Dat brengt een nieuwe dynamiek en regels. De bewoners komen dichter bij elkaar en dat biedt kansen. Verschillende rollen worden opgenomen. Dat gebeurt vaak spontaan. 

  • De trekker: de buur die de aanvraag doet, de communicatie verzorgt, anderen aanspreekt en aanmoedigt

  • De enthousiasteling: de buur die 's morgens als eerste op straat staat, energie geeft, klussen vrolijk op zich neemt

  • De creatieveling: de buur die een workshop geeft , nieuwe ideeën brengt, verrast en dingen in beweging zet

  • De monitor: de buur die waakt, bezorgdheden waarneemt, kritisch en oprecht de zaken benoemt

  • De doener: de buur die ervoor gaat, woorden omzet in daden, de kop boven het maaiveld steekt 

  • De zorger: de buur die kleine ongemakken weg masseert, verbindende gesprekjes voert

  • De sfeermaker: de buur die voor cake en fruit zorgt, de vlaggenlijn ophangt, spel en sport in gang zet

  • De klusser: de buur die repareert en fikst, in alle stilte de fietsbanden oppompt, afval in de rode zak verzamelt

Publieke ruimte met een ziel 

Buren creëren, stimuleren, controleren, produceren, organiseren. Ze maken afspraken en nieuwe plannen tijdens de periode van een speelstraat. Er gebeuren echt straffe dingen. De publieke ruimte krijgt een ziel. Ouders zien andere ouders, kinderen spelen met andere kinderen. Het is geven en nemen. Sommigen geven spontaan het beste van zichzelf: ze zijn zorgzaam en aanwezig. Anderen nemen onverwachts kleine of grotere taken op en zetten hun talenten in voor het algemeen belang. Ondersteuning van buren heeft veel gezichten: zelfgebakken koekjes uitdelen, contacten leggen, vriendelijk toekijken en aanwezig zijn, een spel organiseren, zeepbellen blazen ... Het komt spontaan naar boven in een straat waar geleefd wordt.

Verbeterkansen

Een speelstraat is een bijzondere ervaring. Ook omdat ze angels en pijnpunten inzake samenleven blootlegt. Vragen borrelen op. Hoe slagen we erin om meer buren te bereiken? De taken evenwichtiger te verdelen? Het effect te verduurzamen? Is het mogelijk om de straat tijdens de speelstraatperiode autovrij te maken om het ruimtegevoel en het spelplezier te vergroten? Welke stadsdiensten kunnen ons ondersteunen in onze zoektocht naar beter? Wat kunnen we als speelstraten van elkaar leren?

Is er bij jou ook een speelstraat geweest? Wat vond jij de moeite waard? Wat had jouw speelstraat nog fijner gemaakt? Laat het ons voor 20 september weten via deze korte bevraging. Invullen duurt maar 5 minuten. We hopen op basis van jullie ideeën een gesprek met stad/district(en) aan te gaan. 

Een initiatief van straatcollectief Bump (Kiel Antwerpen) met de steun van Commons Lab.

Koen Wynants
Schrijf mee aan Commons Transitieplan Amsterdam
commons transitieplan Amsterdam.jpg

De komende jaren zullen zwaar worden voor de stad. De rap naderende economische recessie zal gevoeld worden door iedereen. Deze crisis heeft, naast het menselijk leed dat het veroorzaakt heeft, ook aangetoond dat het neoliberale systeem van grote multinationals, goedkope arbeid en nog goedkopere producten, speculatie en winstbejag en een afbrokkelende publieke zaak definitief failliet is.

Wat deze crisis ook duidelijk maakt is dat de basiseconomische netwerken in de wijken veerkrachtig zijn. Ook zonder geld uit Den Haag zorgen buren voor elkaar. Ook zonder flitsende ‘economische’ successen bloeit er een alternatieve, waardegedreven solidariteitseconomie tussen mensen onderling.

Ten derde heeft deze crisis, waarin we zijn gedwongen om het kleinschalige en lokale weer te waarderen, ons laten zien dat sociaal én ecologisch duurzame systemen essentieel zijn. De internationale handel blijkt kwetsbaar, met tekorten aan grondstoffen, verstoringen van productie in China, lange wachttijden voor basale producten.

