De Kompaan Housewarming (29/3)
DK-Housewarming-700x394.png

Vorig jaar kocht Madam Fortuna vzw Bakkerij Ashleys in de Sergeyselsstraat 16, om deze buurt sterker te maken. Jouw buurt. Ze doopten het pand om tot ‘De Kompaan’. Daar hebben ze intussen een cohousing project uit de grond gestampt, en ontwikkelen ze momenteel grote plannen voor de voormalige bakkerij. Ze willen die plannen erg graag met jiedereen delen.

Kokkerellen, smullen en drinken

Je bent van harte welkom om de officiële opening van De Kompaan Housewarming op 29 maart. Kom luisteren naar hoe we met De Kompaan bouwen aan een nog warmere buurt, en hoe je eventueel mee kan doen. Kom gratis de sfeer opsnuiven tijdens het koken, eten of de receptie met verschillende toonhoogtes.

Breng je iets mee?

Inschrijven is niet nodig. De Housewarming is gratis. Wil je toch iets meebrengen, bekijk dan even deze uitzetlijst. Wie weet ligt er nog wel iets in je kast dat de Kompaan goed kan gebruiken. We ontmoeten je daar heel erg graag. Hopelijk tot dan!

  • Wat? officiële opening van De Kompaan met een heuse housewarming

  • Wanneer? zondag 29/03 van 16 tot 21 uur

  • Waar? Sergeyselsstraat 16, 2140 Borgerhout

  • Uitzetlijst

Koen Wynants
Dare To Emagine in de Droomgaard - Michel Bauwens (15 mei)
Michel B.JPG

Michel Bauwens is cyberfilosoof, medeoprichter van https://p2pfoundation.net en spreekbuis van de P2P beweging. Hij werkt samen met onderzoekers uit de hele wereld om nieuwe kennis te vergaren rond thema's zoals commons/peer-productie, bestuur en eigendom. Kennis die hij vervolgens deelt tijdens lezingen en workshops of in zijn boeken, waaronder: 

  • "De Wereld Redden:  met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving" (co-auteur: Jean Lievens);

  • "P2P Accounting for Planetary Survival" (co-auteur: Alex Pazaitis).

Michel heeft een verfrissende kijk op het verleden en een inspirerende visie voor de toekomst waarin de commons een centrale rol innemen. Hij speelt met feiten en jongleert met nieuwe woorden en concepten. Hij triggert en bezielt.

Zin om te ontdekken hoe Michel zijn inzichten in de loop der jaren heeft ontwikkeld en hoe een toekomst gebaseerd op de commons eruit kan zien? Zin om out-of-the-box te dromen over een maatschappij waarin sociale en ecologische gezondheid primeren? Kom ons dan op 15 mei vervoegen! Het belooft een heel bijzondere avond te worden.

 PRAKTISCH

 Waar:

Voor deze bijzondere sessie trekken we naar de Droomgaard, Moorstraat 2 a in Broechem.

Een magische plek, gehost door dr. Eric Boydens.

 Wanneer: 

Vrijdag 15/05/2020

Welkom vanaf 19:00, de sessie zelf start om 19:30.

 Deelnameprijs: 

Tussen de 15,- en 25,- euro afhankelijk van jouw financiële mogelijkheden

Bedankt om bij te dragen aan "het goede doel". ;) 

 Inschrijven: via de link: https://www.emagine.life/events-1/dare-to-emagine-in-de-droomgaard-michel-bauwens


Koen Wynants
Eigendomsconferentie (9 maart, Driebergen)
Eigendomsconferentie.png

De Eigendomsconferentie is voor ondernemers en belangstellenden die graag meer willen weten over de functie van eigendom in relatie tot o.a. eigenaarschap, financiering, winstbestemming, visie en missie, bedrijfsopvolging en samenwerken.

Om een economie te bereiken waar we respectvol met elkaar en de aarde omgaan, moeten we ook op een andere manier gaan kijken naar eigendom in ondernemingen. Waarom dat zo is en hoe je dat kan vormgeven, ervaar je op de Eigendomsconferentie!

Meer informatie en tickets op:
www.eigendomsconferentie.nl

Koen Wynants
Time for space! -Onderzoeksseminarie rond langdurig en betaalbaar gebruik van ruimte in kunst en cultuur
time for space.jpg

Datum: 3 maart 2020

Locatie: UAntwerpen - Stadscampus - Grauwzusters - lokaal S.S208 - Lange Sint-Annastraat 7 - 2000 Antwerpen

Tijdstip: 9.30 - 17 uur

Organisatie / co-organisatie: ARIA, CCQO, Kunstenpunt

Korte beschrijving: Onderzoeksseminarie rond langdurig en betaalbaar gebruik van ruimte in kunst en cultuur.

