Onderteken Manifest 'Antwerpse klimaatraad'
Klimaatraad_WaardenenDoelstellingen.jpg

Een veelbelovend stedelijk initiatief op het vlak van milieu en klimaat staat in de steigers.
We nodigen je graag uit om er mee je schouders onder te zetten. 

Waarom we hiervoor bij jou aankloppen? Jij of je organisatie ondernemen in een straat, buurt of wijk actie om Antwerpen milieuvriendelijker of klimaatrobuuster te maken. Sinds de oprichting van de Adviesraad voor duurzame ontwikkeling en milieu Antwerpen (Adoma) - de voorloper van de klimaatraad - staken veel nieuwe initiatieven de kop op. 

Steeds meer burgers en organisaties zijn begaan met de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze zijn bereid mee na te denken en de handen uit de mouwen te steken om de stad gezonder en groener te maken. Deze nieuwe energie wil de klimaatraad capteren. Doel is om, naast de vertegenwoordigers van de stad, zoveel mogelijk ambitieuze burgers en organisaties aan boord te nemen. 

De initiatiefnemers dromen ervan een samenwerking op te zetten waarin gedeeld eigenaarschap en vertrouwen centraal staan. Zo kan de klimaatraad een breed gedragen, dynamische coalitie van betrokken burgers, ambtenaren en organisaties worden. Hoe meer en beter we informatie delen, elkaar inspireren en versterken, hoe groter de impact. Dat komt alle deelnemende organisaties ten goede en zo ook de stad zelf én al haar bewoners. 

De krachtlijnen van het nieuwe overlegorgaan vind je in onderstaande ‘Waarden en doelstellingen’.
Wij nodigen je uit om de principes mee te onderschrijven en deel uit te maken van het forum.

Hartelijk dank,

de initiatiefnemers:
Stijn Sysmans, voorzitter Adoma, Koen Wynants, oprichter Commons Lab Antwerpen, Lin Ploegaert, medeoprichter stRaten-generaal,
Stijn Wens, oprichter Antwerpenize, Kevin Buytaert, oprichter Re-Spons

Koen Wynants
Cooperative City in Quarantine #6 URBAN COMMONS (24 April, Friday at 17h CET on Cooperative City)

How can urban commons strengthen communities in the post-COVID phase to face the upcoming social and economic challenges?

We will dialogue with our speakers:

Daniela Patti and Alessandra Quarta will moderate.

Cooperative City is a project by Eutropian in partnership with URBACT, Generative-Commons, OpenHeritage.eu and #placecity

In these hard times, we are facing globally challenges that scare us, that make us feel lonely in the isolation of our homes. Yet this is the time to gather forces and find common solutions. People throughout Europe are finding the strength the develop solidarity and collaborative initiatives that can help us get through. Cooperative City in Quarantine aims at sharing these stories with you, to open a space for dialogue and reassure ourselves we are not alone in this.

Via Facebook live: https://www.facebook.com/cooperativecity.org/

Koen Wynants
Online! Commons organiseren, tips en tricks

Je kan er niet naast kijken: burgers in Vlaanderen organiseren zich om zich lokaler te voeden, om te spelen in hun straat, om energie via coöperaties samen aan te kopen. In deze workshop vertellen we verhalen over burgerschap aan elkaar. En wat kunnen we daaruit leren? Wat zijn tips maar ook valkuilen bij het opzetten van commons? Naast een klein beetje theorie veel praktijk. Welkom! De begeleider is actief binnen LETS Durme, een Voedselteam en een Soepkar van Alderande. We komen anderhalf uur samen via Zoom. Na inschrijving ontvang je op maandag 27/04 een link waarmee je kan deelnemen aan het gesprek.

In samenwerking met Oikos

INFO

Waar

In uw eigen kot
Thuisinmijnhuisstraat 001
9100 Sint-Niklaas

Wanneer

dinsdag 28 april 2020 van 19:30 tot 21:00

Heel wat activiteiten worden geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie. Check even op de site van de organisator.

Prijs

gratis

Reserveringen

  • Bel naar 03 775 44 84

  • waas-en-dender@vormingplus.be

Koen Wynants
Vrijwilligers helpen de helden van de Coronacrisis door lokale en faire voeding gratis aan huis te leveren.
foto zorg voor helden.jpg

Hulpverleners, zorgverstrekkers en andere helden die onze maatschappij draaiende houden kunnen vanaf nu de voedingswaren van Voedselteams gratis thuis geleverd krijgen in de regio rond Antwerpen en de zuidrand . Gezonde, lokale, biologische voeding, besteld via de webshop van voedselteams. Alles wordt aan huis geleverd door vrijwilligers die met elektrische deelauto’s van Partago rondrijden. Zo hopen Voedselteams, energiecoöperatie ZuidtrAnt en Partago, de initiatiefnemers van deze actie, een welkome steun te bieden aan de helden van de Coronacrisis.

