Solidariteit en samenwerking van Antwerpse ondernemers

In deze uitzonderlijke tijden zien we veel solidariteit, ook bij de Antwerpse ondernemers. De stad bundelt inspirerende ondernemersinitiatieven voor ondernemers, voor bewoners en voor de zorgsector. Merci aan de Antwerpse ondernemers en aan de stad om dit allemaal mee te faciliteren! Zie https://www.ondernemeninantwerpen.be/nieuws/initiatieven-van-ondernemers-tegen-corona

Nog andere initiatieven?

Kent u nog andere initiatieven? Meld ze aan de stad via ondernemerstegenCorona@antwerpen.be.

Koen Wynants
Antwerpen helpt: we gaan verder
Antwerpen helpt verder.jpg

Beste Antwerpenaar,

Bedankt voor de warme reacties. Samen verdeelden vrijwilligers al bijna 5000 gedrukte flyers. Veel mensen printten de flyers ook zelf af. Echt hartverwarmend om deze betrokkenheid te zien.

Je kan nu ook een affiche aan je raam hangen om Antwerpen helpt bekend te maken. 

We gaan door, want

  • het coronavirus is gevaarlijk voor kwetsbare mensen en ouderen, waardoor zij het best thuis blijven

  • niet iedereen kan hulp vragen aan familie of vrienden

  • kwetsbare Antwerpenaars hebben onze hulp nodig (met boodschappen doen, medicijnen afhalen, eten brengen, dieren verzorgen, een telefoongesprek …)

  • ook bijvoorbeeld alleenstaande ouders kunnen vaak hulp gebruiken.

Daarom startte de stad met het platform 'Antwerpen helpt'. Ook jij kan blijven helpen door:

  • flyers te bussen bij mensen waarvan je denkt dat ze hulp kunnen gebruiken

  • een affiche aan je raam te hangen.

Hoe vraag je flyers en affiches aan?

1. Print zelf flyers via deze link​, affiches vind je hier.

2. Vraag flyers en affiches aan:

Laat ze leveren op je werk- of thuisadres. Een medewerker steekt ze daar in de brievenbus. 

Hulp vragen?

Heb je zelf hulp nodig of wil je hulp aanvragen voor iemand anders? 

Meer info:

Koen Wynants
Nieuwe #postcorona movement verzamelt dromen voor de toekomst
Postcoranamovement-1024x497.jpg

De postcorona movement is een beweging die constructieve verandering in de samenleving wil faciliteren. Blijvende verandering is maar mogelijk wanneer we de verschillende perspectieven meenemen. Het gaat hier niet om het vinden van dé waarheid, maar willen ruimte creëren waarin verschillende perspectieven respectvol met elkaar in dialoog kunnen gaan. Uit dit dialoog kunnen constructieve oplossingen ontstaan.

We vertrekken van volgende 3 uitgangspunten:

  1. We hanteren een waarderende en constructieve en blik. Enerzijds de kijk “Waar staan we nu?” en de constructieve focus van ”Wat werkt er wel”, ”Waar droom ik van?” en “Hoe zie ik het anders?”.  We zijn niet tegen iets ‘negatief’, maar voor iets ‘constructief’.

  2. We boren onze eigen kracht en autonomie aan, en wijzen niet naar anderen die het voor ons moeten doen. De focus ligt op “Gegeven de situatie, wat kan ik wél al doen binnen mijn eigen invloedssfeer?”, “Waar krijg ik goesting en energie van?”, “Waarmee kan ik aan de slag gaan om mijn droom een klein beetje vorm te geven?”

  3. We hebben oog voor elkaars belangen en creëren samen. Diversiteit van meningen is een rijkdom wanneer we dit constructief weten aan te boren. Dit gaat over co-creatie, en het besef dat we samen verder komen dan alleen. Dat maakt deze corona crisis maar al te duidelijk, we moeten samenwerken om vooruit te gaan.

Dit platform verenigt mensen die samen constructief willen nadenken over de samenleving. We creëren een forum waarin de verschillende stemmen elkaar respectvol kunnen ontmoeten, en samen tot actie kunnen overgaan. 