Kunstenpunt, ARIA (Antwerp Research Institute for the Arts van Universiteit Antwerpen) en CCQO (Culture Commons Quest Office) organiseren een onderzoeksseminarie rond langdurig en betaalbaar gebruik van ruimte in kunst en cultuur. 

Ruimte is cruciaal voor creatie en voor de verbinding met publiek, maar vandaag staat die ruimte erg onder druk. Dat komt o.a. door de stijgende prijzen op de vastgoedmarkt en doordat de overheid minder ruimte ter beschikking stelt voor artistieke invullingen. Minder kapitaalkrachtige bevolkingsgroepen – waaronder kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven – verdwijnen naar de periferie en moeten gebruik maken van tijdelijke leegstand.

In deze context van tijdelijk gebruik ontstaan er initiatieven van kunstenaars en andere maatschappelijke spelers die kunst en cultuur van onderuit herformuleren en nieuwe pistes ontwikkelen voor het gebruik van ruimte. Deze nieuwe invullingen spelen in op de gentrificatie waardoor het langdurig en betaalbaar karakter ervan onder druk staat.

Met dit seminarie brengen we kunstenaars, kunstorganisaties, studenten, onderzoekers en beleidsmakers bij elkaar om na te denken over modellen van betaalbaar en langdurig gebruik van ruimte door en voor kunstenaars, kunstwerkers en burgers.

Inkomprijs: gratis

Inschrijven: via de link op de webpagina

Contact e-mail: aria@uantwerpen.be

Link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/aria/activiteiten/onderzoeksseminaries/time-for-space-/

Koen Wynants
Tegenlicht docu 'Ons gemeengoed' + interactief gesprek met lokale burgercollectieven (Filmhuis Klappei)
Bron: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Ons-gemeengoed.html#

Bron: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Ons-gemeengoed.html#

De documentaire ‘Ons gemeengoed’ uit de VPRO-reeks Tegenlicht behandelt de maatschappelijke rol van de in Nederland sinds 2005 sterk opkomende burgercollectieven, daar ook wel bekend onder de term commons. In ons land bemerken we dezelfde tendens. Nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt, nemen burgers vaak zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Voorbeelden zijn ouderenzorg, windenergie-coöperaties, samentuinen … Het uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang, op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

Op maandag 6 april wordt deze docu uitgezonden in Filmhuis Klappei. Na de documentaire laten we lokale burgerinitatieven aan het woord. Daarna is er ruimte voor uitwisseling met het aanwezige publiek.

Deuren: 19u – start programma: 19u30

Inkom: € 3 Klik op deze email link voor reservatie.
* Dit is de zevende avond in de reeks Maandelijks op Maandag, een reeks van negen maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei.

Regisseur: Suchen Tan | Duur: 45' min. | Land: Nederland | Jaar: 2018

Koen Wynants
Wijklabo Moorkensplein: welkom!

In een Wijklabo krijgen Borgerhouse bewoners budget voor buurtprojecten. Elke wijk krijgt 100.000 euro en de bewoners beslissen zelf over wat belangrijk is voor hun wijk. De komende vier jaar zal elke wijk in Borgerhout met een Wijklabo van start kunnen gaan. 

De wijk rond het Moorkensplein is momenteel als eerste aan de slag met dit nieuwe participatieproject. Uit een infovergadering ontstond een regiegroep van bewoners uit de wijk. Deze regiegroep organiseert het Wijklabo in de Moorkenswijk.  

Waar droomt u van voor uw buurt? 

Om er zeker van te zijn dat het budget juist besteed zal worden, wil de regiegroep zoveel mogelijk buurtbewoners bevragen. Uw mening telt dus! In elke wijk wonen ongeveer 7000 inwoners. Er werden verschillende manieren gekozen om de dromen, meningen en ideeën van de bewoners uit de wijk te verzamelen. 

Tijdens de hele maand februari wordt volop inspraak gehouden.
U kan uw mening meegeven door ze:

  • te bussen in een dropbox (te vinden bij apotheker, bakker, …)

  • in te vullen op een flyer (in dropbox of in de brievenbus van Moorkensplein 1)

  • te posten in de Facebookgroep ‘Wijklabo Moorkenswijk’

  • te mailen naar wijklabomoorkens@gmail.com

  • digitaal hier mee te geven 

Projecten voor en door de wijk

Het beoogde eindresultaat is een of meerdere projecten voor en door de wijk, die door zo veel mogelijk mensen gedragen worden. Ingediende voorstellen moeten wel passen binnen de bevoegdheden van het district, zoals de heraanleg van straten en pleinen, initiatieven op vlak van groenvoorziening of acties met betrekking tot jeugd, sport, senioren en cultuur.

