Coöperatief wonen in de stad (lezingenavond)
3_diversiteit-wonen-Ellen-Verbiest-Hanne-Van-Gils-800_600.jpg

In het kader van de expo ‘Housing Apart Together’ organiseert Architectuurwijzer samen met stad Antwerpen en AG Vespa een aantal thematische lezingenavonden. Op donderdag 28 oktober is het thema ‘Coöperatief wonen in de stad’. We werpen een nuchtere blik op de realiteit en haalbaarheid van coöperatief wonen in Vlaanderen.

Meer info volgt.

Praktisch
Lezingenavond ‘Coöperatief wonen in de stad’
Donderdag 28/10/2021, 19u
Antwerp Management School
Inkom is gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf je nu in via deze link.
Ben je toch verhinderd, stuur dan een mailtje aan info@architectuurwijzer.be. Zo kunnen we je plaats aan iemand anders geven.

Architectuurwijzer organiseert deze avond samen met stad Antwerpen, AG Vespa en Antwerp Management School.
Deze lezingenavond maakt deel uit van een reeks van 4 avonden in het kader van de expo 
Housing Apart Together.
Ook welkom op:
– donderdag 30 sept – 
Collectief wonen in erfgoed
– donderdag 14 okt – 
Kleinschalige woonvormen voor senioren
– woensdag 10 nov – Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen

Tekeningen  Ellen Verbiest & Hanne Van Gils

Koen Wynants
Kickoff Circulair2900 (Schoten)
241690058_134282012261751_6591581374939737316_n.png

Op Zaterdag 2 oktober gaat Circulair2900 in Schoten van start met een boeiend programma. Laat je inspireren door Klimplant en Coop2060. Bouw mee een GereedschapsBib. Kom kijken hoe burgers en verenigingen van Schoten een circulaire, duurzame gemeente maken. Laat je verrassen, volg een workshop… voor jong en oud. Kom af, doe mee!

Locatie: De Serre - Paalstraat 285 (naast de Colruyt) - Schoten

Tijdstip: 2 oktober van 10 - 17 uur

Info: info@circulair2900.be

Koen Wynants
En jij, wat deed jij op 10 oktober 2021?#BackToTheClimate #TikTak
213722089_4284088768316625_4802598726941191235_n.jpg

Tik. Tak. De klok tikt. De opwarming van de aarde is niet langer een ver van ons bed show. Het raakt ons nu allemaal. Hier in België, waar extreme weersomstandigheden toenemen. En dat geldt nog meer voor de landen in het Zuiden, die te kampen hebben met dramatische droogteperioden of verwoestende branden. Tik. Tak. Er is geen tijd meer voor uitstel. Laten we op 10 oktober in actie komen voor de klimaatcrisis. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Wat deed jij op zondag 10 oktober 2021? Later zullen we aan de volgende generaties zeggen dat we op de afspraak van de geschiedenis waren. Dat we met tienduizenden op straat kwamen om krachtige acties van onze politici te eisen.

De voorbije maanden deed de coronacrisis ons beseffen dat een diepgaande transformatie mogelijk is. Deze verandering is nodig. Nu al zijn er miljoenen mensen die de zware gevolgen van de opwarming van de aarde voelen: droogte, overstromingen, extreem weer, weinig voedsel … Natuurlijke evenwichten worden verstoord en het welzijn van mens wordt beïnvloed door de extreme gebeurtenissen. De grootste groep slachtoffers komt uit kwetsbare landen die niet verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van CO₂.

Klimaatwetenschappers hebben een duidelijke boodschap: het is nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C maar dan moeten we nu handelen. Daarom schieten we in weer in actie en laten we van ons horen. De straffe klimaatacties van de voorbije jaren plaatsten de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in ambitieuze daden.
Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow willen wij een krachtig signaal geven. Dit is het kantelpunt: laten we alles bij het oude of kiezen we voor een wereld die solidair, duurzaam en eerlijk is?