De postcorona movement wil zo veel mogelijk de realisatie van deze projecten faciliteren, en de dialoog tussen verschillende belanghebbenden mogelijk maken.

Waarom?

De #postcorona movement wordt gedragen en geduwd door een community van mensen die deze coronapauze zien als een kans om te dromen van een betere wereld in het postcorona tijdperk.

Wet willen niet voorbijgaan aan het feit dat het Corona-virus heel wat pijn en verwarring met zich meebrengt. Geliefden, ouders, grootouders die ernstig ziek vallen, mensen die alleen sterven of via skype afscheid moeten nemen met de familie omdat de familie er niet bij kan, mensen die hun job verliezen of technisch werkloos zijn en niet zeker weten hoe ze nu financieel rond moeten komen, ouders die ineens de rol van leerkracht, ouder, werknemer moeten zien te combineren om het gezin draaiende te houden, ... en zo zijn er nog veel meer verhalen van mensen wiens leven zwaar getroffen wordt door het virus. We vinden het belangrijk om hier bij stil te staan.

Link: https://www.postcoronamovement.com/

Koen Wynants
Laat solidariteit groeien en dien nu gratis een project in bij Growfunding #GrowSolidarity

Growfunding ondersteunt elke actie die jouw buurt of stad door deze moeilijke tijd helpt. Samen zetten we een Growfundingpagina online en vertellen we de wereld over jouw project. En dat doen we helemaal kosteloos! Zo gaat elke eurocent rechtstreeks naar jouw actie.
→ WIE mag meedoen?
Elke burger en organisatie in België (for-profit, non-profit, social profit) die een antwoord heeft op de sociale uitdagingen van deze crisis. Zamel geld in voor je eigen originele actie of ondersteun een organisatie die de hulp goed kan gebruiken.
→ WAT zijn de voorwaarden?*
Je actie heeft een directe link met de coronacrisis. Gedurende maximaal vijf weken zamel je geld in. Er is geen minimum- of maximumbedrag. Alle donateurs (wij noemen hen Growfunders) worden uitgenodigd op een van de vele dankfeesten die georganiseerd worden na deze crisis.
→ HOE helpt Growfunding je?
Wij begeleiden je bij elke stap. We schrijven samen de teksten voor jouw campagnepagina, vertalen die naar het Frans en Engels, en geven je er nog communicatietips bovenop. Zodra je campagne online staat, communiceren wij daarover in ons netwerk. En maak je vooral geen zorgen over de financiële afhandeling: die nemen wij er graag bij.
Na het invullen van dit formulier, bespreken we bij Growfunding je project. Daarna neemt iemand uit ons team zo snel mogelijk telefonisch contact met je op. Vragen kun je mailen naar info@growfunding.be.
Growfunding engageert zich om alle projecten te screenen, opdat ze in lijn zijn met de kwaliteitsvoorwaarden van de vzw. Hiervoor werkt Growfunding samen met de bevoegde overheden.

Dien hier je project in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf9GTiQj9J5HGbkJuUiuM7m9vO-Doaasp4Q3AJsXFtXINc8Jg/viewform

*Artikel 3.7 'Niet toegelaten inhoud' van onze algemene voorwaarden is van toepassing, lees het online na www.growfunding.be/nl/bxl/page/terms-and-conditions

Koen Wynants
Kringwinkel Antwerpen deelt gratis Cargofietsen
cargofiets kirngwinkel.jpg

Ben jij een duurzame ondernemer en op zoek naar een oplossing om alsnog je producten op een duurzame manier te leveren aan je Antwerpse publiek? De Kringwinkel Antwerpen helpt! Tijdens de Corona crisis lenen ze hun cargofietsen gratis uit om lokale en duurzame ondernemers te helpen rond (Antwerpen 😉) te komen.
Geïnteresseerd? Stuur een berichtje op info@dekringwinkelantwerpen.be

Koen Wynants
Cera Coop Workshop 'Starten met een coöperatie' (23 juni 2020)
Cera Coop Workshop algemeen 3x2.jpg

De stap zetten om samen met anderen een nieuw coöperatief initiatief op te zetten is een mooie, maar complexe uitdaging. Je hebt immers een ganse weg af te leggen: van coöperatief idee richting een coöperatief ondernemingsplan, tot het oprichten van de coöperatieve vennootschap, en de eerste stappen van de coöperatieve onderneming.

