Wat bindt ons in een wereld waarin ons gemeenschappelijk bezit steeds meer wordt onteigend en vernietigd? De economische crisis, de pandemie en de klimaatcatastrofe hebben een deuk geslagen in ons neoliberale zelfbeeld als autonome individuen. Overal klinkt de roep om meer ‘gemeenschapszin’. Maar wat verbindt ons eigenlijk?
Geïnspireerd door een breed scala aan kritische denkers, vindt Thijs Lijster een alternatief in de traditie van het denken over de zogenaamde ‘commons’, of ‘meenten’. De meenten zijn gedeelde bronnen waar iedereen gebruik van kan maken zonder dat ze iemands bezit zijn. Vroeger waren dat bossen of velden, maar ook kennis, cultuur, de openbare ruimte in de stad of het internet kunnen als zo’n meent gezien worden. Het kapitalisme bedreigt de meenten en verandert ze steeds weer in privébezit. Lijster gaat in dit programma in gesprek met verschillende sprekers en laat zien waarom het van belang is dat we cruciale aspecten van ons leven zoals wonen, zorgen en leren niet als koopwaar behandelen, maar als meenten. Want zonder meenten hebben we niets gemeen.
Programma:
· Voorwoord door Pascal Gielen (CCQO, UAntwerpen)
· Opwarmer Ilse Daems (Denkpiste)
· Auteur Thijs Lijster (Universiteit Groningen) stelt boek voor
· Klimaatdichteres Sara Eelen zorgt voor een poëtisch intermezzo
· Panelgesprek met o.a. Dirk Holemans (Denktank Oikos), Thijs Lijster, De Kompaan, Katinka De Jonghe gemodereerd door Jusra Baki (Commons Lab)
· Klimaatdichters Sara Eelen rondt af (5min)
Locatie: De Groene Waterman
Tijdstip: 16 januari, 19u30-21u00
Inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be
Deze boekvoorstelling is een samenwerking tussen De Groene Waterman, Culture Commons Quest Office (UAntwerpen), denktank Oikos en Commons Lab
Lees ook het artikel in De Morgen (20/12/2022): Filosoof Thijs Lijster: ‘Het neoliberalisme is een trein die op de afgrond afstevent’