Kruis daarom zondag 10 oktober, om 13u aan Brussel Noord, aan in je agenda. Wij gaan #BackToTheClimate met een grote klimaatmars in Brussel. Na anderhalf jaar in ons kot schieten wij daarom weer in actie. Dit is het moment!

Vergeet niet dat de gezondheidssituatie moeilijk blijft. Denk eraan de gezondheidsmaatregelen te respecteren als je naar de mars gaat.

Meer info op www.backtotheclimate.be

Koen Wynants
Uitnodiging consumenten coöperatie Antwerpen (Peperfabriek, 25 september, 15u)
coop_3.jpg

We nodigen jullie graag uit op zaterdag 25 september in de Peperfabriek (Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen) voor de voorstelling van een nieuw project. Geïnspireerd door succesvolle voorbeelden in New York, Madrid, Parijs en Brussel willen we een consumenten coöperatie opbouwen in Antwerpen. We beginnen om 15:00.

Op de planning staat:

·         Verwelkoming en achtergrond.

·         Documentaire Park Slope Food Coop New York

·         Pauze

·         Plannen in Antwerpen

·         Q&A

Wees er dus zeker bij. Deel deze info met je organisatie en bondgenoten, je vrienden en familie, je hele netwerk. Als er nog vragen zijn dan beantwoord we die graag.

Vriendelijke groeten,

Tom Seerden
Antwerp Consumers Coop

Koen Wynants
Maak op 18 september in Museum Plantin-Moretus je eigen straat, buurt- en wijkkrantje (district Antwerpen)

Commons Lab ondersteunt dit jaar burgers uit het district Antwerpen bij het maken van een krant voor hun straat, buurt of wijk. Waarom we dat doen? We geloven in de kracht van warme straten en buurten. Als buren elkaar goed kennen en samen initiatieven nemen, ontstaat verbondenheid tussen de bewoners. En een verbonden buurt is een fijne buurt om in te leven. Samen met je buren een krantje maken, is een goeie manier om die verbondenheid te creëren. Anderzijds zijn er zoveel inspirerende mensen en verhalen in de stad die nergens gedeeld worden. Via een eigen medium kan je ook die mensen en hun verhalen een plek geven in de stad.

De Vonk

De Vonk inspireert iedereen die een straatkrant wil starten, een buurtkrant wil restylen, een wijkkrant nieuw leven wil inblazen in District Antwerpen. Via issuu.com kan je De Vonk lezen.

Wat nu?

Op zaterdag 18 september kan je een eigen versie van De Vonk maken. Maak je graag een eerste editie van een wijkkrant? Is het een ‘speciale editie’ die je straat moet warm maken om te helpen met de bestaande buurtkrant? Wordt het eerder een soort uitnodiging om een redactie samen te stellen voor een nieuwe straatkrant?

We reiken je de tools aan om hetzelfde proces te volgen als De Vonk: van idee, over druk, tot verdeling. Later kan je een heel eigen krant maken, in ander formaat, in ander format, digitaal of op papier.

We maken de krant op een historische locatie: museum Plantin-Moretus (Vrijdagmarkt 22/23, 2000 Antwerpen). Start om 10 uur. Pauze op de middag. Einde om 16 uur. De plakstiften en de scharen liggen dan voor je klaar. De teksten zijn voor jou uitgeprint in kolommen en soorten titels. De beelden die je ons bezorgde, zijn ook geprint. Je kan op de dag zelf extra beeldmateriaal meenemen. We verwachten een of twee (max drie) deelnemers per redactie. Deelname bevestigen via bavo(at)commonslab.be.

Vooraf stuur je de teksten naar bavo(at)commonslab.be. Lukt het je om een vijftal reportages te maken? Steek ook zorg in beeldmateriaal. Heb je reeds een naam van je krant? Op zaterdag 18 september kan je hem mooi vormgeven. Graag al je tekst- en beeldmateriaal tegen ten laatste vrijdag 10 september. Dan hebben we tijd om alles in stijl en vorm na te kijken.

