Digitaal platform Buck-e beloont Antwerpse schoolkinderen wanneer ze met de fiets naar school komen

Bucke.jpg

Commons Lab Antwerpen lanceerde via de Burgerbegroting van het district Antwerpen een campagne die kinderen beloont wanneer ze met de fiets naar school komen. Dit idee werd eerder al uitgetest door het Antwerps IT bedrijf Flow Pilots in de gemeenten Bonheiden en Peer.

“Om de modal shift te realiseren kunnen we best onze toekomstige stedelingen van jong af aan leren om zich met een (deel)fiets te verplaatsen in de stad.” legt Koen Wynants, initiatiefnemer van dit project uit. “We stellen vast dat maar 1 op 3 Antwerpse kinderen van 11 jaar beschikken over een fiets. En dat maar 15% met de fiets naar school rijdt.” Heel veel ouders en scholen vinden het niet verantwoord en veilig om hun kinderen naar school te laten fietsen. Heel veel ouders en scholen beschikken niet over een veilige ruimte om fietsen te stallen.

Via via kwamen we in contact met het Buck-e project van Flow pilots. Het aantal leerlingen dat dankzij dit initiatief naar school fietst of wandelt, steeg spectaculair in de pilootgemeente Bonheiden: van 12 naar 62 procent. Op een jaar tijd werden 146.000 kilometers aan autoritten uitgespaard en werd bijna 30 ton minder CO2 uitgestoten. Via de Burgerbegroting van het district Antwerpen konden we het systeem ook gaan uittesten op 3 pilootscholen in de wijk Antwerpen-Noord.

Digitaal platform Buck-e

“Leerlingen krijgen een sensor in de vorm van een tag of badge”, legt Thierry Van Craen uit. “Die monteren ze op hun fiets of hangen ze aan hun boekentas. Een scanner in de school detecteert wanneer een kind de fietsenstalling binnenrijdt of te voet aankomt. Een algoritme berekent het aantal punten per fietsrit of wandeling. Het houdt rekening met de afstand tot de school, de weersomstandigheden en de seizoenen. De ontvangen punten worden omgezet in virtuele munten.  Die kunnen de kinderen gebruiken bij lokale handelaren en/of bij burgercollectieven, voor een klasuitstap, of voor een goedkoper jaarabonnement bij kinderdeelfietssysteem A’pen op wieltjes.

Buck-e is gebaseerd op blockchaintechnologie. “Die garandeert een correcte en robuuste registratie van de digitale munten. Het achterliggende platform laat toe om in de toekomst andere partners toe te voegen. Dit vormt de basis om later nieuwe applicaties op te bouwen”. Leerlingen kunnen via de app hun puntensaldo en afgelegde afstand consulteren. Ze zien ook hoeveel brandstof hun ouders al bespaard hebben. Wie geen smartphone heeft, kan een spaarkaart gebruiken om dukaten te verzamelen. De gemeenten en scholen krijgen via een dashboard een overzicht van het aantal deelnemers, de afgelegde kilometers, de CO2-besparing.

Handelaren en/of burgercollectieven beschikken over een app met kassamodule op hun smartphone of tablet. Die laat snelle en efficiënte betalingen met digitale munten toe. Wekelijks krijgen de handelaren automatisch de tegenwaarde in euro op hun rekening gestort. Zo versterkt Buck-e ook een nieuwe lokale economie.

Modal shift

Tegen 2030 is een drastische omslag nodig naar een nieuwe mobiliteitsmix, waarbij het aandeel van het autovervoer afneemt van 70% tot maximaal 50% en het aandeel duurzame mobiliteit toeneemt van 30% tot minstens 50%. Dat werd zo afgesproken in het Toekomstverbond.

Koen Wynants roept stads- en districtsbestuur op om nieuwe maatregelen te nemen, specifiek naar kinderen, jongeren en scholen toe. “Er zijn heel wat structurele maatregelen nodig”. Schoolomgevingen moeten dringend fietsvriendelijker, veiliger en gezonder gemaakt worden. Er moeten veel meer, veiligere en toegankelijkere fietsenstallingen komen in de stad. Het kinderdeelfietssysteem A’pen op wieltjes moet sterk ondersteund worden zodat alle Antwerpse kinderen toegang krijgen tot een kinderdeelfiets. En we zouden dit slim beloningssysteem graag geïntegreerd zien in de verkeersweek die de Vlaamse Stichting Verkeerskunde in opdracht van de stad jaarlijks organiseert.

Meer info:

·        www.commonslabantwerpen.org, koen@commonslabantwerpen.org,

·        info@buck-e.be.

·        https://www.apenopwieltjes.be/