Commons Lab te gast op 'Burgerparticipatie Uitwisseling Antwerpen – Amsterdam' (28/11)
Fundament: een ondergronds, grassroots commonsinitiatief

Fundament: een ondergronds, grassroots commonsinitiatief

Op 28 november komt een delegatie van een 20-tal ambtenaren van de stad Amsterdam naar Antwerpen om uit te wisselen rond ‘burgerparticipatie’. Ook Commons Lab zal een bijdrage en reflectie leveren: over inspraak, participatie, begrotingsparticipatie, ontstaan van commons (Lab), commons transitie, aanpak en plannen voor de komende legislatuur.

Koen Wynants
NewB on Tour in Antwerpen - "Let's make finance swing!"
new b on tour.jpg

U bent van harte uitgenodigd op zaterdagavond 23/11 om 18u30 in het Ecohuis in Antwerpen voor een conferentie van NewB "Let's make finance swing". Onze coöperatieve staat nu voor de grootste uitdaging die ze ooit heeft gekend: we rekenen erop dat jullie in grote aantallen aanwezig zullen zijn. Neem uw vrienden, familie en kennissen mee!

Het programma van de avond:
18:30u : Opening van de deuren van het auditorium in het Ecohuis (Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout);
18:30u -19:30u : Feestelijke, swingende ontvangstreceptie met een drankje en een hapje, aangeboden door NewB;
19:30u: Korte presentatie van het project en de uitdagingen door Sieglinde Ruelens, een medewerkster van NewB;
20:00u: Koen De Vidts, bestuurder van NewB, wordt bevraagd door iemand van het Antwerpse middenveld over ethisch bankieren;
21:00u: Q & A
21:15u: Einde van de avond;

Om ons zo goed mogelijk te organiseren, kunt u zich inschrijven via https://nl.research.net/r/8W5CX2F. Het is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen :)

Locatie: EcoHuis AntwerpenTurnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

Tijdstip: zaterdag van 18:30 - 21:15


BERICHT VAN PROMOTIONELE AARD

Het is zover … het project van NewB zit volop in de fase die zijn lot zal bepalen: een grote, publieke fondsenwervingscampagne. Het project, dat de steun heeft van 150 organisaties en 52.000 burgers, zou vanaf 2020 een Belgische, coöperatieve bank kunnen oprichten.

Een bank die bijdraagt aan een samenleving die de planeet en de mensenrechten respecteert. Maar tegen 27 november 2019 moet NewB eerst 30 miljoen euro ophalen om te voldoen aan de reglementaire prudentiële vereisten[1].

Om deze enorme uitdaging te doen slagen, lanceren NewB en haar lidorganisaties een grootschalige oproep. Burgers, organisaties, ondernemingen, institutionele spelers: investeer nu in NewB! Bent u al coöperant? Verhoog dan uw aantal aandelen. Als NewB uiteindelijk geen banklicentie krijgt, dan krijgt u de som die u in het kader van deze campagne investeerde voor 100% terug.
Dit is een unieke, historische kans. En alleen onze collectieve slagkracht zal er een succes van maken.
Wilt u investeren en het prospectus bekijken? Afspraak op www.newb.be!
[1] Dit is een regel of ratio die vereist dat banken een minimum aan eigen vermogen moeten hebben in verhouding tot de kredieten die ze verstrekken.

Bedankt voor het investeren van tijd en geld in NewB.
Laten we bankieren voorgoed veranderen vandaag!

Koen Wynants
Commons Lab gastspreker op opleiding 'EEN NIEUW ONTWERP VOOR VEILIGER VERKEER' (Vlaamse Stichting Verkeerskunde)
Tactische interventies op de Sint-Andriesplaats (ism Klimaatrobuust Sint-Andries, Groene ader 2017), Burgerbegroting

Tactische interventies op de Sint-Andriesplaats (ism Klimaatrobuust Sint-Andries, Groene ader 2017), Burgerbegroting

Steden en gemeenten willen maximaal inzetten op een vlotte mobiliteit, minder CO2-uitstoot en meer verkeersveiligheid. Met deze opleiding bieden we essentiële tools om hier zowel beleidsmatig als in de praktijk mee aan de slag te gaan. Aan de hand van ‘Omgekeerd Ontwerpen’, meer zone 30 en het realiseren van echte leefbuurten maken we Vlaamse steden en gemeenten klaar voor de toekomst.