Hannes Hollebecq geeft je een stevige introductie in coöperatief ondernemen en biedt je advies op maat in een beperkte groepssessie. Na afloop weet je of een coöperatie het juiste ondernemingsmodel is voor jouw idee. En zo ja, heb je heel wat informatie waarmee je de volgende stappen met meer kennis en zelfvertrouwen kunt nemen. Indien je dit wenst, start Cera nadien een individuele begeleiding op.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 16 (max. 3 personen per organisatie).

Gedetailleerd programma en inschrijvingsformulier vind je hier.

Datum

23/06/2020

Locatie

Ecopower
Posthoflei 3 bus 3
2600 Berchem

Koen Wynants
Welke Antwerpenaar start Partago Antwerpen op? Teken in op een winwinlening
Partago afbeelding 2.png

Partago cv is een coöperatief bedrijf en een echte gebruikerscoöperatie. Dat betekent elk gebruiker van de elektrische auto's, een stukje mee investeert in Partago door één of meerdere deelbewijzen (aandelen in Partago cv) te kopen. Iedereen krijgt één stem, ongeacht het aantal deelbewijzen hij/zij heeft aangekocht. Dat is het grote verschil met andere deelmobiliteit/economie (Poppy, A VELO, …). Bij Partago ben je mede-eigenaar en mag je meebeslissen over de strategie, dekoers, … Eigenlijk kan je zo als Antwerpenaar van onderuit wegen op het mobiliteitsbeleid van onze stad: zelf duurzame mobiliteit in de stad gaan ontwikkelen. Uiteraard kan/moet de stad dit mee faciliteren. Maar de transitie naar een duurzame, faire mobiliteit/economie zal van onderuit versneld moeten worden.

Partago is klaar om meer gebruikers te werven! Ook in Antwerpen. Maar daarvoor zijn er Antwerpse investeerders en fondsen nodig. De winwinlening is fiscaal interessante lening, die een stuk gegarandeerd wordt door de Vlaamse overheid. Als je op zoek bent om je spaargeld te activeren, kan deze formule je interesseren:

  • Je leent €6.000 via een achtergestelde winwinlening met jaarlijkse interest van 1.75% bruto

  • Je krijgt jaarlijks 2.5% belastingkorting van de overheid, berekend over het openstaande bedrag

  • De lening loopt over 8 jaar, met driemaandelijkse vaste aflossing.

  • 30% van het openstaand bedrag is gegarandeerd door de Vlaamse Overheid.

De middelen van de winwinlening zetten we in om onze marketing en communicatie te versterken. Bouw je mee aan ons positief verhaal?

Meer info via de website van Partago: https://www.partago.be/investeer-mee.html

Koen Wynants
Wees solidair, Steun ecologische en rechtvaardige producenten uit Zuid-Europa door online te bestellen bij Eco&Fair
ecofair.jpg

Eco & Fair webshop steunt een ecologische en rechtvaardige wereld door producten van Europese initiatieven te verkopen via een zo kort mogelijke keten. Daardoor komt er meer winst terecht bij de producent. We gaan voor producten van initiatieven die bouwen aan solidaire en faire wereld. We gaan voor kwaliteitsproducten die niet via de retailsector beschikbaar zijn en kiezen voor voeding die een ecologische en sociale meerwaarde heeft. Onze winst gaat naar organisaties die op dezelfde manier bezig zijn en vanuit die bezorgdheid actie voeren voor maatschappelijke verandering.

We hebben producten van Griekse coöperatieven zoals ModousaGreenland en Apo Kinou. Daarnaast bieden we ook Italiaanse anti-maffia-producten van Libera Terra en Al Di La Dei Sogni aan, thee van de bezette Franse fabriek Scop-Ti, kuis- en verzorgingsproducten van Vio.me, een Griekse bezette fabriek. We bieden ook draagtassen van Lesbos Solidarity aan, gemaakt van reddingsvesten door vluchtelingen en lokaal bier van ’t Uilekot.

