Boekvoorstelling en panelgesprek 'Van het anarchisme naar de commons'

Hoe verhouden vrijheid en gelijkheid zich? Het is een dilemma waar emancipatiebewegingen al sinds de negentiende eeuw mee worstelen. Volgens Ludo Abicht biedt het sociaal-anarchisme een oplossing. In zijn nieuwste boek loodst hij de lezer door het gedachtengoed van de belangrijkste historische anarchistische denkers, de concrete ervaringen van het anarcho-syndicalisme in Spanje en projecten van de pedagogische vernieuwers van de 20ste eeuw. De kritiek van de commonsbeweging op de vermarkting van het hele leven is in de ogen van Abicht een hoopgevende impuls voor de toekomst.

Panelgesprek: ‘Van het anarchisme naar de commons’

Ludo Abicht (auteur van ‘Anarchisme) gaat na de boekvoorstelling in gesprek met Koen Wynants (Commons Lab) en Bram Claes (Libertair collectief Antwerpen). Moderator: Walter Lotens

Ludo Abicht studeerde Klassieke Filolo­gie, Filosofie en Duitse Literatuur. Hij doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van Antioch en Berkeley in de vs en aan de UGent en UAntwerpen.

Walter Lotens is interviewer van dienst. Hij studeerde moraalfilosofie en is ex-leraar, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Walter schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit: van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo.

Koen Wynants studeerde af als bioloog en is al jaren actief in allerhande burgercollectieven. Hij richtte in 2018 Commons Lab op, vooral geïnspireerd door Michel Bauwens (P2P foundation). Commons Lab probeert allerhande commonsgerichte alternatieven te ontwikkelen waar overheid en markt te kort schieten of hun boekje te buiten gaan.

Bram Claes ( Libertair collectief Antwerpen )

Tijdstip:  do 17 feb 20:00 - 22:30

Locatie: Peperfabriek

Tickets: Peperfabriek - Boekvoorstelling: Anarchisme van Ludo Abicht

 door Peperfabriek en Commons Lab



Deze boekvoorstelling is de start van de reeks: “Wat is een anarchist?” Heel het voorjaar lang kan je kennis maken met de ideeën van commons en het anarchisme.

Koen Wynants
Pak ze aan in De Roma

Verbeeldingskracht ligt aan de oorsprong van bijna alle belangrijke veranderingen. De Antwerpse creatieve actiegroep 'Pak ze aan de Turnhoutsebaan' stelde de huidige inrichting en gebruik van onze Turnhoutsebaan in vraag, begon te dromen en beseft nu dat een herinrichting eigenlijk elke dag een beetje meer onvermijdelijk wordt. De Turnhoutsebaan is veel meer dan een belangrijke toegangspoort. Rondom de baan wonen meer mensen dan in het centrum van de stad. In de buurt hangt bovendien een ambitieuze ondernemingsgoesting die je maar in weinig andere stadsdelen kan ontdekken.

Hoe de Turnhoutsebaan efficiënt uitbouwen tot de centrale en levendige kern in Borgerhout met veel plaats voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer en met voldoende aandacht voor volksgezondheid en klimaat?
Op een participatieve manier trachten we tot antwoorden te komen met verschillende experts. Maarten Bral (landschapsarchitect bij Landschaap), Kris Peeters (mobiliteitsexpert), Thalia Verkade (auteur 'Het recht van de snelste') en Gisèle Vervoort (Kind & Samenleving - expert in inspraak en kindvriendelijke publieke ruimte) zorgen alvast voor input. Verwacht je aan een positieve en inspirerende avond die in goede banen geleid wordt door Marlies De Munck en Yves Kibi Puati Nelen.

De avond is gratis, inschrijven verplicht!