Tot slot heeft de crisis ons op wrede manier geconfronteerd met onze sociale afhankelijkheid. We zijn weerloos als we onszelf niet verenigen, we zijn eenzaam als we elkaar niet mogen zien. De publieke ruimte geeft ons de kans om als buurtgenoten samen te zijn en als dat wegvalt zien we pas hoe belangrijk dat is.

In deze periode van wederopbouw moeten wij die solidariteitsnetwerken gaan versterken. Het is cruciaal dat we de komende jaren bouwen aan een sociale basiseconomie, aan lokale en duurzame alternatieven, aan nieuwe, democratische buurtprocessen. Kortom, we moeten de commons weer laten bloeien.

De tijd is er rijp voor, niet alleen omdat de crisis ons min of meer dwingt, maar ook omdat we de politieke wind mee hebben nu, tenminste hier in Amsterdam. Deze stad, met dit college, kan een commons-stad worden met een toonaangevende rol in Europa.

Daarom werkt Stichting Commons Network samen met talloze commons-denkers en commons-doeners aan een transitieplan voor de stad. Het doel: een volwaardig Commons Transitieplan, breed gedragen door doeners en denkers uit de commons-beweging, onderbouwd door experts uit andere domeinen, een plan waarmee zowel ambtenaren als politieke partijen, zowel internationale analisten als journalisten aan de slag kunnen.

De commons-beweging staat in dit proces op de schouders van onze vrienden elders in de wereld, die dit al eerder hebben gedaan. In Gent leidde het Commons Transitieplan tot politiek beleid. In Sydney werkt men aan een transitieplan, met hulp van Europese experts, in een groeiende coalitie, waarin de gemeente ook meehelpt, die zeker na de bosbranden een urgent mandaat heeft. De afgelopen jaren is die internationale commons-beweging steeds vaker samen gaan werken met de internationale beweging van municipalisten, waardoor op tal van plekken in Europe commons-ideeën op de politieke agenda zijn komen te staan.

Amsterdam is er klaar voor en de beweging van Amsterdamse commoners groeit. Het is tijd dat we als stad gaan bouwen aan de commons. Zo voeden we de veerkrachtigheid van onze gemeenschap, nemen we het sociale en duurzame voortouw voor andere Europese steden en komen we als stadgenoten dichter tot elkaar.

PROCES EN PLANNING

De eerste stappen richting een Commons Transitieplan zijn al gezet. De afgelopen jaren zijn commons-doeners en commons-denkers zich al gaan verenigen in lokale assembleés, in platforms zoals De Meent, in solidariteitsnetwerken zoals Commoning Meta en in praktijklabs zoals CommonsLab. Commons Network, de Amsterdamse commons-denktank die in dit proces het voortouw neemt, heeft het afgelopen jaar gewerkt aan verkennende teksten die samen een situatieschets vormen, de basis van het Transitieplan. Maar ook deze mooie initiatieven bouwen voort op een lange traditie van Nederlandse solidariteit, van de eerste verzekeringsmaatschappijen tot de sociale woningbouw, van de coöperaties tot de krakersbeweging en nog veel meer. Amsterdam, stad vol eigenheimers, is gebouwd op solidariteit.

Het proces, zo stellen de auteurs van dit werkdocument voor, is alsvolgt.

Stap 1: Input van Commoners en Kennisnetwerken

Stap 2: Consultatie van Experts en Ambtenaren

Stap 3: Uitwerking naar de Wijk en naar het Buitenland

Stap 4: Presentatie

Link: https://draftin.com/documents/1473178?token=6aLjnLQd2uveSMetlvTAxaGCi_y8kK110StMOLg3VMWiPDi57ZhF_NCZAK308f7Hbuww9OmB3nEFXawcDI72RmE

Koen Wynants
ENCHANTE, HET NETWERK VAN HARTELIJKE HANDELAARS. BINNENKORT OOK IN ANTWERPEN? Meet and greet op 9 september
enchante.png