De vermelding van een verantwoordelijke uitgever moet in de krant opgenomen worden. Dat moet de naam zijn van een persoon met adresgegevens. Het adres mag van die persoon zijn of van een maatschappelijke zetel of van de buurtvereniging. Maak best een vriendelijke en heldere colofon: verantwoordelijke uitgever, redactieleden, fotograaf, ondersteunende vereniging, naam buurtcomité …

Goed voor druk

Het drukwerk van deze eerste (eventueel ook enige) editie neemt Commons Lab op zich. Jij bepaalt hoeveel exemplaren je wil. Commons Lab regelt het drukwerk tegen eind september in samenwerking met het district. Jij verdeelt jouw krant in jouw straat, buurt, organisatie.

Meer informatie over het project vind je hier

Koen Wynants
Infodag Community Land Trust Leuven (5 oktober 2021 in Hal 5)
CLt Leuven infodag.jpg

Wat als er meer betaalbare woningen in Leuven zouden zijn? Wat als de grond waarop we bouwen van iedereen zou zijn en een bewoner enkel het huis dat erop staat moet betalen? Wat als de waarde van een gebouw niet bepaald wordt door vraag en aanbod, maar door wat de bakstenen effectief waard zijn? Wat als een eenmalige subsidie oneindig kan ingezet worden over generaties heen? Wat als er tussen huren en kopen een alternatief model bestaat waarbij je de kost die je maandelijks betaalt gewoon terugkrijgt op het moment dat je verhuist?

Met een Community Land Trust kan dit. In tijden van eenzaamheid, complexiteit en verwarring willen we in Leuven even stilstaan. Tijd nemen om na te denken over betaalbaar wonen en over onze gezamenlijke toekomst op een gedeelde lap grond.

Infodag Community Land Trust Leuven

Een dag waarop boeiende sprekers het CLT model komen toelichten vanuit diverse invalshoeken, welke weg is er al afgelegd in stad Leuven, waar staan we vandaag, waar willen we naartoe, hoe staat het met de pilootsite Klein Rijsel Fase 2 en welke referentieprojecten zijn er in binnen- en buitenland. Deze infodag sluit mooi aan op het programma van het internationaal CLT-festival dat loopt van september tot december 2021.

Inschrijven via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfR7wOpCey73DAVPaxzRNEuhb0V0FIA9oePsnr24nUhEd8q0A/viewform

Website: https://www.agsl.be/community-land-trust-leuven

Koen Wynants
LEERUITSTAP 'ONTHARDEN, VERGROENEN, VERBLAUWEN, VERBINDEN VAN ONDERUIT' OP't KIEL (2 september, 19U30)
225749656_10161152392109606_7861247534302006754_n.jpg

De Tuinstraat coalitie gaat terug de straat op om te leren van en te dromen met andere tuinstraatbouwers. 

De leeruitstap heeft plaats op donderdag 2 september Om 19.30 u spreken we af in de Pieter Génardstraat aan de Parklet ter hoogte van huisnummer 23. Bavo, een gedreven medewerker bij Commons Lab maar vooral een ervaren tuinstratenbouwer, geeft ons uitleg over

  • de Parklet,

  • hoe de buren in de straat mobiliseren,

  • hoe de straat kindvriendelijk maken,....

Daarna gaan we richting Cyriel Buyssestraat waar Bart en Yves van de coalitie met de buren volop aan het dromen zijn hoe hun straat er zou kunnen uitzien. De coalitie komt hen helpen met ideeën en inspiratie! 

We eindigen in Café Ripa op de hoek van de Cyriel Buyssestraat en Orchideeënstraat om nog wat na te praten en nieuwe banden te smeden.

