STADSACTIVISME EN DE COMMONS (Forum Human(Art)istic festival, 20/03)

activism.jpg

In dit forum onderzoeken kunstenaars, activisten en filosofen de betekenis en de rol van de commons (letterlijk: "gemene goederen"), stadsactivisme en straatpolitiek. Door de toenemende privatisering, commercialisering, verpretparking … komt de vrije publieke ruimte steeds meer onder druk te staan. Intellectuelen, kunstenaars en burgerbewegingen proberen door een veelheid van initiatieven die tendens te keren.

Het publieke domein open en toegankelijk houden voor iedereen, betekent ook dat die moet kunnen blijven functioneren als de plek waar mensen hun kritiek en wensen kunnen uiten via andere kanalen dan die van de traditionele politiek. Het is precies daar waar straatpolitiek begint: onder de vorm van graffiti, muziek, het kraken van leegstaande panden en vele andere acties maken ze niet enkel een diagnose van de pijnpunten in onze democratie, maar wijzen ze ook op andere mogelijkheden om aan die samenleving vorm te geven. Op die manier scheppen ze vaak binnen en buiten de stad alternatieve plekken, waar iedereen zich op een volwaardige manier kan ontwikkelen als mens en als burger.

MET:

LIEVEN DE CAUTER – FILOSOOF & ACTIVIST

Filosoof en stadsactivist Lieven De Cauter schrijft sinds jaar en dag over het belang van activisme en voegt ook steeds de daad bij het woord. Op Human(art)istic zal hij uitleggen waarom we toe zijn aan een herontdekking van de commons. In open source- en coöperatieve bewegingen, urban gardening en allerlei activiteiten van burgerbewegingen ziet hij een radicaal, creatief antwoord op de onteigening van het gemeengoed.
Lees meer...

FRANK THEYS – KUNSTENAAR & FILMMAKER
EN CASTRO DAKDOUK & SAMIR MOHANNA – ACTIVISTEN

Filmmaker, filosoof en kunstenaar Frank Theys stelt The Refuge Village voor, een hoofdstuk uit zijn nieuwe documentaire Plan B. Daarin volgt hij Castro Dakdouk en Samir Mohanna, die nabij Athene hun eigen project opstartten om vluchtelingen op te vangen. Zij komen mee naar Brussel om toelichting te geven bij hun initiatief.
Lees meer...

FEMKE KAULINGFREKS – FILOSOFE & ANTROPOLOGE

De Nederlandse antropologe en filosofe Femke Kaulingfreks bestudeert al jarenlang hoe jongeren aan politiek doen vanuit de onderbuik van de samenleving en is onder meer de auteur van het boek Straatpolitiek. In deze performance onderzoekt ze hiphop als specifieke uiting van die straatpolitiek en gaat in dialoog met de twee hiphopcollectieven Souterrain Productions en La Belle Hip Hop – verwacht je aan onverwachte interventies en een creatieve injectie van graffiti, beatbox, breakdance en slam!
Lees meer...

SOUTERRAIN PRODUCTIONS & LA BELLE HIP HOP – HIPHOPCOLLECTIEVEN

Souterrain Productions brengt al sinds 1995 verschillende stromingen van de hiphop samen voor boeiende ontmoetingen, en weet als geen ander hoe hiphop een vehikel voor politieke daadkracht kan zijn. Samen met het vrouwelijk hiphopcollectief La Belle Hip Hop komen ze dat demonstreren.
Lees meer...

PEPIJN KENNIS & BRAM DEWOLFS – ACTIVISTEN

Deze stadsactivisten komen uit organisaties die de commons willen opwaarderen. Met vzw Toestand zet Pepijn Kennis zich in om leegstaande gebouwen om te vormen tot tijdelijke socioculturele centra. Bram Dewolfs en zijn collectief Urban Foxes zorgen er dan weer voor dat openbare ruimtes optimaal bruikbaar zijn en de sociale interactie bevorderen.

Info: http://www.humanartistic.org/nl

Koen Wynants