Voedselteams wil de helden van nu ondersteunen met gezonde en lokale voeding.

Voedselteams slaat voor dit project de handen in elkaar met energiecoöperatie ZuidtrAnt en autodeelplatform Partago. Eva Sonck, medewerker bij Voedselteams licht toe: “In deze Coronacrisis zochten we met Voedselteams hoe we hulpverleners en zorgverstrekkers echt kunnen helpen. Want onze samenleving  steunt vandaag en de komende periode heel sterk op deze mensen.” Daarom kunnen hulpverleners, zorgverstrekkers en andere helden tijdens de Coronacrisis lokale en gezonde voeding bestellen via Voedselteams en hun bestelling gratis aan huis laten leveren. Zo hoeven ze niet meer bij de supermarkten aan te schuiven.  In Gent werd de actie reeds enkele weken geleden gelanceerd. Nu wordt de actie verder uitgebreid  om ook de Antwerpse helden te helpen.

Partago biedt elektrische deelauto’s aan via een smartphone app. In Vlaanderen beheert Partago een 70-tal elektrische voertuigen, inclusief enkele bestelwagens en busjes. Als burgercoöperatie heeft Partago een sterke en groeiende community van 700-tal geëngageerde leden. Maar de Coronacrisis is ook niet gemakkelijk voor de deelautosector. Joachim Jacob, dagelijks bestuurder bij Partago, verduidelijkt: “Sinds de afkondiging van de strengste coronamaatregelen ervaren ook wij een zeer sterke daling in het gebruik van alle deelauto’s.  Iedereen blijft thuis, nietwaar? Daarom zochten we actief naar nieuwe samenwerkingen waarbij we onze auto’s nuttig kunnen maken. Vanuit een brainstorm met onze leden ontstond de samenwerking met Voedselteams.” In Mortsel, Boechout en Lint staan er in totaal 5 elektrische deelwagens die binnenkort allemaal geladen worden op de zon. Hiervoor plaatst energiecoöperatie ZuidtrAnt zonnedaken op publieke gebouwen waar de deelwagen staat.  Beide organisaties deden een oproep bij hun coöperanten en sympathisanten om als vrijwilliger met de wagens de pakketten te bedelen. Door de elektrische wagens in te zetten, denken we niet alleen aan onze helden maar ook aan de uitdagingen rond de klimaatopwarming en de problematiek van de luchtvervuiling.  

Concreet

Ben je een held: ga naar www.voedselteams.be/zorg-voor-helden en geef een week op voorhand je bestelling door. Op donderdagavond wordt jouw bestelling in Antwerpen en de zuidrand geleverd.

Ook jij kan helden helpen!

Wil je zelf ook iets doen om onze helden een hart onder de riem te steken? Om deze actie te doen slagen kan je helpen:

-        Fundraising voor de gratis levering van gezonde voeding aan helden: Om de vrijwilligers te kunnen laten rondrijden, lanceert Partago een originele fondsenwerving op hun website. Iedereen kan de vrijwilligers een volle batterij schenken – virtueel - voor €30. De fondsen staan beschikbaar voor de vrijwilligers, die daarmee de Partago deelauto’s kunnen gebruiken voor de thuisleveringen. https://www.partago.be/partagoenvoedselteams_helpen_zorgverleners.html

-        Verras een Antwerpse held en plaats een bestelling voor jouw held op www.voedselteams.be/zorg-voor-helden. Dan wordt het gratis bij hem/haar geleverd!

Over Voedselteams

Voedselteams faciliteert sinds 1996 de korte keten voor agro-ecologische landbouwproducten. Via een webshop bestel je lekkere, lokale producten rechtstreeks van bij de boer.

Contact: Eva Sonck, Promotor Korte Keten, +32 485 90.42.89, eva@voedselteams.be.

Over Partago

Partago is 5 jaar geleden gestart in Gent. Het is een burgercoöperatie en beheert een 70-tal elektrische deelauto’s. Via de gebruiksvriendelijke smartphone app kan je de elektrische auto’s boeken en de deuren openen. Door elektrische deelauto’s toegankelijk te maken voor iedereen, zorgt Partago voor meer rust, meer  plaats en meer propere lucht in onze samenleving.