Uitziend naar jullie massale opkomst op 2 september. Dit is het laatste tuinstraatbezoek dat we dit jaar organiseren.

Altijd handig als je je deelname bevestigt (mail info@commonslab.be)

TUINSTRATENCOALITIE

Een straat die de bewoners samen aanpakken, waar ze hun eigen ideeën en noden vormgeven. Een straat waar buren werken aan vergroenen, verblauwen en verbinden. Een straat waar de bewoners afspraken maken over het beheer.  Dat verstaat Commons Lab onder een ‘Tuinstraat’.

Commons Lab experimenteert sinds 2016 met tuinstraten in Antwerpen. Nu is het tijd voor een tuinstratencoalitie: Commons Lab wil de krachten, kennis, inspiratie, goesting en ervaring van bewoners op het vlak van tuinstraten en klimaatadaptatie verbinden, bundelen en delen.

Commons Lab brengt burgercollectieven, straten en middenveldorganisaties samen om een beweging te vormen: elkaar ondersteunend en van elkaar lerend groeit een gemeenschap van tuinstraten die inspirerend werkt voor andere straten en wijken. Een tuinstratencoalitie wordt gevormd en gaat op zoek naar samenwerking met actoren die de beweging ondersteunen. Doel is om in Antwerpen - en daarbuiten - heel veel mensen aan te sporen om hun straat zelf onder handen te nemen.  

Mede mogelijk gemaakt dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen.

Koen Wynants
Door to Door: van polariseren naar verbinden
doortodoor-768x512.jpg

Kunstenaarsplatform State of the Arts (SOTA) en Hart boven Hard slaan de handen in elkaar voor een uniek experiment. Van het najaar 2020 tot eind 2021 willen wij zo veel mogelijk mensen in heel Vlaanderen, over alle verschillen heen,  één-op-één met elkaar in gesprek brengen brengen.. Vanuit al die ervaringen verfijnen we een toolbox, die we nadien beschikbaar willen maken voor iedereen die dialoog wil organiseren. Ook iets voor in jouw gemeente, jouw straat of je lokale Hart boven Hard-groep?

Wat?

Eén-op-één-gesprekken tussen mensen die elkaar niet kennen en van elkaar verschillen, daar wil ‘Door to Door’ een kader voor bieden. Onderwerp van gesprek is de toekomst van ons samenleven in een maatschappij die steeds meer lijkt te polariseren. Ons middel is oprecht naar elkaar luisteren zonder oordelen, van mens tot mens, via de ontwapenende kracht van artistieke verbeelding. Een open dialoog waarin niet het eigen gelijk centraal staat, maar het streven naar inzicht en empathie. Delen we met anderen meer dan we denken?

Waarom?

Velen van ons praten zelden over fundamentele vragen met mensen met een heel andere ideologische visie en/of culturele en socio-economische realiteit. Op sociale media daarentegen vliegen meningen over en weer, met weinig nuance en vaak verzandend in verwijten. Hoe kunnen we het wij-zij-discours overstijgen? Met eenzijdig het eigen gelijk verkondigen creëren we niet de verbinding die we nastreven.

Wat willen we bereiken?

In eerste instantie wil ‘Door to Door’ alle gesprekspartners een warme en waardevolle uitwisseling bieden, met ruimte voor nuances en meer inzicht in andere perspectieven dan de eigen kijk. Via ‘Door to Door’ krijgen we een rijker zicht op wat ons samen bezighoudt in deze samenleving.

Daarnaast willen we ook op zoek gaan hoe we lokaal op een meer duurzame manier aan verbinding kunnen werken. Het zou fijn zijn mochten uit ‘Door to Door’ lokale projecten kunnen groeien rond sociale cohesie, depolarisering, participatie, ….

En we maken al doende een toolbox die we eind 2021 openstellen voor iedereen.

Hoe?

