Onze visie

Antwerpen en Vlaanderen worden veerkrachtig, duurzaam, fair en democratisch naarmate we allemaal samen de stad of regio als ‘gemeengoed’ benaderen: één groot collectief bestaande uit een netwerk van commons, coöperaties, p2p-netwerken, nieuwe partnerships en institutionele arrangementen tussen markt, staat en samenleving

Het wordt steeds duidelijker dat de overheid niet bij machte is om alle problemen (groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, armoede, eenzaamheid en uitsluiting) alleen op te lossen. Hier ziet Commons Lab Antwerpen een wenkend perspectief voor nieuwe burgergedreven instituties voor collectieve actie. De onvrede van de samenleving over de ‘onmacht’ van de overheid en de almacht van de (geglobaliseerde) markt, uit zich steeds meer in het herontdekken van instituties voor collectieve actie. Er zijn inmiddels tal van voorbeelden van collaborative consumption (initiatieven zoals autodelen of samenaankoop van voedsel en energie) en collaborative production (de coöperatie als bedrijfsmodel). 

De commons nodigen politieke en sociale bewegingen en markt- en overheidsspelers uit om te evolueren van een binair wereldbeeld naar een triarchisch wereldbeeld.

De commons nodigen politieke en sociale bewegingen en markt- en overheidsspelers uit om te evolueren van een binair wereldbeeld naar een triarchisch wereldbeeld.

Naast de publieke sector en de markt wordt de samenleving best versterkt in het organiseren van nieuwe instituties voor collectieve actie. CLA ziet commonsinitiatieven niet als de vervanger van publieke of private diensten, maar als een belangrijke aanvulling ervan. Commons labsspeelt de rol van vernieuwer en aanjager. De overheid heeft volgens CLA in de toekomst een belangrijke faciliterende rol met betrekking tot commonsinitiatieven en de nieuwe generatieve economie. CLA wil mee werken aan een solide en toepasselijk juridisch kader en lokale samenwerkingsinitiatieven (h)erkennen als valide partner. Voorbeelden van nieuwe institutionele arrangementen zijn public-collective partnerships zoals de groendienst van de stad Antwerpen, die samenwerkt met een buurt bij het beheren van een park. Een ander voorbeeld van zo’n nieuw institutioneel arrangement is het private-collective partnership, zoals boeren die werken volgens het CSA-principe (community supported agriculture).