Terug naar alle evenementen

Assembly of the Commons 2024

  • 28rond Werfheide Mechelen, Vlaams Gewest Belgium (kaart)

Op zaterdag 27 april maken we voor de derde keer van onze algemene vergadering een 'π—”π˜€π˜€π—²π—Ίπ—―π—Ήπ˜† 𝗼𝗳 π˜π—΅π—² π—°π—Όπ—Ίπ—Ίπ—Όπ—»π˜€'. We zetten onze deuren open voor iedereen met interesse in commons, in al zijn facetten. We verwelkomen actieve burgers, ambtenaren, ondernemers, leerkrachten, studenten, academici, sociale organisaties, commoners,...

Vorig jaar ontvingen we je in Leuven, dit jaar ontmoeten we je graag in 28ROND in Mechelen (op wandelafstand van station Mechelen).

 

Focus Assembly 2024: Nieuw meerjarenplan 2025-2030

Sinds 2021 is Commons Lab door de Vlaamse overheid erkend als een socioculturele organisatie. Onze eerste beleidsperiode loopt tot 2025. In 2024 willen daarom een heel jaar lang samen met zoveel en zo divers mogelijke actoren bouwen aan een nieuw meerjarenplan voor Commons Lab voor 2026-2030.  Er zijn verschillende interactieve werksessies gepland. Samen realiseren we een commons-transitie!

Wie ons al een tijdje volgt weet dat we sinds 2021 al enkele keren de staat van de commons in Vlaanderen opmaakten. Dit zowel fysiek als krantje, als tegenwoordig digitaal in de vorm van onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Tijdens de assembly willen we samen met u vooruitblikken en vooruit-dromen.

 

Beeld je in:

 

"Het is dinsdag 27 april 2030. Sinds 2024 is er veel veranderd in Vlaanderen. Afgelopen zaterdag organiseerde Commons Lab de jaarlijkse Assembly of the Commons. Ongeveer 250 mensen verzamelden in de Sint-Amanduskerk in Antwerpen om samen de Staat van de commons in Vlaanderen te vieren. Een onwaarschijnlijk fantastisch verhaal! Waar we in 2024 nog spraken over commons zaadjes verspreiden en laten kiemen, zien we nu overal in Vlaanderen commonsinitiatieven groeien en bloeien: de duizendste Tuinstraat werd ingehuldigd in Erembodegem, Seacoop telt 300000 coΓΆperanten, de common land trust Scherpen Horinck in Mechelen is gerealiseerd, er is een nieuwe Constitutie voor de Commons goed gekeurd in het Vlaams Parlement,…. Alle ideeΓ«n en dromen die op die zaterdag in 2024 werden gepresenteerd zijn ondertussen uitgevoerd."

 

Op zaterdag 27 april gaan we samen de denkbeeldige krant β€˜de staat van de commons 2030’ maken. Een krant vol verhalen van de grote en kleine realisaties van de verschillende commoners. Een krant die iedereen in Vlaanderen inspireerde om van Vlaanderen dΓ© commonsregio van Europa te maken. We zijn op zoek naar mensen die een andere toekomst durven te verbeelden. Een Vlaanderen dat commonsgericht is: gericht op gemeenschappelijkheid en zorgzaamheid, een eerlijke verdeling van middelen, democratisch, duurzaam,… 

 

Agenda in notendop:

  • 12u00 Ontvangst, lunch interactieve kennismaking + Check-in 

  • 13u00 Aftrap – collectieve opening

  • 13u30 Start droomateliers en opmaak 'Staat van de Commons 2030'

  • 14u30 Presentatie 'Staat van de Commons 2030' 

  • 17u00 Afsluiting en receptie

 

PRAKTISCH

Locatie: 28Rond, Werfheide, 2812 Mechelen

Tijdstip: 12u-17u00 (β€˜s middags wordt voor alle deelnemers een vegetarische lunch voorzien)

Inschrijven: Je kan inschrijven voor een hele of halve dag. Inschrijven is verplicht (zo weten we wie we kunnen verwachten en hoeveel lunch we moeten voorzien.) en kan via dit formulier.


Voor meer vragen, contacteer koen@commonslab.be

  
Hopelijk tot dan!

Latere gebeurtenis: 27 april
Vrijstaat Curieus Kortrijk