De derde avond over herstellende landbouw gaat over een specifiek vorm ervan: voedselbossen
Over dit evenement
Dit is de link naar de inschrijving om deze lezingavond in het auditorium in Gent bij te wonen. Wil je liever dezelfde lezing online volgen? Dan kan je je hier inschrijven voor de online versie.
Hoe kunnen voedselbossoorten of voedselbosaanplant, -ontwerp of -beheer inspirerend zijn voor landbouw, voor stedelijke voedselstrategieën of landschappelijke herstel met voedselwaarde?
De hype voorbij worden we deze avond meegenomen in het verhaal van het opschalen van voedselbossen en overwegingen bij soortenkeuze, ontwerp en concept, met de Nederlandse voedselbosbouwer Wouter van Eck als keynote:
Wouter van Eck (NL) pioniert in Nederland met het voedselbos Ketelbroek. Vanuit die ervaring werkt hij aan het voedselbos 2.0: een opgeschaald en rationeler systeem (zoals het voedselbos Schijndel) én aan een inbedding van voedselbosbouw in het Nederlandse landbouwbeleid (Green Deal Voedselbossen).
Bert Dhondt (BE) is een Vlaamse voedselbospionier (Het Voedselbos) die na in contact te komen met permacultuur in Australië 15 jaar geleden een populierenbos tot voedselbos heeft omgevormd.
Diderik Clarebout (BE) is vanuit zijn voedselbos de Woudezel gepassioneerd door planten, en legt zich onder meer ook toe op de teelt van voedselbosplanten.
Stéphanie De Caluwe (BE) heeft vanuit de expertise van beiden het concept van het Pomona-voedselbos (voor de coöperatieve boerderij Pomona Puur Natuur cvba) ontworpen en aangeplant, met een persoonlijke keuze over waardevolle soorten in het voedselbos.
Deuren: 19u15
Dit is de derde avond van drie hybride lezingavonden. De eerste avond gaat door op donderdag 21 april met als thema 'Wat is herstellende landbouw?'. De tweede avond gaat door op woensdag 11 mei met als onderwerp 'Landschappelijke en ruimtelijke kansen voor herstellende landbouw'. De lezingen gaan steeds door van 19u30 tot 21u45, zowel in de zaal als online.
Wouter van Eck (Stichting Voedselbosbouw) - keynote (presenteert live)
Wouter van Eck gaf les aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie in Amsterdam ging werken. Daarna was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora). Samen met Pieter Jansen heeft Wouter in 2009 op een kale maisakker voedselbos Ketelbroek ontworpen en aangelegd, het oudste en meest diverse voedselbos van Nederland. Vanaf 2016 is Wouter voorzitter van Stichting Voedselbosbouw. Deze stichting was initiatiefnemer van de Green Deal Voedselbossen, een samenwerkingsverband dat onder meer formele inbedding van voedselbosbouw in het Nederlandse landbouwbeleid heeft bewerkstelligd. Momenteel zet Wouter zich vooral in voor ondersteuning van agrarische ondernemingen die grootschalige voedselbossen van minimaal 5 hectare willen realiseren; met voedselbos Schijndel staat hij alvast mee aan de wieg van het grootste productievoedselbos van Nederland. Hij werd verkozen als nummer 1 bij een publieksstemming voor plattelandspioniers, opgezet door VPRO Tegenlicht.
Bert Dhondt (Het Voedselbos) (presenteert live)
Bert Dhondt is de bezieler en oprichter van Het Voedselbos vzw in Nokere. Gepassioneerd door eetbare bomen, struiken, klimplanten en meerjarige groenten probeert Bert natuur en landbouw dichter bij elkaar te brengen. Het voedselbos is een ontmoetingsplaats voor opleidingen en samenwerken.
Diderik Clarebout (de Woudezel) (presenteert live)
Diderik Clarebout is oprichter van voedselbos de Woudezel. Als pionier geeft hij een vernieuwende invulling aan wat landbouw of een boerderij kan zijn.
In 2008 richt hij voedselbos 'de Woudezel' op waar hij zijn carrière uitbouwt rond de combinatie van voedselboseducatie, de teelt en verwerking van producten uit het voedselbos en plantenkwekerij specifiek voor voedselbossen.
Stéphanie De Caluwé (Pomona) (presenteert live)
Stéphanie De Caluwé is sinds 2019 boerin van Pomona. Ze is ook de ontwerper van het voedselbos van Pomona. Ze volgde de Landwijzer opleiding en sindsdien bleven de groene kriebels groeien. Ze verdiende haar strepen al op enkele biodynamische boerderijen, CSA- bedrijven en was betrokken bij verschillende permacultuurprojecten.
Stéphanie is bestuurder van Pomona vzw en van de eerste Pomona boerderij (Pomona Puur Natuur cvba).