Enchanté! Wij zijn het netwerk van hartelijke handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan wie daar om welke reden dan ook nood aan heeft. Van een stopcontact of een plek om een rugzak te zetten, tot een ‘uitgestelde koffie’ getrakteerd door een klant. Alles is mogelijk. Enchanté staat voor “aangename kennismaking” en verbindt mensen die elkaar anders niet zouden treffen en graag iets voor elkaar willen betekenen. Zo wil Enchanté met positieve ontmoetingen sociale uitsluiting tegenstreven en van de stad een thuis maken voor iedereen. “Het zit hem in simpele dingen” zegt Natacha, ervaringsdeskundige en Enchanté ambassadeur. “Mensen in problemen hebben vooral behoefte aan plekken waar ze mens kunnen zijn onder de mensen. Zo zijn er al veel voorzieningen voor daklozen, maar dan zitten de daklozen onder de daklozen. Door Enchanté zitten ze waar iedereen zit.” (Ambassadeur Natasha).


In Gent, Roeselare, Leuven & Sint-Truiden zetten zo’n 130 handelaars al samen hun deuren open. Popelen jullie in Antwerpen om zo’n netwerk uit te rollen, samen met burgers, handelaars, sociale organisaties en de stad? We zetten je graag op weg!  Afspraak op 9 september om 12u in Kubus Permeke voor een lunch. Om 13u30 gaan we verder in bespreking, ook in Kubus Permeke. Gelieve via commonslabantwerpen@gmail.com te laten weten of je hierbij wil zijn.

Meer info: https://enchantevzw.be/nl

Koen Wynants
Steun de ludieke protestactie voor meer fietsveiligheid op de Turnhoutsebaan! 
Bron: HLN

Bron: HLN

De actievoerders achter het fietspad met afwasbare krijtverf op de Turnhoutsebaan krijgen een GAS-boete. Met een crowdfunding wil burgerinitiatief ‘Pak ze aan, de Turnhoutsebaan’ (zij hebben zelf niets met de actie te maken) hen steunen om de procedure te betalen. 

Uitleg

Eind mei verscheen op de Turnhoutsebaan een nieuw fietspad. Onbekenden brachten met afwasbare krijtverf een fietspad aan op het stukje Turnhoutsebaan tussen de Kroonstraat en de Eliaertsstraat. De actievoerders werden verhoord door de politie. Intussen kregen twee partijen al een GAS-boete in de bus. 

Het was een dunne fietsstrook maar beter dan niets. Visueel werd duidelijk gemaakt dat fietsers ook recht hebben op een veilige plek op de Turnhoutsebaan. 

Het viel op dat veel automobilisten door het tijdelijke fietspad meteen meer ruimte gaven aan de fietsers. Blijkbaar kan je door kleine ingrepen al een groot verschil maken. Het is dringend tijd dat de stad actie onderneemt om de veiligheid op de Turnhoutsebaan te vergroten.

De problemen met de Turnhoutsebaan zijn al lang bekend. Het is een zeer drukke verkeersas met voetgangers, fietsers, wagens, bussen en trams. Fietsers moeten het rijvak delen met auto's, bestelwagens en vrachtwagens, veilig of comfortabel voelt dat voor geen enkele fietser, en al zeker niet tijdens de spits of met kinderen. Zo waren er vorig jaar 21 verkeersongevallen. De maat is echt vol.

Wij willen dat Vlaanderen, de stad, het district en de bewoners samen rond de tafel zitten over de Turnhoutsebaan. Het nieuwe stadsbestuur beloofde in zijn bestuursakkoord van 2018 werk te maken van een 'metamorfose' voor de Turnhoutsebaan. Wat vragen wij? Een veiligere en groenere Turnhoutsebaan die dient als winkelstraat en ontmoetingsplaats voor iedereen. De Turnhoutsebaan heeft het potentieel om de Ramblas van Antwerpen te worden.

Link naar crowdfundingcampagne: https://www.okpal.com/pak-ze-aan-de-turnhoutsebaan/#/

Koen Wynants
1 ste Vlaams Commons Congres - Save the date (Vrijdag 27 november 2020)
verborgenkloostertuin.jpg

1ste Vlaams commons congres, Antwerpen

Oproep aan Vlaamse steden en gemeenten: investeer nu in de commons!