Tickets: www.deroma.be/nl/agenda/pak-ze-aan-in-de-roma/11329


Koen Wynants
WARME WINTERAVOND IN HET RIVIERENLAND: Volharden in het ontharden met o.a. Commons Lab

Lig jij ook soms wakker van de klimaatverandering en meer specifiek de alsmaar korter op elkaar volgende extreme weersomstandigheden? De laatste weken hebben pijnlijk aangetoond dat onze huidige infrastructuur niet resistent is tegen deze extreme situaties. Maar hoe kunnen we de transitie nu maken naar een meer groene, klimaatbestendige inrichting van onze beperkte beschikbare ruimte in Vlaanderen? Kom naar onze sessie " volharden in ontharden" en laat je inspireren door experts en participeer mee in een brainstorm in onze zoektocht naar mogelijke oplossingen zowel klein- als grootschalig.

De lezing loopt van 20u00 tot 22u00, Digitaal via Teams
Inschrijven = noodzakelijk
Deelname = gratis

Tickets: www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-cvn/warme-winteravonden-het-rivierenland-2122

Koen Wynants
De toekomst van Europa ligt in jullie handen! Een Europese brainstormavond in Wilrijk

Hoe ziet de toekomst van Europa eruit? En welke impact heeft deze toekomst op Wilrijk? Op maandag 24 januari 2022 gaan Wilrijkenaren onderling in debat over over de thema's klimaat en milieu en formuleren ze ideeën voor een duurzame en leefbare stad in de toekomst. 

Op het programma: 

  • 18u30: Deuren

  • 19:00: introductie door Schepen Hans Ides

  • 19u10: Inleiding op het thema van de avond: klimaat en milieu

  • 19:30: Start brainstormsessies

  • 21u30: Conclusies + verkiezing van de beste ideeën

  • 22u: afsluit + informele drink

Wanneer: Maandag 24 januari 2022 19u-22u
Waar: Jeugdcentrum Vizit, Heistraat 34a, 2610 Antwerpen

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht en doe je via dit inschrijvingsformilier

Brainstormavonden in alle Belgische provincies 

Niet alleen in Wilrijk denken burgers na over de toekomst van Europa. In elke Belgische provincie debatteren burgers over Europese thema's en verkiezen ze ideeën die we vervolgens meenemen naar een gezamenlijk evenement in Brussel, waar er naast burgers ook Europarlementsleden en vertegenwoordigers van de Europese Commissie zullen deelnemen aan de gesprekken. Binnenkort verschijnt er meer informatie over dit evenement. 

Dit traject is een samenwerking tussen de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, Europahuis Ryckevelde, Europa Direct Antwepen en het District Wilrijk. Blijf je graag op de hoogte van onze evenementen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor alle updates.

Koen Wynants
Webinarreeks “De uitdaging van een donuteconomie. Van een autonome markt naar een ingebedde economie (Leerstoel Economie van de Hoop, Broederlijk Delen en UCSIA, in samenwerking met De Transformisten

Met de webinarreeks “De uitdaging van een donuteconomie. Van een autonome markt naar een ingebedde economie” stellen de Leerstoel Economie van de Hoop, Broederlijk Delen en UCSIA, in samenwerking met De Transformisten, drie webinars voor, waarin we ons verdiepen in de rollen van de markt, de gemeenschapseconomie en de staat.  We analyseren eerst de grenzen van een autonome markt, om daarna de gemeenschapseconomie als aanvulling en alternatief te onderzoeken. In het laatste synthesewebinar gaan we na welke nieuwe verhouding tussen de markt en de staat tot stand kan komen om de uitdaging van een donuteconomie te helpen realiseren.

Doorheen drie donderdagavonden – 9 & 16 december 2021 en 20 januari 2022 van 19.30 tot 21.00 uur – laten we vernieuwende ondernemers/politici, sprekers uit het middenveld, academici van verschillende universiteiten en studenten aan het woord. We ruimen tijd voor u om actief aan de dialoog deel te nemen.

Kan een vernieuwde relatie tussen de markt, stakeholders en de overheid tot stand komen? Wat is dat dan precies, een ingebedde economie? En hoe biedt precies de gemeenschapseconomie een valabel alternatief? Ontdek het samen met ons in de volgende drie webinars waarvoor je ook afzonderlijk kan registreren.

