Meet-up/intervisie Antwerpen-Gent mbt ‘tijdelijke, ruimtelijke interventies in publieke ruimtes (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten, ...)
tuinstraat referentiebeeld 5.png

We nodigen jullie uit voor de allereerste meet-up/intervisie Antwerpen-Gent mbt ‘tijdelijke, ruimtelijke interventies in publieke ruimtes (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten, Recetas Urbanas, Groene aders, Fietsstraten 2.0, proefopstellingen, samentuinen,…)’. Dit initiatief is er spontaan gekomen nav enkele gesprekken/mails tussen Koen Wynants van Commons Lab Antwerpen en medewerkers van de stad Gent (dienst beleidsparticipatie). Burgercollectief ‘Antwerpenize’ is onze gastheer van dienst.


Onderwerp: (tijdelijke) interventies in de publieke ruimte (Leefstraten, Toekomststraten, Tuinstraten,…). 
Doelgroep: ambtenaren/beleidsmakers, commoners en academici vanuit Gent en Antwerpen
Doelstelling = elkaar leren kennen en leren van mekaar (mbt gedeeld eigenaarschap, rolverdeling tussen overheid en burger(collectieven), hoe iedereen betrekken, van pop-up naar pop-down, opschaling, logistiek, wettelijk kader, verzekeringen,…). 
Locatie: Designcenter Winkelhaak (op minder dan 5 minuten wandelafstand van het Centraal Station), Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen, https://www.winkelhaak.be/nl/article/19/the-action-room 
Tijdstip: 6 maart, 9u30-12u30 (we sluiten af met broodjeslunch). 

Agenda:
• Verwelkoming
• Interactieve kennismakingsronde, samen bepalen van gesprekstopics
• Delen van ervaringen, kennis, tips & tricks (‘P2P’)
• Hoe verder?
• Afsluitende broodjeslunch.
Achteraf maken we een verslag op dat online gedeeld zal worden. Dat zal mee als input verwerkt worden in het Antwerpse Commons Transitieplan (‘straat als gemeengoed’, ‘stad als gemeengoed’). 
Gelieve uw komst nog even te bevestigen door eenvoudigweg een mail te sturen: ‘Ik kom en ik eet graag een broodje mee’ naar: commonslabantwerpen(at)gmail.com. Zou fijn zijn als we maximale diversiteit hebben; Antwerpen vs Gent, ambtenaren, academici vs commoners, vrouwen vs mannen, makkelijkere en meer dwarse karakters, … 

Koen Wynants
P2P coaching/netwerkmoment begeleiders van samentuinen in Antwerpen (7 maart, 12u, Kubus Permeke)
commons netwerk Antwerpen.jpg

Hoi Koen!

Een tweetal weken geleden ben ik gestart bij Samenlevingsopbouw Kiel in De Stek. Vol enthousiasme en goesting.

Mijn kernopdracht is de samentuin ‘Den Akker’ te laten bloeien (letterlijk en figuurlijk). De tuin zou een plek zijn waar de hele buurt gebruik van kan maken: om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten, verschillende activiteiten op te organiseren,… niets is te zot zolang de buurt het samen doet!

Vandaar dit mailtje: ik denk dat ik ooit ergens gelezen heb dat jij ervaring hebt met samentuinen. Aangezien ik mij momenteel nog erg aan het inwerken ben, lijkt het me zeker waardevol om eens bij andere te horen naar hun ervaringen.

Dit was de vraag van Marion aan Commons Lab. Omdat er meerdere mensen zijn die samentuinen ondersteunen in Antwerpen, maken we er ineens een netwerkmomentje van, open voor iedereen die samentuinen ondersteunt in Antwerpen. Een P2P coaching tussen ervaringsdeskundigen (met meer of minder ervaring). Martine Willems van de stad Antwerpen zal er ook bij zijn, zij ondersteunt sinds 2019 het Antwerps netwerk van samentuinen. Op donderdag 7 maart organiseren spreken we af tussen 12u en 14u in Kubus Permeke. We eten samen en gaan even langs de Verborgen Kloostertuin en de Spilkiekes.  