Foto: de Verborgen Kloostertuin, een gemeenschapstuin in hartje Antwerpen. Bron: stad Antwerpen

De laatste vijftien jaar zien we in Vlaanderen een eeuwenoude cultuur opnieuw opduiken: steeds meer burgers organiseren zich van onderuit om op zorgzame wijze stukjes gemeengoed collectief te beheren. De gebruikers stellen samen eigen spelregels op over het gemeenschappelijk gebruik. Deze commons, waar burgers terug hun toekomst in handen nemen, zijn een hoopvolle vorm van concreet engagement in onzekere tijden.

Commons manifesteren zich ook steeds meer en prominenter op economisch vlak. Burgers organiseren zich in energiecoöperaties om zelf duurzame, eerlijke energie op een democratische wijze te produceren en verdelen. Want de wind en de zon zijn van iedereen. In Gent stampten enkele burgers samen een coöperatief elektrisch autodeelbedrijf uit de grond. We zien ook steeds meer sociale innovaties in Vlaanderen; platformen om kinderopvang collectief te regelen, consumenten die collectief gaan samen werken met producenten via groepsaankopen, …  Onze gemeenschap veert op die manier weer recht en vormt bouwstenen van een toekomstgerichte, meer faire en ecologische economie.

Dit congres is ook een oproep aan alle Vlaamse steden en gemeenten: investeer nu, in deze crisistijden, in de commons. We roepen burgemeesters en schepenen, ambtenaren, sociaal cultureel werkers en actieve burgers op om vrijdag 27 november 2020 te verzamelen in Antwerpen. Die dag organiseren de UA, denktank Oikos en Commons Lab Antwerpen het allereerste Vlaamse Commons Congres. We focussen op inspirerende lezingen en workshops. We maken ook ruimte voor kritische reflectie en debat: wat is de rolverdeling tussen publieke sector, private sector en de gemeenschap? Wat zijn de valkuilen? Hoe kan je die overkomen? En uiteraard dé gelegenheid om nieuwe netwerken uit te bouwen!

Met o.a. Rutger Groot Wassink - wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering in Amsterdam

Tijdstip: 27 november 2020, 9u-17u30

Locatie: Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen

Organisatie / co-organisatie: Commons Lab , Stad Antwerpen, CCQO, Urban studies Institute (Universiteit Antwerpen) en Oikos

Korte beschrijving: Congres over vernieuwende commonsinitiatieven, sociale innovatie, klimaatadaptatie, sociale inclusie, lokale deeleconomie in Vlaanderen

Inschrijven: Inschrijvingen starten in september. Programma volgt snel! Alle suggesties van inspirerende cases en sprekers zijn welkom! Contactpersoon is Koen Wynants, koen@commonslabantwerpen.orgwww.commonslabantwerpen.org

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Departement Cultuur, jeugd en media (projectoproep voor bovenlokale sociaal-culturele projecten met een laboratoriumrol) en de stad Antwerpen.

Koen Wynants
Commons Lab uitgenodigd door Architecture Workroom Brussels op Delta Atelier (3 juli)
p_002113coverimage.jpg

Nederland, Vlaanderen en Brussel maken samen deel uit van een en hetzelfde unieke ruimtelijk systeem in de delta van Rijn, Maas en Schelde, een dicht verstedelijkt gebied dat een belangrijke rol speelt in de wereldeconomie. De omwentelingen en transities waar we nu en in de komende decennia voor staan zullen zich hier op een eigen, bijzondere manier manifesteren en dus ook om specifieke ruimtelijke strategieën vragen. Het is dan ook logisch om op dit schaalniveau samen te werken. Het Delta Atelier is een kennis- en actieplatform van gelijkwaardige partners waarin nu al meer dan 50 ontwerpers, overheden, burgerinitiatieven en lokale organisaties samenkomen en op innovatieve manieren werken aan de verduurzaming van de stadslandschappen in onze gezamenlijke delta. Het oppakken van opgaven op vlak van energie, mobiliteit, voedsel, productie, zorg en klimaat vereist dat we verbindingen weten te bouwen tussen de nog abstracte doelstellingen, beleid, kennis en middelen enerzijds en de innovatie- en realisatiekracht van lokale coalities anderzijds.

