Van de realisatie van betaalbare woningen en energie, tot buurtzorg, voedselproductie en het schoonhouden van de openbare ruimte; overal zetten burgers zich in met initiatieven voor hun buurt, stad of gemeenschap. Ze ontwikkelen publieke diensten, producten of activiteiten die niet gericht zijn op winst maken, maar wel relevante publieke waarde creëren. Toch kiezen overheden er nog steeds voor overwegend met marktpartijen in zee te gaan. Maatschappelijk initiatiefnemers en sociaal ondernemers lopen keer op keer aan tegen scepsis en wantrouwen, niet functionele bureaucratie en blokkades bij financiële instellingen; zaken die duurzame ontwikkelingen in de weg staan. In deze tijd, waarin het initiatief uit de samenleving zich nadrukkelijk manifesteert, biedt het model van de ‘coöperatie’ een alternatief voor de traditionele publiek-private samenwerking (PPS). Een juridische en functionele invulling van publiek-civiele samenwerking (PCS), waarin burger en overheid zich constructief tot elkaar kunnen verhouden. Wat is precies de toegevoegde waarde van een coöperatie? Hoe zorgen we ervoor dat dit model een sterke schakel in de samenwerking tussen burger en overheid wordt? En hoe ziet een coöperatieve stad en samenleving in de toekomst eruit? Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.
Wil je ’s middags alvast de materie induiken? Kijk dan om 16 uur deze twee LIVECAST sessies, waarin bestaande coöperatieven uit stad en land hun kennis en ervaringen delen uit de praktijk:
Waarom kozen zij ervoor om zichzelf als coöperatief te organiseren? Tegen welke uitdagingen lopen ze tegenaan, en wat is er nodig voor de toekomst?
HOOFDPROGRAMMA
17.00-18:30 uur – Walking dinner en de Kamer van de Commons
Het walking diner is gratis, maar aanmelden is verplicht. Reserveer jouw maaltijd voor vrijdag 14 januari, 12 uur via de reserveringsknop.
De Kamer van de Commons is de huiskamer voor alle aanwezigen en het hart van de conferentie. Tot 22:30u zijn er kraampjes met relevante publicaties en boeken van o.a. TNI en Commons Network, interactieve kaarten en video’s van het Cities for Change project van De 99 van Amsterdam te zien, en kunnen er coöperatieve tips en praktijkvoorbeelden worden verzameld.
17.30-18.30 uur – Kennissessies
We duiken dieper in de specifieke praktijken van twee verschillende coöperatieve bewegingen, wonen en energie:
Met o.a. Chandar van der Zande (De Warren), Marije Raap (Gemeente Amsterdam), Nina van Oort (Bajesdorp), Nathalie van Loon (Gemeente Amsterdam) en Clemens Mol (!WOON).
18.30-19.30 uur – Plenaire opening: “Coöperatieven maken de stad”
Wat is een coöperatie precies, en wat voor toegevoegde waarde biedt het initiatiefnemer en stad? En wat is ervoor nodig om dit model een sterke schakel in de samenwerking tussen burger en overheid te laten zijn? Tijdens de plenaire kick-off van de werkconferentie “Coöperatieven maken de stad” gaan we met initiatiefnemers, experts en politici uit binnen- en buitenland in gesprek over de kracht en betekenis van de coöperatieve beweging.
Met o.a. Barbara König (Genossenschaftsforum e.V., Berlin), Bianca Ernst (coöperatie ’t Hof van Cartesius, Utrecht), Marleen Stikker (WAAG) en Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck.
19.45-20.30 uur – Kennissessies
In meerdere sessies gaan experts dieper in op verschillende aspecten die de positie en rol van de coöperatie kunnen versterken:
Samensturing, Samenschuring: hoe ondernemerscoöperatieven en overheden een antwoord kunnen vinden op de problemen van co-creatief bestuur.
Coöperatieve fondsen: hoe financieren we de coöperatieve beweging op duurzame wijze?
Samen werken aan coöperatieve tech: hoe geven we een digitale publieke ruimte vorm waarin publieke belangen voorop staan, en digitale waarde ten goede komt aan de gemeenschap?
De waarde van de buurtcoöperatie: hoe kunnen we de Community Wealth Building Toolkit inzetten bij het opzetten van buurtcoöperaties?
Met o.a. Joachim Meerkerk (HvA), Marije Raap (Gemeente Amsterdam), Jan-Jaap Gerritsma (Stadmakersfonds), Tjeerd Haccou (Crowdbuilding) en Thomas de Groot (Commons Network).
20.45-21.30 uur – Open space brainstorm sessies
Tijdens deze sessies worden verschillende ideeën voor de verbetering van de coöperatieve beweging besproken en gepitcht voor een collectieve brainstorm, waaronder:
De Amsterdamse coöperatieven incubator: hoe kan een publiek-collectieve coöperatieven incubator eruit zien?
Een Energiewinnend Net: Amsterdam neemt klimaatverantwoordelijkheid en is koploper schone energie in 2025
De buurtcoöperatie brainstorm: hoe passen we het coöperatief model toe binnen de context van een buurt?
Met o.a. Pauline Westendorp en Marjolijn Bronkhuyzen (02025), Sophie Bloemen en Thomas de Groot (Commons Network) en Tjeerd Haccou (Crowdbuilding/Space & Matter).
21.30-22.00 uur – Plenaire afsluiting
Tijdens de afsluiting van de werkconferentie “Coöperatieven maken de stad” formuleren we met alle aanwezigen de stappen op weg naar een coöperatieve stad en samenleving.
Met o.a. Chandar van der Zande (De Warren), Marleen Stikker (Waag) en Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink.