Ons vraagstuk

Zoals elk lab legt ook Commons Lab een zoektocht af. De weg is bezaaid met veel vragen.  

Van wie is de straat, de wijk, de gemeente, de stad, de regio? Van wie is de lucht die we inademen? We zijn allemaal verschillend, maar we hebben ook veel gemeen. Is de plek waar we samen leven, wonen en werken gemeengoed? Is dat gemeengoed ook echt van iedereen? Wat delen we wel en wat niet? Wat we samen gebruiken en delen, kunnen we dat ook samen beheren? Hoe pak je dat aan?  

 

Waarin we verschillen ... 

De ene engageert zich in zijn straat, de andere blijft liever in de luwte. Er zijn buren die zich verenigen, om te sporten, een feest te organiseren, om te zorgen voor anderen. Sommige burgers werken voor hun gemeente of stad, anderen schrijven erover, nog anderen doen er onderzoek naar. Je hebt burgers die zich engageren in de politiek, burgers die handeldrijven, burgers die actievoeren. Je hebt er ook die stilzitten. Er zijn burgers die al heel hun leven op dezelfde plek wonen. En er zijn nieuwkomers.  

 

… en wat we gemeen hebben 

We zijn allemaal verschillend, maar we wonen allemaal op deze aarde. Wat wij delen, is de grond, de lucht, het water, onze planeet, regio, stad, gemeente, onze straat. Wat als we dit gemeengoed samen zouden beheren?  

 

"Is het nodig dat iedereen evenveel bijdraagt?” 

 

Moet ‘iedereen’ betrokken zijn? Hoe organiseer je dat? Wie draagt wat bij? Wie investeert? Wat erkennen we als investering? Is het nodig dat iedereen evenveel bijdraagt? Wie beslist daarover? En hoe verhouden wij ons tot de rest van de wereld?  

 

Van verdelen naar delen 

Er zijn veel initiatieven om onze leefomgeving - van wijk tot planeet - leefbaar, veilig, gezond te maken. Burgers, de overheid, de economische wereld, kennisinstellingen leveren een bijdrage. Er zijn veel verschillen in visie, doelstellingen, culturen, acties … Er is verdeeldheid en versnippering, soms een gevoel van stilstand. Er zijn ook signalen die ons vertellen dat de tijd rijp is om het commonsgedachtegoed als antwoord naar voor te schuiven.  

 

“We delen de verantwoordelijkheid over onze regio, onze planeet” 

 

Willen we ambitieuze doelen vooropstellen en die ook halen, dan is het belangrijk om te evolueren van verdelen naar delen. Tijd om de straat, de wijk, de stad, onze regio en onze planeet te beschouwen als een gemeengoed, een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen speelt hierin een rol en heeft een toegevoegde waarde.