Schrijf je nu in!

Koen Wynants
𝗦𝘁𝗮𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗿𝗼𝗼𝗺?#𝟮: 𝗩𝗼𝗼𝗿 𝘄𝗶𝗲 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗱𝗲 𝗞𝗮𝗮𝗶𝗲𝗻?

Na het startevent van 22 juni gaan we op 9 december verder in op wat er vandaag leeft aan de Kaaien en voor wie deze kaaien als publieke ruimte een groot belang vormen. Het masterplan ging gepaard met een grootschalig participatietraject. Hoe zien de organisatoren en de participanten hun stem gereflecteerd in de huidige uitvoeringen en plannen die op tafel liggen? Hoe kijkt een huidige generatie van buurtbewoners naar de ontwikkeling van de Kaaien? We zoeken naar antwoorden met verschillende sprekers:

• Sofie De Caigny, Directeur VAI initiatiefnemer reeks Stad aan de Stroom?
• Inge Bertels, UAntwerpen faculteit ontwerpwetenschappen, initiatiefnemer reeks Stad aan de Stroom?
• Vincent Gysels, woordvoerder Kaailink, Sint Andries Klimaatrobuust
• Iris Van De Walle, Kaailink
• Luk Vanmaele, Kubieke Ruimte vzw
• Jan Vincke, Antwerpen Aan’t Woord
• Nico Volkeryck, directeur NSZ Groot Antwerpen
• Jonas De Maeyer, Endeavour, moderator
• + andere sprekers

𝗖𝗿𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗠𝗮𝘀𝘀 𝟮𝟲/𝟭𝟭

Discover the area by joining the Critical Mass bike ride on 26/11, 18:00 starting at the Theaterplein.

𝗛𝗲𝗿𝗯𝗲𝗸𝗶𝗷𝗸 𝗦𝘁𝗮𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗼𝗼𝗺 #𝟭

Pik in op het lopende debat en herbekijk via deze link de eerste sessie van 'Stad aan de Stroom?' waar we ingaan op de geschiedenis en gemaakte plannen voor de Kaaien: bit.ly/3xbjqap

𝗦𝘁𝗮𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗿𝗼𝗼𝗺

Polemiek rond architectuur en stedelijke transformatie is niet nieuw, maar een fenomeen dat sterk ingebakken is in de historische evolutie van de stad. De transformatie van de Antwerpse kaaien is een project van lange adem. Dertig jaar geleden zette Stad aan de Stroom het belang van de kaaien voor Antwerpen op de agenda. Tussen stad en stroom, een masterplan voor 7 km Antwerpse kaaien, werd meer dan tien jaar geleden aangevat via een brede dialoog met de Antwerpenaar. Ter uitvoering van het Masterplan werd het opgedeeld in verschillende deelprojecten, elk volgens een eigen ritme en eigen procedure waarbij het moeilijk wordt voor menig burger en expert het te blijven opvolgen.

Met 'Stad aan de stroom?' reikt Stadsform een platform voor dialoog aan over de ambities van de Scheldekaaien als belangrijke publieke ruimte in Antwerpen. In samenwerking met het Vlaamse Architectuurinstituut en de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen laat Stadsform via een reeks events verschillende stemmen aan het woord.

𝗣𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵

Dit evenement zal plaatsvinden met COVID Safe Ticket dat u met een smartphone of op papier kan voorleggen. Daarnaast is het dragen van een mondmasker verplicht tijdens de volledige avond. Enkel op het einde van de avond voorzien we een moment waarop een drankje gedronken kan worden aan een tafel en waarbij we een maximale afstand proberen te bewaken.