Contact: Joachim Jacob, dagelijks bestuurder Partago, +32 486 06 09 38,  joachim@partago.be

Over ZuidtrAnt

ZuidtrAnt is een energiecoöperatie actief in de zuidrand en wijde omgeving. Met burgerkapitaal realiseren zij projecten rond hernieuwbare energie en houden de vinger aan de pols rond de klimaatproblematiek. Meer info via www.zuidtrant.be
contact: Sophie Loots, bestuurder, +32478 79 05 50 info@zuidtrant.be

Koen Wynants
Een meer commonsgerichte of collectieve strategie is nodig om samen uit de coronacrisis te geraken #beternacorona
covid 19.jpg

Hoe verbeteren commoners

de stad, onze regio, de wereld?

Beantwoord tegen 24 april onze 5 vragen!

Naar aanleiding van de coronacrisis ontstaan veel burgercollectieven en nieuwe coalities. Opinieteksten volgen elkaar in sneltempo op. Dat is zonder meer waardevol. Commons Lab Antwerpen is ervan overtuigd dat, net nu, het commonsdenken duurzame oplossingen biedt om samen uit de crisis te geraken en het leven na deze crisis beter te maken.

Commons Lab Antwerpen heeft goesting om met medeburgers, partners en vrienden samen een tekst (opinie, boodschap, artikel...) te schrijven, specifiek vanuit het commonsgedachtegoed. Commons Lab Antwerpen nodigt personen uit diverse geledingen - burgercollectieven, sociale organisaties, ondernemers, wetenschappers, ambtenaren, … - uit om input te leveren. Hoe verbeteren commoners de stad, onze regio, de wereld?

Dank alvast om deze vragen voor vrijdag 24 april in te vullen. De antwoorden zullen dienen als basis van de tekst. Die wordt aan alle deelnemers bezorgd voor hij de wereld ingaat, met de vraag om te onderschrijven. De definitieve versie verspreiden we samen.

Hier de link naar het formulier: https://forms.gle/15kvvZRbTLNMyyaYA

Koen Wynants
Open Brief Elcker-Ik over schrapping subsidies door Vlaams minister van cultuur Jan Jambon (17 april 2020)

Wij blijven ‘meer doen met minder’

elckerik moet blijven.jpg

Tijdens de Warmste Week eind 2019 ging minister president Jambon als vrijwilliger een dagje meedraaien bij de Antwerpse Rolkar vzw, een vervoerdienst voor personen met een handicap. Die vervoerdienst ontstond ongeveer 30 jaar geleden in de Antwerpse Volkshogeschool Elcker-Ik, op initiatief van mensen met een beperking. Wat toen pionierswerk was, is vandaag mainstream.

Dit voorbeeld is exemplarisch voor de werking van Elcker-Ik. Het eerste jongerenadviescentrum in Vlaanderen, de eerste biowinkel, de eerste patiëntenvereniging, de grote Vredesbetogingen in de jaren 80, organisaties zoals Basiseducatie en Tweede kans Onderwijs, sociale economie bedrijven, de kringwinkels, solidariteitsprojecten van en voor vrouwen, Ademloos voor een betere luchtkwaliteit in de stad, initiatieven voor inburgering van nieuwkomers en veel meer, ontstonden in Elcker-Ik. Die rijke geschiedenis is beschreven in woord en beeld. De rode draad is sociale innovatie voor een betere samenleving.

Sinds 2004, bij het ontstaan van Vorming-Plus, werkt Elcker-Ik zonder erkenning of structurele subsidies. Sindsdien groeide er een zeer actieve vrijwilligerswerking, ondersteund door 2,5 personeelsleden in gesco-statuut. Elk jaar organiseren wij 500 hoogstaande lezingen over een breed scala aan maatschappelijke thema’s, met 350 lesgevers - vaak emeriti - voor 6000 deelnemers. Met Taal-Onthaal geven 30 vrijwilligers les aan jaarlijks een 800-tal anderstalige nieuwkomers die om allerlei redenen niet terecht kunnen in de officiële kanalen. Wij bieden hen een vangnet om toch Nederlands te kunnen leren. Het huis is ondertussen ook een welkom thuis voor een zelforganisatie van Syrische vluchtelingen die 250 families verenigt en een eigen Almadina-school en jeugdwerking organiseert. Daarnaast biedt Elcker-Ik faciliteiten en ondersteuning aan tientallen organisaties die zich maatschappelijk inzetten voor milieu, samenleven in diversiteit, burgerparticipatie en sociale rechtvaardigheid. Elcker-Ik is een broeikas van initiatieven om van de wereld een betere plek te maken voor iedereen.

