Samen tuinstraten maken

“Een tuinstraat werkt als burgers en overheid samen engagementen opnemen”

tuinstraat_commonslab_groen_def.jpg

Commons Lab roept alle burgers op om hun straat te vergroenen, ontharden en verbinden. De nieuwe website tuinstraten.be staat ter beschikking van burgers, burgercollectieven en overheden. Tuinstraatprojecten zijn een uitgelezen kans om aan veel noden tegemoet te komen.

Klimaatcrisis aanpakken

Ons klimaat verandert: hitte, droogte en hevige regenvlagen worden de regel. Het is nodig om de klimaatcrisis nu aan te pakken. Tuinstraten zorgen voor vergroening en ontharding. Zo gaan ze hittestress en wateroverlast te lijf. Gevelplanten en bomen zuiveren de lucht. In de zomer hebben groene gevels een verkoelend effect op de straat. Het uitbreken van tegels draagt bij tot een betere regenwaterinfiltratie in de bodem. Bomen remmen autoverkeer. De urgentie om straten anders in te richten en te beheren is hoog, niet alleen in steden, maar overal in Vlaanderen. 

Verbondenheid creëren

Bomen, struiken, planten en bloemen maken een straat mooier en aangenamer. De kwaliteit van de leefomgeving verhoogt. Groen vermindert stress en bevordert sociale cohesie. Een tuinstraat werkt aan vergroenen, verblauwen én verbinden. Het ene vloeit voort uit het andere. Buren verzorgen graag hun gevel, stoep en straat. Gevelgroen heeft water nodig. Het groen creëert verbinding tussen buren. Praatjes gaan niet enkel over het weer, maar ook over hoe je samen de planten verzorgt. 

Ontwakende burgerzin capteren

Volgens Commons Lab zijn tuinstraten een gedeelde verantwoordelijkheid. Tuinstraten.be erkent en capteert de overal ontwakende burgerzin: passieve consumenten worden actieve burgers. Een tuinstraat vergt veel onderhoud. De website moedigt bewoners aan om een actieve rol op te nemen in het beheer van hun straat en hiervoor afspraken te maken met de buren. De gebruikers van tuinstraten.be vinden communicatietips en stappenplannen om een collectieve aanpak op straatniveau waar te maken. 

Samenwerking overheid en burger stimuleren

Tuinstraten.be speelt in op het voortschrijdend bewustzijn over het belang van samenwerking tussen overheid en burgers of burgercollectieven. Een tuinstraat werkt als overheid en burgers samen engagementen opnemen. Investeren in buurtwerking rendeert. Burgers porren stadsdiensten, ambtenaren ondersteunen bewoners. Burgers inspireren elkaar én de lokale overheid. De overheid helpt dromen waarmaken op straat- en wijkniveau. Die onderlinge samenwerking is de beste garantie voor een snelle transitie naar een groene, gezonde en verbonden straat. De bezoeker vindt op de website een raamwerk van een straatcontract tussen burgers en overheid, een zogenaamd commonscontract. De basis daarvan is gedeelde verantwoordelijkheid, wederzijds respect en vertrouwen tussen de partijen.

Voor starters en gevorderden

Tuinstraten.be bundelt, verwerkt en deelt info en ervaringen van diverse actoren en websites: district Antwerpen, Velt, Kind & Samenleving, EcoHuis Antwerpen, Natuurpunt, Antwerpen aan’t Woord, Commons Lab, Antherb, GroenLAB … Tal van projecten die de Burgerbegroting de voorbije jaren ondersteunde, zijn in dit project gekristalliseerd. 

Tuinstraten.be is er voor burgers, startende bewonersgroepen, ervaren straatcomités, ambtenaren, politici, in Antwerpen en overal in Vlaanderen. Wat in één stad kan, inspireert misschien andere steden en gemeenten. Er zijn quick wins, zoals een plantenbak plaatsen en je gevel vergroenen, maar ook complexere acties, zoals het ontharden van een voortuin of het aanleggen van een wadi

Website beheren als gemeengoed

Het is de missie van Commons Lab om vernieuwende en inspirerende commonsgerichte experimenten te ondersteunen. Commons Lab wil tuinstraten.be beheren als een gemeengoed en het kennisplatform samen met burgers, stadsdiensten en specialisten verder ontwikkelen. 


Werken voor Commons Lab aan dit project: 

Christine Huyge - Bavo Wouters - Koen Wynants

Meer informatie: info@tuinstraten.be

Commons Lab realiseert de website tuinstraten.be met middelen van de Burgerbegroting 2019-2020.