 

In 2018 organiseerden we dankzij de Burgerbegroting de commons assembly ‘Antwerpen Tuinstad ‘. We hebben daar samen met ook Velt en Ecohuis het Antwerps netwerk van samentuinen onderzocht en samen een visie ontwikkeld mbt de organisatie van het stedelijk netwerk. Eindrapport kan gedownload worden via https://www.commonslabantwerpen.org/publicaties/2018/12/5/verslag-commons-assembly-antwerpen-tuinstad-5-mei-2018-de-singel Deze meerlagige stedelijke commons beheers/netwerkstructuur zou je kunnen gaan toepassen in andere contexten, sectoren, …

Koen Wynants
Oproep aan alle Antwerpse commoners: doe mee aan Citizenspring Antwerpen (21-24 maart 2019)
citizen spring.jpg

Tussen 21 en 24 maart 2019 organiseert #CitizenSpring🌱 opendeurdagen voor burgerinitiatieven. Ben je een common, een collectief, een coöperatief, een plukboerderij, een actief buurtcomité, een actiegroep, een burgerbeweging, een duurzaam project (mode, voedsel, ...), een sociale organisatie, kortom, steek je samen met andere burgers de handen uit de mouwen om nieuwe projecten te starten? Projecten die duurzaamheid en samenwerken hoog in het vaandel dragen? Dan zijn deze opendeurdagen iets voor jou. Het concept volgt een beetje het idee van een openbedrijvendag, het doel van deze dagen is de zichtbaarheid van al deze actieve burgers te verhogen. De initiatieven en protesten rijzen immers als paddenstoelen uit de grond.

 Wat doet jouw initiatief? Je zet je deur open, met een kleine of grote activiteit naar keuze, ergens tussen 21 en 24 maart. Je kiest zelf wat je doet, en hoe lang de activiteit duurt.

Wat doet #CitizenSpring 🌱 ?Met de informatie die je ingeeft via onderstaande links, bouwen wij een website waar bezoekers in het volledige aanbod kunnen zoeken naar projecten.

1. Registreer je initiatief in Antwerpen via https://citizenspring.be/antwerp (knop 'add event') Je activiteit wordt na bevestiging meteen zichtbaar op de kaart.

2. Volg ons initiatief via het evenement op facebook en nodig mensen uit. (https://www.facebook.com/events/207527706779327/)

3. Als je zelf reclame maakt voor de activiteit die je organiseert in het kader van de opendeurdagen (bv. via een website of facebookgroep), leg dan zeker de link naar de #CitizenSpring🌱beweging.

5. Gebruik de #CitizenSpring 🌱 Dit is een positief verhaal van en voor alle actieve burgers

Koen Wynants
Commons symposium 'Hacking The System: Hacking Its System/' (18/03/2019)
hacking the system.jpg

Wereldwijd lanceren doeners burgercollectieven, ook wel de 'commons' genoemd. Commons: alternatieve, democratische burgerinitiatieven die zich tussen overheidsinstituten en de private markt bevinden. Het principe van de commons wint steeds meer draagvlak binnen onze hedendaagse maatschappij. Commoning, als werkwoord en actievorm gedijt op sociale interactie, maar hoe interageren de principes van de commons met andere werkvormen en schalen? Hoe zorg je ervoor dat zelfvoorzienigheid niet leidt tot isolatie? Hoe ga je winstbejag tegen? Is er een alternatief voor ons huidig neoliberaal systeem? Is het principe van de commons eigenlijk mogelijk, of is het een utopie?

Om deze vragen te beantwoorden organiseren masterstudenten Cultuurmanagement en Letteren en Wijsbegeerte van UAntwerpen op 18 maart het symposium 'Hacking The System: Hacking Its System/' rond de innovatieve werkvorm van de commons.

Locatie

Het symposium zal doorgaan in de volkshogenschool Elcker-IK: Breugelstraat 31, 2018 Antwerpen. Hoe te bereiken? Door zijn ligging, vlak aan het Stadspark, zijn er veel mogelijkheden tot trein/tram/bus.   

 Programma

19u00         Deuren open

19u30         Welkomstwoord

19u40         Keynote speech door Michel Bauwens

20u00         1e parallelsessies

  • Academisch panel (Senne Schraeyen, Michel Bauwens, Louis Volont, Dirk Holemans)

  • Best practice panel (Tine de Pourcq, Lieven Hérie, Steven Ceuppens, Koen Wynants)

20u45         Pauze

21u05         2e parallelsessies

  • Workshop letStof

  • Open Space Technology sessie

22u00         Receptie

 

Tijdens de pauze organiseren we ook een ‘commons market’ waar je boeken van de sprekers kan kopen. Als je deel wil uitmaken van de workshop van IetStof, gelieve dan een oud T-shirt mee te nemen dat je niet meer nodig hebt.

 

Save the trees!

Inschrijvingsbewijzen moeten niet afgeprint worden, jullie naamkaartjes liggen klaar aan het onthaal!  

 Nog niet ingeschreven? Doe het dan snel via https://bit.ly/2EiDG09

 

Wij danken graag alvast het Agora Caffee, Elcker-Ik, de Universiteit Antwerpen en andere wilde weldoeners voor de sponsoring, de sprekers en illustrators voor hun bijdrage en Pascal Gielen voor de inspiratie!