We verlengen de COOP-actie zolang de voorraad strekt. Onze boeren uit Lesbos en boeren uit Italië zullen je dankbaar zijn voor het extra duwtje in de rug. Bij een bestelling boven 50 euro krijg je er een verrassingspakket bij van thee van 1336 uit Frankrijk.

Link: https://ecofair.be/?fbclid=IwAR32_5ETlKBNSbmnqzcDwmvBQ3slFy2VYn3iWWm4xV8mkEH3jOrPealYYLk

Koen Wynants
Tegenlicht docu 'Ons gemeengoed' + videochat/interactief gesprek via Praatbox (6/04)
ons gemeengoed.jpg

De documentaire ‘Ons gemeengoed’ uit de VPRO-reeks Tegenlicht behandelt de maatschappelijke rol van de in Nederland sinds 2005 sterk opkomende burgercollectieven, daar ook wel bekend onder de term commons. In ons land bemerken we dezelfde tendens. Nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt, nemen burgers vaak zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Voorbeelden zijn ouderenzorg, windenergie-coöperaties, samentuinen … Het uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang, op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

Op maandag 6 april zou deze docu uitgezonden worden in Filmhuis Klappei. We stellen voor dat maandag om 19u30 iedereen deze documentaire gewoon thuis op zet. Na de documentaire gaan we samen in gesprek via videochat. Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen zal het gesprek modereren. Mocht dit experiment werken, willen we de komende weken meerdere van gelijkaardige initiatieven nemen.

PROGRAMMA:

Regisseur: Suchen Tan | Duur: 45' min. | Land: Nederland | Jaar: 2018

Koen Wynants
INSPIRATIEMOMENT ‘BURGERINITIATIEVEN LATEN BLOEIEN’ (14 mei, Leuven)
inspiratiemoment socius.jpg

Het nieuwe burgeren? Dat doen burgers die de handen in elkaar slaan om samen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Soms met een bestuur of andere organisaties als partner, vaker wars van alle bestaande instituties. Lokale overheden maken van hun kant werk van burgerparticipatie en zoeken manieren om ruimte te creëren voor deze initiatieven. Met wisselend succes, met vallen en opstaan.

Wat kunnen lokale besturen ondernemen om een rijke voedingsbodem voor burgerinitiatieven te laten ontstaan? En hoe kunnen ze die initiatieven laten bloeien? Dàt is de centrale vraag van ons inspiratiemoment op donderdag 14 mei in Hal 5 in Kessel-Lo.

Ben je ambtenaar of mandataris op lokaal niveau? Zoek je als sociaal-cultureel werker aansluiting bij nieuwe dynamieken in de lokale samenleving? Of vind je de relatie tussen lokale besturen en burgerinitiatieven gewoon onwijs interessant? Dan is dit inspiratiemoment echt iets voor jou.

PROGRAMMA

  • Welkomstwoord door Mohamed Ridouani, burgemeester van de stad Leuven.

  • Take 1: Elke Plovie, verbonden aan de UCLL, onderzocht de voorbije jaren heel wat burgerinitiatieven. Zij neemt ons mee in wie die ondernemende burger schijnbaar is en hoe die kijkt naar de relatie met de omgeving.

  • Take 2: We zijn niet zomaar te gast in Hal 5. Erik Béatse, één van de voortrekkers van dit door burgers gedreven collectief, vertelt wat er zo uniek is aan Hal 5. Hij gaat in op welke opportuniteiten en drempels zij vanuit de praktijk mogen ervaren in hun samenwerking met de stad Leuven.

  • Take 3: Met één been in het bestuur en het andere tussen burgers? In een duo-interview reflecteren Igor Geubbelmans (ex-afdelingshoofd Vrije Tijd voor de gemeente Balen) en Geert Laarmans (dorpsconsulent bij de stad Mechelen voor Battel en Leest) over de verschillende petten en rollen die je als ambtenaar kan of moet opnemen om het initiatief van burgers te versterken.

