Terug naar alle evenementen

Open Commons Forum #1: Voedsel & Commons • 'Thinking Food Differently'

  • De Kompaan 16 Sergeyselsstraat Antwerpen, Vlaams Gewest, 2140 Belgium (kaart)

Op 26 april 2023 nodigen we Jean-Marc Louvin (Ph.D. student UA) uit in de Kompaan in Borgerhout. Hij doet onderzoek naar voedsel commons en eigendom. Hij is ook mede-oprichter van het Italiaanse CONVIVIAosta, een lokale non-profitorganisatie die pleit voor de hervorming van het stedelijk voedselbeleid van Aosta. Jean-Marc maakt tevens deel uit van GEA3, een werkgroep over voedsel en landbouw van UNESCO Youth Italy. Hij zal in het Engels een presentatie geven ‘From food as a commodity to food as a commons: examples from Belgian initiatives’ Daarna is er een gesprek met de Kompaan, Commons Lab en alle deelnemers. Iedereen die geïnteresseerd is in voedsel, voedselsystemen, commons, … is erg welkom!

Het 'Open Commons Forum' is een nieuw wederkerig concept van Commons Lab waarbij we ideeën en inzichten over een bepaald onderwerp in relatie tot commons uitwisselen. We willen een open platform creëren waar verschillende stemmen en perspectieven worden gehoord en besproken. Ideeën voor onderwerpen zijn steeds welkom!

Locatie: De kompaan, Sergeyselsstraat 16, 2140 Antwerpen

Tijdstip: woensdag 26 april 2003, 20u-22u

Inschrijvingen: stuur een mailtje naar inschrijvingen@commonslab.be (of spring die avond zelf gewoon binnen.)

Een kleine vrije bijdrage voor het organiseren van deze avond in De Kompaan is welkom. Breng de avond zelf mee wat je wil delen en wat je kan missen, dit hoeft niet financieel te zijn.

Wil je vooraf komen eten bij De Kompaan? Kom maar af! De buurtmaaltijd wordt elke woensdag gegeten tussen 18u en 20u.

𝙒𝙖𝙩 𝙚𝙭𝙩𝙧𝙖 𝙖𝙘𝙝𝙩𝙚𝙧𝙜𝙧𝙤𝙣𝙙𝙞𝙣𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙥𝙧𝙚𝙨𝙚𝙣𝙩𝙖𝙩𝙞𝙚:

Our current food system is deeply broken. Built on the promises of solving the world hunger problem with a free-market logic, it is now ravaging nature, worsening climate crises, exploiting people, and starving a good share of the world population while sickening others. At the core of this derailing food system is the basic idea that food is nothing but a commodity. People and movements worldwide are nowadays opposing this idea and developing new narratives as powerful lenses to bring about more sustainable, inclusive, just, and resilient food systems. Food as a commons is one of them, and food commoning initiatives around Europe are concrete examples opening new paths on how to decommodify food.

𝙊𝙫𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙤𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙨𝙖𝙩𝙤𝙧𝙚𝙣:

De Kompaan is a community kitchen, different gardens and a network of people and organizations. As an organization it aims at bringing people closer to each other and to their food. Commons Lab is a socio-cultural organization, empowering (food) commons initiatives and new partnerships.

Wil je vooraf komen eten bij de Kompaan? Kom maar af! De buurtmaaltijd wordt elke woensdag gegeten tussen 18u en 20u.
Eerdere gebeurtenis: 18 april
Digitaal infomoment tuinstraten
Latere gebeurtenis: 7 mei
GROEIDAG IN DE LANGE HERENTALSESTRAAT