Tickets: bit.ly/3r0Sauf

Koen Wynants
Coöperatieven maken de stad (Werkconferentie, ma 17 JAN 2022, Amsterdam)

Van de realisatie van betaalbare woningen en energie, tot buurtzorg, voedselproductie en het schoonhouden van de openbare ruimte; overal zetten burgers zich in met initiatieven voor hun buurt, stad of gemeenschap. Ze ontwikkelen publieke diensten, producten of activiteiten die niet gericht zijn op winst maken, maar wel relevante publieke waarde creëren. Toch kiezen overheden er nog steeds voor overwegend met marktpartijen in zee te gaan. Maatschappelijk initiatiefnemers en sociaal ondernemers lopen keer op keer aan tegen scepsis en wantrouwen, niet functionele bureaucratie en blokkades bij financiële instellingen; zaken die duurzame ontwikkelingen in de weg staan. In deze tijd, waarin het initiatief uit de samenleving zich nadrukkelijk manifesteert, biedt het model van de ‘coöperatie’ een alternatief voor de traditionele publiek-private samenwerking (PPS). Een juridische en functionele invulling van publiek-civiele samenwerking (PCS), waarin burger en overheid zich constructief tot elkaar kunnen verhouden. Wat is precies de toegevoegde waarde van een coöperatie? Hoe zorgen we ervoor dat dit model een sterke schakel in de samenwerking tussen burger en overheid wordt? En hoe ziet een coöperatieve stad en samenleving in de toekomst eruit? Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.

Wil je ’s middags alvast de materie induiken? Kijk dan om 16 uur deze twee LIVECAST sessies, waarin bestaande coöperatieven uit stad en land hun kennis en ervaringen delen uit de praktijk:

Waarom kozen zij ervoor om zichzelf als coöperatief te organiseren? Tegen welke uitdagingen lopen ze tegenaan, en wat is er nodig voor de toekomst?

HOOFDPROGRAMMA

17.00-18:30 uur – Walking dinner en de Kamer van de Commons

Het walking diner is gratis, maar aanmelden is verplicht. Reserveer jouw maaltijd voor vrijdag 14 januari, 12 uur via de reserveringsknop.

De Kamer van de Commons is de huiskamer voor alle aanwezigen en het hart van de conferentie. Tot 22:30u zijn er kraampjes met relevante publicaties en boeken van o.a. TNI en Commons Network, interactieve kaarten en video’s van het Cities for Change project van De 99 van Amsterdam te zien, en kunnen er coöperatieve tips en praktijkvoorbeelden worden verzameld.

17.30-18.30 uur – Kennissessies

We duiken dieper in de specifieke praktijken van twee verschillende coöperatieve bewegingen, wonen en energie:

  • De toekomst van de wooncoöperatie: hoe gaat Amsterdam haar ambities in de komende jaren verder vormgeven?

  • Toolkit voor energiecoöperatieven: presentatie van lessen en inzichten.

Met o.a. Chandar van der Zande (De Warren), Marije Raap (Gemeente Amsterdam), Nina van Oort (Bajesdorp), Nathalie van Loon (Gemeente Amsterdam) en Clemens Mol (!WOON).

18.30-19.30 uur – Plenaire opening: “Coöperatieven maken de stad”

Wat is een coöperatie precies, en wat voor toegevoegde waarde biedt het initiatiefnemer en stad? En wat is ervoor nodig om dit model een sterke schakel in de samenwerking tussen burger en overheid te laten zijn? Tijdens de plenaire kick-off van de werkconferentie “Coöperatieven maken de stad” gaan we met initiatiefnemers, experts en politici uit binnen- en buitenland in gesprek over de kracht en betekenis van de coöperatieve beweging.

Met o.a. Barbara König (Genossenschaftsforum e.V., Berlin), Bianca Ernst (coöperatie ’t Hof van Cartesius, Utrecht), Marleen Stikker (WAAG) en Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck.

19.45-20.30 uur – Kennissessies

In meerdere sessies gaan experts dieper in op verschillende aspecten die de positie en rol van de coöperatie kunnen versterken:

  • Samensturing, Samenschuring: hoe ondernemerscoöperatieven en overheden een antwoord kunnen vinden op de problemen van co-creatief bestuur.

  • Coöperatieve fondsen: hoe financieren we de coöperatieve beweging op duurzame wijze?

  • Samen werken aan coöperatieve tech: hoe geven we een digitale publieke ruimte vorm waarin publieke belangen voorop staan, en digitale waarde ten goede komt aan de gemeenschap?

