Rebelse plekken. Over municipalisme en commons (Walter Lotens in gesprek met Vincent Scheltjens)

rebelseplekken-500x625.jpg

‘Rebelse plekken’' is een zoektocht naar nieuwe initiatieven die haaks staan op het dominante neoliberale denken. ‘Commons’' en‘municipalisme', twee begrippen die dicht bij elkaar aanleunen,behoren tot die mondiale en hoopvolle grondstroom. Op vele plaatsen zijn het geen abstracties meer, maar beginnen ze stilaan tot het nieuwe normaal van het dagelijkse leven te behoren. ‘Rebelse plekken’' beginnen de wereldkaart stilaan in te kleuren.

Walter Lotens zoekt die plekken op in Frankrijk (de Larzac,Notre-Dame-des-Landes (ZAD), Saillans, Loos-en-Gohelle en Grenoble) en in Spaanse ciudades rebeldes zoals Barcelona en Madrid. Nabijheid en herkenbaarheid maken kleine, maar ook grote steden tot een uitgelezen schaal om samen-leven te organiseren. Hij trekt bovendien de oceaan over naar Latijns-Amerika. Daar is de bewaarplaats van sociale mechanismen, die bij ons onder een moordende economische ratrace ondergesneeuwd zijn geraakt: het Buen Vivir, de wateroorlog in Cochabamba, de fábricas recuperadas in Buenos Aires en de Zapatistas in Chiapas. Op rebelse plekken wordt de boeiende kunst van het organiseren van hoop beoefend: met vallen en opstaan rijzen daar de vage contouren van een andere wereld op. Stap voor stap. Walter Lotens volgt en beschrijft die stappen.

Walter Lotens, moraalfilosoof, wereldreiziger en freelancer, schrijft over bewegingen van onderuit, over Latijns- Amerika, maar ook over reizen en ‘de ontmoeting met de andere’ van Borgerhout tot Bolivia en Suriname. Hij houdt lezingen rond de thema's die hij in zijn boeken aansnijdt. Hij gaat in gesprek met Vincent Scheltiens, auteur en Spanjekenner. Hij is als historicus ook verbonden aan het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. 

Via deze link krijgt u toegang tot de virtuele Peperfabriek ruimte.

Koen Wynants