In dit eerste jaar van ‘Door to Door’ (2021) werken we vooral vanuit lokale projecten in heel Vlaanderen. Per plek zoeken we met lokale partners een passend kader voor de gesprekken: hoe, wanneer, met wie?

Lokale ‘Door to Door’-projecten kennen telkens drie momenten:
1)   Een workshop van een 3-tal uur met lokale bewoners die gesprekken willen aanknopen
2)   De eigenlijke één-op-één-gesprekken
3)   Een gezamenlijk terugkommoment voor al wie gesprekken deed of is aangesproken.

Er zijn drie soorten gesprekstools: voor de publieke ruimte, deur-aan-deur en op afspraak. Deelnemers kiezen zelf welke tools hen het meeste liggen. Denk bijvoorbeeld aan: een Fata Morgana ploeg die van deur tot deur gaat met de vraag: “Hoe maken we van onze stad een 5-sterrengemeente voor iedereen?”; plaatsnemen op een plein met het bord met de uitnodiging: “Vraag me waarom ik naar België kwam” of “Ik wil met je praten”; samen een collage maken van een gedroomde toekomst of van de zaken die we juist wegwensen uit onze samenleving; …

In dialoog met lokale partners kunnen we ook voor een meer afgelijnd doel of concept gaan.

We onderzoeken nog hoe we alle individuele gesprekken minimaal kunnen documenteren en samenbrengen, om ze meer collectief te delen op bijvoorbeeld één nationale website.

Wie?

‘Door to Door’ is een onderzoeksproject van kunstenaarsplatform State of the Arts (SOTA) in samenwerking met Hart boven Hard. We bieden een kader dat we samen met lokale partners op verschillende plekken in Vlaanderen telkens willen aanpassen aan de lokale context, capaciteit en mogelijkheden.

Waar & Wanneer?

In het najaar van 2020 gingen we van start met  een project in Kortrijk. Projecten in Dilbeek, Leuven, Ninove, Turnhout, Antwerpen staan in de steigers. De lijst zal gestaag groeien. Lokale projecten zijn gespreid in de tijd en staan ook open voor anderen.

Wil je in jouw eigen buurt een Door to Door-project organiseren, dan zoeken we samen wat een goed moment of een passende periode is. Door to Door is flexibel.

Ook interesse?

Wil je  ook één-op-één-gesprekken organiseren in het kader van ‘Door to Door’ – als individu, als organisatie of in samenwerking met andere partners? Contacteer ons op doortodoor@hartbovenhard.be en we bekijken samen wat mogelijk is.

Koen Wynants
Commons Lab gastspreker op 'The Sustainable City summer School'
fd81ac63-60a7-4a67-a19a-fc731d705a3b.jpg

This summer school aims to address the sustainable city from an interdisciplinary perspective. We assess how the introduction of technology can transform contemporary cities towards more sustainability.

The focus is however not only technology-driven innovation but addresses also socio-economic and political issues, spatial planning and social justice, etc. All this is moreover put in historical perspective. 

In concrete terms, we focus on specific environmental issues such as water and air quality, mobility, the urban metabolism and resilience, and address them in interdisciplinary seminars in which specific types of new technology are discussed in the presence of sociologists, planners, economists, historians, etc.

The digital summer school's aim is for participants to interact with each other and engage with speakers from academic and professional backgrounds. There will be a variety of lectures and discussion sessions, which are designed in a way that everyone gets involved.

  • 1st day - Infrastructure and mobility

  • 2nd day - Water

  • 3rd day - Air

  • 4th day - Energy and Waste

  • 5th day - Social Justice and Engagement: Commons Lab will talk about ‘Commons transition’, ‘Food (system)’ as commons, from the citizens perspective.

