Voed De Stad #1: (Hoe) lossen we honger in de stad op met overschotten?

stadsform voedsel.jpg

Er bestaat een paradoxale relatie tussen voedselverspilling, overschotten en voedselhulp. Het aantal mensen dat beroep doet op voedselhulp blijft jaar na jaar stijgen en tegelijk wordt er wereldwijd meer dan één derde van het totale voedsel verspild. Honger en overschotten bestaan dus naast elkaar. Kunnen beide problemen elkaar verhelpen? En biedt deze connectie een structureel antwoord op toegang tot voedsel of overproductie?

Steden zijn afhankelijk van voedsel van buitenaf en zijn ook de plaatsen met de grootste vraag naar voedselhulp. De corona pandemie heeft deze kwetsbaarheid nog maar eens extra benadrukt. Voedselbanken werden overrompeld en overschotten vernietigd.

In deze eerste avond van de ‘Voed De Stad’ serie gaan we dieper in op deze uitdagingen, laten we stedelijke initiatieven aan het woord die een oplossing bieden en zoomen we in op de rol van de stad. Meer dan de helft van de Vlaamse steden en gemeenten (in 2020) wil meer inzetten op lokaal voedselbeleid. In Antwerpen duiken steeds meer initiatieven op en wint de idee van een lokale voedselstrategie aan draagvlak.

Sprekers

Karl Bollen (Depot Margo): Depot Margo is het Limburgs sociaal distributieplatform en helpt Limburgers in een kwetsbare situatie aan voordelige gezonde voeding en kwaliteitsvolle producten voor onder meer verzorging, onderhoud en schoonmaak. Karel Bollen komt meer vertellen over het afgelegde parcours, zijn praktijkervaring en de toekomstplannen.

Hanne Heymans (FoodWIN): is een team van experten in het voorkomen van voedselverspilling dat samenwerkt met lokale overheden, voedingsbedrijven, grootkeukens, etc. Hanne Heymans, specialist ‘Steden en stedelijke strategieën tegen verspilling’, zal als moderator de avond in goede banen leiden.

Wie? (Antwerps opslag- en distributiecentrum voor voedselhulp): Stad Antwerpen wil met het Opslag- en Distributiecentrum (ODC) stromen van voedseloverschotten coördineren en efficiënter laten verlopen. Het centrum fungeert als overslag tussen de schenkers enerzijds en de ruim 30 voedselhulporganisaties in de stad, die voedsel verdelen naar meer dan 11.000 begunstigden.

Tim Vandewalle (Stoverij): was in 2020 een spontaan warmtefront tijdens de koudste dagen van het jaar. Stoverij bundelde haar krachten met lokale boeren, verdelers en sociale organisaties om voedseloverschotten te verwerken tot een warme maaltijd op locatie voor de mensen die het het meeste nodig hadden. Stoverij was een eerste gezamenlijke actie die smaakt naar meer. 

TBA (Samenlevingsopbouw Antwerpen): De opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw werken samen met de mensen die het moeilijk hebben (geen gezonde en betaalbare woning vinden, de energierekening amper kunnen betalen, een onzekere werksituatie, etc.) aan tastbare en innovatieve oplossingen. Om die structureel te verankeren, brengt Samenlevingsopbouw hun stem dichter bij het beleid. Deze avond brengen ze ons een overzicht, hun kennis, expertise en praktijkervaring met betrekking tot voedseloverschotten en armoede in Vlaanderen.

Voed De Stad

Voed De Stad is een initiatief van Stadsform en de Voedselraad 'A Goesting!', een Antwerpse beweging die van onderuit voedselsysteem uitdagingen wil aanpakken, spelers met elkaar in contact brengt, en ijvert voor de ontwikkeling van een lokale voedselstrategie voor de stad. In deze serie gaan we in op centrale vragen in de ontwikkeling van de voedselstrategie van Antwerpen met reflecties over andere steden.

Praktisch

Dinsdag 2 maart 2021, 8:00 PM 9:30 PM

Tickets: https://www.eventbrite.be/e/voed-de-stad-1-hoe-lossen-we-honger-in-de-stad-op-met-overschotten-tickets-141531938839

Koen Wynants