Koen Wynants zal een bijdrage leveren ‘Burgerinitiatieven voor leefkwaliteit binnen kader van een zone 30’

Meer info: https://www.vsv.be/opleidingen-congressen/opleidingen/een-nieuw-ontwerp-voor-veiliger-verkeer/

Koen Wynants
Laten we bankieren veranderen voorGOED! (DRINGEND BERICHT!)
new b.png

NewB is de nieuwe 100 % ethische en duurzame coöperatieve Belgische bank in oprichting. Eind oktober kreeg de bank te horen dat ze voor 27 november middernacht nog 30 miljoen euro extra moet ophalen.

Vind jij ook dat het bankieren in België voorgoed moet veranderen? En wil je helpen om een ander soort bank, voor burgers en door burgers, die enkel investeert in de lokale economie & ethische en duurzame projecten het levenslicht te doen zien?

Bekijk alle mogelijkheden op www.newb.be en word vandaag nog coöperant!

Koen Wynants
Klimaatrobuust Sint-Andries: inkijk in 2019 en uitkijk naar 2020
slotmeeting 2019 klimaatrobuust sint-andries.jpg

Klimaatrobuust Sint-Andries komt voort uit het Europese project Resilient Europe dat in Antwerpen uitgewerkt werd door Stadslab 2050. Dit initiatief was vooral bedoeld als test om te zien of steden in Europa in samenwerking met burgers de gevolgen van de klimaatopwarming konden opvangen.

In Antwerpen werd de wijk Sint-Andries uitgekozen als testcase. De bedoeling was om burgers te activeren in het zoeken naar oplossingen voor het veranderende klimaat. Hieruit is de idee ontstaan om al deze projecten te bundelen en te ondersteunen door een algemeen klimaatrobuust project. Dit project kan ondersteuning bieden voor de (deel-)projecten die in de wijk opgestart worden of al bezig zijn.

Wat is klimaatrobuust?

Klimaatrobuust wil zeggen dat we onszelf en onze omgeving wapenen tegen de klimaatverandering. We gaan er van uit de aarde aan het opwarmen is en dat we moeten voorbereid zijn op de gevolgen hiervan. Uiteraard willen we ook blijven meewerken aan het voorkomen van de opwarming.

Om deze doelstellingen te bereiken moeten we weten wat we kunnen verwachten en wat wij als bewoners kunnen doen.

Samen met u blikt Klimaatrobuust Sint-Andries terug op het voorbije jaar en vooruit op acties in 2020 om de klimaatdoelstellingen te behalen. Kom langs en denk mee over groen en blauw in de wijk en de toekomst van Sint-Andries. Schrijf je in via inschrijven@klimaatrobuust.eu.

Link: http://klimaatrobuust.eu/

Koen Wynants
District Borgerhout lanceert "Wijklabo's"
Fotot: Victoriano Moreno

Fotot: Victoriano Moreno

In een Wijklabo krijgen bewoners budget voor buurtprojecten. Elke wijk krijgt 100.000 euro  en beslist zelf wat er belangrijk is voor hun wijk en hoe de middelen worden besteed. De Moorkenswijk – de wijk rond het Moorkensplein – is de eerste wijk die aan zet komt.

Het Wijklabo is een gloednieuw participatieproject in Borgerhout. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij de besluitvorming over projecten en ingrepen in hun leefomgeving. Elk labo wordt aangestuurd door een regiegroep van vrijwillige buurtbewoners. Zij leggen contacten in de buurt, benoemen problemen en gaan op zoek naar interessante voorstellen. Hierbij krijgen ze ondersteuning van de medewerkers van de dienst Wijkoverleg van het district.