Op de vierde conferentie van het Delta Atelier staat opnieuw de rol van ruimtelijk ontwerp in de grote maatschappelijke opgaven in Nederland, Vlaanderen en Brussel centraal. Zes thema’s werden het afgelopen jaar onderzocht en krijgen dan ook een prominente plaats op deze driedaagse kennisdelingsmarathon. In een plenaire discussie worden ten slotte gezamenlijke conclusies getrokken over de nodige economische en financieringsmodellen, de nieuwe verhoudingen tussen overheid en burger en de regelgeving die nodig is om deze transities te faciliteren. We kijken er naar uit om weer in gesprek te gaan! Schrijf je hier in.

Website: http://deltaatelier.eu/

Koen Wynants
allereerste groepsaankoop regentonnen van 26 juni tem 26 juli 2020
Regentonnen samenaankoop.jpeg

Klimplant en Commons Lab Antwerpen organiseerden tussen 26 juni en 26 juli 2020 een groepsaankoop van regentonnen. Deze verliep via de website van Klimplant . Daar vind je ook informatie over levering, voorwaarden, beheer en installatie. Er is een tweede editie van de groepsaankoop regentonnen gepland - einde 2020.

Hergebruik van regenwater wordt steeds belangrijker. Het klimaat verandert, water wordt een schaars en kostbaar goed. Recuperatie van regenwater is goed voor het milieu en je bespaart op je waterfactuur. 

Gratis hemelwater komt van je dak en loopt via de regenpijp in je ton. Regentonnen kan je aan je voor- of achtergevel plaatsen. Een regenton aan je voorgevel, een voorgevelton, is handig voor het begieten van groen in bloembakken, geveltuinen en boomspiegels. Steeds meer stedelingen leggen samen met buren geveltuintjes aan of adopteren samen een boomspiegel. Dat vraagt in de lente en de zomer heel wat water. 

Ook initiatieven van samentuinen kunnen niet zonder water. Het aanbod bevat daarom eveneens een groot model. 

Contactpersoon: Elisabeth Hirner, projectleider Commons Lab Antwerpen, elisabeth@commonslabantwerpen.org

Dit project is gerealiseerd dankzij de Burgerbegroting va het district Antwerpen ism Klimplant, Fundament 2060 vzw, De Antwerpse Fietskoerier, Manus.

Koen Wynants
Steun gezocht voor kunstenaarscollectief Rooftoptiger
foto: Sofie Gheysens 

foto: Sofie Gheysens 

Antwerps kunstenaarscollectief Rooftoptiger wil een nieuw bouwwerk realiseren, de BabelBühne! Geen nieuwe toren, maar een platform voor ontmoetingen over alle grenzen heen in het midden van een groene oase (in samenwerking met De Moestijn).  Op deze duurzame gebruikssculptuur willen ze jullie deze zomer uitnodigen voor een zomerprogrammatie vol cultuur, sport en meertalige literaire activiteiten in samenwerking met Maud Vanhauwaert en vele partners. 

Rooftoptiger is een co-creatief kunstenaarscollectief dat utopisch geïnspireerde installaties bouwt, als kritische beschouwing van hedendaagse thema’s. De installaties zijn verwonderlijke, mobiele locatie-specifieke scenografieën waarin de afstand tussen maker en publiek vervaagt en de intense ontmoeting tussen beiden centraal staat. De Rooftoptiger-installaties spelen in op de frictie tussen beeldende kunst en performance.

Sinds vorige zomer schreven ze samen met Maud Vanhauwaert (Antwerpen Boekenstad) het Toren van Babel-verhaal, met de steun van vele partnerorganisaties. De voormalige stadsdichter van Antwerpen zoekt naar speelse theatrale vormen om poëzie publiek te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. 

zij zoeken steun!

Meer info: https://mobile.ulule.com/babelbuhne/?lang=nl&fbclid=IwAR1FexSalewJiyUe_2vCcwUW8rDS_NEivLGbjM1hr_kxQy5M2e4t-EEHmxc

Koen Wynants