De huidige werking wordt volledig gedragen door meer dan 50 vrijwilligers. De helft van onze middelen zijn eigen inkomsten uit de verhuur van kantoren, organisatie van activiteiten en eigen fondsenwerving. Daarnaast dienen we elk jaar bij verschillende overheden nieuwe subsidieaanvragen in, waar we vaak moeten vaststellen dat er veel meer aanvragen dan toekenningen zijn, eerder door gebrek aan middelen dan door gebrek aan kwaliteit van de indieners. Ondertussen investeren we als huis volop in nieuwe initiatieven om de groeiende maatschappelijke noden van antwoord te bieden, om plaats te geven aan nieuwe generaties met frisse ideeën, om een plek te zijn voor ontmoeting voor een meer divers publiek. We hebben veel meer ideeën dan menskracht en middelen. De 2,5 beroepskrachten die alles coördineren en de werking ondersteunen, moeten nu hun vooropzeg krijgen. De middelen die de overheid nu schrapt, betaalt ze straks uit aan vervangingsinkomens van ontslagen personeel. In diezelfde beweging wordt de toekomst van deze dynamische vrijwilligerswerking gehypothekeerd. Is dat de toekomstvisie van de overheid?

Als stuurgroep van geëngageerde vrijwilligers steken wij bijzonder veel energie in ‘overleven’ en vermijden dat onze werking implodeert. Wij doen al jaren ‘meer met minder’, terwijl we liever energie zouden steken in sociale cohesie en innovatie. We hebben onze meerjarenbegroting inmiddels al aangepast, wij gaan door. Deze nieuwe besparing die ons treft, heeft niets te maken met corona. Maar die crisis maakt wel meer dan ooit duidelijk hoeveel nood onze samenleving heeft aan meer verbondenheid, onderlinge solidariteit, samen initiatieven nemen, vorm geven aan een nieuwe toekomst. Net dat is ons DNA. Wij blijven ondertussen dromen van een maatschappij waarin organisaties zoals de onze niet moeten bedelen bij de overheid om daar werk van te kunnen maken, maar waar de overheid ons zou komen vragen “wat kunnen we voor u doen, om mee vorm te geven aan een warme samenleving”?

Stefaan Vermeulen

in naam van de Stuurgroep van Elcker-Ik vzw

Koen Wynants
#BeterNaCorona. Bouwen aan sociaal-ecologisch beleid voor het post-coronatijdperk

11 media en denktanks lanceren een oproep voor dringend debat over een sociaal-ecologische heropbouw na de pandemie. 

 De coronacrisis verandert alles. Wat gisteren nog ondenkbaar was, is nu goedgekeurd beleid. Als samenleving herontdekken we wat essentieel is: solidariteit en een goede gezondheid. Als mensen missen we wat ons dierbaar is: ontmoetingen en samen zijn. De crisis zet de prioriteiten opnieuw in de juiste volgorde: de economie is er voor de mens, niet omgekeerd. Dat is goed, maar het is onvoldoende.

Met de coronacrisis worden er ongeziene maatregelen genomen om de economie overeind te houden, banen te vrijwaren, mensen een inkomen te garanderen. Dat zijn legitieme doelstellingen. Maar de grootste financiële injectie sinds decennia moet meteen ook een antwoord bieden op de grote maatschappelijke uitdagingen die door deze pandemie alleen maar duidelijker zijn geworden: de klimaatcrisis en de ineenstorting van biodiversiteit; de groeiende ongelijkheid, de gebrekkige arbeidsvoorwaarden en werk- en inkomenszekerheid, sociale bescherming onder druk; en de opdracht om met superdiversiteit een inclusieve samenleving te bouwen. Nu massief investeren in groene banen, duurzame infrastructuren, zorg en onderwijs, en in de strijd tegen armoede en uitsluiting zal ervoor zorgen dat we sterker uit deze crisis komen.

 

De pandemie legt een falend systeem bloot

Deze crisis legt de structurele fouten van het huidige economische systeem bloot. Mondiale productie- en bevoorradingsketens functioneren niet als de nood het hoogst is, maar ook dan gaat de uitbuiting door ‘flexibele’ jobs hier en in het Zuiden gewoon door. Besparingen in de zorg maken dat mensen er zich nu driedubbel moeten plooien. Mensen in armoede verkeren in nog grotere nood. Wie weggezet wordt als buitenstaander, blijft onzichtbaar. Zonder sociale zekerheid, nieuwe solidaire burgerinitiatieven en de inzet van vele eerstelijnswerkers zou de corona-ellende nog groter zijn.