Link: https://www.uantwerpen.be/en/summer-schools/the-sustainable-city/programme/content-description/

Koen Wynants
STST 2.0 EEN COMMUNITY-ART PROJECT: een uitnodiging voor iedereen
mailbijlage-DOEK-smallNL.png

Beeld je een zonnige dag in, het groen en de sculpturen van het Middelheimmuseum, met daartussen mensen die in hun schoot op oude tafellakens borduren aan ‘stadsdoeken.’ Deze geborduurde stadsdoeken dragen de sporen van ontmoetingen, gesprekken en herinneringen, een verzameling van persoonlijke verhalen en creatieve handgemaakte bijdragen. Samen maken we een intuïtieve collectieve mapping van de stad, een tastbare getuigenis van een stadsdialoog.

Het draaiboek:

Sociaal-geëngageerd kunstenaar Lies Van Assche en meesterborduursters Nadia Mohmand en Saleha Momand nodigen jou uit om op deze ‘stadsdoeken’ een straat, een plein, een park of een rivier vrij in te kleuren met naald en draad. Je kiest op een van de 148 ‘stadsdoeken’ een publieke locatie in Antwerpen, verweven met een persoonlijk stadsverhaal: een verhaal over je eigen straat, een herinnering aan een bijzondere plek, een belevenis in de openbare ruimte. Je krijgt ter plaatse een van de stadsdoeken en een borduurpakket te leen en kan al improviserend aan de slag gaan of over de schouders van ervaren borduursters piepen om inspiratie op te doen. Nadat je jouw bijzondere publieke plaats op een van de stadsdoeken borduurde, vraagt Lies je om ter plaatse in een logboek jouw verhaal neer te pennen.

STST 2.0 is de start van een nomadisch community art project van Lies Van Assche. Met dit community art project in de publieke ruimte wil ze de grenzen tussen verschillende werelden doorbreken, door huiselijke ambachtelijke creativiteit te introduceren op onverwachte openbare plekken in de stad. Dit nomadisch community art project is een project in verschillende fases en overheen enkele jaren. Dat betekent dat we ook na deze zomer nomadisch willen verder trekken doorheen de stad en ons de komende jaren ook graag op nog andere publieke locaties willen nestelen.

Waar?  Het Middelheimmuseum. Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen. Startpunt is de educatieve ruimte, volg zeker de pijlen.  Hier kan je ook de stadsdoeken en het proces als work-in-progress bekijken.

Volgen? Via doek-vzw.com, Instagram (@doek.textile.platform) en Facebook kan je het project volgen.

Wie? Iedereen. Voorkennis is absoluut niet nodig.

Gratis? Absoluut. Meedoen kost je niets dan tijd. Inschrijven is niet nodig.

Wanneer? Van 12 tot en met 29 Aug. / Elke donderdag,vrijdag, zaterdag en zondag / van 13u00 tot 17u00

Dit is een project gerealiseerd door DOEK vzw in samenwerking met MoMu Antwerpen, Middelheimmuseum en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen. Dit project kwam tot stand dankzij de steun van de Stad Antwerpen en FITLAB+.  

Koen Wynants
Algemene Vergadering Commons Lab vzw (zaterdag 4 september 2021)
AV CL 2020.jpg

U bent uitgenodigd op de speciale, extra Algemene vergadering van Commons Lab die zal plaatsvinden op zaterdag 4 september 2021. Deze zal fysiek doorgaan in Antwerpen-Zuid, niet ver van het NMBS station Antwerpen-Zuid (Pecherstraat, 2000 Antwerpen). Deze AV is open voor huidige leden, maar we hopen ook nieuwe leden (uit gans Vlaanderen) te mogen verwelkomen. Je mag deze uitnodiging maw altijd verspreiden!

Het doel van deze extra algemene vergadering is ten eerste een hartelijke en feestelijke verwelkoming voor (nieuwe) leden. In de voormiddag stellen we iedereen aan iedereen voor, maar ook Commons Lab: ons ontstaan, onze visie, missie, doelstellingen, leden, bestuurders. Mensen die willen kunnen zich kandidaat lid stellen van onze AV en/of ons Bestuur. 

