Schrijf mee aan Commons Transitieplan Amsterdam

commons transitieplan Amsterdam.jpg

De komende jaren zullen zwaar worden voor de stad. De rap naderende economische recessie zal gevoeld worden door iedereen. Deze crisis heeft, naast het menselijk leed dat het veroorzaakt heeft, ook aangetoond dat het neoliberale systeem van grote multinationals, goedkope arbeid en nog goedkopere producten, speculatie en winstbejag en een afbrokkelende publieke zaak definitief failliet is.

Wat deze crisis ook duidelijk maakt is dat de basiseconomische netwerken in de wijken veerkrachtig zijn. Ook zonder geld uit Den Haag zorgen buren voor elkaar. Ook zonder flitsende ‘economische’ successen bloeit er een alternatieve, waardegedreven solidariteitseconomie tussen mensen onderling.

Ten derde heeft deze crisis, waarin we zijn gedwongen om het kleinschalige en lokale weer te waarderen, ons laten zien dat sociaal én ecologisch duurzame systemen essentieel zijn. De internationale handel blijkt kwetsbaar, met tekorten aan grondstoffen, verstoringen van productie in China, lange wachttijden voor basale producten.

Tot slot heeft de crisis ons op wrede manier geconfronteerd met onze sociale afhankelijkheid. We zijn weerloos als we onszelf niet verenigen, we zijn eenzaam als we elkaar niet mogen zien. De publieke ruimte geeft ons de kans om als buurtgenoten samen te zijn en als dat wegvalt zien we pas hoe belangrijk dat is.

In deze periode van wederopbouw moeten wij die solidariteitsnetwerken gaan versterken. Het is cruciaal dat we de komende jaren bouwen aan een sociale basiseconomie, aan lokale en duurzame alternatieven, aan nieuwe, democratische buurtprocessen. Kortom, we moeten de commons weer laten bloeien.

De tijd is er rijp voor, niet alleen omdat de crisis ons min of meer dwingt, maar ook omdat we de politieke wind mee hebben nu, tenminste hier in Amsterdam. Deze stad, met dit college, kan een commons-stad worden met een toonaangevende rol in Europa.

Daarom werkt Stichting Commons Network samen met talloze commons-denkers en commons-doeners aan een transitieplan voor de stad. Het doel: een volwaardig Commons Transitieplan, breed gedragen door doeners en denkers uit de commons-beweging, onderbouwd door experts uit andere domeinen, een plan waarmee zowel ambtenaren als politieke partijen, zowel internationale analisten als journalisten aan de slag kunnen.

De commons-beweging staat in dit proces op de schouders van onze vrienden elders in de wereld, die dit al eerder hebben gedaan. In Gent leidde het Commons Transitieplan tot politiek beleid. In Sydney werkt men aan een transitieplan, met hulp van Europese experts, in een groeiende coalitie, waarin de gemeente ook meehelpt, die zeker na de bosbranden een urgent mandaat heeft. De afgelopen jaren is die internationale commons-beweging steeds vaker samen gaan werken met de internationale beweging van municipalisten, waardoor op tal van plekken in Europe commons-ideeën op de politieke agenda zijn komen te staan.

Amsterdam is er klaar voor en de beweging van Amsterdamse commoners groeit. Het is tijd dat we als stad gaan bouwen aan de commons. Zo voeden we de veerkrachtigheid van onze gemeenschap, nemen we het sociale en duurzame voortouw voor andere Europese steden en komen we als stadgenoten dichter tot elkaar.

PROCES EN PLANNING

De eerste stappen richting een Commons Transitieplan zijn al gezet. De afgelopen jaren zijn commons-doeners en commons-denkers zich al gaan verenigen in lokale assembleés, in platforms zoals De Meent, in solidariteitsnetwerken zoals Commoning Meta en in praktijklabs zoals CommonsLab. Commons Network, de Amsterdamse commons-denktank die in dit proces het voortouw neemt, heeft het afgelopen jaar gewerkt aan verkennende teksten die samen een situatieschets vormen, de basis van het Transitieplan. Maar ook deze mooie initiatieven bouwen voort op een lange traditie van Nederlandse solidariteit, van de eerste verzekeringsmaatschappijen tot de sociale woningbouw, van de coöperaties tot de krakersbeweging en nog veel meer. Amsterdam, stad vol eigenheimers, is gebouwd op solidariteit.

Het proces, zo stellen de auteurs van dit werkdocument voor, is alsvolgt.

Stap 1: Input van Commoners en Kennisnetwerken

Stap 2: Consultatie van Experts en Ambtenaren

Stap 3: Uitwerking naar de Wijk en naar het Buitenland

Stap 4: Presentatie

Link: https://draftin.com/documents/1473178?token=6aLjnLQd2uveSMetlvTAxaGCi_y8kK110StMOLg3VMWiPDi57ZhF_NCZAK308f7Hbuww9OmB3nEFXawcDI72RmE

Koen Wynants