Aan het tempo waarmee we wereldwijd broeikasgassen uitstoten, hebben we volgens het internationaal klimaatpanel (IPCC) nog tien jaar voor het koolstofbudget is opgebruikt om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graad. Laat dat de deadline zijn voor een ingrijpend toekomstplan, en tegelijk een duidelijke toetssteen voor de keuzes die gemaakt worden. Elke euro overheidssteun moet toekomstgericht ingezet worden.

De kredietcrisis van 2008 toonde al aan dat het huidige systeem niet (langer) in staat is om welvaart, welzijn, gezondheid en vrijheid te garanderen voor het gros van de wereldbevolking. De huidige financiële injecties mogen ons niet opnieuw voor tien jaar vastzetten in een door financieel kapitaal gedomineerde of door fossiele brandstoffen aangedreven industrie en economie. Toekomstgericht beleid moet worden ingezet om een rechtvaardige transitie mogelijk te maken en te versnellen.

Wachten is verliezen

Vandaag zeggen dat zo’n toekomstplan voor later is, zorgt ervoor dat alles bij het oude blijft. Nu het onvermogen van het oude systeem zo duidelijk is, moet dringend werk gemaakt worden van een economie voor alle mensen, binnen de grenzen van de planeet. Nu is ook het moment om de democratie, met al haar levende krachten in het middenveld, een nieuw elan te geven. Het #tousensembles van de coronacrisis moet vertaald worden in maatschappelijke afspraken en economische structuren.

Grote crisissen zijn immers vaak de voorbode van grote maatschappelijke veranderingen. Na de Eerste Wereldoorlog kwam er dankzij de sociale beweging de achturendag en het enkelvoudig stemrecht voor mannen. De Grote Depressie in de jaren 1930 bracht in de Verenigde Staten de New Deal, en vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog sloten in ons land overheid, werkgevers en vakbonden het Sociaal Pact. Dat legde het fundament voor het naoorlogse sociale model, en voor stemrecht voor allen.

Het is duidelijk: in 2020 is er nood aan een nieuw soort overeenkomst, een Green New Deal of sociaal-ecologisch pact, waar burgers en overheden, werkers, ondernemers en zelfstandigen, bewegingen en vrijwilligers hun verenigde schouders onder kunnen zetten. Dat zou ook een dynamiek kunnen creëren die het land opnieuw vooruit stuwt. Dat betekent niet dat er geen meningsverschillen meer zouden zijn of verschillende visies op de toekomst, maar wel dat we opnieuw het belang van voldoende gemene grond erkennen en het algemeen belang vooropstellen.

Oproep tot onderzoek, debat en samenspraak

Wat is er nodig om onze maatschappij zo te organiseren dat mens, samenleving en natuur gerespecteerd worden, dat iedereen gelijke rechten en kansen heeft om een waardig bestaan op te bouwen? Wij bieden geen blauwdruk aan, maar doen wel een oproep aan academici, studiediensten van middenveldorganisaties of partijen, denktanks, organisaties en burgers. Zij moeten het debat voeden met becijferde en doordachte voorstellen, met ideeën voor de korte en visies voor de lange termijn, met praktische plannen en noodzakelijke veranderingen – ook al zullen de hoeders van de status-quo die proberen wegzetten als utopisch.

Hier alvast zeven terreinen die volgens ons in het debat behandeld moeten worden.

1. Een slagkrachtige overheid zal nodig zijn om een duurzame economie te garanderen. Moet de overheid zelf economische initiatieven nemen? Op welke manier gaat die overheid met diverse economische sectoren en burgerbewegingen overleggen om een duurzaam toekomstpad uit te stippelen? Hoe zorgen dat sociale zekerheid, universele dienstverlening en ecologisch herstelbeleid naar draagkracht en vermogen gefinancierd worden?

2. Een vitaal middenveld behoort in Vlaanderen en in België tot het onmisbare culturele erfgoed. Welke rol kan dat middenveld spelen in het ontwikkelen van nieuwe economische modellen en in het vernieuwen van politieke participatie? Welke initiatieven moet de overheid nemen om die basisinitiatieven te ondersteunen? Hoe kan een sterk sociaal overleg bijdragen tot een betere samenleving?

3. De economie heeft een nieuw kompas nodig. Hoe zien bedrijfsmodellen eruit die het creëren van maatschappelijk en ecologische meerwaarde voorop zetten en zowel productieve als reproductieve arbeid honoreren? Hoe zorgen we ervoor dat de groeiende groep werknemers met precaire arbeidsstatuten opnieuw betere sociaal bescherming genieten? Welke investeringen zijn nodig voor een rechtvaardige transitie van de economie?