Start in Moorkenswijk

Over een periode van vier jaar komt het Wijklabo naar alle zes de wijken in Borgerhout. In elk gebied wonen zo’n 7000 mensen: vier wijken in Borgerhout intra muros en twee in Borgerhout extra muros. De Moorkenswijk bijt de spits af en doorloopt vanaf dit najaar tot in het voorjaar van 2020 een traject waarbij de bewoners zelf prioriteiten voor de wijk zullen formuleren en realiseren. In de volgende jaren zullen de vijf andere Borgerhoutse wijken participeren aan de Wijklabo’s.

Projecten voor en door de wijk

Het beoogde eindresultaat is een of meerdere projecten voor en door de wijk, die door zo veel mogelijk mensen gedragen worden. Ingediende voorstellen moeten wel passen binnen de bevoegdheden van het district, zoals de heraanleg van straten en pleinen, initiatieven op vlak van groenvoorziening of acties met betrekking tot jeugd, sport, senioren en cultuur.

Doe je graag mee?

Wij hopen van wel. Je kan bijdragen op verschillende manieren. Misschien ben jij liefst bezig met je wijk te informeren? Of zet je liever jouw schouders onder het goede verloop van het traject? Ieder kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Daarom word je vriendelijk uitgenodigd op het infomoment  'Wijklabo's', op 14 november om 20 uur in Madam Fortuna.

Infomoment Wijklabo Moorkensplein

  • do 14/11 | 20 uur

  • Madam Fortuna

  • Sergeyselsstraat 20 | 2140 Borgerhout

  • Facebook

Kan je er niet bij zijn maar word je wel graag betrokken, laat ons dat dan zeker weten via wijkoverleg.borgerhout@antwerpen.be of 03 338 17 77

 

Koen Wynants
Samen naar een betaalbaar en klimaatrobuust Antwerpen op donderdag 12 december in Elcker-Ik Centrum
Klimaatrobuust Antwerpen.jpg

Het klimaat ontspoort en ‘s zomers branden de steden onder het beton. Het wetenschappelijke bewijsmateriaal is overduidelijk. Om te voorkomen dat straks de noodtoestand moet worden uitgeroepen, werken we aan een betaalbare, klimaatrobuuste stad.

Je bent uitgenodigd voor tafelgesprekken op donderdagavond 12 december in Elcker-Ik Centrum (Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen) om na te denken over het ontwikkelen van een ecologisch en sociaal concept waarbij partnerschappen worden opgezet. Dit om de opvang van regenwater te bevorderen, plaatsen te ontharden en bomen te planten, koele ruimtes te creëren tegen hittestress, daken om te vormen naar daktuinen, etc…  We maken gebruik van bestaande knowhow en gaan aan de slag met vrijwilligers, burgers, wijken en ontmoetingsplaatsen.

In 2020 willen we verder aan de slag met onze bestaande expertise over klimaatadaptatie en C02 captatie, want de gevolgen van klimaatverandering hakken het zwaarst in bij kwetsbare groepen in wijken en buurten.

Op veel van die domeinen bent u zelf ook actief en levert u al jaren goed werk. Graag willen we, Elcker-Ik Centrum, Hart Boven Hard en Beweging.net samen met u kijken welke raakvlakken er nog meer zijn en hoe wij op diverse klimaatdomeinen kunnen samenwerken. Op deze manier willen we doordringen tot in het kleinste gehucht binnen Antwerpen en bijdragen aan een klimaatadaptieve en klimaatrobuuste samenleving.

De ontwikkeling van de klimaatrobuuste stad willen we koppelen aan wijken, ontmoetingsplaatsen, buurten, burgers en vrijwilligers die van onderuit, aan de basis van de samenleving, zich willen engageren. Waardoor vooral niet- kapitaalkrachtige bewoners zich kunnen voorbereiden op de verdere klimaatverandering en zich kunnen inzetten voor een betaalbare en realiseerbare klimaatadaptatie. En waarbij de kennis en de mogelijkheden van experten dichtbij de mensen gebracht wordt. 