  • De waarde van de buurtcoöperatie: hoe kunnen we de Community Wealth Building Toolkit inzetten bij het opzetten van buurtcoöperaties?

Met o.a. Joachim Meerkerk (HvA), Marije Raap (Gemeente Amsterdam), Jan-Jaap Gerritsma (Stadmakersfonds), Tjeerd Haccou (Crowdbuilding) en Thomas de Groot (Commons Network).

20.45-21.30 uur – Open space brainstorm sessies

Tijdens deze sessies worden verschillende ideeën voor de verbetering van de coöperatieve beweging besproken en gepitcht voor een collectieve brainstorm, waaronder:

  • De Amsterdamse coöperatieven incubator: hoe kan een publiek-collectieve coöperatieven incubator eruit zien?

  • Een Energiewinnend Net: Amsterdam neemt klimaatverantwoordelijkheid en is koploper schone energie in 2025

  • De buurtcoöperatie brainstorm: hoe passen we het coöperatief model toe binnen de context van een buurt?

Met o.a. Pauline Westendorp en Marjolijn Bronkhuyzen (02025), Sophie Bloemen en Thomas de Groot (Commons Network) en Tjeerd Haccou (Crowdbuilding/Space & Matter).

21.30-22.00 uur – Plenaire afsluiting

Tijdens de afsluiting van de werkconferentie “Coöperatieven maken de stad” formuleren we met alle aanwezigen de stappen op weg naar een coöperatieve stad en samenleving.

Met o.a. Chandar van der Zande (De Warren), Marleen Stikker (Waag) en Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink.

Koen Wynants
Critical Mass Kaai Ride (26/11)

Theaterplein, 2000 Antwerpen

Duur: 1 uur

Openbaar · Iedereen op Facebook en daarbuiten

❖ Critical Mass Antwerpen ❖
❖ Ride your bike, join the party! ❖
❖ 26.11.2021 // 18u Theaterplein // free ❖


18:00 ► Samenkomst op het Theaterplein.
18:08 ► Startspeech door Vincent Gysels van Kaailink en Critical Masser Jente.
18:10 ► Voeten op de pedalen en gaan!
19:00 ► Aankomst op het Theaterplein.

▬▬▬▬▬▬▬▬ ▼ MEER INFO ▼ ▬▬▬▬▬▬▬▬

Hoogt tijd om met z’n allen nog eens over de kaaien te fietsen om al het stilstaand verkeer te bewonderen. En ook deze maand fietst KaaiLink opnieuw mee. Dit is groep bewoners die bezorgd zijn om de plannen van de stad om half open sleuf aan te leggen voor het Steenplein. Deze magneet voor doorgaand autoverkeer in het centrum van de stad zou een verkeersonveilige barrière vormen tussen binnenstad en het water.

Kom buiten, ontmoet schoon fietsvolk, maak nieuwe vrienden en inspireer anderen. Samen vormen we een rijdend fietsfeest met muziek om op te komen voor een betere, gezondere en leukere fietsstad voor iedereen. De fietstocht door onze prachtige stad duurt ongeveer één uur en is een evenement voor iedereen. Samen rijden we massaal over kruispunten, in tunnels en door straten die doorgaans voorbehouden zijn voor ander verkeer.

Critical Mass Antwerpen vertrekt terug altijd van het Theaterplein om 18u, elke laatste vrijdag van de maand. Nodig je vrienden, collega’s en familie uit om mee te komen fietsen, voor een betere fietsstad voor iedereen.

Rijden met de auto zegt ons niets,
Antwerpen doen we met de fiets!

♡ Sharing is caring ♡

Koen Wynants
Uitnodiging feestelijke overhandiging wijkkrantjes (27 nov, 13u)

Zes lokale redacties in district Antwerpen maakten een wijkkrantje. Een exemplaar van elke krant overhandigen we op zaterdag 27 november om 13 uur aan het levende archief van het Museum Plantin-Moretus. 

