Vitale wijken voor en door bewoners (Samenlevingsopbouw Antwerpen stad)

Buurtschatten.jpg

Uitgaande van talenten, vaardigheden en capaciteiten in de woonbuurt wordt gewerkt rond vrijwillige inzet voor de buurt en medebewoners in functie van het heropleven van de wijk. Bewoners ondernemen zelf initiatieven die het samenleven in de wijk vergroten en rekenen daarvoor niet louter op de overheid. De overheid ondersteunt de burgerinitiatieven waar nodig en er is samenwerking met lokale partners. Realisatie van een ‘doe-huis’ als actiecentrum op wijkniveau en als motor van actief burgerschap.

Deze tekst kwam tot stand binnen het project van de Universiteit van het Algemeen Belang (UAB) rond actief burgerschap. Geïnspireerd door Can Do Citizens (Matthew Pike, the Scarman Trust) werkt de UAB haar KanDoe-project uit, gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid en in het kader van ‘Managers van Diversiteit’. De UAB verzamelt, onderzoekt en verbindt verschillende bottom-up visies en initieert deze in diverse steden en buurten.

De essentie van Can Do loopt parallel met ABCD, Asset Based Community Development (John Mc.Knight, VSA). We vinden haar ook terug in de filosofie van Common Ground (Sue Clifford, VK). Alle getuigen zij van een sterke democratische betrokkenheid in hun gericht zijn op het verbeteren van de leefomgeving, door en voor de bewoner. Net zoals Can Do en ABCD een houvast bieden voor het in kaart brengen van het potentieel van een wijk, werkt ook Common Ground met buurtkaarten. Meer informatie, documentatie en initiatie vindt u in de UAB.

Het KanDoe-project wil ook inspirerende praktijkwerkingen belichten. Een van de voorbeelden betreft Buurtschatten, een meerjarenproject van Samenlevingsopbouw Antwerpen stad - Steunpunt Noord. Het is een experiment met de ABCD-methode in een multiculturele buurt

Download: https://www.samenlevingsopbouw.be/images/sov/aanbod/20140313151853_brochure_buurtschatten.pdf?fbclid=IwAR1RB1TGMV3M9j3N16sMbsJcyoKhSZL3Cy04-arXlxaNkkvu-QgICYs2LhE

Koen Wynants