Onze Common-visie is: publieke ruimte teruggeven aan de burgers door de burgers zelf: straten/pleinen/daken zijn van en voor mensen. We willen samen met burgers en vrijwilligers in verschillende precaire buurten en wijken aan de slag op een betaalbare, creatieve en duurzame manier.

Wij gaan rond verschillende tafels zitten om over het volgende na te denken:

Keuze van de tafels

Tafel 1: Ideeën en expertise rond betaalbare oplossingen, manieren voor ontharding, opvang regenwater, hittestress, etc… .

 

Tafel 2: Op zoek gaan naar concrete locaties binnen verschillende precaire wijken en buurten in Antwerpen.

 

Tafel 3: Manieren om precaire wijken en buurten te mobiliseren en bereiken.

 

Graag op voorhand inschrijven op volgende link. 

https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2793

Alvast bedankt en graag tot dan!

Kevin van Beweging.net - Dieter van Hart Boven Hard - Yaël en Mathijs van Elcker-IK

Koen Wynants
Wil jij graag imker in Antwerpen-Noord worden? – Schrijf je nu in voor de opstartcursus voor beginners
buurthoning 2060.jpg

In 2020 starten wijkblog ‘2060, mijn buurt’, Commons Lab Antwerpen, Foodcoop 2060 en Thijs Van den Brande  met een beginnerscursus bijen houden.  In het voorjaar van 2020 willen we 5 bijenkasten in Antwerpen-Noord opstarten die beheerd worden door een groep enthousiaste buurtbewoners en/of geïnteresseerden. Al het materiaal wordt voorzien, gedeeld en beheerd door de groep: bijenkasten, imkerpak, slinger,… De imker zal de groep begeleiden, onder andere bij het opstarten en oogsten van ‘buurthoning 2060’. Mensen die met ons mee bijen in Antwerpen-Noord willen houden moeten deze cursus volgen. Mensen met kennis en ervaring kunnen die delen met mensen zonder kennis en ervaring.

De cursus bestaat uit 8 lessen en loopt van januari tot september. Tijdens de wintermaanden krijgen de deelnemers van Thijs drie 'lessen' over praktisch imkeren. Wat is de basis, welke handelingen doe je allemaal aan een kast, wat moet je zien, waar moet je rekening mee houden, hoe ziet een jaar als imker eruit. Er wordt door Commons Lab ism Thijs 1 teamvergadering georganiseerd: hoe gaan we nu collectief imkeren het komende jaar en wie welke engagementen wil opnemen voor het collectief. We denken dat het collectief zelf kan instaan voor opvolgen van de logboekjes per kast (wekelijks noteren hoe het met de kasten gaat en wat wie ermee doet). Vervolgens zijn er 4 praktijkmomenten op de kasten, verspreid over het jaar naar gelang de specifieke dingen die nodig zijn op dat moment: standaard controle en uitbouw volk, 'zwerm'controle, honingoogsten, inwinteren en behandelen. Thijs bereidt een bundeltje voor dat de deelnemers kunnen volgen. Thijs zal bereikbaar/beschikbaar voor vragen, in geval van nood.

