Is onze natuur gemeengoed?
Dit jaar is het 90 jaar geleden dat de eerste lange vogelcursus werd ingericht door de natuurbeweging De Wielewaal. Ze zagen toen in 1935 al het belang in van het lesgeven rond natuur en het meenemen van de mensen in een langer traject om hen zo te laten kennismaken met fauna en flora in die natuur en de natuurbescherming op die manier te versterken. Ondertussen is het Natuur.Huis al jaar en dag de bakermat van talrijke cursussen, activiteiten en initiatieven rond natuur in het buitengebied én in de stad. ‘Natuur voor iedereen’ is een welgekende slogan. Klopt dit? Kunnen we de natuur ook ‘van’ ons allemaal maken? Hoe staat het met de natuur in het buitengebied en de natuur in de stad? Zien we natuur als een ‘common’, gemeengoed waar we samen zorg voor dragen en hoe doen we dat dan. Hoe zit het met ‘eigenaarschap’ van dat publieke ‘goed’?
We denken tijdens dit Open Commons Forum na over de rol van burgers, verenigingen en overheid in het effectief realiseren van de slogan ‘Natuur voor iedereen’ en we onderzoeken de kracht van de wisselwerking tussen natuur in de stad en het buitengebied. Bovenal kijken we naar concrete acties en experimenten om ‘natuur als common’/’natuur voor iedereen’ in de wereld te zetten.
Jos Gysels leidt ons hiervoor in, in een korte geschiedenis van commonen in de Kempen en geeft een teaser voor een gesprek over de toekomst van ‘natuur als common’.
Extra genodigd als lokale experten
Meer Natuur in de Stad Turnhout met een kernactiviteit in het betrekken van burgers bij het creëren van meer natuur in de stad.
Vzw De Natte Droom met een bijzonder streven naar ‘proper zwemwater voor iedereen’.
Praktisch
Locatie: Natuurpunt Huis Turnhout, Graatakker 11, 2300 Turnhout
Tijdstip: Woensdagavond 30 april 2025, 19u30 (onthaal vanaf 19u00)
Gratis!
Inschrijvingen: Stuur een mailtje naar inschrijvingen@commonslab.be zodat we een inschatting kunnen maken van het aantal stoelen dat we klaarzetten !
Over de organisatoren - betrokkenen
Natuurpunt Huis – een Huis gelegen in het centrum van Turnhout waar de natuurbeweging in Vlaanderen haar oorsprong had en nu nog steeds een natuurhistorisch museum gevestigd is met een grote collectie opgezette vogels en zoogdieren. Achter het huis ligt een stadstuin, een oase van stilte, rust en biodviersiteit. Het huis is een broedplaats voor initiatieven rond natuur, milieu, klimaat en welzijn met een bijzondere aandacht voor diversiteit.
Meer natuur in de stad Turnhout – is een groep enthousiaste burgers uit Turnhout die tot stand kwam uit een cursus Natuur in de stad in het Natuurpunt Huis. Ze besloten een werkgroep op te richten rond Meer natuur in de stad en gingen meteen aan de slag met een ontharding van een deel van de parking aan het Natuurpunt Huis. Ze maken in groep Turnhout biodiverser en klimaatrobuust door bewust te ontharden en G-spots aan te leggen in overleg met de stad én in samenwerking met buurten en organisaties. Ze informeren, inspireren en planten aan.
Jos Gysels – is actief vrijwilliger in het natuurbehoud, -beleid, en -onderzoek en is redactielid van Natuur.focus. Buiten het feit dat hij over een schat aan historische informatie over de natuurbehoudsbeweging en natuurbehoud beschikt is hij ook een fervent wierenspotter.
De Natte droom vzw – wil aandacht vragen voor meer open en proper zwemwater in Turnhout en de Kempen.
Commons Lab – een laboratorium voor gemeenschappelijkheid. Het initieert, ondersteunt en promoot vernieuwende en inspirerende commonsgerichte experimenten. Als erkende sociaal-culturele organisatie heeft Commons Lab als missie commons (terug) op de te kaart zetten in Vlaanderen en daarbuiten. Commons Lab vormt ook een groeiende community, een lerend netwerk van burgers, ambtenaren, academici, ondernemers en politici die willen delen, verbinden en samenwerken. We experimenteren samen een toekomst!
Het 'Open Commons Forum' is een concept van Commons Lab waarbij we ideeën en inzichten over een bepaald onderwerp in relatie tot commons uitwisselen. We willen een open platform creëren waar verschillende stemmen en perspectieven worden gehoord en besproken. Ideeën voor onderwerpen zijn steeds welkom!