4. Ongelijkheid schaadt de sociale samenhang, ondergraaft maatschappelijke structuren en belet daadkrachtig klimaatbeleid. Hoe verkleinen we inkomens- en vermogensongelijkheid? Hoe versterken we onze sociale zekerheid voor iedereen? Hoe verzekeren we gelijkheid voor mensen en groepen die uitgesloten worden wegens afkomst, religie, gender, seksualiteit, huidskleur? Hoe versterken we opnieuw de deelname aan politiek en maatschappij van kort geschoolden en slecht betaalden?

5. De toekomst moet beter, niet steeds meer. Hoe realiseren we de goede combinatie van betaalde arbeid, gezinsleven, persoonlijke ontplooiing en zorgzaam engagement voor de leefomgeving?

6. Rechtvaardige mondialisering, meer samenwerking. Hoe kunnen internationale handelsafspraken sociaal-ecologisch gemaakt worden? Wat is er nodig om historisch opgebouwde ongelijkheid tussen landen en regio’s om te keren tot vrije en gelijkwaardige samenwerking? Hoe gaan we van een wereldmarkt naar een robuuste economie? En hoe maken we werk van een wereldwijd afdwingbaar klimaatakkoord?

7. Groene jobs en investeringen moeten nu al prioritair zijn. Welke initiatieven verdienen die investeringen en hoe garanderen we de sociale en culturele inclusiviteit van de maatregelen?

Wij roepen op om alle bijdragen tot het debat de hashtag #BeterNaCorona mee te geven. Zo wordt kruisbestuiving en uitdieping beter mogelijk.

De initatiefnemers: Aktief, Apache, DeWereldMorgen, De Gids op Maatschappelijk Gebied, Furia, Kifkif, Lava, Minerva, MO*, Oikos, Sampol

Koen Wynants
OPEN CALL Klimaatfestival Antwerpen
open call klimaatfestival.jpg

Klimaatfestival Antwerpen gaat bottom-up te werk. Daarom lanceren we een Open Call: een oproep aan alle geïnteresseerden om klimaat-projecten in te dienen. Hiermee willen we verschillende individuen en organisaties de kans geven om hun projecten op het festival uit te voeren.

Geef jij eco-friendly workshops? Ben jij bezig met een artistiek project rond klimaat? Ben jij een klimaatactivist en wil jij je kennis delen via een talk? Wil jij een andere activiteit organiseren op het festival? Dien je project dan in via onze Open Call!

🌎 Wat mag je indienen?
Je mag alles indienen. We bekijken elk voorstel! De enige voorwaarde is dat het project in het thema ‘klimaat’ past. Een culturele en/of filosofische touch is een meerwaarde.

🌍 Voor wie?
Individuen en organisaties mogen deelnemen.

🌏 Budget?
Heb je financiële steun nodig voor je project? Dat kan! Motiveer je vraag met een begroting. Hou er wel rekening mee dat het festival volledig gratis is en er geen andere inkomsten verworven worden.

🌍 Wat verwachten we van je bij het indienen?
Een korte uitleg van jouw project, een begroting, eventuele links of bijlagen en een motivatie.

🌏 Deadline?
Je kan indienen tot en met 1 mei.

🌎 Hoe?
Indienen kan via dit formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc9toBVlEkcLKnZBwt4Ow4jAKCvLdAg2kure5NPApazH_5TFA/viewform

🌍 Ingediend?
Leuk! We nemen ten laatste eind mei contact met je op.

🌎 Nog vragen?
Aarzel niet om ons te contacteren!


🌱 🌿 🦖🍃🌳 🦎🌱 🌿 🦖🍃🌳 🦎🌱 🌿 🦖🍃🌳 🦎

OVER HET FESTIVAL

Klimaatfestival Antwerpen is een nieuw cultureel-filosofisch festival over prangende vraagstukken van de klimaatproblematiek.

De klimaatproblematiek is een hot topic: we praten erover met onze vrienden, we zien het op tv en het verschijnt dagelijks op de sociale media.

Maar wat is die ‘klimaatproblematiek’ juist? Gaat dit over de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel en het uitsterven van diersoorten? En wat dan met de ongezonde luchtkwaliteit, ook hier in Antwerpen? Welke rol speelt de politiek in het verbeelden en realiseren van een groene toekomst? Hoe kan ik mijn steentje bijdragen hier in Antwerpen? Mag ik geen vlees meer eten? Moeten we allemaal vliegschaamte hebben?

Klimaatfestival Antwerpen zet 5 dagen in op verbeelding: het verbeelden van een groene en sociale toekomst.

