De afgelopen jaren is er heel wat dynamiek rond stadslandbouw in Antwerpen. Er zijn een 10-tal buurderijen, er komen wekelijks Kraakvers boerenmarkten in 2019, PAKT geeft Antwerpen internationale uitstraling mbt groendaken en collectieve stadslandbouw, in 2019 komen er twee CSA’s (o.a. community supported stadsimkerij in Antwerpen-Noord, Pad en Stoel), afgelopen winter werden de eerste witloofstronken in de kelder van de Sint-Amanduskerk gekweekt (‘Fundament’). Er zijn verder ook 50 samentuinen verspreid over heel de stad. Er was een erg succesvolle CSA meetup in het Bos (najaar 2018). De Universiteit van Antwerpen heeft de afgelopen maanden heel wat studiewerk gedaan rond stadslandbouw in de provincie Antwerpen.
Met het begin van een nieuwe legislatuur lijkt het ons interessant om alle doeners en geïnteresseerden te verzamelen. Wie is waar mee bezig? Wat lukt wel? Wat lukt niet? Wat hebben we in Antwerpen nodig om duurzame landbouw in de stad echt structureel mogelijk te maken? Hoe kunnen we voedselvoorziening in onze stad als een commons gaan beschouwen?
Doel van de avond:
· Elkaar inspireren, ervaring, netwerken en tools delen
· Antwerps netwerk rond stadslandbouw versterken en verruimen
· Verkenning van nieuwe ideeën en coalities
Afspraak 27 juni om 19u30 in Elcker-Ik. Verdere info volgt!
Worden momenteel gecontacteerd: UA, De Landgenoten, PAKT, Stadslab 2050, Buurderijen, Kraakvers, Elcker-Ik, Commons Lab Antwerpen, Rurant, Boerenbond, CSA-netwerk, Veerkrachtig Sint-Andries, Pad en stoel, Fundament, CSApiculture 2060, Ecohuis Antwerpen, Stadsakker, Ringland,…
Deze bijeenkomst maakt deel uit van een reeks gesprekken rond de stedelijke commons en Talking Urbanity. Telkens met een ander thema: stadslandbouw, cultuur als commons, Wonen, coöperatief ondernemen, broedplaatsen, materialen. De thema's liggen niet vast en kunnen op vraag geprioretiseerd worden. Bij ieder thema worden ervaringsdeskundigen en experten gezocht om aan te schuiven, maar iedereen is welkom. We trachten een beeld te krijgen van het gehalte “commons” dat vandaag in Antwerpen wordt gecreëerd. We brengen momenteel alles in kaart, analyseren en experimenteren. Bedoeling is om tegen eind 2019 alles te verwerken in een Commons Transitieplan voor Antwerpen (2020-2022).