Terug naar alle evenementen

Publiek planbureau Antwerpen


  • Permeke bibliotheek 26 De Coninckplein Antwerpen, Vlaams Gewest, 2060 Belgium (kaart)

In de week van 29 april tot 5 mei 2024 organiseren we vanuit de Permeke bibliotheek "Publiek Planbureau Antwerpen" . Gedurende de week assembleren we verschillende aangevulde stadskaarten, tekeningen en maquettes tot één gigantisch cartografisch patchwork ("Publiek Plan Antwerpen XL"). We delen de gemaakte stadskaarten, laten ze verder aanvullen door bezoekers en toevallige passanten. Op basis van de gesprekken die we voeren met mensen, maken we samen tekeningen en maquettes van hoe nieuwe publieke ruimtes in Antwerpen eruit zouden kunnen zien in de toekomst. We programmeren ook een filmvertoning, een lezing, etc. Aan het einde van de week dragen we dit samen naar buiten door de stad en delen in de theaterzaal van de Monty alle inzichten en resultaten uit de week met een divers publiek. 

CAMPUSatelier is een Gentse vzw, die samen met stadsbewoners werkt aan de verbeelding en beleving van de publieke ruimte. Ze gaan in gesprek, ontwerpen en bouwen participatief en co-creatief. (www.campusatelier.be / Instagram & Facebook @campusatelier ). In Antwerpen werken ze aan het project "Publiek Plan" in samenwerking met SAAMO Antwerpen, Buurthuis Elegast, Vlaams Architectuur Instituut, Commons Lab, Endeavour & Monty.

CAMPUSatelier maakte in 2023 een bordspel "Publiek Plan" en verdeelde dat aan partnerorganisaties in Antwerpen die het spel speelden met verschillende Antwerpse bewoners en stedelijke professionals. Op die manier verzamelden we diverse verhalen over de publieke ruimte: herinneringen, belevenissen en dromen over de pleinen, straten en parken van Antwerpen. 

Op basis van die verhalen maken we begin 2024 een stadskaart "Publiek Plan Antwerpen N°1" als een eerste aanzet om de stad verder in kaart te brengen, vanonderuit, vanuit de beleving van de vele dingen, mensen en gebeurtenissen die Antwerpenaren wekelijks tegenkomen in de stad. 

Eerdere gebeurtenis: 27 april
Vrijstaat Curieus Kortrijk