Zet alvast 14-18 oktober 2020 in je agenda want dan kan je 5 dagen lang kan je in Het Bos en Onder Stroom terecht voor een uniek en divers programma: workshops, interactieve installaties, films, panelgesprekken, ecologische maaltijden, een markt vol met Antwerpse initiatieven en meer!

🌎 Wanneer?
van 14 t.e.m. 18 oktober 2020

🌍 Waar?
Onder Stroom & Het Bos

🌱 🌿 🦖🍃🌳 🦎🌱 🌿 🦖🍃🌳 🦎🌱 🌿 🦖🍃🌳 🦎

Klimaatfestival Antwerpen is een project van Troebel en Onder Stroom i.s.m. Het Bos en wordt mogelijk gemaakt door de Burgerbegroting.

Algemene voorwaarden zie: https://www.troebel.be/calendar/events/klimaatfestival-antwerpen

Koen Wynants
Creatives verenigen hun netwerk & skills in de strijd tegen corona

Creatives tegen Corona, kortweg CtC ontwikkelde in nauwe samenwerking met zorgverleners en noodhulpdiensten eenvoudige patronen voor mondmaskers, beschermpakken en schorten*.

CtC maakt en verspreidt daarnaast kant-en-klare pakketten om dit beschermmateriaal zelf te maken in regio Antwerpen, en coördineert via confectiebedrijven de opgeschaalde productie van afgewerkte producten.

Onze patronen zijn voor iedereen vrij te downloaden onder een non-profit Creative Commons licentie, maar je kan ook bij ons kant-en-klare pakketten bestellen om zelf thuis met je naaimachine of in je atelier aan de slag te gaan. 

CtC verzamelt de afgewerkte materialen opnieuw en zorgt ervoor dat het terechtkomt waar het broodnodig is: bij de zorgverleners die in de frontlinie staan. 

Ziekenhuizen, woonzorgcentra, dokters, verplegers, zorgverleners allerlei kunnen bij ons terecht om het afgewerkte materiaal af te nemen. Wij brengen het naar hen toe of ze kunnen het bij ons komen ophalen.

CtC ondersteunt hiermee de initiatieven
www.maakjemondmasker.be en www.wijhelpenmee.be.

Website: https://creativestegencorona.be/

Koen Wynants
Help nu Antwerpse Solidariteitsfonds #growsolidarity
Antwerps solidariteitsfonds.jpg

Help Nu
Corona spaart niemand. Maar vooral mensen in een kwetsbare positie worden getroffen in hun levensnoodzakelijk behoeften. Dat leert een korte bevraging van APSMO bij sociale organisaties in Antwerpen. Veel mensen in onze stad raken in deze zware tijden moeilijker aan voeding, toiletartikelen en medicijnen. Of ze kunnen door verlies van inkomen hun telefoonkaart niet meer opladen. Beeld je dat even in.
 
Elke euro is er twee waard
Stort een bedrag dat je kan missen in ons pas opgerichte Antwerpse Solidariteitsfonds. Voor elke euro die jij bijdraagt, legt Stad Antwerpen nog een euro bij. Sociale organisaties en andere partners bezorgen jouw steun rechtstreeks aan noodlijdende mensen, voor dringende aankopen als voeding, medicijnen, toiletartikelen en belwaarde.
 
Samen armoede aanpakken, nu en na deze crisis
Dit is niet zomaar iets geven. Hiermee verander je in onze stad het leven. Deze Corona-crisis kan de start zijn van een ander armoedebeleid. Van een nieuwe samenwerking tussen burgers, middenveld en overheid om van Antwerpen samen een veerkrachtige stad te maken die niemand laat stikken bij crisissen. Niet alleen nu, maar structureel, voor iedereen en op lange termijn. Daar gaan we voor.
Doe je mee?
 
Sharing is caring
Website: https://www.growfunding.be/nl/antwerpen/help-nu?fbclid=IwAR3_rw9iZUfShgNF6DIxVhAgEy12G22xI4Nc387fVaQ0YbtDJGp8bNRh6mw

Deel onze oproep via facebook of mail.
Spreek je netwerk aan en doe mee.

Het Antwerpse Solidariteitsfonds is een initiatief van APSMO, het Antwerps Platform van Sociale Middenveld Organisaties. Het platform bestrijdt armoede en uitsluiting en streeft naar de realisatie van de grondrechten van alle mensen in Antwerpen. We bundelen tijdens de Corona-crisis onze krachten en samen met talloze vrijwilligers maken we het verschil. Niet enkel met materiële noodhulp, maar ook met innovatieve vormen van basiswerk en een krachtig pleidooi voor een structureel en emancipatorisch sociaal beleid.

