Commons Lab Antwerpen roept alle Antwerpse ecologische, faire en coöperatieve handelaars en producenten op om zich op Eshop Antwerpen te registreren.
Sinds vorige week kunnen Antwerpse handelaars met een webshop zich registreren op het onlineplatform EshopAntwerpen.be, een initiatief van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Zo hoopt het Syndicaat de schade van de coronamaatregelen te beperken en spoort het de Antwerpenaar aan om lokaal te winkelen.
Een prima initiatief, vindt Commons Lab Antwerpen. Lokale, kleinschalige handelszaken zijn vaak duurzamer. Ze geven de stad een eigen karakter en maken ze veerkrachtiger. Het is in het belang van ons allemaal dat de lokale economie in dit land draait. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat allerhande kapitaal (belastingen, compensatiemaatregelen, dividenten, spaargeld, ...) ten goede komt van lokale winkeliers en handelaars en niet naar grote ketens, buitenlandse onlineshops, multinationals of banken stroomt.
Faire en sociale economie
Commons Lab Antwerpen vraagt alle Antwerpse ecologische, faire en coöperatieve handelaars en producenten om zich op EshopAntwerpen.be te registreren. Consumenten zien steeds vaker het belang in van lokale handelszaken en producenten. De tijd is rijp om een faire en sociale economie een boost te geven. Daar horen ook de Antwerpse buurderijen en voedselteams bij. Laat ons ook de etnisch culturele handelaars niet vergeten, zoals bijvoorbeeld Veganation Brederode, en winkelgebieden met een grote diversiteit in Antwerpen (Kiel, Antwerpen-Noord, Deurne-Noord, Bredabaan Merksem, Hoboken, Statiestraat Berchem, ...).
Duurzame vervoermiddelen graag
Verder roept Commons Lab Antwerpen alle handelaars op om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame opties en vervoermiddelen: fietsen, cargofietsen, gebundelde leveringen, elektrische voertuigen. De meeste leveringen zijn lokaal. Laten we deze periode aangrijpen om onze stedelijke logistiek duurzamer maken. Het zou zonde zijn als het aantal camionettes in de stad zou toenemen. Zij zorgden voor de coronacrisis al voor overlast. Er zijn ondernemers, zoals de Kringwinkel Antwerpen en Fietsenwinkel De Geus, die hun cargofietsen gratis ter beschikking stellen. Ten slotte is het van belang dat de fietskoeriers in eerlijke, correcte arbeidsomstandigheden kunnen werken: in loondienst of bijvoorbeeld via de coöperatie van tijdelijke werkkrachten Smart. In Brussel zijn er al inspirerende voorbeelden van coöperatieve fietskoerierbedrijven: Molenbike, Urbike.
Project cargofietsen in winkelstraten
Commons Lab Antwerpen zet dit jaar samen met het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en de Thomas More Hogeschool een pilootproject op rond cargofietsen in Antwerpen (via de Burgerbegroting). Er zijn nieuwe, structurele maatregelen nodig om de winkeliers te helpen bij deze transitie, maar tegelijkertijd ook om de stedelijke logistiek duurzamer, leefbaarder en socialer te maken. Samenwerking tussen alle actoren is essentieel om samen uit de crisis te geraken.
Nuttige links:
E-shop Antwerpen: https://eshopantwerpen.be/
Neutraal Syndicaat voor zelfstandigen: https://www.nsz.be/nl
Milieuvriendelijk leveren in Antwerpen: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/mobiliteitsaanbod-ondernemers/leveren-in-de-stad
Smart Antwerpen: https://smartbe.be/nl/equipe/?team=Antwerpen/
Molenbike: Molenbike,
Urbike: Urbike.