Koen Wynants
XVII Biennial IASC Conference 'In Defense of the Commons: Challenges, Innovation, and Action' (LIMA, PERU, JULY 1-5, 2019)

The XVII Biennial IASC Conference, entitled ‘In Defense of the Commons: Challenges, Innovation, and Action’ will be held at the Catholic University of Lima, Peru on July 1-4, 2019; July 5 will be dedicated to field visits in Lima and other regions of Peru.

For the first time the IASC Global conference will be co-organized by two leading universities of the Andean region: PUCP’s Faculty of Social Sciences, and the Department of Economics of the Universidad de los Andes (Bogotá, Colombia).

The program will include:

  • Policy Dialogues with National Authorities from Colombia and Peru and International Cooperation Agencies active on the field

  • 50+ parallel research panels

  • Film and video exhibit on the commons

  • Half-day workshops on key common issues

  • Keynote Lectures by international leading experts

  • Practice Workshops with renowned Chefs and Artists

  • Master classes for early career researchers

  • Field visits in Lima and other regions of the country

  • Poster exhibitions

  • Book fair with international publishers

  • Exhibit stands of grassroots initiatives

Info and registration: https://www.iasc2019.org

Koen Wynants
Studienamiddag met Brent Toderian (VRP, UA)
Brent.jpg


19 maart | Fakkeltheater | Antwerpen | Schrijf snel in!

Op 19 maart nodigen de VRP en de Universiteit Antwerpen u uit voor een studienamiddag met de internationaal gerenommeerde stedenbouwkundige Brent Toderian. Het centrale thema is de relatie tussen stadsontwikkeling en infrastructuur. Naast Toderian nemen ook Koen Kennis (Schepen voor Mobiliteit stad Antwerpen), Peter Vermeulen (Ringland), Dirk Lauwers (UA) en Maarten Van Acker (UA) het woord. 

Toderian was jarenlang hoofd van de planningsdienst van Vancouver en heeft in die hoedanigheid zijn stad mee getransformeerd tot een van de meeste duurzame steden ter wereld. Hij is ook een veel gevraagd consultant voor steden als Sydney, Kopenhagen, New York, Buenos Aires, Londen, Helsinki …
 
Als het gaat over steden en infrastructuur hebben we met Antwerpen natuurlijk een ideale voorbeeldcase in huis. De Antwerpse stadsregio erft – net als vele andere Europese en Noord-Amerikaanse steden – een snelweginfrastructuur die het stedelijk weefsel dwars doorsnijdt. Het Oosterweeldossier toont hoe verscheurend snelweginfrastructuur letterlijk en figuurlijk kan zijn. Brent Toderian wordt ingeleid door drie lezingen die het centrale thema in een Antwerps daglicht plaatsen. De studienamiddag wordt afgesloten met een debat tussen Antwerps Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis en Brent Toderian.

Info en inschrijvingen: https://www.vrp.be/activiteiten/studienamiddag-brent-toderian/

Koen Wynants
Openingsfeest nieuwe broedplaats 'Onder stroom' (1 maart, vanaf 17u)
onderstroom.png

Een onbezette ruimte rekt zich geeuwend uit tussen de muren. Een stedelijk laboratorium ontwaakt. Wat doe jij met een blanco canvas? Onder Stroom is een krachtcentrale voor creatieve zielen. Een katalysator voor de buurt. Een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, denkers, doeners en dromers. En voor jou.
1 maart draaien we de sluizen open en zetten we alles onder hoogspanning. Hou je vast voor een programma dat knettert en vonkt, golft en stroomt.

Info:

Koen Wynants
Filmavond met nagesprek over Donut economie (Ecokot, 201/1)
donut.jpg

Filmavond met nagesprek. We bekijken samen een VPRO reportage die meer licht werpt op de huidige economie en mogelijke alternatieven ervoor. De film duurt 45 minuten.
Hier vind je meer info over de film en de reportage (eventueel kan je de film ook 2 keer bekijken zo):
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

Na deze avond gaan we me een leesgroep aan de slag met het boek Donut economie van Kate Raworth. Ook daar kan je je nog bij aansluiten als je wil. Voor als het naar meer smaakt.
'De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.
In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw. '

Praktisch:

  • Zondag 20 januari 2019 van 19:30 - 21:30

  • Ecokot: Herrystraat 22, 2100 Deurne

  • Graag inschrijven via anderepen(at)gmail.com

Koen Wynants
Talking & Acting Urbanity (Elcker-Ik): voorjaar 2019

Sinds 15 jaar is Elcker-Ik een vrijwilligersorganisatie, met nog steeds een grote dynamiek. Getuige daarvan het nieuwe project dat ze lanceren: Talking Urbanity, nieuwe kansen voor een superdiverse samenleving. Superdiverse steden zijn immers een feit, de verbinding tussen diverse groepen burgers daarentegen niet. Met Talking Urbanity willen ze inspelen op het stedelijk potentieel van diversiteit om een participatieve, emancipatorische dynamiek te creëren voor een meer leefbare, inclusieve stad.