De regiegroep van het Wijklabo Moorkenswijk dacht al na over thema’s die zij belangrijk vinden voor de buurt (zie afbeelding bovenaan). Een nieuw thema aanbrengen is zeker ook een mogelijkheid.

Wijklabo: welkom!

Alle dromen, ideeën of verzuchtingen die verzameld werden in de buurt, worden aan jullie toegelicht tijdens het Wijklabo. We gaan dan ook aan de slag met deze ideeën. Het is belangrijk veel buurtbewoners gehoord te hebben. Komt u mee denken en dromen?

Welkom op het Wijklabo Moorkenswijk:

  • woensdag 11 maart om 20 uur

  • zondag 15 maart om 15 uur

  • in het districtshuis van Borgerhout (Moorkensplein 1)

Meer informatie

District: wijkoverleg.borgerhout@antwerpen.be - 03 338 17 14
Regiegroep: wijklabomoorkens@gmail.com 

Koen Wynants
Commons Lab te gast op Spilfigurendag Beweging.net (14 maart)
spilfigurendag Beweging.jpg

Op zaterdag 14 maart nodigen we u van harte uit op onze Spilfigurendag 2020. We gaan creatief aan de slag met het bestuursakkoord van jouw gemeente.

Wat kan je verwachten van deze dag?
Deze dag zullen er 3 workshops doorgaan waarvan je er 2 kan volgen. Tijdens deze workshops bekijken we welke plannen jouw gemeente heeft omtrent volgende thema's in het bestuursakkoord en hoe wij hier samen een rol in kunnen spelen.

1. Effectief ruimtegebruik
2. Klimaatadaptieve gemeente
3. Mensen boven winst

Meer informatie over de inhoud van deze workshops via de website: https://www.beweging.net/antwerpen/nieuws/35-nieuwsberichten/3552-spilfigurendag-2020

Schrijf je in: https://forms.gle/bi1bzUzWpBFT8dkG9

Koen Wynants
Samenaankoop witloofwortels - Noordlof - editie III
noordlof 3.jpg

Het is weer tijd om samen witloofwortels aan te kopen en deze samen te kweken! Bestellen + meer info via dit formulier!


Investeer mee in Noordlof!

Om de teelt in de kelder te optimaliseren zouden we graag verwarming installeren in de kweekbak in de kelder, dit zorgt ervoor dat we het witloof na 3 weken kunnen oogsten. Hiervoor zijn we opzoek naar 150 euro. Wil jij Noordlof helpen om deze investering te realiseren? Voeg dan - natuurlijk geheel vrijblijvend - het gewenste bedrag toe aan de betaling van je wortels en wij zijn je eeuwige dankbaar! -- Bij het storten van een gift, maken wij hiervan een bewijs op, zo wordt u voor een stuk eigenaar van onze gezamenlijke witloofkwekerij, en bekijken wij samen hoe we u deze investering op een later tijdstip kunnen terugbetalen. 

concreet:

  • Bestellen kan tot 27/02/2020

  • ophalen op 29/02 of 01/03 om thuis te kweken, 29/02 geven we ook een kleine workshop over hoe je thuis witloof kan kweken. Meer info via dit event op FB of via hier !

Koen Wynants
Feestelijke opening 'De Kop' van Fundament (29/02/2020)

Na een jaar stevig werken opent burgercollectief Fundament met trots hun polyvalente ruimte 'de kop' in de kelder van de Sint-Amanduskerk! Iedereen is welkom om de ruimte te ontdekken en mee in te vullen!

Programma:
16u: Opening van 'De kop' met een woordje en een drankje
17u: Workshop Witloof en Paddenstoelen kweken
18u: Optreden: Bistro Brassens
19u: Workshop geneeskrachtige kruiden

Doorlopend rondleidingen in de kelder en voorstelling van alle lopende projecten!

Hou zeker de facebookpagina in de gaten voor updates.

Met speciale dank aan alle vrijwilligers voor hun hulp en de Burgerbegroting van het district Antwerpen en Stadsmakers voor de financiële middelen ter beschikking te stellen.

Heb jij interesse om in ‘De kop’ iets te organiseren voor de buurt of af te huren voor een activiteit? Aarzel dan niet en neem contact op met ons. We bekijken graag samen te mogelijkheden. Stuur een mailtje naar kelder2060@gmail.com.

