Innovatieve, slimme, community gedreven stadslogistiek: experiment samenaankoop geveltonnen

timmy regenton.jpg

Met de Coronacrisis is e-commerce volledig doorgebroken. Hierdoor verwachten we nog een toename van het aantal rondrijdende vrachtwagens die winkels en klanten beleveren, soms parkerend op voet- en fietspaden, soms een korte file veroorzakend. De vraag naar koerierdiensten en koeriers is enorm toegenomen. De vraag was of we nu niet een nieuw soort lokale, faire, duurzame en coöperatieve fietscargodienst kunnen ontwikkelen. Waar koeriers, consumenten, handelaren, … zich samen organiseren om slimmere, eerlijkere, duurzamere stadsdistributie in Antwerpen te realiseren. Met de samenaankoop geveltonnen zetten we een allereerste stap in een nieuwe, slimme, community gedreven stadslogistieke richting. Dankzij ons ecosysteem dat we uitgebouwd hebben, slagen we hier in…

Eerst en vooral is een samenaankoop ook op logistiek vlak uiteraard veel slimmer, efficiënter en duurzamer. Slechts enkele vrachtwagens moeten naar de stad rijden ipv dat iedereen met zijn/haar wagen individueel zit rond te rijden. Samenaankopen worden steeds minder door de overheden georganiseerd. Commons Lab ondersteunt burgercollectieven: burgers/consumenten organiseren zich met onze hulp zelf en gaan samen een samenaankoop organiseren. Afhankelijk van het type product/producent adviseren we een type samenaankoop organiseren.

De geveltonnen zullen op één locatie, een microhub, gestockeerd worden. Als Commons Lab opteren we uiteraard voor een locatie die door een burgercollectief beheerd wordt, namelijk Fundament 2060 vzw. De vrijwilligers uit Antwerpen-Noord zullen met plezier instaan voor op en afhalen. Door een buurtontmoetingsplek gaan we heel veel nieuwe sociale relaties stimuleren: heel veel nieuwe mensen ontdekken de buurtruimte.

Klanten kunnen zelf kiezen: ze komen de geveltonnen zelf ophalen (wij vragen om met een bakfiets te komen). Er zijn links en rechts in Antwerpen al gedeelde buurtcargofietsen. Of ze kunnen de geveltonnen laten leveren door de De fietskoerier, een lokaal, Antwerps koerierbedrijf.

Ondertussen hebben we ook een ‘p2p’ netwerk van burgergedreven ontmoetingsruimtes uitgebouwd (‘Open culture club’) in Antwerpen. We zouden dit experiment kunnen gaan opschalen met burgergedreven ontmoetingsruimtes verspreid over de 9 districten van Antwerpen. Alle kennis, ervaring, contacten delen we via de ‘Open Culture Club’. En later schalen we op met heel diverse, duurzame, faire,… producten: Noordlof (Fundament 2060 vzw), LED lampjes (Klimplant), … En we krijgen nu ook al vragen hierover van andere ‘bevriende’ burgercollectieven in Vlaanderen.

Zo bouwen we allemaal samen aan één slimme, verbonden, veerkrachtige duurzame stad/regio waar de gemeenschap een sterke partnerrol krijgt in verhouding tot de publieke en private sector. We spreken voortaan dus ook van business2collective (B2C), collective2collective (C2C) en ‘publiek collectieve’ partnerships. Samenwerking over alle grenzen heen is de toekomst!

Deze experimenten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen en dankzij de samenwerking met heel diverse partners: Thomas More, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, Antwerpenize, De fietskoerier, Fundament 2060, Klimplant, Open Culture Club, district Antwrepen, stad Antwerpen, Vlaamse Overheid,…

Onze inspiratie:

Info en contact: elisabeth(at)commonslabantwerpen.org

Koen Wynants