We raden alle deelnemers tevens aan om ook de cursus  “Bijenteelt voor beginners niveau 1” van Ifang te volgen (https://www.ifang.be/). Door in groep te imkeren hopen we allerhande drempels te verlagen; bijen houden is geen kinderspel. Het vergt veel toewijding, kennis, ervaring, … 

Praktisch:

De eerste drie data zijn 14, 21 januari, 11 februari telkens om 19u30. De cursus zal doorgaan bij Samenlevingsopbouw in Antwerpen-Noord: Buurtwerk De Wijk Lange Scholiersstraat 94 | Willy Vandersteenplein 1 2060 Antwerpen. Er zijn maximaal 25 plaatsen voorzien. Inschrijven via mail (commonslabantwerpen@gmail.com) of telefonisch via 0473/865503. Deelname aan de cursus kost 25€ (overschrijven op rekening nummer BE37 0018 2921 9128). Mensen die moeite hebben om dit bedrag te betalen, geen nood! Contacteer ons en we zorgen voor een oplossing.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het projectfonds duurzame stad, de medewerking van wijkblog 2060 mijn buurt, Coop 2060 en talloze vrijwilligers.

Koen Wynants
De klimaaturgentie verhogen: wat kan je als burger doen? (Natuurpunt Warme Winteravonden Mechelen)
WarmeWinter.png

De voorbije jaren ontstonden verschillende burgerinitiatieven en -bewegingen die de klimaatproblematiek aankaarten en er iets aan willen doen. Nu wordt het hoog tijd om collectief de impact van deze acties te verhogen. We moeten ons als burgers goed organiseren, want het wordt een hobbelig parcours. Toch kunnen we de krachten bundelen en de handen uit de mouwen steken, om wat we allemaal delen (onze ‘commons’ grond, lucht, water en energie) te verdedigen en onze daadkracht te verhogen.

Klimaan, als jonge burgerbeweging, nodigt drie sprekers uit om zich over dit thema te buigen:

Sprekers

Tine Hens
Tine is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. 

Ann Meskens
Ann studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KULeuven en de Universiteit van Nice. Ann is filosofe, ethica en publiciste. Ze schreef al eerder over techniek, kunst en stedelijkheid. Ze is auteur van de boeken Jacques Tati, Eindelijk buiten en The making of. Haar werk gaat vaak over leven en overleven in postmoderne tijden. Haar dada’s zijn: de mens in de massa, werktijd en vrije tijd, kunst en ontwerp, techniek en stedelijkheid.

Koen Wynants
Koen verdiepte zich in co-creatietrajecten met diverse actoren en actieve burgers. Hij ervaarde toen hoe moeilijk het was om als burger toegang te krijgen tot informatie en tot echt medezeggenschap. 10 jaar was hij actief bij burgercollectief ‘Antwerpen aan’t woord’ om de stad in al haar geledingen democratischer te proberen maken. Begin 2018 richtte hij Commons Lab Antwerpen op. De stad is één groot labo voor collectieve actie allerhande geworden. Tuinstraten, gemeenschapstuinen, collectief bijen houden, kinderfietsdelen, cargofietsdelen, spilkiekes, burgers die zelf leegstaande ruimtes gaan omvormen en beheren, groepsaankopen, commons assemblies, voedselraad, … Al deze leerexperimenten worden momenteel verwerkt tot een bottomup meer jaren Commons Transitieplan voor Antwerpen.

Programma

19u30 – 20u00 bar
20u00 – 22u00 lezing
22u00 – 22u30 bar

Organisatie: Nauurpunt

Tijdstip: 09/12/2019 van 19u30 tot 22u30

Afspraakplaats: Oude bibliotheek, Moensstraat 19, 2800 Mechelen

Deze lezing is de 3de uit een reeks van 6. Het totaaloverzicht vind je hier.
Het format werd gebaseerd op het gelijknamige concept van onze goede vrienden van VHM.
Deze reeks kwam tot stand in nauwe samenwerking met KlimaanMest en RLRL.

Gesubsidieerd door Mechelen Klimaatneutraal.

Koen Wynants
Samenkomst 'Open Culture Club' (12 november 2019, 19u30, De Nieuwe Vrede)

Open culture club Antwerpen is een platform voor/door kleine(re) buurt-, ontmoetings-, - cultuurhuizen in Antwerpen (Theatergarage, Cortina, Elcker-Ik, Fundament, Madame Fortuna, Onder stroom, Elegast, …). Het beheer van zo’n ruimtes is niet eenvoudig, het vergt bijzonder veel kennis, expertise, financiële middelen, tijd. We kunnen elkaar vooruit helpen en versterken door kennis, info, tools, contacten, vrijwilligers, tijd, ruimte, … te delen met elkaar. 