Website: www.fundament2060.be

Koen Wynants
Nieuwe verdienmodellen in land- en tuinbouw - FarmCafe Live
Bron: https://www.farmcafe.be/artikel/17096

Bron: https://www.farmcafe.be/artikel/17096

Met andere boeren een lokale markt opstarten, van jouw eigen fruit confituur maken en die in een hoevewinkel verkopen, jouw eigen webwinkel opstarten, zelf je kruidenthee-assortiment ontwikkelen of voedsel produceren in de stad, … Er bestaan heel verschillende manieren om als ondernemer een verdienmodel te maken rond voedsel.

 FarmCafe Live over nieuwe verdienmodellen

Op het digitale platform FarmCafe inspireren we jou vanuit de verschillende partners over onder meer korte keten. Dit concept trekken we nu voor het tweede jaar op rij door naar een fysiek gebeuren: FarmCafe Live.

Dit biedt jou het voordeel dat een ondernemer met een rechtstreekse link naar lokale voedselproductie jou ter plaatse kan inspireren én je er heel wat experts en collega-landbouwers met dezelfde ideeën kan ontmoeten om er tussen pot en pint van gedachten te wisselen.

Waar en wanneer

5 maart 2020 om 10u. Over coöperatief ondernemen en boslandbouw. Locatie: RICO lab, Cogelsplein 26 in Deurne. Inspiratie door Lieven Bauwens van Pomona cv, een coöperatief boslandbouwbedrijf in Verrebroek. En door Vera Verhaert van RICO, een coöperatieve buurtwinkel waar ze bovendien werk maken van Lokaal, Afvalarm en Biologisch, kortweg LAB.

Wat mag je verwachten

Inspireren! Ondernemers brengen hun verhaal: hoe is hun idee gestart? Hoe hebben ze het ontwikkeld? Welke hindernissen hebben ze moeten nemen? Hoe zien ze de toekomst?

Informeren! Geen lange presentaties: de organiserende partners informeren jullie elk op twee minuten voor welke diensten je bij hen terecht kan.

Connecteren! Waar zijn andere ondernemers mee bezig? Zijn er misschien raakvlakken? Een coöperatie: hoe werkt dat? Crowdfunding: ook voor jouw project? Hoe zit dat nu juist fiscaal? Mag ik mijn eigen frigo gebruiken om de producten die ik ga verkopen koel te leggen? Heeft er nog iemand ideeën rond het vermarkten van honing? …

Laat je helpen door de verschillende experts die aanwezig zijn

Deze partners zullen er voor jou zijn:

  • Boerenbond

  • Steunpunt Korte Keten

  • Cera

  • SBB

  • Innovatiesteunpunt

  • KBC

We willen er samen een aangenaam, spontaan en leerrijk moment van maken!

Inschrijven

Deelname is gratis maar gelieve je om praktische redenen 2 weken voor de gewenste sessie in te schrijven via deze link.

Hopelijk tot dan!

Koen Wynants
Wie werkt mee aan de eerste editie van het Suikerwijkfeest in Antwerpen-Noord op 30 mei 2020?
suikerfeest.jpg

Bij enkele buurtbewoners, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, Oude Badhuis, moskeeën, … is de idee ontstaan om met diverse wijkbewoners (moslims en niet-moslims), -comités, moskeeën, kerken, verenigingen, … samen één groot Suikerwijkfeest te organiseren op één centrale locatie in de wijk.

De term Suikerfeest is in zowel België als Nederland de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van de ramadanperiode. De naam Suikerfeest is afkomstig uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap omdat er veel zoete spijzen worden genuttigd. Minder bedeelden krijgen vaak voedsel en soms kleding van de rijkere, ook is het een plicht om voor de armen te zorgen. Ook betalen ze het hele jaar door armenbelasting. Dat geld wordt dan uitgedeeld aan de armen.

De eerste editie van Suikerwijkfeest 2060 zal plaatsvinden op zaterdag 30 mei 2020 (vanaf 14u). Locatie wordt wellicht de Handelsstraat. We willen buurtbewoners, organisaties, handelaren, … uitnodigen op een eerste voorbereidende werkvergadering op 3 februari 2020. ’s Morgens om 9u30 of om 19u30. Beiden gaan door in het Oude Badhuis (Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen).

Inschrijven kan via dit formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSft0mEMyzEJk81iT-JZXsOekiZUNJhJNxGDz04DEUQxnvaGcw/viewform?usp=sf_link.  Het Suikerwijkfeest 2060 wordt mogelijk gemaakt dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen

Koen Wynants