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan dit feestelijke moment. Achteraf bieden we in de tuin een receptie aan. 

Gelieve je aanwezigheid tegen 22 november via mail te bevestigen: bavo@commonslab.be  

De kranten zijn het werk van kleine lokale redactieteams: actieve burgers die de handen in elkaar slaan voor een meer verbonden straat, wijk of vereniging. Coördinator Commons Lab gelooft in de kracht van onderuit.   

Een wijkkrant geeft diverse mensen in de stad een stem. Het lokale redactieteam creëert en beheert. Commons Lab hoopt zo een oude traditie van burgerjournalistiek nieuw leven in te blazen. Het project geniet de steun van de Burgerbegroting, het districtsfonds van het district Antwerpen en het Museum Plantin-Moretus.  

De vormgeving van de kranten gebeurde in het Museum Plantin-Moretus. We hadden geen betere plek kunnen bedenken. Op zaterdag 27 november overhandigen we de resultaten van dit burgerproject in de zorgzame handen van het museum. 

Fijn dat jij erbij zou zijn. 

We respecteren de coronaregels die op dat moment op die locatie gelden.  

Koen Wynants
Coopkracht Soirée

Kijk je er ook naar uit om opnieuw met anderen in gesprek te gaan? Je te laten inspireren door de verhalen van anderen en je eigen ervaringen te delen? Dan is de Coopkracht Soirée echt iets voor jou! 

Coopkracht Soirée is een lokaal netwerkevenement waar praktische kennisuitwisseling tussen coöperatieve ondernemers en netwerking centraal staan. Met de Coopkracht ‘inspirerende vragen’-box, voer je verschillende een-op-een gesprekken, leer je je collega-ondernemers op een andere manier kennen en kom je op een informele manier tot uitwisseling van kennis en ervaring. Op het uitwisselingsbord kan je concrete vragen lanceren en beantwoorden. De informele setting, het samen eten en drinken dragen bij aan de sfeer en gezelligheid. 

Op het eind van deze avond: 

  • heb je je persoonlijk en coöperatief netwerk uitgebreid

  • kreeg je enkele concrete vragen beantwoord

  • heb je leerrijke en interessante gesprekken gevoerd

  • voel je je gesteund door een bredere beweging

Deze activiteit wordt in november drie weken na elkaar op telkens een andere locatie georganiseerd. Sluit aan op de avond die het dichtst bij je vestigingsplaats aansluit in Antwerpen, Gent of Leuven. Prijs voor Coopkracht-leden is 25 euro (eten en drinken inbegrepen), niet-leden betalen 40 euro.

Mis deze inspirerende en verbindende avond niet en schrijf je nu in!

Koen Wynants
Trefdag Samenhuizen vzw (20/11/2021)

Elk najaar organiseert Samenhuizen een Trefdag voor iedereen die interesse heeft in gemeenschappelijk wonen. Ze doen elk jaar een andere provincie aan, maar nodigen heel Vlaanderen uit! Na Gent, Brussel, Leuven en Genk zijn ze zaterdag 20 november in Brugge.  Het is een dag vol uitwisseling en netwerking. Er zijn infostands en je kan deelnemen aan tal van interessante workshops. Iedereen welkom!

Wil je met jouw project of bedrijf ook een tafel op onze beurs? Het kan nog! Stuur ons een mailtje!

Programma

Doorlopend: infostands van o.a. Wooncoop, Gemeengoed, Cohousing De Klijte, Annick's Netwerk Samenhuizen, Het Abtshof, Samenhuizen Brugge, Ecoliving Transitie Brugge, Denc Studio, Belgeco, De Haringrokerij, Hasta la Vista Tiny Home, Cohousing Bogard, Community Land Trust, Stad Brugge, NewB, FairBnB, Abbeyfield, Autodelen.net, ....

