Op deze allereerste ‘Dag van de Stadslandbouw’ willen we deelnemers inspireren met voorbeelden uit de brede waaier aan stadslandbouwprojecten in Antwerpen en daarbuiten. Stadslandbouw kent vele vormen: van samentuin tot dakboerderij, van economisch verdienmodel tot focus op educatie en sociale cohesie. We gaan dieper in op de maatschappelijke rol van stadslandbouw en bespreken de randvoorwaarden zoals bodemkwaliteit, ruimtegebruik, financieringsvormen en beheermodellen,....
eerste dag van de stadslandbouw onderzoekt diverse beheersmodellen als voedingsbodem voor stadsgroei
Voor wie?
Volle Grond en De Antwerpse Voedselraad organiseren deze 'Dag van de stadslandbouw' om voeding te geven aan organisaties die aan landbouw in de stad doen, beleidsmakers, stadsmedewerkers, ruimtelijke planners, projectleiders, betrokken burgers en bedrijven om ervaringen uit te wisselen en samen te werken richting een werkbaar en relevant kader om de diverse vormen van stadslandbouw de nodige ruimte te geven.
SCHRIJF JE IN VOOR DE KENNISDAG
Programma
12.30u - 13.30u
Rondleiding op de dakboerderij van ‘Volle Grond’ op PAKT
Verzamelen aan ‘Bar Goesting’ (Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen)
13.30u – 14u
Verwelkoming & Introductie tot de Kennisdag
Bij AG Vespa Groen Kwartier (Paradeplein 25, 2018 Antwerpen)
14u - 14.30u
Case: Atelier Groot Eiland Brussel
15u - 16u
Breakout sessies om te verdiepen in één van deze thema's:
Bodemverontreiniging – Inclusie en gemeenschapsvorming – Business Modellen
16u - 17u
Panelgesprek met verschillende experts en stakeholders:
'Welke ruimte en middelen zijn er nodig voor meer stadslandbouw?'
17u - 18u
Afsluitend drankje aan ‘Bar Goesting’ op PAKT
18u - 21.30u
Optioneel: avondprogramma op PAKT
Diner met lokale groenten door De Beek & filmvertoning ‘Onder het Maaiveld’ ihkv Food.Film.Fest.
AVONDPROGRAMMA
Wees welkom om de hele dag te blijven! In het kader van het Food.Film.Fest vertonen we 's avonds voor het brede publiek de film 'Onder het maaiveld' op de PAKT-site, voorafgegaan door een diner met lokaal geteelde groenten, met liefde bereid door vrijwilligers van De Beek.
SCHRIJF JE IN VOOR HET AVONDPROGRAMMA
WAT HIER AAN VOORAF GING...
Na Gent, Leuven, Brussel, … kwam de Antwerpse Lokale Voedselstrategie niet uit de lucht gevallen. De Antwerpse Voedselraad (°2019), Volle Grond/PAKT (°2017), tal van Antwerpse voedselinitiatieven en Rikolto leverden het draagvlak, de kennis en de praktijkervaring.
“De stedelijke context heeft potentieel voor innovatieve landbouwvormen in gebouwen en op daken, maar ook voor gemeenschapsprojecten en kleinschalige korte keteninitiatieven zoals pluktuinen, gemeenschappelijke tuinen en volkstuinen. Bovendien is de stad net de plek waar grote hoeveelheden voedsel geconsumeerd worden. Vanuit het streven naar korte ketens moet de landbouw in de omgeving van Antwerpen zich dus maximaal op die vraag richten. De uitdaging voor Antwerpen op dit vlak bestaat erin de ruimtelijke claim van voedselproductie af te wegen of te verzoenen met andere ruimteclaims. Waar nuttig en mogelijk, nemen stadsontwikkelingsprojecten het potentieel aan voedselproductie en een gezonde duurzame voedselomgeving mee in hun ontwerp, ook via het tijdelijk, gedeeld en multifunctioneel gebruik van ruimte. Op die manier kan Antwerpen zijn ruimtelijk potentieel benutten om voedsel ook sterker aanwezig te maken in de stad.” (2022, Lokale Voedselstrategie, Antwerpen)
OVER DE ORGANISATOREN
Deze kennisdag wordt georganiseerd in het kader van de zoektocht van Volle Grond naar nieuwe locaties voor dakboerderijen, met steun van Stad Antwerpen.
Volle Grond baat de dakboerderij uit op de PAKT-site en organiseert een korte ketenverkoop voor Antwerpse horeca, adviseert en inspireert over stadslandbouw in binnen- en buitenland.
De Antwerpse Voedselraad werd in 2019 werd de opgericht door Commons Lab vzw, Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Boerenbond, Rikolto en andere lokale initiatiefnemers. De Voedselraad denkt na over lokale, ecologisch en eerlijke voedseltransitie.