We gaan in het najaar van 2019 al doende onderzoeken hoe dit platform optimaal kan functioneren. Wie kan/wil expertise, tools, andere bronnen (wat ken je, wat wil je delen, wat mogen we van jou gebruiken?) bijdragen en wat zouden de leden uit dit platform willen halen? Wat wil je graag leren, wat zou je graag van iemand anders willen gebruiken? En dat zou van alles kunnen zijn: info over vzw wetgeving, voorbeelddocumenten, goeie aannemers of vrijwilligers, tools voor ticketing, een sessie over big data binnen de kunstensector, of een coöperatieve voor artiesten- en vrijwilligersmaaltijden. We komen maandelijkse samen, telkens op een andere locatie, om de open culture club ‘als een common’ verder vorm te geven. De naam is overigens door het collectief gekozen. De dienst Zaalzoeker van de stad Antwerpen is ook betrokken.

Agenda samenkomst 3 (12 november 2019, 19u30, De nieuwe Vrede):

  • Verwelkoming

  • Kennismakingsronde

  • Toelichting stavaza ‘Open Culture Club’

  • Interactief gedeelte rond het beheer van Open Culture Club

  • Afspraken

Inschrijven via commonslabantwerpen@gmail.com. Er is ondertussen ook een Facebookgroep opgestart, een prototype (in afwachting, of helemaal niet, van een te bouwen systeem) om aan open actieonderzoek te doen; https://www.facebook.com/groups/1233586603508371/.

Het actieonderzoek is een samenwerking tussen de Theatergarage CVBA SO en Commons Lab Antwerpen VZW, en gesteund binnen de projectoproep innovatieve partnerprojecten van Cultuur.

Koen Wynants
Samen bouwen aan een stad waar iedereen meetelt - save the date
staten generaal soc beleid.jpg

Zet jij je elke dag in voor een stad waar iedereen meetelt? Kom dan op donderdag 6 februari 2020 naar de staten-generaal van het sociaal beleid en geef het Antwerps sociaal beleid mee vorm. 

De staten-generaal richt zich tot iedereen die werkt in sociale organisaties, vrijwilligers, onderzoekers en medewerkers van de stad. Samen tekenen we het Antwerps sociaal beleid uit voor de komende jaren.

Stuur deze save the date zeker door naar collega’s die mee kunnen nadenken over ons lokaal sociaal beleid.

Save the date: donderdag 6 februari 2020

Programma

Foto van de stad (voormiddag, plenair)
Kijk mee naar de stad in al haar facetten en laat je inspireren door boeiende gastsprekers.

Walk the talk (namiddag, werkgroepen)
Bouw mee aan een stappenplan met concrete oplossingen voor een inclusieve stad.

Praktisch

Koen Wynants
Infosessie auto- en fietsdelen in Antwerpen/Borgerhout (Dégage)
degage.jpg

Dégage is een particuliere autodeelgroep uit Gent met meer dan 1000 leden. Als lid heb je toegang tot meer dan 100 deelauto’s. Om lid te kunnen worden van Dégage woon je eerst een infosessie bij. Deze infosessie in Borgerhout staat open voor zowel eigenaars als gebruikers. Je krijgt uitleg hoe Dégage! auto- en fietsdelen werkt voor eigenaars en leners, wat het kost en de mogelijkheid om lid te worden.
Schrijf je in via https://www.degage.be/autodelen/infosessie/

Locatie:

Plein Magazijn, Luitenant Naeyaertplein 25, 2140 Antwerpen

Tijdstip:

Woensdag 30 oktober 2019 van 20:00 - 21:30

Donderdag 7 november 2019 van 20:00 - 21:30

Koen Wynants