Workshops en presentaties:

10:30-11:30

  • bezoek Cohousing Eikenberg - VOLZET (inschrijven voor de rondleiding niet meer mogelijk)

13:00-14:00

  • Opstarten van een project: hoe begin je eraan? - Luk Jonckheere - VOLZET

  • Filmvoorstelling 'The Walnut Tree' over De Okelaar - Kato Smits

14:15-15:15

  • Kiezen voor coöperatieven - Karel Lootens - VOLZET

  • Proeven van sociocratie - Roland Kums

15:30-16:30

  • Inclusief gemeenschappelijk wonen - Carlos Seyssens

  • Samenhuizen Regiokern Brugge: de lokale werking van Samenhuizen

Lezingen en optredens:

13:30-14:30

  • Ervaringsdeskundigen aan het woord: De Haringrokerij, Cohousing Gumm, Cohousing Waasland

15:00-16:00

  • Tiny Houses: Tiny Lectures van Cathy Camertyn en Nice to Miet you

16:45-17:30

  • Optreden Low Impact Man Steven Vromman

Inschrijven kan vanaf dit inschrijvingsformulier

Deelname:

  • leden gratis

  • € 5 indien vooraf betaald via Triodos BE74 5230 8057 1107 (BIC: TRIOBEBB)

  • € 10 aan de kassa

Ben je bereid om die dag mee te helpen als vrijwilliger? Geef ons een seintje!

Koen Wynants
MUNTUIT ONTMOETINGSWEEK XL (29 november - 2 december)

Aangezien we door de 4e coronagolf geen voorkeur meer geven aan elkaar fysiek ontmoeten, ontpoppen we onze ontmoetingsdag naar een ontmoetingsweek online. Verwacht je aan dezelfde sessies, telkens rond de middag en helemaal gratis.

Inschrijven is echter wel verplicht via onderstaande knop:

Ma 29/11 van 11u30 tot 12u15: De gemeenschapsmunt als verbinder in de wijk

Wim Deprez is al jaren één van de drijvende krachten achter de Antwerpse wijkmunt Buurtijd. De geknipte persoon om het te hebben over vraagverlegenheid, over deelnemers die enkel willen aanbieden of over hoe je mensen zonder netwerk bij een gemeenschapsmunt kan betrekken.

Di 30/11 van 11u30 tot 12u15: Digitale (deel)platformen en gemeenschapsmunten

Lieven D’Hont is de bezieler van het deelplatform Peerby, waar buren spullen lenen en huren van elkaar. Sinds 2019 test hij met Buurtijd en TalentO de mogelijkheden van zo’n platform uit voor gemeenschapsmunten. Welke drempels kwam hij tegen en welke opportuniteiten ziet hij?

Wo 1/12 van 11u30 tot 12u15: Geld en duurzaamheid

Ons huidig monetair systeem verhindert écht duurzaam handelen, maar hoe kunnen we het geld dan herontwerpen? Stef Kuypers van Happonomy kan als rasechte TEDtalker precies en helder de vinger op de wonde leggen. Hij stopt niet bij de analyse, maar denkt graag met jou na over alternatieven.

Do 2/12 van 11u30 tot 12u15 : Waarom en hoe werken aan inclusieve marketing?

Het Connectief werd in het leven geroepen door Claire Van Trimpont. Verbinden, connectie maken tussen mensen op een inclusieve en creatieve manier is wat haar drijft. Met Het Connectief coacht en ondersteunt ze teams om meer inclusie en diversiteit te laten weerspiegelen in hun marketing en beeldvorming. Claire vertelt ons wat we moeten weten bij inclusief communiceren.

Do 2/12 van 12u15 tot 13u: Spelen met schalen tussen wijk- en stadsmunt

Torekes is reeds 10 jaar een bloeiende wijkmunt in Gent en wereldbekend. Kan deze succesformule zich van wijk naar wijk vertalen? Kunnen stadsvoordelen de wijkmunt versterken? Of is één ondeelbare stadsmunt de enige oplossing? Sofie Claeysens van Samenlevingsopbouw Gent deelt er graag haar visie over.****

De sessies zijn gratis maar inschrijven is verplicht om een link naar het online platform te ontvangen

Schrijf je in voor de online sessie via deze link

Koen Wynants