Hetvoorlopige programma kan je raadplegen via de website van Elcker-Ik: http://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&the_id=26)

Ook Commons Lab zal een bijdrage leveren (datum nog onbekend).

Koen Wynants
Hoe maken we van Spoor Oost een park? Oostnatie zoekt medestanders!
park spoor oost.jpg

Beste partners van Spoor Oost,

Nog even ter herinnering dat Oostnatie jou (of iemand van je vereniging) verwacht op hun overleg volgende week woensdag 12 december om 20 uur in Rataplan.

Op de agenda:

 1. Korte historiek van (Park)SpoorOost (Oostnatie)

2. Lange termijn planning: 

- Stand van zaken en impact van de  Oosterweelverbinding en Hollandse knoop op de site (Ringland Academie)

- Ontwerpplan voor een Spoorpark (Endeavour)

3. Korte termijn planning:

- Bouw van een Droomhut (J100)

- Nieuwe zomer met Bar Oost (Oostnatie)

- Evenementen in 2019 op Spoor Oost

4. Hoe verder? Samenwerkingsafspraken

 

Koen Wynants
Rondleiding Oude en nieuwe 'gemene grond' in Veerle-Heide (8/12)

Rondleiding in het hart van de Merode & omgeving. Maak kennis met het principe van 'gemeenschapsgrond' vroeger.. en nu!

Zowel het verleden van de gemene gronden in Veerle-Heide, als de werking van de nieuwe gemeenschapsgrond "het hart van de Merode" komen aan bod tijdens een fijne natuurwandeling. Je leert meer over het delen van grond vroeger en nu,  over verleden en toekomst van lokale voedsel-, bouwstoffen- en energie-voorziening.  Je ontdekt nieuwe mogelijkheden van samenwerking. Je ervaart wat een 'plek' kan betekenen, en je krijgt gelegenheid om je ervaring te delen.

Een authentieke ontmoeting met de grond, de plek en jezelf maken van deze 2 uur durende rondleiding een beklijvende ervaring.  

Tijdstip

Zondag 9 december  2018    - 10u00 tot 12u30

Inschrijven

Via deze link: http://www.buiten-kans.be/persoonlijke-ontwikkeling/rondleiding-common-ground
 Ben je geïnteresseerd in een rondleiding op een ander moment of met een groep van minimum 6 personen? Meld je hier aan.

Waardering.

20€ per persoon, ontvangst met koffie en thee inbegrepen

groep 5 personen = 6e persoon gratis

10€ voor houders kaart verhoogde tegemoetkoming en voor jongeren tot 24. (Niet echt geschikt voor kinderen)

Kledij.

Warme kledij + laarzen.

Veerle-Heide kende zijn eigen 'common ground'.

Tussen de bossen van de graaf en de kloosters bevonden zich heidevelden die door de lokale gemeenschappen met hun dieren mochten begraasd worden, waar mocht geplagd worden enz.  Het systeem van gemeenschapsgrond wordt deze dagen terug opgehaald als een mogelijk antwoord op een aantal problemen van onduurzaamheid en 'vervreemding'.  De collectieve aankoop van een 7ha grote hoeve door het collectief 'Bright Futures cvba'  in Veerle Heide is zo'n experiment.

Tijdens de wandeling maak je kennis met de geschiedenis van  'Veerle Heide'. Je leert over landbouwmethoden vroeger en nu, over stilte, nieuwe technieken en sociale organisatie, grondbezit en grondgebruik, over mest, over fauna en flora, over bosontginning en natuurontwikkeling,  over lokale tradities en tegenstellingen, met de bossen van graaf de Merode en de abdij van Averbode nooit veraf.


Koen Wynants
CLAIM THE CLIMATE!
claimtheclimate.jpg

Op 2 december claimen de Klimaatcoalitie en Climate Express in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Allen samen, tous ensemble, gaan we voor de grootste klimaatmobilisatie ooit in België: CLAIM THE CLIMATE!

GET ORGANISED!

Smeer je fietsketting, stof je kano af, plan je treinroute, samen met al je tantes en nonkels, vrienden en buren! Binnenkort kan je je route naar Brussel registreren op www.claimtheclimate.be

Koen Wynants