Koen Wynants
Change Goes Viral - We’re not going back

De afgelopen weken zijn onze dagelijkse gewoontes veranderd door de covid-19-crisis. Laten we daarom misschien even stilstaan en nadenken over onze toekomst en over wat we misschien willen veranderen.

#ChangeGoesViral verzamelt alle burgers die een nieuwe manier van leven willen opbouwen. "Normaal" vóór covid-19 was in veel opzichten al een crisis, met sociale ongelijkheden, gendergeweld, racisme en postkolonialisme, homo- en transfobie, en een wereldwijde klimaat- en ecologische verstoring!

We willen niet terug naar deze situatie. Daarom roepen we iedereen op om samen een nieuwe wereld op te bouwen: een rechtvaardige en gezonde samenleving voor ALLE mensen, een systeem dat zorgt voor een rechtvaardige verdeling van de hulpbronnen binnen en tussen de gemeenschappen, een systeem dat de grenzen van de planeet respecteert en in harmonie met de natuur en met elkaar samenleeft.

Doe mee met onze campagne en verspreid mee een positieve boodschap, bij jou in de buurt en online!

Link: https://www.facebook.com/changegoesviral/

Koen Wynants
Commons Lab Antwerpen roept alle Antwerpse ecologische, faire en coöperatieve handelaars en producenten op om zich op Eshop Antwerpen te registreren.
eshop antwerpen.jpg

Sinds vorige week kunnen Antwerpse handelaars met een webshop zich registreren op het onlineplatform EshopAntwerpen.be, een initiatief van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Zo hoopt het Syndicaat de schade van de coronamaatregelen te beperken en spoort het de Antwerpenaar aan om lokaal te winkelen. 

Een prima initiatief, vindt Commons Lab Antwerpen. Lokale, kleinschalige handelszaken  zijn vaak duurzamer. Ze geven de stad een eigen karakter en maken ze veerkrachtiger. Het is in het belang van ons allemaal dat de lokale economie in dit land draait. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat allerhande kapitaal (belastingen, compensatiemaatregelen, dividenten, spaargeld, ...) ten goede komt van lokale winkeliers en handelaars en niet naar grote ketens, buitenlandse onlineshops, multinationals of banken stroomt. 

Faire en sociale economie

Commons Lab Antwerpen vraagt alle Antwerpse ecologische, faire en coöperatieve handelaars en producenten om zich op EshopAntwerpen.be te registreren. Consumenten zien steeds vaker het belang in van lokale handelszaken en producenten. De tijd is rijp om een faire en sociale economie een boost te geven. Daar horen ook de Antwerpse buurderijen en voedselteams bij. Laat ons ook de etnisch culturele handelaars niet vergeten, zoals bijvoorbeeld Veganation Brederode, en winkelgebieden met een grote diversiteit in Antwerpen (Kiel, Antwerpen-Noord, Deurne-Noord, Bredabaan Merksem, Hoboken, Statiestraat Berchem, ...).

Duurzame vervoermiddelen graag

Verder roept Commons Lab Antwerpen alle handelaars op om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame opties en vervoermiddelen: fietsen, cargofietsen, gebundelde leveringen, elektrische voertuigen. De meeste leveringen zijn lokaal. Laten we deze periode aangrijpen om onze stedelijke logistiek duurzamer maken. Het zou zonde zijn als het aantal camionettes in de stad zou toenemen. Zij zorgden voor de coronacrisis al voor overlast. Er zijn ondernemers, zoals de Kringwinkel Antwerpen en Fietsenwinkel De Geus, die hun cargofietsen gratis ter beschikking stellen. Ten slotte is het van belang dat de fietskoeriers in eerlijke, correcte arbeidsomstandigheden kunnen werken: in loondienst of bijvoorbeeld via de coöperatie van tijdelijke werkkrachten Smart. In Brussel zijn er al inspirerende voorbeelden van coöperatieve fietskoerierbedrijven: Molenbike, Urbike

“Samenwerking tussen alle actoren is essentieel om samen uit de crisis te geraken” 

Project cargofietsen in winkelstraten

Commons Lab Antwerpen zet dit jaar samen met het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en de Thomas More Hogeschool een pilootproject op rond cargofietsen in Antwerpen (via de Burgerbegroting). Er zijn nieuwe, structurele maatregelen nodig om de winkeliers te helpen bij deze transitie, maar tegelijkertijd ook om de stedelijke logistiek duurzamer, leefbaarder en socialer te maken. Samenwerking tussen alle actoren is essentieel om samen uit de crisis te geraken. 

Nuttige links:

Koen Wynants