  • Take 4: De instrumenten buurtbudget en tijdelijke bestemming als hefboom voor initiatief? Janna Janssens van Vormingplus Kempen (buurtbudget Arendonk) en Annelies Van der Donckt (projectleider stadsontwikkeling in Vilvoorde en verantwoordelijke voor de Asiat-site) delen hun ervaringen.

  • Take 5: Take five minutes … Gie Van den Eeckhaut van Socius presenteert een kader om doen en denken aan af te toetsen. Voer voor discussie waar we de reflecties van een onderzoeker, een burger, een ambtenaar en schepen Katleen Vantyghem op loslaten.

  • Netwerkdrink

PRAKTISCH

Koen Wynants
Hulp voor helden

Vlamingen die ziekenhuizen en zorgcentra willen helpen in de strijd tegen het coronavirus, kunnen zich voortaan registreren op de website hulpvoorhelden.be. Zorginstellingen kunnen zich kosteloos aansluiten en via het platform meteen de juiste vrijwilligers contacteren.

Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen wegens de coronacrisis alle extra hulp gebruiken. De grote toestroom aan vrijwilligersacties kwam de laatste dagen echter niet altijd terecht bij de juiste zorginstelling en overbelastte soms de administratieve diensten. Kleinere instellingen hebben dan weer vaak niet de middelen en mensen om snel vrijwilligers te zoeken.

Om daar een oplossing voor te bieden, ontwikkelden drie IT-ondernemers op vraag van Vlaamse ziekenhuizen op 48 uur tijd de website hulpvoorhelden.be. Vrijwilligers kunnen er zich aanmelden voor een aantal diensten. De lijst is samen met de zorginstellingen opgesteld en zal regelmatig worden aangepast naargelang de noden. Voorbeelden van vrijwillige diensten zijn: mondmaskers maken, kinderopvang, boodschappen doen of koken, de was doen, speelgoed bezorgen aan kinderen of mensen met een zware handicap, en telefonisch een praatje maken met ouderen.

Koen Wynants
Antwerpen helpt (https://www.impactdays.be/antwerpenhelpt/)
antwerpen helpt.jpg

Heb je hulp nodig? 

Stad Antwerpen bundelt alle hulpvragen. Laat ons weten waarmee we jou kunnen helpen, via een van onderstaande manieren: 

We bekijken alle vragen en contacteren je wanneer we een geschikte vrijwilliger gevonden hebben. We behandelen alle vragen strikt vertrouwelijk. 

Wil je zelf helpen? 

Help eerst personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving (familie, buren, vrienden...) 

Klik hier om een briefje te downloaden dat je bij buren in de bus steken om hulp aan te bieden. Wil je meer doen, geef je dan op als vrijwilliger. Hieronder vind je de hulpvragen. Klik erop en bied jouw hulp aan.

Waar moet je op letten als je hulp biedt? 

Volg de richtlijnen om besmetting tegen te gaan 

  • Help alleen anderen als je jonger bent dan 50 en in goede gezondheid. Wees alert voor symptomen van Corona: koorts, vermoeidheid, droge hoest, keelpijn

  • Maak afspraken telefonisch of digitaal. 

  • Maak zo weinig mogelijk fysiek contact. 

  • Hou afstand. 

  • Was voor en na het bezoek je handen. 

  • Wees voorzichtig met risicogroepen. 

  • Doe je boodschappen voor je buur? Vraag een gedetailleerd boodschappenlijstje. Vraag contact geld in een geldbeugel of envelop. Bezorg steeds de rekening en het wisselgeld terug. 

Gratis verzekering

Wie zich wil verzekeren, kan dat in orde brengen via de website vlaanderenvrijwilligt.be 

Na de inschrijving ontvang je een bevestiging. Daarna ben je verzekerd voor de actieperiode, die loopt vanaf zondag 15 maart 2020 om 9 uur tot en met 3 april 2020 om 20 uur.

Koen Wynants