Open Commons forum #3: Werk als common? Inspiratie voor anders (denken over) samen werken.
Verlang je soms naar een andere manier van werken? Waar je meer invloed hebt op je activiteiten, de organisatie en de doelstellingen van het bedrijf?
Mét anderen werken voor een gemeenschappelijk doel is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Toch worden mensen die zelf vorm willen geven aan hun werkleven gemakkelijk weggezet als dromers, werkonwilligen of psychisch kwetsbaren. Nochtans tonen coöperatief georganiseerde bedrijven en commons-gerichte non-profitorganisaties dat samenwerken op gelijke voet ook professioneel mogelijk is. Dit kan diverse vormen aannemen, is net zo goed efficiënt, en komt beter tegemoet aan de verwachtingen van mensen tegenover hun werkplaats en hun rol in de samenleving.
Wat gebeurt er als we een andere manier van werken bespreekbaar maken, en hierbij vanuit onze brede levensbehoeften vertrekken?
Wat als mensen erkenning krijgen voor hun ongemak over de huidige bedrijfscultuur?
En wat als hun ideeën over samen werken op gelijke voet aangemoedigd worden?
We nodigen Kristel Maasen uit, onderzoeker en pleitbezorger voor coöperatief werken & organiseren (ULB en Reclaim work!). Zij doet onderzoek naar werkerscoöperaties en zal een inleidende presentatie geven. Daarna is er een gesprek met alle deelnemers over werk als/in common. Iedereen die geïnteresseerd is in anders werken, horizontaal werken, organisatie-ontwikkeling, coöperaties, commons,… is erg welkom! Zowel mensen die ervaring hebben met anders werken, als zeker ook mensen die op zoek zijn naar meer zeggenschap over hun werkleven of die mee willen nadenken over hoe onze kijk op werk te kantelen.
Wat informatie over de presentatie
De presentatie start met een kennismaking met coöperatieve bedrijven in België die in handen zijn van hun werknemers. Waarom werden ze opgericht en hoe zijn ze georganiseerd? Vervolgens maken we de link met het commons gedachtengoed. Wat heeft het verdwijnen van de commons te maken met arbeid vandaag? Kunnen we werk zelf als een common beschouwen? De presentatie eindigt met een paar uitdagende stellingen die food for thought kunnen bieden voor een gezamenlijke gedachtenuitwisseling achteraf.
Locatie: Bijdruk vzw, Patriottenstraat 29, 2600 Antwerpen-Berchem
Tijdstip: Dinsdag 26 maart 2003, 20u-22u
Wil je vooraf een rondleiding in het gebouw van Bijdruk vzw, kom maar af! Deze zal plaats vinden tussen 19u en 20u. Uw gids is Erik (voorheen werkzaam bij De Wrikker CV).
Gratis! Een vrije bijdrage is welkom in de vorm van een drankje, een koekje...
Inschrijvingen: Stuur een mailtje naar inschrijvingen@commonslab.be
Over de organisatoren
Bijdruk vzw (lay-out & atelierbeheer) – Sinds de stopzetting van drukkerscollectief De Wrikker CV op dit adres, geeft Bijdruk vzw onderdak aan ateliers van doeners en denkers. Overdruk vzw is de overkoepelende huurder voor deze grote collectie ateliers.
Reclaim work! – een pril en nog zoekend initiatief om coöperatief werken tot een nieuw normaal te verheffen. Dit doen we door vragen te stellen bij de huidige manier van werken in loonverband, interesse op te wekken voor andere manieren van betaald samenwerken, en vooroordelen aan te pakken met gedegen informatie.
Commons Lab – een laboratorium voor gemeenschappelijkheid. Het initieert, ondersteunt en promoot vernieuwende en inspirerende commonsgerichte experimenten. Als erkende socio-culturele organisatie heeft Commons Lab als missie commons (terug) op de te kaart zetten in Vlaanderen en daarbuiten. Commons Lab vormt ook een groeiende community, een lerend netwerk van burgers, ambtenaren, academici, ondernemers en politici die willen delen, verbinden en samenwerken. We experimenteren samen een toekomst!
Het 'Open Commons Forum' is een concept van Commons Lab waarbij we ideeën en inzichten over een bepaald onderwerp in relatie tot commons uitwisselen. We willen een open platform creëren waar verschillende stemmen en perspectieven worden gehoord en besproken. Ideeën voor onderwerpen zijn steeds welkom!