In de namiddag volgt een meer inhoudelijk gedeelte. We zijn sinds 1 januari door de Vlaamse Overheid erkend als ‘socioculturele organisatie’. Dat betekent dat we gedurende 5 jaar kunnen werken aan een Vlaams meer jaren Commons Transitieplan. We willen samen ons meerjarenplan voorstellen, verkennen en samen concreter vorm geven. 

En belangrijk: we hebben sinds lang niet meer de kans gehad om fysiek samen te komen. We voorzien hapjes en drankjes van ‘s morgens tot ‘s avonds. Je kan sowieso kiezen om voor- en/of namiddag bij te wonen. Heeft u interesse? Wenst u deel te nemen? Registreer je via deze link. Na registratie ontvang ja van ons nog een mail met info.

Alvast heel veel dank en hopelijk tot dan!

Programma:

9u30 Ontvangst met koffie en koekjes 

10u00 Speeddate (wie is wie, onderzoek elkaars kwaliteiten)  

10u30 Voorwoord door de Voorzitter Martijn Gys 

10u45 Kennismaking Commons Lab: 

  • Visie, missie, doelstellingen, activiteiten, projecten 

  • Financieel beheer 

  • Lidmaatschap en bestuur 

11u15 Benoeming nieuwe leden 

11u30 Benoeming nieuwe bestuurders 

11u45 Afronding deel I 

12u00 Lunch  

13u00 Verwelkoming en voorwoord 

13u10 Verkenning meerjarendoelstellingen Commons Lab (‘interactieve marktplaats’) met 6 marktkramers  

13u30 Verdieping doelstellingen in 6 groepjes (per doelstelling)  

14u15 Verdieping doelstellingen in 6 groepjes (rotatie van groepjes) 

15u00 Plenum: Hoe kunnen we allemaal bijdragen aan de ‘Commons Transitie van Vlaanderen’? Conclusies

16u00: Receptie! 

Koen Wynants
Helpende handen en groene vingers gevraagd! (08/04, Deurne, #tuinstratencoalitie)
frans-van-heymbeecklaan.jpg

De Van Heymbeecklaan in Deurne wordt de volgende jaren, in twee schijfjes, heraangelegd tot klimaatstraat/woonerf in samenspraak met de bewoners. De gelden komen van de stad, het district, en de vzw GruunRant (ihkv Vlaams subsidieproject GruunRant Onthardt).

Begin augustus wordt er een proefopstelling geïnstalleerd.

Op 04/8 komen er belijning op de straat en verkeersborden, en geldt er een parkeer- en stopverbod op een bepaald stuk. De straat wordt éénrichting van de Schotensesteenweg naar de Ruggeveldlaan toe.

Waarvoor zoeken we helpende handen en groene vingers?

Op 05/08 worden de bakken en de grasmatten geleverd. Op vrijdag 06/08 worden er 21 bomen en 190 vaste planten geleverd. We vullen al bakken, en planten al als het kan. (uur nog te bepalen namiddag en/of avond.) En zaterdag 07/06 geldt er in de hele straat parkeerverbod, en van 10.00 tot 14.00 uur vullen we de rest van de bakken, zetten die volgens het gisteren voorgestelde plan, en leggen we grasmatten, waar later bloemperken komen.

En voor de medewerkers, maken we er een feestje van.

Interesse om mee te komen dragen, schuppen, planten, een stukje catering aandragen, met de kruiwagen rijden, ... ? Laat het weten op wijkgroep.ertbrugge@telenet.be. En heb je schuppen (klein en groot), borstels, kruiwagens, transpallet, boormachine op batterij, terracottapotten, vijzen pluggen en rondellen, spuitbus voor markering, meters, stanleymessen, tafels (voor de catering), of een helpende kozijn, nicht of nonkel?

Kom maar af, en laat het weten. We maken er plezierige dagen van, met een mooi resultaat!

Koen Wynants